Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszórójavítás (otthon)
 
Témaindító: weasels, idő: Márc 18, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   89 / 119
(#) flaci76 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 26, 2017 /
 
Igen, gondolkodtam ezen is, de nagyon nehéz lenne megoldani a pontos mérést, pláne üzem közben. Pl. egy kis pártized Voltos DC komponenst lehetne az erősítő kimenetére tenni (szándékos offset hibát csinálni), és az áramjelet érzékelni, leválasztani annak DC komponensét és egy mikrovezérlővel elvégezni a mérést-számolást. Úgy lenne érdemes csinálni, hogy akár egy védőáramkör részét is képezhesse. Csakhát többtíz Voltos AC komponenshez keverünk 100-200mV DC-t majd az áramjelből is ilyen nagy különbségek mellett kellene leszűrni a DC tartalmat. Ha meg az AC komponenseken szeretnénk mérni, akkor bonyolódna a helyzet a fázistolások miatt. De az ötlet amúgy nem feltétlen veszendő.
(#) game4812 válasza fery45 hozzászólására (») Okt 26, 2017 /
 
Ez a teszt akkor igazán hasznos, ha ezután ugyanekkora csúcsfeszültségű zenei anyaggal, vagy az IEC 268-5 által meghatározott 6dB-es crest factorú, 12dB/oktáv meredekséggel 40 és 5kHz-nél vágott rózsazajjal van összehasonlítva. Kíváncsi lennék a fényintenzitásbeli különbségekre, még nem volt lehetőségem ilyen tesztet végezni.
(#) flaci76 válasza pedav hozzászólására (») Okt 26, 2017 /
 
Mármint hogy kijjebb vagy beljebb van a légrésben? Aszimmetrikussá válik a lineáris kitérés. Tegyük fel, hoyg egy hangszórónak +-3mm a kitérése. Ekkor a légrésből 3-3mm-t lóg ki a tekercs nyugalmi helyzetben, és így +-3mm-ig a teljes homogén tér éri a tekercset, annak minden helyzetben ugyanakkora részét. Ha rosszul van szerelve, mondjuk 2mm-el kijjebb van a cséve, akkor 5mm lóg ki a légrésen egyik irányban, és 1mm a másikba. Tehát egyik irányban 5mm után, a másik irányba meg 1mm után kezdi elhagyni a cséve a mágneses teret. Ettől hamarabb, kisebb kivezérlésnél ill. kitérésnél kezdenek megjelenni az ezzel kapcsolatos torzítások. Lénygében csak annyi, hogy hamarabb kezd torzítani a hangszóró.
(#) flaci76 válasza Petyka79 hozzászólására (») Okt 26, 2017 /
 
Nincs baj a szivaccsal, csak valószínűleg nem olyan engedékenységűt kapott, mint amilyen eredetileg rajta volt. Arra tippelek, hogy most keményebb a hangszóró felfüggesztése, és nem megy olyan mélyre. A SAL habok keményebbek, a H2000-nél van puhább. Magas pillét régen árult külön a H2000, mármint tartó (pápaszem) nélkül, csak a textil pille beleragasztva a tekercs. Bár biztosan nem úgy szól majd vele, mint a gyárival de talán megér egy próbát, ha árusítják még ebben a formában. Esetleg egy meglévő dómot kell szétszedni, és valamilyen oldószerrel leszedni a pillét a tartójáról, majd átragasztani. Sajnos ennél jobb ötletem nekem sincs. A mélyeknél esetleg próbálhatsz egy agresszívebb járatást, talán csak puhulnia kell még az új szélnek.
(#) Petyka79 válasza flaci76 hozzászólására (») Okt 26, 2017 /
 
Köszönöm! A magas közben megoldódott, pont úgy, ahogy írtad. Kaptam csak pillét tekerccsel és átragasztottam az eredeti tartóra.
Hát remélem lágyul majd idővel, mert most elég topa hangja van.
(#) Petyka79 válasza fery45 hozzászólására (») Okt 26, 2017 1 /
 
Köszönöm, közben megoldottam. Kaptam natur pillét tekerccsel és átragasztottam az eredeti műanyag tartóra. Mindenképp ilyesmi megoldást kerestem vagy tekercselést, mert egy régi hangfalról van szó és szeretném ha az eredeti hangszórói maradnának.
(#) fery45 válasza Petyka79 hozzászólására (») Okt 27, 2017 /
 
Gratulálok, további jó üzemeltetést kívánok.
Tisztelettel H.F.
(#) blasz hozzászólása Okt 27, 2017 /
 
Sziasztok,én nem tudok ehhez a szakmai eszmecseréhez hozzászólni,én csak kérdeznék. Van egy pár a képen szereplő tesla hangsugárzóm,a mélyközepek amik kiköpték a tekercset,és akkor láttam hogy papir a csévéje.Van értelme jobb anyagból megcsináltatni,pl.alu vagy ami jobb a papírnál?
Nem széthajtottam őket hanem egy balul sikerült kísérlet áldozatai lettek.Sok sok egyen áram.
Szerettem a hangját a korához képest szépen szólt.
Ha van értelme megcsináltatni akkor megcsináltatom.
Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2017
(#) Moderátor hozzászólása Okt 28, 2017
 
Megkérek mindenkit, hogy maradjon a témánál, és ténylegesen a hangszórók javításáról legyen szó.
Köszönöm.
(#) Action2K válasza blasz hozzászólására (») Okt 29, 2017 /
 
Szia!
Olyan kis teljesítménynél, ami ennek van, bőven elég a papír. Nem keletkezik akkora hő, hogy kelljen az alumínium a hőelvezetéshez.
Egyáltalán nem olyan használhatatlan, rossz hangú hangszóró van benne, hogy ne lenne értelme megcsináltatni. Persze nem ott kell, ahol 8 ezerrel indítanak Én tudnák segíteni, ha nem lennék ilyen messze, s a posta sem lenne ilyen drága.
(#) flaci76 válasza blasz hozzászólására (») Okt 29, 2017 /
 
Hát, ha egyenáramot kapott, akkor mindegy is, hogy miből van a csévetest, az pusztít. Én opcióként még nézegetném az aprókat, elég gyakran bele lehet futni használt gyári hangszóróba ilyen 3-4ezer/pár árban.
(#) fery45 válasza blasz hozzászólására (») Nov 3, 2017 /
 
Kedves Blasz!
A cséve anyagánál a szilárdság az elsődleges és nem az anyag fajtája. Nyugodtan készülhet papírból is a cséve. Készülnek igen nagy átmérőjű tekercsek kellő ragasztóval és impregnáló anyaggal. Ugyan akkor alu. csévések is leégnek. A normálisan működtetett hangszórók tekercsei nem melegszenek! Ezt termisztoros hőmérséklet mérés alapján állítom.
Szerintem van értelme az újra tekercselésnek.
Tisztelettel H.F.
(#) fery45 hozzászólása Nov 3, 2017 /
 
Tisztelt Moderátor Úr!
Egyet értek Őnnel. De szabad legyen segítséget adni Többeknek, hogy megelőzhessék a hangszóróik tönkre menését. Arról én nem tehetek, hogy ezen az oldalon valakiknek a figyelem felhívásom nem tetszik.
Tisztelettel H.F.
(#) blasz válasza fery45 hozzászólására (») Nov 3, 2017 /
 
Köszönöm megértettem,nem túlhajszolás volt hanem egy balul sikerült kísérlet eredménye lett a füst a csévén.
De tényleg köszönöm a segitséget.
(#) blasz hozzászólása Nov 4, 2017 /
 
Sziasztok mitől függ egy hangszóró érzékenysége? Pl.Sal 87dB reflex 100 dB.Szerkezeti felépités?
Köszönöm
(#) flaci76 válasza blasz hozzászólására (») Nov 4, 2017 /
 
Mozgótömegtől (minél kisebb annál nagyobb az érzékenység), légrésmagasságtól (minél nagyobb), a légrés szélességétől (minél szűkebb), a mágnes indukciójától (minél nagyobb), kb ennyi.

Szerk. és a tekercseléstől is, vagyis a tekercsmagasságtól, itt minél magasabb a tekercs, annál kisebb az érzékenység, de nagyobb az xlin tartomány és fordítva.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2017
(#) blasz hozzászólása Nov 4, 2017 /
 
És még egy kérdés,van 2 pár Preludium "hangsugárzóm" ami kicsit nagyobb basszusnál be-be reccsen de a 4 ből csak ez az egy.Kb. ha 15w szól rajta akkor sokat is mondtam.
Szétszedni egyenlőre nem nagyon akarom mert valaki sziloplasztal tette bele a hangsugárzót,és valószinüleg csúnya roncsolás lesz mire kijön a dobozból.Persze ha megadja magát muszáj lesz...
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2017
(#) blasz válasza flaci76 hozzászólására (») Nov 4, 2017 /
 
Köszönöm igy értem.
(#) flaci76 válasza blasz hozzászólására (») Nov 4, 2017 /
 
Kivezetőszál belever a membránba vagy a pillébe, vagy amihez közel került, esetleg nem teljesen központos már a hangszóró és a cséve verődik a vashoz, bár az nem kimondottan recsegéssel jár, inkább súrolással. Nem jó már a pille, esetleg a habszél se az igazi, és van egy kis imbolygása a lenőnek és ezért ér vasat. Ezeket kellene ellenőrizni így első nekifutásra. Talán a többiek is előjönnek ötlettel, de ha nincs megoldás, akkor egy javítónak szét kellene szednie és megnézni. Mikor volt rajta habszél cserélve?
(#) blasz válasza flaci76 hozzászólására (») Nov 4, 2017 /
 
Nem tudom,nálam van kb.3 éve nagyon alkalmilag vettem 3 párat,2 pár megmaradt.Most vettem észre ahogy Ravell Boleróját hallgattam hogy ha jobban megmozdul a membrán reccsen.
Igen lehet hogy a bevezetőszál rendetlenkedik.Bár sorba van kötve oldalanként 2-2 db akkor ha szakadás van akkor el kellene hallgatnia a párjának.Ha igaz.
De a habszél nincs elporladva rajta.Puha de rugalmas.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2017
(#) flaci76 válasza blasz hozzászólására (») Nov 4, 2017 /
 
Nincs elszakadva a bevezető, csak nagyobb kilengéskor az is leng, és beleverődik valamibe. Másfelől, ha szakadna is a hangszóró áramköre, a váltó meg a magashangszóró miatt nem hallgatna el a másik doboz. Sorba amúgy csak akkor lehet kötni őket, ha nagyon de nagyon egyformák, elég, ha a basszus-rezonanciapúp nem esik egybe a két hangdobozon, az már tud furcsa dolgokat csinálni
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2017
(#) blasz válasza flaci76 hozzászólására (») Nov 4, 2017 /
 
Na most vissza kötöm párhuzamba a dobozokat és irom változik e valami.
(#) blasz válasza blasz hozzászólására (») Nov 4, 2017 /
 
Megoldódott,nem hangszóró hanem a végfok csinálja megcseréltem a kimeneteket és most a másik oldal csinálja.Ez a jobbik változat.
(#) blasz hozzászólása Nov 6, 2017 /
 
Mégis hangsugárzó probléma lesz.Másik erősitővel is csinálja a reccsenést.És mind a két oldal csak az egyik jóval később kezdi el.Nincs más hátra szét kell szednem a dobozt.Csak azt nem értem hogy sorba kötve miért csinálja hamarabb mint párhuzamba kötve.Párhuzamba kötve igen hajtani kell a reccsenésig,sorba kötve pedig nagyon alacsony hangerőnél is hallom.
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Nov 6, 2017 /
 
Például rosszul vezet a bevezetőszálad, időnként akár szakadásba megy át. Soros kötésnél mindkét hangsugárzó reccsen tőle, mert az egész áramkör megszakad, párhuzamosnál a jó hangszóró elnyomja a rossz kisebb hibáját.
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Nov 6, 2017 /
 
Mint lejjebb irtam sziloplasztal tömítették le annak idején,és csak roncsolással fogom tudni kiszedni a dobozokból,de muszáj leszek.Kis hangerőn semmi baj de nagyobbra tekerve már idegesít nagyon a reccsenés.
(#) GARFIELD13 válasza blasz hozzászólására (») Nov 6, 2017 /
 
Szia!
Ne roncsolj semmit se, mert nagyon kár lenne értük.
A magasakat kiszedve vékony kézzel, vagy valami félköríves anyaggal hátul a kosár megnyomható a mágnesnél, csak vigyázz, hogy a membrán ne sérüljön. Ha esetleg B32, akkor a kerek hangfalcsatlakozót leszedve is hozzá lehet férni hátulról egyenesen.
A mély csavarjait kiszedve nekem egy IKEA imbuszkulccsal sikerült kimozdítanom a mélyet a csavarhelynél fogva. Nem volt egyszerű mert kapaszkodik rendesen, de a Prelu sohasem volt sziloplaszttal szerelve. Vagy vékony habcsík karika vagy fideka kell majd alá az összeszereléskor.
Sikeres és roncsolásmentes szerelést kívánok.
Üdv.
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2017
(#) pedav hozzászólása Nov 6, 2017 /
 
Sziasztok!

Honnan lehet beszerezni olyan barna színű papírragasztót, amivel a tekercs csévetestet szokták gyárilag leragasztani? Oda jó a festőszalag is, de szerintem az elég gagyi megoldás nem? Mi a véleményetek?

Köszi,
Üdv: Dávid
(#) Gaben22 hozzászólása Nov 7, 2017 /
 
Sziasztok,
Szereztem 2 db Videtoton DC2050E típusú hangládát viszonylag jó áron. Az eladó szerint jól működő állapotban van,viszont a gyakorlat nem ezt támasztja alá. Az egyik láda mind3 hangszórója szépen szól,de a másiknak a mélynyomója csak néha,amikor ő szeretne. Ha megnyomom a porvédőn keresztül a membránt olyan 1 cm mélyen akkor szól (igaz kicsit tompábban),ha felengedem elhallgat. De ha olyanja van akkor 5 percig is szépen szól segítség nélkül. Felhívtam egy mágust,ő azt mondta hogy dobós a hangszóró,viszont nem szívesen cserélném le,ezért kérek egy kis segítséget,hogy hátha össze lehetne házilag gányolni,hogy működjön. A hangváltóból jövő piros és fekete kábelek mozgatására nincs változás. Előre is köszönöm a segítséget
(#) CIROKL válasza Gaben22 hozzászólására (») Nov 7, 2017 / 1
 
Nagy valószinüséggel a porvédö alatt a bevezető szàl eltört elöregedett .
Ennek uja forrasztàsa és mehet tovàbb.
Következő: »»   89 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem