Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PLC kérdések
 
Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   96 / 128
(#) naptukor válasza sanyi01 hozzászólására (») Aug 17, 2017 /
 
Szia!

Idézet:
„Egy netes leírásban találtam a TIML-t de mivel sehol nincs rá példa, hiába közöttem vele, nem jártam sikerrel.”

Ne katalógusokban keresgélj, hanem manual-okban!

CP1E CPU unit instruction manual 113. oldal (2-77).
(#) aky87 válasza sanyi01 hozzászólására (») Aug 17, 2017 /
 
Szia, pár észrevétel:
-Nem teljesen igaz hogy el kell felejteni a címzéseket, amit leírtál, az a kompakt plc-kre igaz, a moduláris plc-k IO kiosztása más, igaz a 0.00....
-Work memória terület a kompakt plc-kben is már elérhető, fontos hogy az újabb plc-k mint a CS1, CJ, CP családok utasítás készletben, memória kiosztásban ugyan azok, de legalább is 90%-ban egyeznek.
-időzítőket láncolni is lehet, azaz sorba kötni egyik egyik kontaktját a következő időzítővel, erre utal az utasításkészlet leírása is, de az "A" memória területen vannak pl a belső óra adatai, ezt pl össze is lehet hasonlítani, vagy pl van olyan belső Flag hogy P1min ezt is lehet számolni...
(#) dB_Thunder válasza sanyi01 hozzászólására (») Aug 17, 2017 /
 
Hosszú időzítésre egy lehetséges megoldás: Counter amit a P_1min belső merkerrel léptesz! Egy óra 60 lépés...

Amit Aky cimbim említ DT utasítást, nem minden proci támogatja! Pedig nagyon jó utasítás, ha az ember átrágja magát a maszkolási biteken...
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2017
(#) Thomas10100 hozzászólása Aug 28, 2017 /
 
Sziasztok!

Újabb kérdést szeretnék feltenni most CX Designerrel kapcsolatban. A lényeget emelném ki a projektből ami működik most is, de finomítani szeretnék.
Van egy oldal ami a kézi üzemet mutatja(vannak rajta gombok), van egy oldal ami az automata üzemet mutatja és van egy oldal ami a hibajeleket mutatja(fel vannak sorolva, és mutatja egy lámpa mellette hogy melyik aktív).
Jelenleg, ha automata vagy kézi üzemben vagyok akkor hibajelre átugrik a hibajeles oldalra. Viszont ha megszűnik minden hiba(és nyugtázva van), akkor nem ugrik vissza az elötte lévő oldalra(attól függően melyiken voltam automatán vagy kézin a hiba elött).
Ez megoldható automatikusan a CX designerrel, vagy a PLC programban kell megírni?

Köszönöm!
(#) Thomas10100 válasza Thomas10100 hozzászólására (») Aug 28, 2017 / 1
 
Megcsináltam plc programban.
(#) Levi91 hozzászólása Aug 29, 2017 /
 
Sziasztok! Most csatlakoztam a fórumhoz.
Omron PLC-hez kapcsolódó kérdésem lenne, és a későbbiekben is lesz majd még szerintem, mert most kezdtem foglalkozni komolyabban PLC-kel. (Suliban tanultam, de azok csak az alapok).
Tehát a kérdésem: Hozzájutottam egy használt CQM1 CPU21-es PLC-hez + OD212 + OC222 modulhoz. (táp is van hozzá). A problémám az , hogy nem tudok hozzá csatlakozni. Saját készítésű kábelem van a manuál szerint. A port beállítások is manuál szerint vannak a CX-programerben. Az Options/PLCs is be van állítva a CQM1 CPU21. Amikor csatlakozni próbálok a PLC-n a COM2 visszajelző felvillan, mégsem csatlakozik. A kérdés, hogy miért nem tudok csatlakozni? (USB-n gond nélkül csatlakozik CP1E-hez)
Kérdés még, hogy a windows vezérlő pultban beállított port paramétereket is be kell állítani vagy a CX-programer felülírja? (ott is próbáltam beállítani) A BIOS-ban a port 03F8 ra van állítva amit nem tudom mit jelent, meg módosítani sem még, de lehet fontos.
A válaszokat előre is köszönöm.
(#) Barni87 válasza Levi91 hozzászólására (») Aug 29, 2017 /
 
Szia!
Alaplapi vagy USB soros port?
Kézfogó pinek megfelelőek (RTS-CTS, DS- DTR)?
(#) Levi91 hozzászólása Aug 29, 2017 /
 
Alaplai portom van. A kábelt a manuál szerint forrasztottam be. Az RTS-CTS mind a két végén rövidre van zárva.
(#) dB_Thunder válasza Levi91 hozzászólására (») Aug 29, 2017 /
 
A kábelemet holnap megnézem, ha nem juszt semmire!
Ne állíts be semmit!
Egy teljesen üres Programerből próbálj csatlakozni a plc-dhez. Ekkor végigpróbál egy csomó protokolt és plc típust. És végül csatlakoznia kell neki.

Mennyiért szerezted a CQM-et? Nekem lesz nemsokára eladó...
(#) Levi91 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Aug 30, 2017 /
 
Igen, végig próbál mindent, és végül kiírja, hogy kapcsolati hiba van.

Egyébként a CX-programer-ben vissza lehet állítani valahogy egyszerű módon az eredi beállításokat? Elég sok funkció nem működik ami az elején igen (lehet én állítottam el valamit)

A CQM csak "kölcsönben" van nálam, tanulás, önfejlesztés céljából.
(#) aky87 válasza Levi91 hozzászólására (») Aug 31, 2017 /
 
Szia, ha alaplapi a COM port, akkor elvileg COM1 az alapértelmezett port, az eszközkezelőben nyomj alapértelmezett beállításokat, és a BIOS-ba is ha valamit elállítottál valamit esetleg egy restart se árt utána. Nem írtad hogy asztalid van vagy laptopod, mert utóbbinál szokott olyan lenni, hogy a jelszintek nem szabványok, és ilyenkor hiába a "beépített port" főleg HP gépeknél volt ilyen probléma, ha ezekkel megvagy és továbbra sem jó, akkor a PLC CPU fedelét felnyitva DIP
kapcsolókat találsz, ezek közül van ami a soros portra vonatkozik, CQM1-nél az 5.-öst ON ba kell állítani, mert akkor az alapértelmezett beállításokkal fog rendelkezni, (előtte lehet hogy ezt a portot pl barcode olvasóhoz használták spec beállításokkal, ezért nem tudsz azon keresztül kapcsolódni). A CPU-t nézd meg hogy CQM1 vagy CQM1H utóbbi a modernebb, és a hozzávaló manualban nézd meg a DIP beállításokat pontosan. Van magyar nyelvű az OMRONKFT.HU-n, ott keress.
(#) Thomas10100 hozzászólása Aug 31, 2017 /
 
Sziasztok!

Omoron CP1L-ben lévő SFT utasítással kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy a felső bemenete és a középső forgató bemenetekre van-e valami szabály, hogy mennyi időre kell jelet kapniuk? Vagy egyszerre kell?

Egy csomagológépen a meghajtás forgatja a 226 word-öt, az SFT felső bementén mennyi időre és mikor kell a jelnek érkeznie?

A másik amire gondoltam(miközben írok ) , hogy egy felfutó éllel a 226.00-át billentem 1-be, és SFT felső bemenetét Always OFF-ra rakom.
(#) naptukor válasza Thomas10100 hozzászólására (») Szept 1, 2017 /
 
Teljesen mindegy mennyi ideig kapnak jelet.

A felső az adatbemenet, a középső a léptető bemenet.
A léptető bemenet élvezérelt.
A léptető bemenet felfutó élénél (OFF/ON átmenet) lép egy bitet balra és az adatterület jobb oldali bitjébe az adatbemeneten ekkor érvényes állapot íródik be.
(#) Thomas10100 válasza naptukor hozzászólására (») Szept 1, 2017 /
 
Akkor miért csinálhatja azt, hogy ha 2db terméket engedek be a gépbe, csak 1db bit jelenik meg?
Pedig mind a kettő terméknél aktív 1 az adatbemenet (termékbeengedéssel megegyezik). A termékek forgásával a körtárcsán van léptetve a bit, és az 5. biten, a körtárcsa megfelelő helyén lenne egy kupakellenőrzés. De ha kettő terméket engedek be akkor az első hiányzik, ha 1db-ot engedek be, akkor egy bit se jelenik meg, pedig bőven nyitva van a beengedő kapu.

Wordnek a 226 van használva, aminek mind a 16bitje szabad a programban, se elötte, se utána amúgy nincs használva semmi. De ugyanezen még használva van a 218 és a 260 word is léptetésnél, egyik se működik rendesen.
(#) naptukor válasza Thomas10100 hozzászólására (») Szept 1, 2017 /
 
Hát én azt nem tudom hogy van megoldva a programban a léptetés.
Két dologban biztos lehetsz (szerintem).
Az utasítás úgy működik ahogy leírtam.
Az utasítás jól működik.

A problémát a programban kell keresni.
(#) Thomas10100 válasza naptukor hozzászólására (») Szept 1, 2017 /
 
Hétfőn rajta leszek az ügyön.
Köszi
(#) Kukulkan hozzászólása Szept 2, 2017 /
 
Sziasztok!
Van egy panasonic fpg-c32t2h típusú plc-m. Az lenne a cél, hogy hőmérsékletet és páratartalmat mérjen. De csak digitális bemenetek vannak rajta. Tudnátok segíteni esetleg abban, hogy milyen megfizethető kütyüvel tudnék kapcsolatot létesíteni a hőmérő és a gép között? Úgy hallottam létezik valami olyan szerkezet ami az adatot kettes számrendszerben továbbítja a plc-nek.
UI:elég kezdő vagyok, de gondolom ez a kérdésemből is lejött. Köszi
(#) dB_Thunder válasza Kukulkan hozzászólására (») Szept 2, 2017 /
 
Nem fog.
Olcsón meg főleg nem! A plc-t add el, vegyél egy NodeMCU-t, vagy Arduinot. Azután kezdhetsz tanulni, sokat! De ezt egy másik fórumban...
Én lehet hogy tudok segíteni a plc eladásban...
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2017
(#) _ampervadasz_ hozzászólása Szept 2, 2017 /
 
Sziasztok. Kettő darab Comat BoxX AF-20MR-A PLC -hez sikerült hozájutnom egyenlőre azt sem tudom, hogy működik e vagy sem, valahogy felkellene rá csatlakoznom, viszont nincsen programozó kábelem hozzá. Esetleg, ha valaki tudna rá csatlakozó lábkiosztást, azt nagyon megköszönném.
(#) _ampervadasz_ hozzászólása Szept 2, 2017 /
 
Lemaradtak a képek.
(#) Gabó válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Szept 2, 2017 /
 
Amit ki tudtam deríteni, ez a kábel típusa: AF-C232
(#) Kukulkan hozzászólása Szept 2, 2017 /
 
Nem szeretném eladni...a szívemhez nőtt jelenleg is üzemben van, csak gondoltam bővíteném egy ilyen funkcióval. Tényleg nem lehet megoldani??? Az olcsó meg relatív. Arra gondoltam, hogy nem feltétlenül gyárakban használt cuccal oldanám meg ami köztudottan horribilis. 10-20 ezret simán megérne. Ez hogy az "analg jelből csinál egy bináris számot amit a plc kezel" tényleg nem létezik?
(#) naptukor válasza Kukulkan hozzászólására (») Szept 2, 2017 /
 
Van ilyen kütyü, úgy hívják, hogy A/D átalakító.
Persze a te eseted elég speciális, mert PLC DI-re kell küldeni a jelet. De ilyen is van. Pl. a Phoenix contact gyárt ilyet. Láttam is ilyet egy olasz gépben ahol egy magnetostrikciós útadó 0-10V-os analóg jelét alakította át 8 bites 24V DC digitális jellé.
Neked nem ez a járható út, mert olcsót akarsz. Akkor nincs más hátra mint áramkört tervezni, NYÁK-ot maratni, beültetni stb.

A legjobb megoldás erre egy analóg bement lenne egyébként.
(#) pont válasza Kukulkan hozzászólására (») Szept 2, 2017 /
 
Azt áruld el hány bemeneted van erre a célra, attól függően lehet szerkeszteni hozzá valamit. A szenzorok jelét kell egy kontroller pin-jeire küldeni.
(#) Kukulkan hozzászólása Szept 2, 2017 /
 
Ha elég 8 akkor annyit. De 16 is lehet ha kell. gondolom valahogy igy erdemes szamolni.+kommunikacios bit ha tobb szenzor van.
(#) pont válasza Kukulkan hozzászólására (») Szept 2, 2017 /
 
Hát iszonyú pazarlás, de jól számolsz, ha a legelemibb megoldást vesszük. Annyi bit amennyi a címzéshez kell, és annyi amennyi az értékhez. Csak akkor nem tudom mi a kérdés. Szenzor, kontroller programozás megy? De lehet időt is méretni a megfelelő bemenet aktiválás után pl annyi millisec amennyi az átadni kívánt érték, stb...
(#) dB_Thunder válasza pont hozzászólására (») Szept 2, 2017 /
 
Írtam plcre olyan szoftvert amivel egyetlen digitális bemenet felhasználásával lehet adatot bevinni, persze nem túl gyorsan. De 1 perces frissítés szerintem bőven belefér.
A szenzorokhoz persze kell interfész ami átfordítja erre a protokollra az adatokat!

Ha van valamilyen kommunikációs lehetőség a plcd-en, akkor érdemes azt használni!
Ipari szenzorokat te nem fogod tudni megfizetni, egy hőmérséklet mérés is simán van 50 ezer Ft, de lehet akár 200ezer is!

Naptukor! Megosztanád azt a Phoenix Contact kütyü nevét?
(#) pont válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 2, 2017 /
 
Hogy én mit tudok megfizetni azt te nem tudhatod, de nem én vagyok a kérdező. Én is csináltam már kommunikációt, egy vezetéken, kettőn, stb természetesen minél több a felhasználható bemenet annál gyorsabb lesz a kommunikáció
(#) dB_Thunder válasza pont hozzászólására (») Szept 2, 2017 /
 
Tudom hogy nem te vagy! De megtalálja akinek címeztem gondolom!
Ha megtudná fizetni, akkor nem itt menne a vakarózás hanem egy boltban...
(#) Kukulkan hozzászólása Szept 2, 2017 /
 
nemigazán mennek ezek a dolgok. a plc-vel elboldogulok fpwin-be. Egy automata csirkeajtót és etetőt vezérel. ezt nagyjából egyedül össze tudtam rakni. Képernyő is van hozzá. De nemhiszem, hogy egy arduinot vagy valami hasonlót nekiállnék programozni. Én valami egyszerű kis panelt keresek amin van x mennyiségű analóg bemenet amire mondjuk termisztorokat meg akármit kötök és azt mondjuk 8biten átalakítja egy számmá amit a plc ha minden igaz tud kezelni. mondom kb 10-20 ezret simán adnék 5-6 bemenerert. tudom,hogy ezt egy 3000ft os mikrokontroller simán kirázza , de én az egyszerűség miatt valami célszerszámot keresek.
Következő: »»   96 / 128
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem