Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Több, egymástól független tápforrás feszültégének mérése uC-vel
Lapozás: OK   2 / 3
(#) Attila86 válasza ekkold hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /
 
Szia!
ICL7650?
(#) ekkold válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 14, 2011 /
 
Kicsit megkésve válaszolok, köszi a tippet! Végülis, a gyakorlatban kiderült, hogy nem kell annyira alacsony offszet, OPA277 (10uV) lett beépítve, és 0,5mOhmos (0,0005 ohm) söntön mérek vele. Egyelőre jó működik 150A-es méréshatárral és 0,1A felbontással.
(#) abcdabcd válasza ekkold hozzászólására (») Jún 14, 2011 /
 
MAX4239 --- 0,1uV offszet! és csak 600Ft
(#) Thowra hozzászólása Dec 4, 2011 /
 
Üdv mindenkinek!
Építettem egy labortápot amibe 2 egymástól független tápegység van. A 0V se közös és a trafó se.
A gondom a kijelzővel van, szeretném mindkét tápon mérni a feszt és az áramot, az eredményt pedig egy közös 2x16 os kijelzőn megjeleníteni. A gond az illesztéssel van, mivel a 0V se közös. Ennek oka a használata, vagy + - fesz kell vagy közös 0V és eltérő + feszek. Van esetleg valakinek ötlete a megoldásra? Előre is köszönöm.
(#) kaqkk válasza Thowra hozzászólására (») Dec 4, 2011 /
 
Talán Ha a mérőműszer bemenetét (mindkettőt) felváltva
kapcsolnád a két táp kimenetére ? Mondjuk egy 4066 analóg kapcsolóval és egy 555 ic-vel megoldható ,és 2 leddel kijelezheted éppen melyik kimenetet méri a műszer .
(#) rascal válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 4, 2011 /
 
A 4066 szerintem nem lesz jó, mert az nem biztosít galvanikus elválasztást. Táponként külön mérő egység kell és pl. optikai vagy induktív csatolással lehetne átküldeni az eredményt a központi kijelzőt vezérlő résznek.
(#) qvasz2 válasza Thowra hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Láttam egy rajzot egyszer, ahol az illető megoldotta ezt a kérdést, állítólag:
Bővebben: Link
(#) ekkold válasza qvasz2 hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Ezzel a rajzzal ugyanaz a gond, a két mérendő oldal között a potenciálkülönbség nem lehet nagyobb mint a 4016 / 4066 tápfeszültsége.
A feladat gyors reed relékkel, vagy FET kimenetű optocsatolókkal viszont megoldható (ez utóbbi nem a legolcsóbb, de a gyakorlatban nagyon jól működött, pl.: AQW214EJ vagy ASSR4128-002E).
(#) ekkold válasza ekkold hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Speciel én avr-t használtam, opampokkal is erősítettem a mérendő jelet, és a szükségesnél eggyel több bemenetet csináltam, hogy az opampok, és az avr ofszethibáját szoftveresen tudjam kompenzálni. Ilyen módszerrel 0,5miliohmos sönttel is pontosan lehet áramot mérni, és az is mindegy, hogy a sönt a pozitív vagy a negatív ágban van-e.
(#) Thowra hozzászólása Dec 5, 2011 /
 
Köszönöm az ötleteket, én is ilyesmi úton indulok el. Egy PIC12F675 méri az egyik tápot és valamilyen kommunikációs úton küldi optón át a jelet a másik PIC nek.
Nem lesz olyan pontos mint az itt publikált panelmérő, 0.1 pontosságú elég lesz bele így a PIC saját A/D konvertere lesz csak használva előerősítés nélkül az áram mérésre.
(#) qvasz2 válasza ekkold hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
És publikus amit összehoztál? Fel tudod ide tenni?
(#) kaqkk válasza Thowra hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Milyen nyelvet használsz a programíráshoz ? Kommunikációra használj uart-ot
(#) Thowra válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Basicbe írom a progit. A PIC12F675 nem rendelkezik hardveres uarttal, valami szoftveres megoldás kell majd.
(#) ekkold válasza qvasz2 hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Sajnos nem publikus, mivel céges, élő projektről van szó. Áramot 150A-ig mérek 0,1A-es felbontással. Ez több mint az ATMEGA A/D 10bit-es felbontása, tehát van benne némi interpoláció, 64 mérést összegzek, de csak 48-al osztom vissza az összeget. Ez a gyakorlatban teljesen jól megy, tehát a kis áramú tartományban is simán összemérhető egy digit multiméterrel, a mért érték sem ingadozik. A feszültségmérés 0,1V felbontással megy 100V-ig (10bit minusz az offszethiba). Mind a feszülséget, mind a söntről érkező jelet FET-optók (SSR-ek) kapcsolgatják, de hardveresen van megoldva, hogy egszerre 2 opto ne kapcsolódhasson be (még szoftverhiba esetén sem).
Árammérő bementből 3db van, de az egyik ebből csak az offszet méréséhez van, tehát el van vezetékezve a söntig, de ott rövidre van zárva a sönt egyik sarkán, tehát 2db árammérő és 2db feszültségmérő bemenet van (de lehetne több is).
A kapcsolgatást az AVR vezérli egy 4017 + ULN2003-on keresztül, + van egy további Rc tag, és egy tranyó ami az átkapcsolások között holtidőt hoz létre.
Az áramméréshez, a kis értékű söntről érkező jel erősítését preciziós opampokkal oldottam meg. Van egy invertáló, és egy neminvertáló erősítő is, mert az áramot mindkét irányban (+/-) kell mérnem (akkumulátor töltő/kisütő árama).
Szerintem aki akarja (és érti amit írtam) meg tudja tervezni.
(#) ekkold válasza ekkold hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Talán egy rajz-részlet belefér:
Rajzrészlet
(#) Kovidivi hozzászólása Szept 9, 2014 /
 
Sziasztok!
Létezik valami "egyszerű és olcsó" módszer független feszültség mérésére? Elolvastam ezt a témát is, utána is néztem, nem találtam. Nekem bőven elég lenne, ha egy kondit töltenék fel a mérendő feszültségre, majd ezt a kondit átkapcsolnám az ADC-re. Van ilyen IC? 2 független tápon mérnék, 2 feszültséget, 10bit-es ADC-vel. Kapna ez a kondis rendszer 0.2-0.5V offsetet, így 0V kimenet esetét meg lehetne különböztetni a szimpla vezeték szakadástól. Szeretném vezérleni is ezeket a tápokat, 2db referencia feszültséggel. Ezt optocsatolón keresztül tenném, pwm-mel, a táp oldalon RC taggal. Ez is 2db jel. Ehhez már talán érdemes lenne egy legegyszerűbb AVR ISP kommunikációval?
Köszi!
(#) Skori válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 27, 2017 /
 
A hozzászólásodban említett repülő kondenzátoros módszerre tudsz mutatni példát? Esetleg létezik ilyen elvet használó céláramkör?
(#) proli007 válasza Skori hozzászólására (») Aug 27, 2017 /
 
Hello! LTC1043 Persze nem a 230V és a PIC közé való..
(#) Skori válasza proli007 hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Köszi, de ez sem tud a saját tápfeszültségén kívüli tartományban dolgozni. A korábban említett félvezető relékkel (pl. AQW214) valószínűleg működne, csak mire ezekből kész áramkör lenne, addigra sem olcsó, sem egyszerű nem lenne.
(#) Bakman válasza Skori hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Két kicsi, két áramkörös relé nem megoldás? Hol az egyik, hol a másik behúz a mérés idejére. Netalán félreértem a problémát?
(#) Skori válasza Bakman hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
A relés megoldás akár működhetne is, de... Ha mondjuk másodpercenként mérek, akkor a mechanikus relé (vagy reed-relé) élettartama viszonylag hamar lejár. (az adatlap megadja, hogy várhatóan hány kapcsolást bír ki a relé meghibásodás nélkül)
A félvezető relé is megoldás lehet, itt a kapcsolások száma elég nagy ahhoz, hogy ne kelljen foglalkozni vele, de nem igazán olcsó.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2017
(#) cimopata válasza Skori hozzászólására (») Aug 29, 2017 /
 
Mit szólnál IL300 al leválasztott analóg átvitelhez. Elég nagy pontossággal át lehet vinni rajta 100kHz tartományig. Vagy akár digitálisan is át lehet vinni sima optóval.

Mekkora a költségvetés csatornánként?
(#) Hp41C válasza Skori hozzászólására (») Aug 29, 2017 /
 
Életvédelmi vagy nagyfeszültség leválasztásos példát nem tudok.
U/F konverter, optikai leválasztás és frekvenciamérés.
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2017
(#) ktamas66 válasza Skori hozzászólására (») Aug 29, 2017 /
 
Nem tudom mit szeretnél pontosan mérni, de a digitális rész leválasztása szerintem egyszerűbb. Méréshez akár: STPM33/34
(#) wbt válasza cimopata hozzászólására (») Aug 29, 2017 /
 
IL300-nál figyelni kell a hőkompenzálásra, de jól használható. Én anno 4-es optocsatolót és uChip 3301-es SPI-s ADC-t használtam kispaneleken, ebből lett bedugdosva annyi, amennyi kellett (pontosság kedvéért 5 optot használtam, de ez azért volt csak, mert az egyik a bemenet áram/feszültség váltást végezte, de ez itt most nem lényeges, de emiatt 3.5x2cm-es "nagy" lett a modul) Fenn a leválasztott U/I kimenet kispanel, ekkorába elférne a feszültségmérő is. Sajnos a leválasztott transzverterek aranyárúak, kb. annyiba került a DC/DC mint az egész többi együttvéve.

adc2.jpg
    
(#) Pafi válasza Skori hozzászólására (») Aug 29, 2017 /
 
Mit szólsz ehhez: félhíddal meghajtasz egy trafót, holtidővel. A szekundert kétszerezővel egyenirányítod, ezzel OPA-t táplálsz aki a mért feszültséggel arányos kimeneti áramot pumpál a helyi GND-be. A primer oldalon a "hideg" oldal kisfrekis/DC áramát visszaalakítod feszültséggé (egyúttal szűröd). A telítési áramot jóval a mért áram fölé kell méretezni.
(#) Skori válasza cimopata hozzászólására (») Aug 29, 2017 /
 
A cél a minél olcsóbb megvalósítás, akár a pontosság rovására is, és mondjuk jóval 1000Ft/csatorna összköltség alatt (nyákfelülettel együtt). A céláramkörök , opto-FET relék, vagy lineáris opto, a köré építendő áramkörökkel együtt nehezen férnek bele, vagy legalábbis mindegyik határeset.
Korábban használtunk sima nem stabilizált, apró DC/DC konvertert (nem kellet 0V-tól mérni, csak egy keskeny tartományban), a kimenetét egy egytranzisztoros kompenzáló áramkörrel kiegészítve kb. 6...30V között 1...2%-on belül maradt a mérési hiba. Szélesebb feszültség-tartományra viszont ez nem jó. A tápegységnek a miben akkor mérni kellett, a névleges 48V kimenet mellett, volt egy független, fix 24V kimenete is, amit szintén mérni kellett. Az áramot ACS712-vel mértük (mivel az a mérés mellett eleve le is választ), a feszültséget meg az apró DC/DC konverter közbeiktatásával. Azonban jó lenne egy univerzálisabban használható, olcsó mérési módszert kitalálni.
(#) Skori válasza Pafi hozzászólására (») Aug 29, 2017 /
 
Az ötlet tetszik, és valószínűleg meg is valósítható. De a trafó pl. kérdéses, magamnak legyártanám, de több példányban már csak olyan jöhetne szóba ami készen kapható - és ez az áramkör többi alkatrészére is vonatkozik. Mondjuk sok bemenet esetén a meghajtó félhíd lehetne közös, csak trafóból és opampokból kellene több - úgy már meg esetleg meg is érné. Még körbejárom a témát, kösz a tippet! Amúgy építettél már hasonlót? Valamilyen gyári berendezésben alkalmazzák ezt a mérési elvet?
(#) cimopata válasza Skori hozzászólására (») Aug 29, 2017 /
 
Én elgondolkoznék a STM32F030F4P6 200-300ft kínából kb 100ft vagy valamilyen más olcsó kis proci ami tud címzéssel kommunikálni + két kis 30ft os optó leválasztással multiprocesszoros kommunikációban lekérdezéses mintavételezéssel gyakorlatilag egy USART portra ráakaszthatsz sok sok mérőfejet és ugyan azon a potenciálon akár mérhetsz több dolgot is minimális mennyiségű külső alkatrésszel. Csak a 3v3 tápot kell átvinni megoldani.

Esetleg kicsit vad ötlet de I2C optós leválasztással alacsony 100kHz frekin vannak kész ADC-k.

Egy tuti valami olcsó DC-DC re szükség lesz ha kell a leválasztás.
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2017
(#) Skori válasza cimopata hozzászólására (») Aug 29, 2017 /
 
A legtöbb megoldásnál át kell vinni tápot is - és ez kapásból drágábbá teszi. Olyan megoldás kellene ahol erre vagy nincs szükség, vagy a mérendő feszültség táplálja a "primer oldalt".

Pafi ötlete, lényegében összevonja a tápot átvivő/leválasztó, és a mérendő jelet átvivő/leválasztó eszközt egyetlen trafóba.

A lin optocsatoló is használhatónak tűnik, de ha nincs a mérendő oldalon külön táp, akkor nem 0V-ról indul a feszültségmérés, hanem kb. 2...3V-ról.

Persze felmerült a mikrokontrolleres mérőkör is, leválasztott soros porttal. De itt is a mérőkör árán felül, egy DC/DC konverterrel is számolni kell. Amúgy nekem személy szerint tetszene ez a megoldás...
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2017
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem