Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Rendeltem egy nagyon-nagyon olcsó digitális gépet azzal a szándékkal, hogy átalakítom infravörös fotózáshoz, vagyis kiveszem belőle a szűrőt. A leírása szerint 3,1 megapixeles, 1/2" méretű CMOS szenzora van, a fókusz és a rekesz pedig természetesen fix, utóbbi F2,8. Kérdésem az, hogy ilyen paraméterek alapján számíthatok-e arra, hogy infra és látható fényben is képes lesz elfogadhatóan éles képeket produkálni? Ezt azért lenne jó előre tudni, mert akkor másképp alakítanám át, az eredeti szűrő az infraszűrővel együtt egy forgatható tárcsára kerülne, a lencse elé. Egyébként csinált már valaki ilyet? Mire érdemes odafigyelni (a vakukondi kisütésén kívül)? Ha esetleg por kerülne a szenzorra, akkor mivel/hogy célszerű letakarítani?
Isten ments egy icipicit más kérdésem lenne:
Ha van egy fekete-fehér biztonsági kamerám amit közvetlen TV-re ad képet (koaxon) (az a fekete búrás, ennyit tudok róla ![]() Köszi szépen, ja és bocsi ![]()
Hello!Ezt találtam a topikok küzött hátha segít!Bővebben: Link
Üdv Dempsey!
Ha nincs benne infraszűrő, akkor valószínűleg igen.
Semmi újat nem tudtam meg, de azért köszi a jó szándékot!
Helló!
Én nem régen építettem át egy 1,3 Mpixeles fényképezőgépet infra kamerává és tökéletesen működött. Csak kitördeltem belőle az infra szűrő üveglapot és már is szépen látta az infra fényt. A szenzor előtti lencsét elég volt simán visszacsavarni és a por sem nagyon zavarta a működést, pedig látszott hogy került a szenzorra. A kép éles maradt az átalakítás után is, csak a lencse menetét kellett a megfelelő pozícióba visszacsavarni. Amúgy én 808 nm-es 2000 mW-os lézerek fotózásához használtam, lencse nélkül a fél lakótelepet be tudtam világítani a lézerdiódával. Az infraledek fénye tapasztalataim szerint elég gyenge a normális megvilágításhoz, de érdemes több darabbal próbálkozni.
Mondjuk az könnyen lehet, hogy egy normális fényképezőgépnél kevésbé zavaró a por, mert a szenzor fölött van egy lágyító szűrő, a por csak arra tud rászállni, és ha elég nagy a távolság, akkor a porszemek árnyékkúpja nem éri el a szenzor felületét. Az biztos, hogy egy telefon kamerájában szemmel alig látható porszemcsék dögött pixelre emlékeztető fekete pöttyöket okoztak.
Az élességgel kapcsolatban pedig arra gondolok, hogy a különféle hullámhosszok más-más pontban fókuszálódnak, namost ezt a látható tartományban valamennyire korrigálják, de infrában már nem. Ezért az "igazi" gépek nem képesek a két tartományt egyszerre fókuszálni, ha az ember lecseréli a szűrőt, akkor az élességet újból be kell állítani. Ami ennél a gépnél ugye nem lehetséges, mivel fix fókuszos, viszont itt a szenzor mérete és felbontása is olyan kicsi, hogy nem vagyok benne biztos, hogy ez a probléma a gyakorlatban észrevehető lesz. A témanyitó hozzászólásban már írtam, hogy ez miért fontos: ha lehet, akkor normál és infra fotózáshoz egyaránt használható gépet szeretnék fabrikálni.
A szűrő sok esetben (de nem mindig!) sötétbordó árnyalatot kölcsönöz a lencsének. De ezt ne vedd készpénznek, mert a jobb lencséken a bevonat is produkálhat hasonló színeket.
Vagy sima infraled helyett teljseítmény infra ledet kell használni, az 120fokban világít, nem csak kis pontban! további infó: chipcad.hu
szerk: a 120fok alapból ennyi, optikával szűkíthető! |
Bejelentkezés
Hirdetés |