Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Most itt kérek tőled bocsánatot. Összekevertelek valakivel!
Idézet: „de mikor belenyúltam a visszacsatolásba, szebb lett a hangja.” Igen, meg kell érteni az erősítő működését, legalább alapszinten a tervezést, (egyenáramú, váltóáramú szempontból is) a visszacsatolás lényegét, mert azért azzal akár gerjedhet is. Ezért jó az SE tanulni. Idézet: „de ahogy érzem, a jó kimenő trafó elkerülhetetlen lesz. Sajnos semmi lehetőségem nincs, hogy magam készítsem el,” Ha már eljutsz a tervezéssel számításokkal odáig, hogy a saját igényeidnek megfelelő erősítőt tudsz tervezni (nem másolni, bár az is egyféle megoldás) a kimenőt is magadnak kell elkészítened. Az elkészítés ugyan elég babrás, de nem lehetetlen feladat, és egy párat biztos el fogsz készíteni, mire megfelelő lesz. Kezdetnek a vásárolt kimenő jó, működni fog, keresd a lehető legolcsóbb megoldást, mert úgyis szét fogod szedni, és újat tekersz, vagy tekertetsz. A vashoz, önmagában elég nehéz hozzájutni, úgyhogy lehetőleg olcsón felvásárolt trafókban kéne gondolkoznod. Ezt a szemétkosár dolgot meg felejtsd el, ami alkatrészed már megvan, nyugodtan használhatod, nem feltétlen kell újakat beszerezned. Ha ebbe az erősítős játékba belevágsz, néhány év múlva magad is el fogsz csodűlkozni, hogy mennyit költöttél rá, apránként. Egy hobbi már csak ilyen. A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2017
Idézet: „a fojtóval párhuzamosan nem tennék semmilyen kondenzátort, mert rezonanciára lehet hajlamos, ami rosszabb, mintha semmi nem lenne ott” Mert aztán "sorosan" nem rezonál ![]() Idézet: „Inkább fordítva, jó kimenő nélkül nincs sok esély jót építeni. Ezer más buktatója lehet még.” Nem vagy te reménytelen eset! ![]()
Átfogóan visszacsatolt erősítővel semmi sem reménytelenül macerás, és mint jól hallottad, a tiedet muszáj valamennyire visszacsatolni. Többen idáig sem jutnak el, sőt visszacsatolás nélküli pentódás SE kapcsolásokat ajánlgatnak
![]() Mellőzni a nvcs-t csak akkor lehet, ha egy jó hangú, széles átviteli sávú kimenőt viszonylag lineáris karakterisztikájú triódával hajtasz. Tapasztalatszerzésre hasznos lehet az együtemű, pl. ezen keresztül sokkal magabiztosabban meg tudod ítélni a táp hangminőségét. A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2017
Éppen az a lényege, hogy rezonál.
![]()
Köszönöm, ez el is kerülte a figyelmemet!
Józsi: Gond egy szál se, ma ilyen nap van, ráfogjuk az időjárásra. ma nekem is nagyon szétszórt napom volt, egy érdekes kölcsönhatás jött létre a kisujjam és a sarokköszörű között, előbbi terhére... Front van... ![]()
Pontosan, ez a "rezonáns táp" lényege.
![]()
Idézet: „jól méretezve, állandó áramra. (A osztály)” Ezt én is így tudom. Az alábbi erősítő "A" osztályban működhet?
A Conrad Johnson Premier 11 elektroncsöves erősítő teljesítménye 2x70 watt, ez AB osztályú üzemmódot jelent.
Nagyon aranyos vagy, amikor "tudás tesztet" végzel az ártalmatlan hozzászólokon
Vagy engem becsülsz nagyobbra a kelletténél a csöves tudást illetően, vagy úgy ítélsz, ahogy élsz? Szerintem én nem voltam figyelmes és feltételeztem a csupasz A osztályú beállítást.
A kérdésem természetesen komoly. Ha a fenti szűrő jó egy - ezek szerint AB osztályú végfokban -akkor vajon miért egy ilyen, állandó árammal jól működő szűrőkört használnak a tápban? A kis teljesítményű végfokaimból 1-2-ben nem fog a tápegységben elkó tartózkodni... Kapacitásmérés 120Hz és 1kHz lehetséges számomra és a viszonylag jó minőségűnek betudható elkóknál is kezd kimutatkozni a magasabb frekvenciákon eltérő, eső kapacitás. Természetesen ezekkel is próbálkozom majd és áthidalom dekadikusan néhány kis értékű nem elkó szűrőkondival, de kíváncsi vagyok CJ féle táp megoldással mire juthatok. A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2017
Hello mindenkinek!
A GU-50 pp kimenő trafójához a következő adatokat szeretném kérni. anód áram anód impedancia kimenő teljesítmény erről a kapcsolásról van szó: Bővebben: Link Segítséget előre is köszönöm!
Szia.
450V anód Ra-a=5K Nyugalminak én 35mA-t állítottam csövenként.... De keresd CIROKL-t ő építette. Én csak utánépítettem. Bármiben segít.. ![]()
Sziasztok. Következő lenne a kérdésem. Egy Audio AV750 -es erősítőt restaurálok és az volna a kérdés hogy a 807-eseket hogyan tudnám szimmetrizálni? Azért a kérdés mert párba válogatni és úgy venni bele elég nehéz volna,így inkább a kapcsolás minimális módosítására adtam a fejem. Mire kell még odafigyelnem ennél az erősítőnél? A hálózati picit rozsdás de más gondot nem láttam rajta (égés vagy egyéb nyomok) csak kicsit mostohán tárolták. A kimenő jobban járt ő nem rozsdás szép állapotban van. Kapcsolást a következő hozzászólásban töltök fel.
![]()
Kapcsolási rajz.
Szerintem elég, ha a 807-es vezérlőrácsánál levő 150kOhm-ot cseréled trimmerre. Kezdésnek 470k-s jó lesz.
Magában egy potméter nem lesz oda kevés? Mi történne ha mondjuk "kontaktos" lenne a potméter vagy akár meg is szakadna?
A cselesek ellenállás-potméter párost tesznek, és így kiküszöbölik a hiba lehetőséget.
![]()
Csak a beállítás erejéig legyen trimmer, utána megalkotod fix ellenállásokkal. Bár ez használattól függ(csövek öregedése).
Nekem a potméteres módszer fixre kell (mármint olyan potmétereket szerelnék be melyek szára rögzíthető,így nem állítódik el idővel sem),viszont ha megszakadna jó volna oda egy ellenállás is ami mondjuk lehúzza fixen a vezérlőrácsot,ezzel tiltva azt a csövet amelyiknél megszakadt a potméter.
Akkor granpa megoldása a nyerő.
Ellenállást mekkorát ajánlasz potméter mellé?
Laikuskent kerdezem, hogy itt folyik racsaram, hogy a soros ellenallas erteke befolyasolja a negativ elofeszitest?
Értem a kérdésedet.
Elvileg nem folyik rácsáram, csak ha már kicsit gázos a cső (és nincs nagyon túlvezérelve). Tehát a soros ellenállás nem kellene hogy számítson. Igazán mérni kellene a katódáramot a két csövön. Ha jelentősen eltér, akkor kellene szimmetrizálni őket.
Próbálkoztál már ellenállás számítással, feszültség és áram ismeretében? Mivel én nem ismerem ezeket az adatokat. Valamint azt sem, hogy mekkora ellenállásnál (áramnál, feszültségnél) jönne létre a cső lezárása.
![]() "Nekem a potméteres megoldás fixre kell": miért is? A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2017
Igaz,akkor előtte mérek majd számolok. Bár igaz még most a hozzá kapott csövek laknak benne,de miután felújítottam az áramköreit (ellenállás illetve kondenzátorok cseréje és a ház felújítása) utána dől csak el hogy eredetik-e benne ezek a csövek. Mi a legrosszabb ami történet ha mondjuk az egyik cső nem nyit ki?
Idézet: „állandó áramra. (A osztály)” Akarod mondani, A osztályú ellenütemű.. ![]() Az összes többi végfok-fajtának kivezérlésfüggő a tápból felvett árama. A brumm alapfrekijén szűrő rezonáns táp bármelyikhez is jó választás, a probléma inkább gyakorlati jellegű: a fojtó és a kondik "hangminősége" csaknem annyit számíthat, mintha a ténylegesen a jelútban lennének.
A 807-esek rácselőfeszültségének szűrését a beállító potmétertől kezdve duplázni kellene, 1-1db 150kohmon keresztül a rácsokra kötve (a soros 22k ellenállások elhagyhatók, viszont a két előfesz.beállító poti csúszkáját össze kellene kötni egy jó minőségű 5-10 µF-os kondival. De erre nincs szükség, ha legalább tízszeresére növeled az 500nF-os "pufferek"
![]() Dinamikus szimmetriát állítható erősítésű meghajtófokozattal tudsz elérni. +-5% bőven elég lesz, remélhetőleg ki tudod számolni az ehhez szükséges anódellenállás és poti értékét...))
Az 500nF-os "pufferek" helyett amugy is 1,2µF-ost kaptam csak a boltban. Az hátrányos ha minden HV kondi (tápkondik) -al lepárhuzamosítok 100-200nF 1KV-os kondit? Persze zajmentesítés célzattal. Amit még keresnék (hátha esetleg valakinek itt megvan) az a trafók lábkiosztása, vagy egyszerű bekötése.
Ha ez is szempont, akkor a meghajtó anódköri erősítését párhuzamos potival állítsd be. Ennél a megoldásnál ugyanúgy az anódról kell levenni a jelet, mint az eredeti kapcsolásban. A potméterek szárát felesleges rögzíteni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |