Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1949 / 2208
(#) bta válasza szikorapéter hozzászólására (») Jún 13, 2017
Idézet:
„Az hátrányos ha minden HV kondi (tápkondik) -al lepárhuzamosítok 100-200nF 1KV-os kondit?”

Ha ezáltal rosszabb lesz a hang, akkor hátrányos. A kimenő tekercselosztására magam is kíváncsi lennék - ki tudja, talán lehet belőle valami rendes erősítőt faragni...

Az előbb rosszul írtam: nem a potikat, hanem a 150kohm-ok szűrés felőli végeit ajánlatos "összehidegíteni" egy 10µF-os kondival.
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2017
(#) nicolaas hozzászólása Jún 14, 2017
Újabb kérdés.
A BEAG APX 100-as kimenő trafója mennyire alkalmas hifi építésre? Alapvetően a vas minőségéra gondolok. Mit jelentenek a betűk, számok? EI, M a vas alakjára utal? És a 102 a méretre? Vagy keresztmetszetre? Az APX-é 102 vagy nagyobb lehet?
(#) killbill válasza Gafly hozzászólására (») Jún 14, 2017
Idézet:
„Elvileg nem folyik rácsáram, csak ha már kicsit gázos a cső (és nincs nagyon túlvezérelve). Tehát a soros ellenállás nem kellene hogy számítson.”
Ezert kerdeztem, mert nem ertem, hogy akkor miert a soros ellenallassal akarja mindenki beallitani a szimmetriat.
(#) boti2 válasza nicolaas hozzászólására (») Jún 14, 2017
Alkalmas PP-re (mert M-mag). Jó kimenőt lehet belőle építeni. (High-end fasiszták, maximalisták, extrém módon vájt fülűek kíméljenek! ) Teljesen impregnált ezért elég nehéz és körülményes szétbontani. A bontáshoz kell némi türelem és jó sok szeméttel jár. A bontásnál huzal megmentése reménytelen, csak a cséve menthető. Ha szétnézel találsz hozzá kész tekercselési terveket különféle végcsövekhez. Mellékeltem egy előtte-utána képet.
(#) nicolaas válasza boti2 hozzászólására (») Jún 14, 2017
Áhhh, már megörültem neki, jófogáson találtan két trafót, de ez nem az sajnos, valószínű a vezeték másik végén található, a hangoszlopokban csinál 100V-ból hangot a hangszóróknak. TY203A-t olvasok rajta. Franc!
(#) kristikoma válasza nicolaas hozzászólására (») Jún 14, 2017
Pontosan, ezek illesztik a 100V-os rendszert a hangszóróhoz. Neked maga az APX erősítő kellene. Esetleg az APT100, abba is van illesztő trafó, csak nem tudom, hogy azonos-e a vas?
(#) Orbán József válasza nicolaas hozzászólására (») Jún 14, 2017
M85B-ket szereztem be néhányat régebben, ebből a műgyantázott kivitelből.
Sajnos le kellett vágnom a csévét, örökre vasalták...
Csévét lehet hozzá beszerezni, M85A-B, M102A-B-khez is.
(#) nicolaas válasza Orbán József hozzászólására (») Jún 14, 2017
Kicsit buta kérdés lehet elsőre, de mit jelentenek a számok és a végén a betűk? Egyszerű tipus szám, vagy méret? mm? négyzetmm? A hangszórókban lévő 100V-os trafó túl pici egy erősítőhöz?
(#) szikorapéter válasza nicolaas hozzászólására (») Jún 14, 2017
Van egy 5ohm 100W / 100V 100W -os Toroid kimenőm castone erősítőből bontott ha érdekel. Én is 100V-os rendszerek meghajtásához használtam de mostanság már nem foglalkozok ilyesmivel.

Mod.: Az előző hozzászólást rossz helyre címeztem ezért újraírtam.
(#) Orbán József válasza nicolaas hozzászólására (») Jún 14, 2017
Itt meglátsz minden lényegeset.
(#) nicolaas válasza Orbán József hozzászólására (») Jún 14, 2017
Köszönöm!
(#) Cinema válasza Orbán József hozzászólására (») Jún 14, 2017
A kisebb méretek a perjel alatt az "a" jelzésűek, a nagyobb érték pedig a "b" azaz, az M102/b vasmag az 102mm-es és 53mm vastag a lemezcsomag, vagyis a vaskeresztmetszet az 18cm2.
Vannak persze ezektől eltérő méretű vasmagok is lásd az M102/c(?) vagyis ez 72mm-vastag lemezcsomag, ami néhány régebbi BEAG erősítőben van ilyen vasmag, kb. 240VA-es hálózati transzformátornak megfelelő a mérete. Kimenőtranszformátornak inkább a /b jelzésű a jó, a követelményektől függően lehet erre a méretre 20-60W-os kimenőt tekercselni.

Üdv!
(#) bta válasza boti2 hozzászólására (») Jún 14, 2017
A Beag/Eag három féle trafólemezt használt. A legjobb és a legrosszabb között egy nem túl szorosan visszacsatolt PP-ben (kis túlzással) a sarki rendőr is hallja a különbséget. Nvcs-mentes triódás SE-be az egyébként elfogadható minőségű legmagasabb Si-tartalmú is kevés*. És itt már nem nüanszokról, nem hifis agymenésekről és nem is különlegesen jó felvételekről van szó, hanem pl. a teljesen hétköznapi pop, rock v. rock and roll zenék élvezhetőségéről.

* Jó erősítőben egyszer kell kipróbálni helyette Waasner GOS EI-t, aztán nincs miről tovább beszélni. Addig maradnak a hiedelmek + önámítások.
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2017
(#) bta válasza boti2 hozzászólására (») Jún 14, 2017
Idézet:
„Alkalmas PP-re (mert M-mag)”

Minél spécibb, minél nagyobb permeabilitású a vas, annál érzékenyebb a mechanikai hatásokra. A megnyomorgatott permalloy M-vas pl. kis túlzással semmire sem jó, de a szemcseorientált szilíciumos M lemezeket sem ajánlatos kalapálni, feszegetni -> az EI az ésszerűbb választás!
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2017
(#) excalibur36 hozzászólása Jún 15, 2017
Sziasztok!
Lassan elkészülök a kis PP erősítőmmel (PCL86).
Abban kérem a segítségetek, hogy az RCA bemenet és az erősítő bemenete között milyen vastag kábelt tegyek?
Szereztem 0,75 és 0,45-ös sodrott ezüst kábeleket.
Szerintetek legyen egy-egy szál 0,75 ös, vagy 1-1 szál 0,45-ös, vagy 2-2 szál 0,45-ös?
Mit javasoltok?
(#) nicolaas válasza bta hozzászólására (») Jún 15, 2017
Mondjuk azokban az időkben így működött az ipar, ahonnan éppen be tudták szerezni a vasat, hogy a termelés ne álljon le. Valahogy fel lehet ismerni melyik a gyengébb, melyik a legjobb minőség? Mondjuk nem tudom hogyan lehetne, színe? Sorja? Évjárat?
Az APX100-ban ahogy látom, jó nagy kimenő van. Elvileg bármire jó lehet.
(#) Orbán József válasza excalibur36 hozzászólására (») Jún 15, 2017
Szerintem a tökéletes megoldás, ha a kettőt összesodrod és úgy kötöd be, temészetesen felcserélve a kezdet-véget és lehetőleg mindegyik szál ellentétesen legyen sodorva, mint a másik.
Vájt fülűek masnit is kötnek rá.
(#) pucuka válasza excalibur36 hozzászólására (») Jún 15, 2017
Áá, jobban járnál, ha két szál 0,75 .ös ezüstözött aranyszálat sodornál össze.
Viccet félretéve, jobban járnál ha szereznél vékony (réz) árnyékolt kábelt, és a szigetelten felszerelt RCA csatlakozótól közvetlen vinnéd az erősítő bemenetére.
(#) nicolaas válasza Orbán József hozzászólására (») Jún 16, 2017
Még egy kis Capri, előre is bocsánat. Most megmértem a trafó méretét 65x55 és 20mm vastag lemezzel, hát a táblázat szerint ez elég pici, a trafó keresztmetszet hogy értendő, számolandó? A csévén átfutó vas, vagy beleszámítandó a két oldalsó keresztmetszete is?
Biztos, hogy itt a projekt vége, ez biztosan nem lesz alkalmas nagyobb teljesítményű erősítőbe.
(#) Orbán József válasza nicolaas hozzászólására (») Jún 16, 2017
A középső oszlop keresztmetszete számít.
Szerintem pici. Alapból eleve rádióhoz lett méretezve, hangváltó nélkül és egy viszonylag jó dobozban...
(#) Imi65 válasza nicolaas hozzászólására (») Jún 16, 2017
Csak azt számold, ami a tekercs közepén átfut. Ez a trafó csak ehhez jó. A szakirodalom ehhez is ilyesmi trafókat ajánl.
(#) pucuka válasza nicolaas hozzászólására (») Jún 16, 2017
Ha megnézel bármely vasmagot, a két oldalt levő vas keresztmetszetének összege megegyezik a középen a vasmag törzsének keresztmetszetével. Ennek oka, hogy az erővonalak (fluxus) záródásának végig, körbe ugyanakkora felülettel kell rendelkeznie. Ha ez nem így lenne, a szűkületben hamarabb telítődne a vas, ezzel kihasználhatatlanná tenné a nagyobb keresztmetszetű részeket.
(#) kristikoma válasza nicolaas hozzászólására (») Jún 16, 2017
Azért nem adnám fel, az EL84 SE egy kezdőnek való lépcsőfok. Még fejhallgatóhoz bőven jó lehet, oda nem kell nagy teljesítmény.
(#) FeketeVipera hozzászólása Jún 16, 2017
Sziasztok!

Szeretnek par erdekesebbet kerdezni. (Igerem egyszer mar en is valaszolok valamire. )

6p25B-V-kkel (ruszki szubminiatur pentodak) szeretnek egy igazan pici pp gyakroloerositot osszerakni a gitaromhoz. Mivel a csovek kivezerlesehez nem kell nagy feszultseg, az ellenutemu vezerlest egy Invertalo es egy nem-invertalo NE5534-essel szeretnem megoldani. Errol a megoldasrol mi a velemenyetek? Masik: Ezek a pentodak elvileg direkt NYAK-ba forraszthatosra keszultek, en megis kicsit szkeptikus vagyok azt illetoen, hogy a bura tovenel forrasztgassak egy csovet. Ritka dolog a szubminiatur, de biztos tobbeteknek van tapasztalata elsokezbol. Merhetem batran forrasztgatni? Koszi elore is a segitseget,, es kellemes hetveget!
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2017
(#) szikorapéter válasza FeketeVipera hozzászólására (») Jún 16, 2017
Bátran forraszd bár némi távot a nyák és a forrasztás közt hagyj (tehát ne vágj le a lábából a csőnek). Szerintem mint gyakorló erősítő maximum ha fejhallgatóhoz kell ez akkor fogja neked megtenni másképpen nagyon gyenge lesz.
(#) FeketeVipera válasza szikorapéter hozzászólására (») Jún 16, 2017
Jo lesz az, 4W a megengedett anoddisszipacio, ha jol emlekszem. Tancsak meg lehet majd hallani szobaban! De 18 db erkezik, szoval juthat akar arra is. Koszi!
(#) tomi52 válasza FeketeVipera hozzászólására (») Jún 16, 2017
Nem vagyok a téma "szakértője", de szedtem szét orosz katonai cuccot, amiben szubminiatűr csövek voltak. A lábuk nem volt megrövidítve, és rugalmas lemezből készült tartóik voltak, vagyis nem a lábuk tartotta őket.
(#) szikorapéter válasza FeketeVipera hozzászólására (») Jún 16, 2017
A 4W az disszipáció és nem az a teljesítmény ami kijön neked a hangsugárzóra...
Szerintem jobban jársz izmosabb csövekkel, ez így nem lesz valami "erős".
Meghallani meg fogod, néma csendnél , kb. 1W hangteljesítménye lehet PP-ben a két csőnek.
Próbálj meg olcsón beszerezhető csövekből egy "nagyobb" PP kapcsolást hidd el megéri. Igaz kicsit több munka, meg befektetett energia de a sikerélmény garantált.
(#) Rahed Lee hozzászólása Jún 16, 2017
Igen lassan, de elkészült a nagy mű. Készülékház lezárva, rendszerbe bekötve, projekt késznek nyilvánítva Sokat dobott a rendszer hangján ez az előerősítő. Köszönöm mindenkinek a segítséget, a tanácsokat.
(#) Orbán József válasza Rahed Lee hozzászólására (») Jún 16, 2017
Le a kalappal, nagyon szép!
Nevét nem írtad el?
Rhead Lee?

Csak gonoszkodom... Meg irigy vagyok.
Következő: »»   1949 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem