Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangdoboz-láda méretezése / szoftver
Lapozás: OK   9 / 10
(#) dave500 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 16, 2015 /
 
Akkor mindegy!
(#) suney83 hozzászólása Jún 19, 2015 /
 
Hali.Kérdésem csak annyi lenne, hogy tud e valaki olyan subláda tervező programot ami jó és működik win 7 alatt?
(#) zotya1983 hozzászólása Jún 27, 2015 /
 
Sziasztok! Szeretnék építtetni subládákat a hangszóróim ezekkel a paraméterekkel rendelkeznek:
· Fs= 34,8 Hz,
· Vas= 226,94 liter,
· SPL= 98,7 dB/1W/1m
· Qts= 0,25,
· Qms= 5,34,
· Qes=0,26
· Pe= 300 W,
· Re= 5,92
Tölcséres subra gondoltam,esetleg valami jobb ötlet?
(#) zotya1983 válasza zotya1983 hozzászólására (») Júl 21, 2015 /
 
Látom kihalt a topic de már döntöttem kis méregzsák Cubo 15" os verzió lesz.
(#) JZoli hozzászólása Szept 25, 2015 /
 
Szeretnék építeni egy mélyládát. A méretezéséhez kellene segítség.Semmi extra kívánságom nincs vele kapcsolatban, elég lenne 50 max 100w teljesítményű, 35-40 Hz minimális freki átvitel. Mint a hozzászólásomból kiderül eléggé tájékozatlan vagyok a témában. Venni nem szeretnék, többre értékelném ha magam építhetném meg. Ígért az egyik ismerősöm egy JBL hangszórót hozzá, ha meglesz akkor a konkrét típusát megírom, talán azzal egyszerűbb lesz a méretezés is. Tanácsokat szívesen fogadnék!
(#) steelbird válasza JZoli hozzászólására (») Szept 25, 2015 /
 
Szia.
Aktív, vagy passzív mélyládát szeretnél építeni?
Az sem mindegy, hogy autóba kell, vagy lakásba, pl. egy 2.1 -es rendszerhez...
(#) JZoli válasza steelbird hozzászólására (») Szept 27, 2015 /
 
Aktív lenne, és a nappaliban használnám, mert a LED tévének alig vannak mély hangjai. A doboz szempontjából számít, hogy benne van-e az erősítő, vagy külön dobozban?
(#) steelbird válasza JZoli hozzászólására (») Szept 27, 2015 /
 
A doboz szempontjából annyi jelentősége van, hogy az erősítő által elfoglalt térfogatot figyelembe kell venni a doboz méretének meghatározásánál és meg kell oldani az erősítőnél a megfelelő tömítést. (Aljzatoknál, csatlakozóknál, körben az erősítőnél, stb...)
A megfelelően stabil szerelésről is gondoskodni kell. A nagy rezonancia miatt törhetnek idővel az alkatrészlábak, forrszemek körül a vezetősávok... A nyákon lévő nagyobb alkatrészeket (Pl. nagyobb elkók) ragasztással is rögzíteni kell, csavaranyák alá érdemes körmös alátéteket tenni, vagy ellenanyákat, ill. ott is egy pötty ragasztót, vagy festéket használni a kilazulás ellen, stb...
A lényeg az, hogy erős, intenzív mechanikai rezgéssel kell számolni és annak megfelelően kell összeszerelni a végfokot.
(#) JZoli válasza steelbird hozzászólására (») Szept 27, 2015 /
 
Ebben igazad van, de eredetileg úgy gondoltam, hogy külön "rekeszbe" tenném az elektronikát. Valami cikk, vagy oldal nincs véletlenül a doboz méretezéséről?
(#) Gafly válasza JZoli hozzászólására (») Szept 27, 2015 /
 
Az a része hogy "mozog mint a fene" még nem változik
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2015
(#) kasas hozzászólása Ápr 1, 2017 /
 
Valaki el tudná magyarázni a fizikáját ,hogy hogy kelti a hangokat a zárt dobozba tett hangszóró?

Egy zárt doboz mit csinál ? Leválasztja a negatív hullámokat a szoba levegőjétől és ezért lesz erősebb a hang mert nem oltja ki saját magát a membrán?

És mit csinál egy nyitott doboz ,hogy kelt a reflexnyíláson olyan hullámokat amik nem oltják ki a hangszóró fázisát ?

A doboz elvileg nem mozgathatja meg érdemben a levegőt legalábbis mélyhangoknál mégis mély hangok csak dobozba helyezett hangszóróval jönnek létre.
(#) Massawa válasza kasas hozzászólására (») Ápr 1, 2017 /
 
Ugy, hogy rezeg.
(#) P_Laszlo válasza kasas hozzászólására (») Ápr 1, 2017 /
 
Itt egész jó infókat találsz, ha tovább olvasol. Bővebben: Link
(#) kasas válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 1, 2017 /
 
Köszi ,a link nem is de elirányított a dobozok hangolásához és ott mindent leírtak.

A másik okostolyásnak üzenem hogy ha még a kérdést sem érti inkább hallgasson ,lényegében a zárt doboz elvét el is találtam ,az alap koncepciója a negatív hullámfázis leválasztása a szoba légterétől.

A mély hangok szempontjából egyik doboz sem rezeg ,de nem is értem hogy lehet azt képzelni hogy egy 2-3cm vastag falap kimozdulhat mint a membrán , ez nem gumilabda .
(#) P_Laszlo válasza kasas hozzászólására (») Ápr 1, 2017 /
 
Megmozful a dobozok oldallapja is. És számít is mélytartomány szempontjából. Szoktunk számolni vele.
(#) steelbird válasza kasas hozzászólására (») Ápr 2, 2017 /
 
Idézet:
„A mély hangok szempontjából egyik doboz sem rezeg ,de nem is értem hogy lehet azt képzelni hogy egy 2-3cm vastag falap kimozdulhat mint a membrán , ez nem gumilabda .”

Ez érdekes.
(#) Massawa válasza kasas hozzászólására (») Ápr 2, 2017 /
 
Ha megnézted volna a dátumot (ápr. 1) meg az elsö mondatodat, akkor talán megérted a reakciot (ha már a hangkeltést nem annyira érted)...
(#) kasas válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 2, 2017 /
 
Én azt tudom hogy középmagas frekvenciákon a fa rezeg tehát kimozdul nanométereket de jeleztem is hogy a mélyhangokról beszéltem .

A mély hangok értsd 50hz alatt a doboz fala a büdös életben nem mozdul ki ez fizikai képtelenség mégis akkor hallod ezt a mély hangot ha a dobozba teszed a hangszórót.

A magyarázat hogy a doboz megszünteti az akusztikus rövidzárat amit a hangszóró önmagában kelt maga körül alacsony frekvenciákon. Le is írja a cikk de egy szót nem ír a doboz falának mechanikus mozgásáról sem hogy ezzel számolni kellene mivel a doboznak nem az a szerepe hogy membránként mozgassa a levegőt. Gondolj bele 50 kg os masszív 4-5cm vastag MDF dobozok is léteznek és nem a doboz fala kelti a mély hangokat. A fa csak a közép magas hangokat vezeti és szólaltatja meg. Azt is leírja hogy a reflexcsővel a hangszóró másik polaritását hasznosítjuk úgy hogy a csőből kijövő fázis a doboz és a cső méretének hangolásával azonos legyen a hangszóró fázisával. Másképp kioltanák egymást "akkusztikus rövidzár" lenne aminek pont a megszűntetése a cél.
(#) szamóca válasza kasas hozzászólására (») Ápr 2, 2017 /
 
A mélyfrekis rezgés igencsak megmozgatja a dobozt, nemhiába merevítik, ill. próbálkoznak különféle belső csillapítással, dobozanyagokkal (fémekkel, kővel, betonnal szendvicsszerkezetekkel,stb)
(#) P_Laszlo válasza kasas hozzászólására (») Ápr 2, 2017 /
 
Hahó. Nyugalom, azért mert egy pár oldalt elolvastál még nem tudsz mindent. Amit linkeltem neked, csak alapszint, ilyen részletekkel nem foglalkozik. A doboz mélytartományban is megmozdul, tágul/összehúzódik, a helyettesítő képletekben is benne van ez a tulajdonsága. És hat a mélytartományra, átvitelben is érzékelhetően. De nem azért, mert az oldalfalak sugároznának.
Ez ellen hatásosak a keresztmerevítések (amiket nem célszerű összekeverni az alsó középtartományt befolyásoló megoldásokkal, Szamóca előző hozzászólásában).
(#) zotya1983 válasza kasas hozzászólására (») Ápr 2, 2017 /
 
Már hogyne mozdulna ki a doboz fala pláne a mély tartományoknál? 40-60 hz környéke?
Éppen ezért merevítjük,csavarozzuk sz..rrá a belsejét plusz tömítőanyagokat,csillapítóanyagokat használunk hogy ez valamelyest szűnjön.Épp most építtettem nemrégiben asztalossal egy méretpontos szubládát amiben egy darab csavar sem volt,mivel a falai bemarással+fatiplivel voltak befogatva.Kérdeztem az asztalost nem fog ez így rezonálni?Azt mondta kizárt dolog de ő nem ért az akkusztikához..Mondtam neki csavarozza csak meg,nem tette meg még akkor sem mikor mondtam neki hogy ebben megindul egy 100 dB es hangszóró azért az rázni fogja rendesen az egészet..Az első megküldéskor kifújt rezonált és borzasztó hangja volt míg ki nem lett merevítve...Sajnos a plusz melókat nem vállaltam velük kidobtam az udvarra őket...
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2017
(#) kasas válasza zotya1983 hozzászólására (») Ápr 2, 2017 /
 
Igen én ezt értem de én nem erről beszéltem. Én azt nem értettem hogy jön létre a mély hang .

A mély hang nem úgy jön létre hogy a doboz fala rezeg ,saját magad logikai bukfencébe esel ,ha kimerevíted belülről a dobozt akkor ezzel eltűnteted a mélyhangokat? Ugye nem ! Csak a káros torz rezonanciákat tünteted el amik pont abból származnak hogy a nagy felületű és vékony lapok képesek bemozdulni ezáltal a doboz behangoltságát elrontani.

Én elhiszem hogy egy 2m es 5000w os hangfal mozog de te meg hidd el hogy az én 30cm es kis polc hangfalam 14cm es mélyközép hsz val szikla szilárd! B&W CM1 100W szóval nem gagyiról beszélünk hanem olyanról amit ha megtekersz 80W al akkor a másik szobában remeg az erkély ablak és 35 Hz ig képes hallható hullámokat kelteni.

Ne akard megmagyarázni hogy a pici szikla szilárd merev doboz nanométeres kilengései keltenek ilyen erőteljes mély frekvenciákat mert képtelenség és ez le is lett írva , a hangszóró és a reflex nyílás azonos fázisra hangolása miatt keletkeznek ezek a hangok tehát a hullámfrontok a reflexcső és hsz membránról vállnak le nem a relatív sziklaszilárd doboz faláról.

A többi frekvencia nem érdekel ,magasabb frekvenciákat a hangszóró membránja a szabadban is képes kelteni ez csak a hsz mérete és a hullámhossz kisebb mérete miatti összefüggésből adódik.

És szerintem elég kimerítő az a cikk.
(#) zotya1983 válasza kasas hozzászólására (») Ápr 2, 2017 /
 
Természetesen a káros rezonanciáról beszéltem ami nem való a hangképbe és elhiszem de azért csak olvasgass még,ennyiben nem merül ki a dolog ... És kimozdul a tied is B&C is...
A hogy jön létre a mély hang zárt dobozban és a reflexcső intermodulációs torzításán túl vagyok hidd el, már ki lett tárgyalva nem arra reagáltam azon rég túl vagyunk.Hogy a kioltásokról fázismenetről ne is beszéljek... A dobozod nanométeres kilengéseinek köze sincs a mély képzéshez!Ezt a kolléga fentebb leírta..
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2017
(#) P_Laszlo válasza zotya1983 hozzászólására (») Ápr 2, 2017 /
 
))) Nem mindig jó a túlzottan merevített doboz sem. A csavarkötéstől pedig, a ragasztott, sok anyag esetében sokkal stabilabb.
A csillapítóanyagok, nem mindig a doboz alacsonyfrekvenciás viselkedését akarják módosítani, azok elsősorban a belső állóhullámokra hatnak, másodsorban a mélytartomány jósági tényezőire. Ettől teljesen eltérő kérdéskör a doboz oldalfalainak rezonanciája, és megint más magának a doboznak a jósági tényezője mélytartományban. Ha egybemosod ezt a hármat, az nem biztos, hogy célravezető.

Illetve léteznek olyan megoldások is, ahol egy-vagy több, nagyobb felületű vékony oldallap rezeg, és az alsó három oktávban számottevően sugároz.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2017
(#) zotya1983 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 2, 2017 /
 
Elfogadom az útbaigazítást,és van ami "mosott" kép még a fejemben.Így én is olvasgatok még
(#) P_Laszlo válasza zotya1983 hozzászólására (») Ápr 2, 2017 / 1
 
Hát tudod, ez csak az elméleti alap, nem annyira fontos mindenkinek, de nem is árt, ha képben vagy. Opcoinális.
Szóval a három rész:
1. Belső állóhullámok // ez ellen a doboz kialakítása, párhuzamosságok csökkentése véd, és a rezisztív, szálas csillapítóanyagok
2. Dobozfalak rezonanciái // ez ellen a merevítés + nehezítés (pl. bitumenlap) hat jól, vagy a többféle anyag kombinációjából összerakott dobozok
3. Doboz tágulása, Ql jósági tényező // ez ellen meg a keresztmerevítés használ, és vastagabb oldalfalak.
(#) Massawa válasza kasas hozzászólására (») Ápr 2, 2017 /
 
Én sem irtam egy fél szot sem arrol, higy a doboz fala rezeg....
(#) kasas hozzászólása Ápr 19, 2017 /
 
Hangfalaknál mit jelent az hogy frekvencia válasz? : 50Hz-28kHz +-3dB

Frekvencia tartomány : 45Hz-50KHz 6dB

És mit jelent pontosan ez : Harmonikus torzítás 2. és 3. harmonikusok (90dB, 1m)
<1% 110Hz - 22kHz
(#) Gabibá hozzászólása Aug 11, 2017 /
 
Sziasztok!
Érdekelne ti mit épitenétek, zártat vagy reflexet.
Az alany FOCAL R-250S, lll. golfba raknám, gyanta üvegszál sárvédő ívhez.
Köszönöm.

bum.jpg
    
(#) zotya1983 válasza Gabibá hozzászólására (») Aug 11, 2017 /
 
Én reflexcsövesbe tenném
Következő: »»   9 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem