Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanypásztor
 
Témaindító: bernardo, idő: Feb 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   223 / 287
(#) mutatvanyos válasza deak francis hozzászólására (») Okt 18, 2017 /
 
Szia! Szerintem a szikraköz hiánya, vagy nem megfelelő kialakítása miatt a nagyfesz. megkereste a leggyengébb szigetelésű helyet, áthúzott, elszenesítette.
(#) deak francis válasza mutatvanyos hozzászólására (») Okt 18, 2017 /
 
Szia.
A szikraköz 14mm .Lehetett az is hogy nagy értékű volt a kondi (16u)????vagy a földelés miatt is??
(#) erdgab válasza deak francis hozzászólására (») Okt 18, 2017 /
 
Szia!
A kondenzátor nem nagy,a 16µF általános,legalábbis nálam.Viszont a 14mm szikraköz szerintem már sok,elégnek kell lenni a 10mm-nek is.Még a készülék földelése sem igazán játszhat,inkább csak a kerítésre kikerülő energiánál van szerepe.Rossz földelés=pocsékul működő kerítés.Ellenben,ha a szikraköz egyik oldala nem rendesen van összekötve a földeléssel,ne adj isten,rosszul érintkezik,mindez természetesen a dobozon belül,akkor bizony átüt az a trafó oda ahol testet talál.Képes akár 8-10cm hosszú ívet is húzni.A szikraköz földelése és a készülék kimenő földelése biztosan legyen a dobozon belül összekötve,nem saruzni külön külön,hanem egy helyen forrasztva vagy egy saruban legyen.
(#) deak francis válasza erdgab hozzászólására (») Okt 18, 2017 /
 
Szia. Igy alakítottam ki,szerinted jól van-e???
Köszi.
(#) deak francis hozzászólása Okt 19, 2017 /
 
Hali.
Még egy dolgot szeretnék tisztázni..éspedig:a piacban olyat láttam a hirdetésekben hogy 500ohm-on lead 4800v feszültséget.Ezt hogy mérik le? Mit hova kötnek??
Köszönöm.
(#) erdgab válasza deak francis hozzászólására (») Okt 19, 2017 /
 
Látok valamit,de nem egészen tudom kivenni.Az az egy szál gondolom a nagyfeszültségtől jön,de hol van a másik pólus?Csak nem a trafó csavarja,mely a csupasz vezeték alatt van kb.?Ez így nem jó megoldás!Igaz,ennek a szikraköznek csak védelmi jellege van és nem is szabadna neki működni normális esetben,ha megfelelő a karám terhelése.Már néhányszor leírtam,kicsi karám esetén,ha az nem tudja leterhelni kellőképpen a pásztort,kell alkalmazni a karám végén egy szikraközt.A kijutó energia "felesleg" ott üssön át és ne a dobozban a készüléknél.
(#) deak francis válasza erdgab hozzászólására (») Okt 19, 2017 /
 
Szia. Itt talán jobban látszik.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2017
(#) zosza18 válasza deak francis hozzászólására (») Okt 20, 2017 /
 
Szia!
Hány V-al hajtod a gyújtótrafót?
Az átütés a "túlhajtás" miatt következik be, a szikraköz csak bónusz. Visszább kell venni az inverteren, mert így sose lesz meg a várt eredmény. A szikraközt inkább kívülre tenném, mert egy idő után gyönyörűen elrohad az összes belső fém alkatrész és kuka.
erdgab!Csak szólok, hogy még mindig ketyeg az elkós változat, amit beszélgettünk régen. Eddig egyszer sem volt vele gond, pedig napi használatban van. Ígéretesnek tűnik.
(#) erdgab válasza deak francis hozzászólására (») Okt 20, 2017 /
 
Hát Igen,látszik a nem jó szikraköz kialakítás.Sokkal jobban járnál,ha a test kivezetéstől,ahol a két barna van forrasztva,vitted volna a szikraköz testet,így elhúztad volna az ívet a trafótól.Lehet túlhajtás is az ok ahogy zosza18 is jelzi.Továbbra is tartom,hogy a szikraköz mérete 10mm elég kell,hogy legyen.Tedd kívülre a szikraközt.
(#) erdgab válasza zosza18 hozzászólására (») Okt 20, 2017 /
 
Szia!
Köszönöm az infót!Megmondom őszintén,én nem bíztam bent,hogy sokáig jó lesz.Mondják a hozzáértők,nem bírja az elkó,leszakad a fegyverzete.A megszokottból kilépő fejlesztők viszik előre a fejlődést!Egyszer én is kipróbálom az elkós változatot.
(#) zosza18 válasza erdgab hozzászólására (») Okt 20, 2017 /
 
Nos igen, énnekem is voltak fenntartásaim, az idővel kapcsolatban. Beszéltük az elkók életidejét is, de megcáfolni látszik. Szerintem a jó minőségű kondik sokat jelentenek és nagyban befolyásolják az élettartamot. Úgy gondolom, ha 2év folyamatos üzemet kibír, akkor már megéri így készíteni, hiszen két-három évente kicserélni 200Ft-ot nem nagy valami. Eddig nagyon jól bizonyította, hogy amilyen kicsi, olyannyira jó is. Idővel megrajzolom véglegesre a NYÁK-ot és felteszem ide, had próbálgassák az emberek. Azért vicces volt, hogy mikor látták a kis darab panelt ami 4-ede a trafó méretéhez képest, hogy mikor bekapcsolták és a hülye bika nekiment a vezetéknek(3km kb.) leült elé és nézte mi vágta orrba ennyire. Egy szó, mint száz... mondhatjuk "bevált" áramkörnek ezt a változatot is.
(#) deak francis válasza zosza18 hozzászólására (») Okt 20, 2017 /
 
Szia.Alig várom hogy tudjam tesztelgetni.....van lehetőségem.köszi.
(#) deak francis válasza zosza18 hozzászólására (») Okt 20, 2017 /
 
Üdv. Megfogadom a tanácsot !! Az egész cucc kb. 250-350v körül van hajtva. Azért valahol kétlem a bobina szigetelés minőségét is mivel már aligha gyártják.
Köszönök minden tanácsot!
(#) erdgab válasza deak francis hozzászólására (») Okt 20, 2017 / 1
 
Kicsit belebeszélnék.Nem sok az a feszültség,sütöttem rá már 500 voltot is,azóta is megy folyamatosan.A szikraköz holléte,kialakítása lényeges!Tedd kívülre,legalább az ózon nem eszi meg a belsejét.Ahogy már mondtam,"elhúzod" az ívet a trafótól s ne legyen több a szikraköz távolsága 10-12mm-nél.A karám legyen mintaszerű,terhelje le a pásztort,ha nem akkor a karám végére szikraköz,legyen kisebb mint a vezérlőé,minden periódusban ott üssön át és nem lesz gond.
(#) erdgab válasza zosza18 hozzászólására (») Okt 20, 2017 /
 
Az élettartam nem tudható mekkora lesz,két éves távlatban,állandó üzemnél,másodperces intervallumban ez 63072000 impulzus kb.A tesztelés hosszadalmas,nem lehet előre véglegeset mondani,én türelemmel várok.
(#) deak francis válasza erdgab hozzászólására (») Okt 20, 2017 /
 
A helyzet a következő:az ember nem mindig tudja pontosan hogy milyen nagyságú a karám....pláne ha eladásra csinálja.Ami a szikraközt illeti ..persze... megfogadom a tanácsot!
Köszönöm.
(#) deak francis válasza deak francis hozzászólására (») Okt 20, 2017 /
 
Ilyesmire gondolsz??
(#) JZoli válasza deak francis hozzászólására (») Okt 20, 2017 /
 
Bocsi, hogy beleszólok, de már többen is írták, hogy a dobozon kívülre kellene rakni azt a szikraközt! Na meg minek a panel? Csak bonyolítja a helyzetet. itt egy kép a netről, ezen sima réz vezetékkel alakította ki az építő, ennek az egyszerűség mellett még van olyan előnye is, hogy állítható egy szintig a drótok távolsága, így a leadott feszültség is.

DSCF3706.jpg
    
(#) deak francis válasza JZoli hozzászólására (») Okt 20, 2017 /
 
Szia. Nagyon is megértettem csak én egy picit veszélyesnek látom.
(#) JZoli válasza deak francis hozzászólására (») Okt 20, 2017 /
 
Igazából üzemszerű működés esetén, ha rajta a kerítés egyáltalán nem szikrázik. Viszont ha leszakad a vezeték a pásztorról és a szikraköz "aktivizálódik" akkor az ott termelődő ózon szinte az egész elektronikát "megeszi". Ha ez a dobozon kívül van meg se kottyan neki!
(#) erdgab válasza deak francis hozzászólására (») Okt 20, 2017 /
 
Nos,tapasztalat,ha kevesebb mint 500 méter a karámon lévő vezeték akkor kell a karám végére a szikraköz.Kérdezz rá a karám nagyságára.
(#) deak francis válasza erdgab hozzászólására (») Okt 20, 2017 /
 
Rendben,hálás vagyok!!!!Köszönöm.
(#) irka hozzászólása Okt 25, 2017 /
 
Üdv! Vettem egy "gyári" villanypásztort a netről. Kiépítettem a karámot is(kb 600 m 3 sor vezeték), bekapcsolás után szépen dolgozik(úgy tűnik). A bekapcsolás után a doboz oldalán kialakított szikraközön egyenletlenül jelenik meg szikra, egyébként ugyanolyan ütemben helyette kattogás hallatszik(különböző arányban ). A karám különböző pontjain földelődróttal próbálva mutat mindenhol szikrát, közben a szigetelőknél és néhány helyen hallani apró csattanást is. (a karámvezeték használt, erdészettől kapott).
Kérdéseim: 1. a doboznál megjelenő egészséges szikra a működést, vagy a rendellenes működést jelzi(akkor normális a dolog, ha csak a kattogás van, vagy nem)?
2. Kell a dobozon levő mellett a karám végében is valahol szikraköz?
3. ha az 1. hiba és nincs belógó növényzet, egyéb testelés, akkor mi okozhatja?
Köszönöm!
(#) erdgab válasza irka hozzászólására (») Okt 25, 2017 /
 
Szia!
Kérdezném,hogy milyen a karámvezeték kialakítása (?),ha a 3 sor párhuzamosan van kötve,mondjuk az elején,esetleg a végén is,előfordulhat,hogy nem terheli kellő képen a pásztort.Feltételezem,hogy a pásztort és a karámot összekötő vezeték és a földelés hibátlan.Lehet a karámvezeték olyan is mintha csak egy szál lenne az egész.Az 1. kérdésedre ez a válasz.A 2. kérdésedre:Csak rövid karámnál ajánlott,főleg akkor,ha a sorok párhuzamosan vannak kötve és az általad vázolt jelenséget produkálja.Szerintem a 3. kérdésedre is megadtam a választ.Tehát nem hibás működés,hanem a karám kialakításán kell változtatni.Vagy teszel a végére szikraközt,hogy ott üssön át minden periódusban vagy úgy alakítod ki a karámvezetéket minha egy szál lenne,elindulsz-végigviszed-átlépsz a 2. sorra-visszahozod-ismét átlépsz a 3. sorra-végigviszed.
(#) irka válasza erdgab hozzászólására (») Okt 26, 2017 /
 
Szia, köszönöm a választ! Igen, ez a kb 600 m párhuzamos kötésű. Egyéb okok miatt ez így kell, hogy maradjon, úgyhogy lesz plusz szikraköz. A zsinór mellett járva néhol hallható pattogás, kis csattanás azt jelentheti, hogy lehet benne szálszakadás és "áthúzva" működik?
2. Ha jól értelmezem az írtakat, akkor a kifogástalan működést a készülék egyenletes kattogása jelzi és ha szikra van a készüléknél, az jelent szükséges beavatkozást
Köszi és üdv!
(#) 7DU válasza irka hozzászólására (») Okt 26, 2017 /
 
Szia
Én sötétben is végig mennék a karám vezetéke mellett,mert a hanghatáson kívül fényjelenségnek is kellene mutatkozni,ami ilyenkor jobban látható.Talán így a hiba okára is fény derül-én elsősorban
szigetelő problémára gondolok.Elnézést,hogy beleszóltam a beszélgetésbe.
Üdv:Laci
(#) deak francis válasza 7DU hozzászólására (») Okt 26, 2017 /
 
Szia.
Én a próbakarámot igy alakítottam ki:
(#) 7DU válasza deak francis hozzászólására (») Okt 26, 2017 /
 
Szia Feri!
Gondolom a célnak megfelel-tesztelni az elkészült szerkezetet.Én sajnos ilyet nem tudok kialakíta-
ni,pedig magánházban lakom:olyan műterhelésen gondolkodom ,amit a műszerész asztalon tudok
tesztelésre használni.
Kérdésem is volna a tisztelt villanypásztor építők-telepítők felé:baromfi kordában tartásához milyen feszűltséget szabad kiadni a karámra?
Választ előre is köszönöm.
Üdv:Laci
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2017
(#) gulyi88 válasza deak francis hozzászólására (») Okt 26, 2017 / 1
 
Én pedig így gyártom a szigetelőket, anyósom kecskéihez.
Anyaga elfekvő 32mm-es PVC csődarabok.
Esztergapadon leszúrkálom, majd sablonban állványos fúrón átfúrom, és kész is.
Egyik lyukán kifelé beleteszek egy 15x4,5mm-es facsavart, a másik lyukon keresztül egy hosszított (elvékonyított) bitfejjel gyönyörűen becsavarozható a levert karókba. Természetesen olyan pozícióban, hogy átessen az eső rajta.
A villanypásztor drótot egy rövid U alakban meghajított dróttal a szabad lyuknál rögzítem.
Sajnos most nem találtam képet a telepített állapotról.
A darabolás szerintem körfűrészen, gérvágón, szalagfűrészen is megoldható ha éppen nincs eszregapad. (a kővágó gyémánttárcsa kiválóan viszi a PVC csövet)
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2017
(#) deak francis válasza gulyi88 hozzászólására (») Okt 26, 2017 /
 
Szia . Kítünő ötlet! Ja!
Következő: »»   223 / 287
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem