Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 230 V-os eszköz forgalomba hozatala (előírások, engedélyekeztetés, stb.)
Lapozás: OK   2 / 3
(#) Pafi válasza Massawa hozzászólására (») Júl 1, 2017 /
 
Nem "ez a hiba áram...".
A rajz amiről kérdeztél és az a szituáció amit most írsz két totálisan különböző áramúttal rendelkezik, és a különbség pont az, hogy amit most írsz, az kizárólag föld áram, nem folyik át a Fi relén, ezért az nem is reagálhat rá. A képen szereplő áramút nem azért veri le, mert a PE-be folyik, hanem mert nem a nullán folyik vissza.

Nagyon egyszerű a dolog: a Fi relébe nincs bekötve a PE, csak a fázisok és a nulla, ezért nem is reagálhat olyan áramra, ami nem ezek összegeként jelentkezik. Minden más (hibás) gondolatmenettel csak saját magadat vezeted félre.
(#) Massawa válasza ces98 hozzászólására (») Júl 1, 2017 /
 
Ez az, hogy sajnos nem tudni mi hol és hogyan földelt. Az oszlopon levö hálozatoknál ajánlott a bevezetés földelése - de mifelénk alig látni ilyesmit. Itt megelégesznek a központi táp leválasztásával, de a koax hálozat többnyire csak a központban van leföldelve. ( a földkábekeknél kevesebb a gond)
Az FTP- nél is gond lehet,ha egy földelt switchen osztod el ( általában külön csatlakozo van erre).
Én sem hittem, de minap megnéztem egy nagy TV boltban a 30 bekapcsolt lapos TV-böl 21 nek volt galvanikus csatolása (PE) a koax bemenetre. Szoval lehet gond és gyakran nehéz kibogozni, hogy hol a hiba.
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Júl 1, 2017 /
 
Ugyannak a gyárnak az egyidöben szállitott tápegységei ( ugyanaz a laptop modell ugyanaz a csomagolás, az egyikben ilyen táp a másikban olyan volt).
A baloldali müködik mindenhol a jobb oldali viszont nem ( természetesen ha a laptop nincs semmihez csatlakoztatva akkor nincs gond egyikkel sem.).

IMG_2547.JPG
    
(#) Sebi válasza Massawa hozzászólására (») Júl 2, 2017 /
 
Idézet:
„Ha a PE drotra feszültség kerül, akkor kapcsol az FI”

Ez így nem pontos... Mert lehet a PE vezetőn bármi, ami nem a hálózattal van kapcsolatban, attól nem old le. Viszont, ha a készülék nulla vezetője kapcsolatba kerül PE-vel, akkor bekapcsolva a fogyasztót az ÁVK ("FI-relé") lekapcsol. Mégpedig azért, mert a PE kisöntöli a nullavezetőt, így ennek árama kisebb lesz a fázisvezetőn folyó áramnál, ami borítja a kis gyűrűtrafó szimmetriáját.
Ha nincs galvanikus kapcsolat a szekunder oldallal, az számomra a legszimpatikusabb...
Idézet:
„belülröl galvanikusan össze van kötve a koaxilális bemenet külseje a belsö GND-vel, akkor amint bedugod a LAN kábelt. - ami ugye a házban van földelve, akkor már repül is az FI.

Ez viszont érdekes: a LAN jelvezetékei trafóval vannak leválasztva. Nyilván STP kábelről van szó, ahol az árnyékolás van összekötve a PE vezetővel.
Nagyobb SMPS esetén a kötelező Y-kondenzátorpár is nagyobb értékű és kisebb aszimmetriánál máris ugrik az ÁVK.

Sajnos a szabványok, előírások gyakran okoznak működésképtelenséget...
Egyik esetem: analóg kamerák 230V betáppal, fémházban, BNC kimenettel. Így az adott hely konnektorából érkező PE a BNC - és a központba menő koax árnyékolása - összekötődik.
A központi egység hasonló kialakítású.
16 kamerából egy tudott álló képet adni a földhurkok miatt és némelyik ÁVK is zokon vette a "pókhálót". A telepítő minden előírást betartott és a vázlat szerint járt el.
(#) Massawa válasza Sebi hozzászólására (») Júl 2, 2017 /
 
Nem volt célom analizálni sem az FI relé müködését, sem a hálozatok komplex földelését, csak mint tényt mondtam, hogy ha a táp kisfeszültségü része kapcsolatban van a PE ( zöld/sárga) vezetékkel milyen bajok keletkezhetnek. Az hogy a LAN kábel jelvezetékei trafon keresztül vannak táplálva nem jelenti azt, hogy az árnyékolásuk is le van választva.
Ugyanez van a koax bemeneti csatlakozon is. A jobb tunerekben az is trafora megy, és ha nem csinál a gyárto olyan baromságot, mint sok TV-ben, hogy az F csati a fém vázra van csavarva ami viszont le van földelve, akkor nincs is baj.
Minden ilyen készülék alapbol megfelel a szabványoknak mégis komoly bajokba keveredünk, ha ilyen készülékeket egymással össze kell kapcsolni. A hangvilágban már régen rájöttek, hogy baj van és minden erösitön ( ami nem igen lehet duplaszigetelésü) ott van a GROUND LIFT amivel meg lehet szüntetni a földhurkot.
Sajnos sok egyébb modern berendezésre ez nem vonatkozik.
Azért hoztam ide a modern, teljesen zárt tápokat (rengeteg tipus van), mindegyiken ott a dupla szigetelés jele mégis ovatosan kell velük bánni, mert ugy látszik a dupla szigetelés nem vonatkozik a PE vezetékre ( már lusta vagyok kifürkészni, hogy mit erröl a szabvány, de lehet, hogy valaki majd utánnanéz).
Ez a tény extra balhét okoz az akkus berendezéseknél (amiböl egyre több van), amiknek ugye menniük kell akkurol és táprol is (elektronkus hangszerek, laptopok, DJ pultok, müszerek stb). Nos ez borul fel, amikor rossz a táp és amint bedugja a felhasználo a PE kapcsolatba kerül más hálozattal (azok földelésével), ami szinte mindig bajt okoz (jobb esetben csak brumm, rossz esetben repül az FI vagy a biztositék stb.).
A felhasználonak persze halvány fogalma sincs, hogy mi történik, és ha ilyen gond van igen nehéz elháritani a hibát. ( szerezni olyan tápot, ahol kizárt a PE átkötése - lásd lejjebb).
(#) proba válasza Pafi hozzászólására (») Júl 4, 2017 /
 
Roppant meglepő, legtöbb kettős/nem kettős szigetelésű berendezés hálózatos része úgy kezdődik, fázis , nulla egy egy kondenzátor a test felé a zavarvédelem miatt. Ha ezt a pontot tovább adja a gyengeáram felé is, több ilyen szerkezet, meg egy két olyan, ahol ténylegesen le van földelve a gyengeáramú test , csúnya galibát okozhat.
(#) Skori válasza proba hozzászólására (») Júl 4, 2017 / 1
 
Ezt a problémát én kettéválasztanám:
- A zavarszűrő kondenzátorai által okozott hibaáram önmagában kicsi, egy ÉV relé áramküszöbét meg sem közelítheti (ha a berendezés nem hibásodott meg). Több készülék zavarszűrője által által létrehozott, összegzett hibaáram pedig csak akkor okozhat(na) problémát ha minden fogyasztó közös ÉV relére van kötve, de ha több áramkör van kialakítva akkor ez sem fordulhat elő. Persze ez sok helyen nem teljesül, és ilyenkor kezdődnek a problémák.
- A másik probléma a a gyengeáramú rész földelése. Ez sok esetben szükséges, mert az adott berendezés esetleg csak így tud megfelelni a zavarvédelmi követelményeknek. Azonban több készüléket összekapcsolva, a gyengeáramú jelvezetékek is összekötik a földeléseket, emiatt "földhurok" alakul ki. A jelvezetékeken 50Hz-es áram indul meg, és az összekötött berendezések zavarérzékennyé válnak, vagy egyéb hibajelenségeket produkálhatnak. Ilyesmivel könnyen lehet találkozni, pl a minap sorba akartam kapcsolni, 2db 12V-os tápegységet (24V kellett volna). Amikor sorba kötöttem a kimeneteket, mindjárt rövidre is záródott az egyik, mivel mindkét táp negatív kimeneti pontja földelt volt...

Ilyen szempontok miatt szimpatikusabbak a kettős szigetelésű (földelés, ill. védővezető nélküli) készülékek. Persze azoknak is megvannak a problémái...
(#) Massawa válasza Skori hozzászólására (») Júl 4, 2017 /
 
Azt kéne tisztázni hogy ha valami dupla szigetésü ( két négyzet) átmehet-e a PE a gyengeáramu oldalra?
(#) kameleon2 válasza Massawa hozzászólására (») Júl 4, 2017 /
 
Kettős szigetelés esetén nincs PE vezetőd eleve. Csak fázis és nulla. Legalábbis én még nem láttam olyan kettős szigetelésű eszközt 47 év alatt, amiben lett volna PE vezető. Meg hát a "valami" sem egészen egzakt, így a kérdésed nem egészen pontos.
(#) Massawa válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 4, 2017 /
 
Látod azonban az alábbi képen ( 2 majdnem azonos laptop táp), hogy a jobboldalin 3 polusu a hálózati csati. Éppen ez a baj, hogy rajta trafon a kettös szigetelés jele meg a CE stb. meg az ilyen 3 polusu vagy IEC csatlakozo, és csak otthon derül ki, hogy mi van a PE vezetékkel.
(#) proba válasza Massawa hozzászólására (») Júl 4, 2017 /
 
És nem csak a PE, hanem a 230V ra kötött zavarszűrő kondenzátorok közös pontja is előszeretettel landol a gyengeáram testjén. Volt olyan DVD-m (ráadásul elvileg nem is nevenincs) ami kettős szigetelésű létére csak az egyik ág volt kondenzátorral testre kötve, ha így dugtam a konnektorba jó volt, ha fordítva csípett a fémváz...
(#) kameleon2 válasza Massawa hozzászólására (») Júl 4, 2017 /
 
Akkor ez nem igaz. Vagyis hazugság. Bár emlékeim szerint ezek univerzális kábelek, amiknek a PE vezetőjét a dugóból ki lehet húzni és eltávolítani. Ha pedig nem jól van kötve mégsem, akkor nem felel meg a kettős szigetelés kritériumainak. Ergo a logo nem helyénvaló. (Két négyzet egymásban)
(#) Massawa válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 5, 2017 /
 
Nem kell tulértékelni a dolgot. Most néztem meg 18 táp volt hirtelen kéznél. Ezeken egyiken sincs rajta a 2 négyzet viszont 12 -n csak két polusu a hálozati zsinor. A maradék 6-n IEC vagy olyan mint a képen illetve van egy 3. három polusu tipus is. Mind 3 polusu, de csak 2-ben van összekötve a PE a kisfeszültségü oldallal ( ezt már magam mértem ki és extrán megjelöltem a többi ilyen összekötöttet meg vagy elajándékoztam vagy kibontottam és eltávolitottam a csatlakozást).
Mind márkás laptop vagy drága müszertáp. Természetesen mindegyiken rajta minden jelvény (CE, UL, stb), mert valamennyi az egész világon forgalomban van ( csak a hálozati zsinorok változnak).
A legjobb, hogy a legujabb ilyen tápok már ugy jönnek, hogy rajtuk egy felirat: FULL ISOLATED).
(#) Kera_Will hozzászólása Júl 5, 2017 /
 
Ha nem is forgalomba hozatal de hirtelen jobb témát nem találtam erre az észre vételemre.
Elrettentő példák sokasága van a különböző video megosztókon arról ,hogyan ne építsünk elektromos berendezéseket.
Persze én vagyok a hülye , hogy megnézem. Meg az a pár 10-100-1000 ezer kukucskálóból ha csak 1 2 % is van aki ebből kedvet kap a megépítésre az is tetemes potenciálisan halál közeli élményben részesülő ember.

Alap események:
- védő földeletlen kivitelű fémházas berendezések
(ok más vidéken más szabványok lehetnek , de azért mégis)
- fentit halmozottan hátrányosan növelve kettős szigetelésre törekvő kivitelezés elhagyása
- forrasztások , kötések hőre lágyuló pisztolyos ragaccsal való rögzítése szigetelése
- előző kiviteli mód halmozása langyosodó teljesítmény eszközök rögzítése ugyanezzel
- kis és nagy feszültségű részek kellő mértékű fizikai elválasztása elrendezéssel, lekerítéssel,stb.
- ... stb.

Pl.:
egyik
másik
harmadik
fadobozban hűtőborda
lehet fokozni papírdoboz !!!
(de legalább könnyű a feliratozása !!! )


(Ja hogy a gyártók egy része se erőltetik meg jobban magukat ennél ?!
Ennek ellenére szép CE / TÜV stb matricákat is kirakhatnak)

Tudom a szálka és gerenda a szemekben. Persze ... csak hát én azért törekszem némi létesítési és biztonsági szabályok betartására is.
No meg az internet mindenkié !
(#) kameleon2 válasza Massawa hozzászólására (») Júl 5, 2017 /
 
A kettős szigetelés jelét akkor lehet elhagyni, ha olyan tápról kap energiát, ami maga már kettős szigetelésű. Ellenkező esetben a CE is kamu. Erről beszélek.
(#) kameleon2 válasza Kera_Will hozzászólására (») Júl 5, 2017 /
 
Az "egyik" -el nem tudom mi a bajod, mert gyári Varta akkutöltőm van , ami sokkal gyatrábban van összerakva. A "harmadik" szigeteletlen főkapcsolója és olvadóbiztosító tartója elég gáz. A "nyúlnyál" rögzítés sok gyártmánynál standard. Meg fogsz lepődni de brand gyártóknál is.
(#) bbb válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 5, 2017 /
 
CE = China Export Volt ebből balhé, hogy a kínaiak hamisították a CE jelölést, majd ennek örömére oktatásféle arról, milyen is a szabvány CE, s a kínai matrica miben más (mert csak hasonló volt ám, ezért tudták ráfogni, hogy ez nem azt jelenti!).
(#) Massawa válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 5, 2017 /
 
Az utobbi idöben eltünt a dupla négyzet a tápegységek többségéröl. Lehet, hogy már kitették a szabványbol?
Annyira nem lehet a CE kamu, mert a jonevü cégek nagyon ráfáznának, ha ilyesmi kiderülne.
Én nem olcso kinai piaci cuccokrol beszélek.
(#) kameleon2 válasza bbb hozzászólására (») Júl 5, 2017 /
 
Várj BBB! Nem oda Buda! A kínaiakat csak az ócsárolja, aki jobbat is képes készíteni! Ők azt adják, amit vesznek tőlük - vagy rendelnek. Én egyre inkább tapasztalom a régi állítást, hogy ami nem Kínában készül az már hamisítvány. Évtizedekkel ezelőtt kezdődött egy messzi-messzi galaxisban... Egy sváb ismerősöm, aki a "deutschland deutschland über alles" -t dúdolta minduntalan, bajor búzasört kortyolgatott a tiroli nadrágjában és büszkén vezette az index nélküli BMW-jét a Milka tehénbőrből készült ülésével, szóval ő mondta, hogy csak a precíz német munkában bízik. Ennek vagy 2 évtizede. Akkor bedöglött a Loewe tv-je. Tv javításból tengődő magyar barátomhoz vittük, aki csak tv-re specializlódott. Meghallgatta ő is az "Oh tannenbaum"-ot, majd kinyitotta a tv hátulját és harsányan felröhögött, mutatva a Benq feliratot a panelen a Made in China felirat mellett. Én szeretem a jó kéziszerszámokat így Makita csavarbehajtót vettem vagy 25 éve. Egész napokat simán kibírt, tetőn, melegben is. Majd meghalt az akksija és félreraktam. Mivel a gyári akksi drága és vettem más típust. Aztán eszembe jutott, hogy hátha a cnc főorsójának is megtenné a motorja, nehogy kidobjam. Kibontottam a csomagolást és a motoron ott van fehéren feketén: Made in China.
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2017
(#) bbb válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 5, 2017 /
 
Szerintem valamit félreértettél. Nem azt mondtam, hogy a kínai az vacak (bár sok vacak cucc is van, de ez más kérdés), hanem, hogy volt a CE jelölésből nem kicsi felháborodás, mikor az echte kínai, tényleg vacak cuccokon ott virított a CE, ami nem eredeti, szabványnak megfelelő volt, hanem állításuk szerint ez azt jelentette China Export. Szép kerek körmondatot sikerült rittyentenem, de a lényeg, gondolom megvan
(#) kameleon2 válasza bbb hozzászólására (») Júl 5, 2017 /
 
Ha a CE jelzés hamis a kínai terméken, az is felháborító, de ha egy európai gyártó vacak minőséget gyárt és rajta a CE, szerintem az nagyobb szégyen, mivel ellentmond az uniós ajánlásoknak és a szabványoknak is . A kínai azt szitáz rá, amit kér a megrendelő. Én ezt próbáltam valahogy megfogni nem túl sikeresen.
(#) goreny válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 6, 2017 /
 
A hitelesség kedvéért, a Milka (eredetileg) svájci csoki.
(#) Hp41C válasza Massawa hozzászólására (») Júl 6, 2017 /
 
China Export ... Nem hamisítás, hanem megtévesztés.
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2017
(#) Massawa válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 6, 2017 /
 
Nem tudom, miért irod ezt nekem?
Amugy a bolhából manappság könnyü elefántot csinálni. Kérdezd meg az itt jelenlevö tagokat kinek volt a kezében ilyen hamisitás? Ne hivatkozzunk egy másik forumra, ahol valaki már belefutott ilyen hamisitásba ( vagy ö is csak hallotta. Az még messze nem általános érvényü, akárhányszor is másolják és terjesztik szerte a világban (ezt csinálja CNN is ).
Amugy meg én kizárolag márkás tápokrol beszéltem, amire nem a kinai garázsban nyomják rá a CE márkát, hanem a felhasználo tudtával és annak a felelöségére.
(#) Hp41C válasza Massawa hozzászólására (») Júl 6, 2017 /
 
A linket csak a kép kedvéért adtam meg. Elék komoly dolog lehet, ha az Europai Parlament is foglalkozott vele.
Ha a kezedben tartasz egy tárgyat az ominózus emblémával, képzeletben egészítsd ki a C és az E betüket körré és nézd meg, hogy a két kör vonala csak a vonalvastagságig fedik át egymást.
(#) Massawa válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 6, 2017 /
 
Az EU parlament eddig föleg sok haszontalan dolgokkal foglalkozott, ráadásul a CE nem szabvány hanem csak kötelezettségvállalás, hogy betartasz bizonyos szabványokat, amit viszont igen nehéz kibogozni, mert érvényes az elektronikátol kezdve minden egyébb szerkezetre, amit egy politikai testület kizárt, hogy ki tudjon bogozni.
Hamisitok meg mindig lesznek, de pontosan a CE lenne hivatott arra, hogy kevesebb legyen. ( de ez már más téma).
(#) bbb válasza Massawa hozzászólására (») Júl 6, 2017 /
 
Nekem volt a kezemben ilyen hamisítás, ezért is említettem meg, hogy létezett ez is (annakidején gyakorlatom volt fogyasztóvédelem tantárgyból és ott mutatták tizenpár éve - szóval nem újkeletű).
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2017
(#) kameleon2 válasza goreny hozzászólására (») Júl 6, 2017 /
 
Látom, megint a lényeget ragadtad ki.
(#) kameleon2 válasza Massawa hozzászólására (») Júl 6, 2017 /
 
A CE lényege, hogy legyen tanúsítás és megfelelő dokumentáció. Sajnos sokan az öntanúsítást úgy értelmezik, hogy azt írnak le amit akarnak, mindenféle következmény nélkül. A harmadik feles tanúsítás korrektebb, mert nem önmagáról állít ki bizonyítványt a gyártó. Azonban ezt sokan nem engedhetik meg maguknak. Ha végre a politikusok azt tennék, ami a dolguk, akkor például erre is lenne normális támogatási rendszer és korrekt megoldás. De ennél kisebb dolgokra sincs elég pénz és akarat. A többi már pirosbetűs lenne.
(#) Massawa válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 7, 2017 /
 
Ezt irtam néhány oldallal korábban ( azaz visszajutottunk oda ahonnan elindultunk) .
Ez az angolszász felfogása a szabályoknak. Náluk az a szokás, hogy a gyártot üldözik bármilyen baj miatt. Europában ( ma már máshol is) kerestek egy kompromisszumot.
Egy millio más elöirással (ISO stb) megkövetelik a gyártotol a háttérben, hogy tartson be minden munkafolyamatot (igy szabályt is) és akkor a termékre rákerülhet a CE jel ( gyakorlatilag majdnem ugyanaz mint a tengerentulon az UL). Hogy melyik gyárto mikor mit tart be vagy mit nem, azt manapság szinte lehetettlen ellenörizni, mert annyi szabály meg egyébb rendelkezés van egy kismillio hivatalnoknak a hatáskörében, akik a magukét igyekeznek ellenörizni, de, hogy az összesitve hogyan müködik, azt szerintem senki sem tudja áttekinteni. Ehhez jönnek az uj technologiák gumiszabályai ( gyakorlatilag ajánlások) amit aztán mindenki ugy tart be ahogy sikerül.
Épp ma veszödtem egy uj szállitmánnyal ( mérömüszerek egyenként autoárban). Ki tudja miért a gyár egy uj FW telepitett rá ( eddig még nem is hallottunk a létezéséröl), de valami miatt nem kompatibilis a cég szoftwareivel. A kedves felhasználo meg amikor észrevette, hogy nem müködik, elökeresett a fiokbol egy korábbi verziot, amivel a régebbi gépek müködtek. Rátöltotte a müszerre, amitöl az teljesen bedöglött ( egy downgrade ugye soha nem ajánlott). Szerencsére csak egyet ölt meg az ötböl igy. Ekkor nyult a kedves vevö a telefonhoz panaszkodni, hogy most mit tegyen. A gyár meg mélyen hallgat. Ki tudja miért, ezt ott senki sem probálta ki?
Ez egy példa akart lenni a gumiszabályokra ( szinte minden modern termék ide tartozik).
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem