Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Privileg motor
A piros gépröl van szo. A zöld az esetleges megoldásom egyik lenne.
A gép eredeti motorja is kefés? Honnan tudod, hogy a potenciométer ment tönkre?
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2017
Csak gondoltam mivel a motor üzemel. Gondolom kefés még nem bontottam ki csak készülök azt is hamarosan egyébként 250wattos
Mond ez valamit? Ja de most látom 480W motor.
Ezen a panelen szinte semmit nem látok, amivel szabályozni lehet a fordulatszámot...
Az a gyanúm, hogy a feliratos papírral ellátott kocka (amire csupa kék, számozott vezeték csatlakozik), egy kézifúrógépekben használatos egység (ami általában triac-os szabályzó). Lehet, hogy tévedek. Egy biztos, hogy mindenképp érdemes megjavítani, mert az újabb típusú beépítése sem egyszerű. Teljes fordulatszámnál a teljesítmény-eszköz (triac, vagy esetleg FET, IGBT, dióda-híd) zárlata valószínűsíthető. Legnehezebbnek a hozzáférést ítélem - különösen akkor, ha a kocka ki van öntve ![]() Amúgy párszáz forintos alkatrészekről van szó...
Ezen talán jobban látni hogy fordulatszám szabályzos eredetiben gyárilag
Ok megprobálom kiszerelni a nyomlapot ez eltart nállam egy darabig nincs más választásom
Azt semmiképp sem úszod meg...
A kezelőszervekről készített kép és a robbantott mechanikai rajz nem segít. Kapcsolási rajzot én sem találtam róla, az EBay-en kapható pótpanelről oldalakt értekeztek a német fórumokon, mert nem simán csereszabatos.
Idáig jutottam ez szénkefés motor benne jol sejtettem
Témával kapcsolatosan még ezt találtam a neten. Csak ezt egyeltalán nem értem lehet Ez már az ujfajta panellal kapcsolatos dolog?
https://forum.zerspanungsbude.net/viewtopic.php?f=43&t=1531
Találkoztam hasonló géppel. Gyakorlatilag ugynolyan motor van bennük, mint egy fúrógépben.
Mi lenne, ha egy filléres fúrógépből kibelelnéd a fordulatszám szabályozót, és azt építenéd be?
Ja csak ez sajnos német nyelvü leirás.
Lehetséges ez lessz a megoldás
Az jo ötlet
Lesz. Egyébként meg használd a Válasz gombot, hogy lehessen tudni kinek írsz.
Értem köszi tudod vadonás ujj belépö vagyok itt de mostmár figyelek rá mégegyszer köszi a jo tippet
Szia! Itt egy kevés alkatrészből elkészíthető szabályzó kapcsolása:
Link Hálózati feszültségen van minden alkatrész! Ha nincs benne gyakorlatod, akkor hozzáértőval készíttesd el! Gyakorlatilag 0-ra is leszabályozható, és jó a fordulattartása is. ( Régen én is megépítettem, JÓ! ) A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2017
Jaj szuperrrrrrr nagyon köszi erre nem számitottam.
Valamelyik kolegám majd biztos segit mert elkészitéséhez én még nem értek hol ott oda vagyok az ilyen csodás dolgokért én máshoz értek jobban. Köszike
Ezzel a kapcsolással az a baj, hogy félhullámú, lefelezi a motor sebességét, mert kimenetén lévő tirisztor csak az egyik irányba vezeti az áramot, és a feszültség abszolút-középértéknek is csak a fele megy ki. Valamilyen triakkos dimmer kellene a kollégának. Több témában is található ilyen rajz (pl.: az egyfázisú motor fordulatszabályozása), de lehet, hogy inkább vennie kellene. Kínában ez is nagyon olcsó:
Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link Ezekre is igaz, hogy minden alkatrész hálózati feszültségen van, ezért a beszerelését is ilyen alapon, megfelelő gondossággal kell megcsinálni. A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2017
Igen ezeket már én is néztem a neten az elsöt én is betároltam. Csak kinábol rettenetes sokáig jön a cucc, ezt tapasztalatbol mondom söt én es csináltam sima villanykapcsolos dimerböl eggyet ki is probáltam üzemelt is csak szaggatott és a végén kinyomta a biztositékot azota nem merem bevetni mégegyszer csak Proxxon kisfeszültségü motoroknál alkalmazom ott fantasztikusan üzemel.
Egy picit pontosítok. Igaz, hogy félhullámú, de a kivehető motorteljesítmény - motor nyomaték - nem csökken jelentősen. Ebbe most ne menjünk bele.
Ez a kapcsolás a viszonylag stabil motorfordulat miatt jó, az egyszerűsége ellenére. Kb RT'80-as cikkben leírták, hogy miért! Tudomásom szerint dimmerrel csak teljesítményt lehet szabályozni, ami a főáramkörű motor miatt eszterga hajtására alkalmatlan. ( A főáramkörű motor miatt a félhullámú táplálás ellenére is csak kis fordulatszám csökkenésre kell számitani adott terhelés esetén. )
Ha ennyire minimalista szabályzó is elég neked, akkor megpróbálkozhatsz egy porszívó fordulatszám szabályzó beépítésével is. És azt kitermelheted egy rossz, vagy éppen új porszívóból, amit lehet,( ingyen
![]() A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2017
Szerintem abban is csak dimmer van. Ott a teljesítmény és a fordulatszám a cenrifugál "szivattyú" miatt összefügg. Esztergagépnél amikor a kés hozzáér az anyaghoz akár le is állhat!
A motorra -ha jól látom- kifejezetten DC220V van ráírva. Erősen gyanítom, hogy nem főáramkörű, (univerzális) motor, hanem külső gerjesztésű (állandó mágnes). Bele kéne lesni, van-e állórész tekercselés, és hogy van kötve.
Akkor pedig a dimmeres szabályzó alkalmatlan, vagy az általad linkelt tirisztoros, vagy valamilyen PWM -es szabályzó lesz a megoldás. Az megint más tészta, hogy a mágnes mit szól a forgórész lüktető egyenáramához.
Az a kapcsolás kifejezetten fóáramkörű motorhoz jó. Én a DC-t nem láttam rajta, ezért valóban nem jó ahhoz a motorhoz. Bocs.
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2017
Idézet: „Bele kéne lesni,....” Meg kell forgatni ha feszültséget generál (valami normálisat), akkor van benne mágnes!
Tanácsotokra bele néztem állorész nincs tekercsezve csak szénkeféhez látok két vezetékesen semmi mást. Most remélem tisztább a kép.
Azért azt megjegyezném, hogy létezik egyenáramú motor tekercselt állórésszel is. Leginkább nagyobb teljesítmények tartományában, pl. önindítók.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |