Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hordozható, bluetooth hangszóró
 
Témaindító: csurrente, idő: Júl 18, 2015
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 4
(#) Balazs0410 válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 4, 2017 /
 
a hatásfog az lényeges lenne ugyanúgy hogy milyen szépen szól.
(#) P_Laszlo válasza Balazs0410 hozzászólására (») Ápr 4, 2017 /
 
3,5-4 literes dobozban 55-60W-nál éri el a +-5mm-es kitérést, attól többet már biztosan nem érdemes rábízni. Szóval ez a maximum. De ha akkuról megy, akkor úgyis kevesebbet kap. Gondolom.

A rendszer hatásfokát egy nagyobb-érzékenyebb hangszóróval lehetne igazán jól emelni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2017
(#) Balazs0410 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 7, 2017 /
 
nagyjábol 7 literes lesz a doboz, de abban benne lesz egy akksi is meg az elektronika.
(#) P_Laszlo válasza Balazs0410 hozzászólására (») Ápr 7, 2017 /
 
Két hangszóróra jut ennyi? Mert akkor az kb. jó.
(#) ibizefrenki hozzászólása Ápr 13, 2017 /
 
Sziasztok!

Bluetooth-os boombox epiteset terveztem és már a finish-ben vagyok. Néhány infó a szettről:
TDA 7375-ös IC-vel készített végfok
MAC Audio Street 13cm-es kétutas koax hangszóró
Ebay-rol rendeltem 5V 2x3W-os bluetooth vevot ( https://www.ebay.com/itm/381724059713 )
Egyszerü relés bemenet választó (vezetékes vagy bluetooth-os bemenet)

Sajnos az alábbi problémával talalkoztam amiben remélem tudtok nekem segíteni.
Ha a vegfokra rakapcsolom a bluetoothot nem talalja a telefon, a hangszorón megjelenik egy zaj, aminek a frekije folyamatosan emelkedik, a 7805 felforrosodik.
Ha nem az erositore kotom a bluetooth vevot, hanem uresen a hangszorokra, akkor kivaloan mukodik. Tovabba ha a gyari 2.1es hangfalamra kotom, ott is szuperul szol es nincs brumm, nincs forrosodas stb.
Az epitett vegfok is jol mukodik a bletooth nelkul, mert a vezetekes bemeneten szuperul uzemel.
Van valami javaslatotok hogy mit tegyek?
Bennem egy elofok epitese fogalmazodott meg, mert arra gondoltam hogy azert forrosodik mert tul nagy a bluetooth kimenetesre kotott vegfok bemeneti ellenallasa es emiatt fut a 7805. Vagy ez baromsag?
Nektek mi a véleményetek?

Fecó

IMG_0800.JPG
    
(#) uniman válasza ibizefrenki hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
Hello! Nézd meg közelebbről a BT végfok kimeneteit ! Azok földfüggetlennek tűnnek...kösd oda a hangszóróidat próbaképpen.
...és keress másik vonalkimenetes BT vevőt... pl. ilyet. De létezik komplett nagyobb teljesítményű modul is...
Esetleg még ha a 3W-os erősítők kimenetére kötött hangfrekis trafón keresztül juthatsz megfelelő jelhez. De végfok kimenetéről hajtani egy másik végfokot... Kíváncsi lennék, hogyan "drótoztad" össze :
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2017
(#) Gafly válasza ibizefrenki hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
Szerintem az gondod a bluetoooth modulod teljesitmény erősitője hidalva van, igy amikor rákötöd a másik TDA végfok bemenetét, akkor ezzel rövidre zárod a bluetoooth modulod egyik oldalát. Arról nem is beszélve, hogy nem szerencsés egyik végfok kimenetére másikat kötni, különösen ha az kapcsolóüzemű.
Szerintem a korrekt megoldás az lenne, ha a bluetoooth modulon megkeresnéd a Line szintű analóg jelet. A modulon három IC van, a nagy soklábú a bluetoooth, onnan kell hogy menjen a két kisebb IC-hez (hidalt D osztályú végfok) két külön vezeték (az lesz analóg jel). Arra kellene párhozamositani a TDA bemenetéhez a jelet.
Ha ez bonyolult, akkor megpróbálhatod a TDA bemenetére csak a GND, L+ és R+ pontokat bekötni egy 4k7 ellenálláson keresztül, és a TDA bemenete és a GND közé egy mondjuk 1..2nF kondenzátorral.
(#) Balazs0410 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
1 hangszórót tervezek bele de benne lesz a dobozban az erősítő is meg az akkumulátor is.
(#) P_Laszlo válasza Balazs0410 hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /
 
Akkor lehet(ne) kicsit kiseebb is a doboz. Gondolom nincs 3,5 liter az akku, és az elektronika.
(#) Balazs0410 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /
 
12Voltos 22Ah amelynek a méretei: 181x76x167
Ilyen akkumulátorra gondoltam hogy belerakok.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2017
(#) Balazs0410 hozzászólása Ápr 14, 2017 /
 
Sziasztok. milyen Bluetooth modult ajánlanátok? Olyan kellene aminek viszonylag nagy a hatótávja és jó minőségű, és hogy könnyen tudjak utánna egy TA2020 as erősítőt kötni.
(#) tothbela hozzászólása Nov 10, 2017 / 2
 
Sziasztok! Most újra igényem van a Bluetooth kapcsolatú zenehallgatásra, mivel a munkahelyen már senki nem akar drótot dugdosni az erősítőbe. Régebbről maradt egy olcsó USB pendrive formájú BT vevő, meg egy körömnyi kis modul. Mind a kettőn OVC3860 chip okoskodik. Ezekkel akartam megvalósítani, hogy telefonról lehessen hallgatni zenét viszonylag hangosan. Valószínűleg nem egyedül csak az én problémám volt a kerregés idegesítő jelenléte. Rengeteg okoskodás, DC/DC konverter közbeiktatás, meg szimmetrizáló fokozat, meg mittudomén után egy egyszerű megoldást találtam.

Az OVC3860 adatlapjából kiderült, hogy a hangfrekvenciás kimeneti fokozatnak van egy kivezetett referencia pontja (20-as láb), amihez képest igyekszik a kimenő jelet létrehozni a csipben lévő fejhallgatót is meghajtani tudó végfok. Természetesen erre a referenciapontra csatlakozik a hangfrekvenciás kimenet közös pontja is. Mellőzve a fölösleges szöveget, ez a referenciapont egy kis hidegítő kondenzátoron (a nagy képen piros vonal mutat rá) a modul GND-jéhez csatlakozik. Ez nagy baj, mert az RF fokozat, meg a digitális rész elég nagy áramlökéseket okoz a földre menő vezetékekben, így ez számomra kerregés/ fütyülés formájában megjelenik az erősítő kimenetén, és élvezhetetlenné teszi a BT-s zenehallgatást. Ezért is dobtam ezeket a modulokat a fiók mélyére.

Ezt a kondenzátort leforrasztva, egy 47 µF/16V értékű kondenzátort forrasztottam a leszedett SMD kondi helyén lévő PAD chip felé menő felére. Viszont a másik lábat nem a nyák GND-jére, hanem egy vezetékkel meghosszabbítva, elvezetve az erősítőig, annak a bemeneti GND-jére forrasztottam.

Így most a BT vevő a kimeneti jelét az erősítő bemenetének a hideg pontjához képest hozza létre, ami most mentes a folyamatos fütyüléstől, és kerregéstől. Ennek köszönhetően egy sima 5V-os stabilizátor kocka megfelel a BT modul tápellátására. Nem kell izolátor, nem kell akkus táplálás.
(#) pyroxhu hozzászólása Dec 3, 2017 /
 
Sziasztok!

Van egy BK8000L típusú BT modulom, ami tökéletesen működött zenelejátszóként/kihangosítóként. Egyszer csak elment a hang teljesen. A BT kapcsolódik ugyan úgy. Hang csak akkor van, ha a hangszóró negatívat a táp negatívhoz kapcsolom, akkor is csak nagyon halkan hallani. Esetleg valami ötlet hogy hogyan kezdjem a hibakeresést vagy kuka a modul?
(#) devilke3000 hozzászólása Ápr 26, 2018 /
 
Aki Jó hangú bt rendszert akar ezt a kombinációval nem fog csalódni!
aptX CSR8670 vagy 8675+Official version Finished TPA3116D2
(#) Tokecs hozzászólása Máj 23, 2018 /
 
Ez a hangszóró Bővebben: Link és ez az erősítő Bővebben: Link kompatibilisek egymással?
Hány amperes akksit és tápot vegyek?
Lefolyócső jó "háznak"?
(#) EcoPityu válasza Tokecs hozzászólására (») Máj 24, 2018 /
 
Sziasztok!
"Azért nyitottam ezt a topicot, mert ilyen eszközökkel komplexen egyik sem foglalkozik, az lenne a kérdésem, :" ez valahogy lemaradt!

Nos, az általad linkelt 16cm-es hangszóró, autós verzió, tehát 4 ohm-os! Azon túl, hogy komponens szett, külön van a magasa, erre is számíts a beépítésnél. Az általad linkelt bt-os végfok elviseli a 4 ohm-ot, de max 18V-ról! (onnan, ne számíts többre 20-25W - nál!) Ez vagy egy 12V-os, és egy 6V-os zselés akkut igényel sorba kötve, vagy 4 cellányi Liion-t, balancerrel! (az csak 16V lesz!)
Közel 100%-os hatásfok mellett, 50%-os energiafelhasználású zenét hallgatva (ducc-szünet-ducc-szünet...) 25Wh-nyi energia fogyasztással számolhatsz! (2Ah-s liion-al, 16V - ról, max 1 óra!) adapterben, 18-20V körüli, 3,5-4A-es laptop töltő elviszi...

Pityu
(#) golem hozzászólása Júl 31, 2018 /
 
Sziasztok!
Van nekem egy hordozhatós hangsugárzóm és nem fogja az fm rádiót hol ott tudnia kellene.
85-108Mhz ig végig fut de rádió adót nem fog.merre lehet ezen a panelen a rádió antenájának kivezetése.
(#) ferci válasza golem hozzászólására (») Júl 31, 2018 /
 
Szia!
A bal oldali kép alján, középen van az antenna.
(#) Gafly válasza ferci hozzászólására (») Júl 31, 2018 /
 
Az valóban antennának néz ki, de inkább brutusz, mint FM.
Én inkább a jobb felső jack csatlakozóba dugnék valamit...
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2018
(#) uniman válasza golem hozzászólására (») Júl 31, 2018 /
 
Pontos típusát is leírhattad volna, meg a cucc teljes alakos fotóját is megnézném...
Én inkább a mikro USB-be dugott töltőkábelt használnám antennának, amelynek nincs a másik végére dugva a táp...
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2018
(#) golem válasza uniman hozzászólására (») Júl 31, 2018 /
 
Köszönöm mindenkinek a segitséget meg lett az fm antenna. már meg is csináltam remekül müködik a szerkezet. A fekete nyilal jelzet helyre kellet egy drótot forrasztanom.
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2018
(#) Laca13 hozzászólása Okt 13, 2018 /
 
Üdv mindenkinek!
Egy hordozható Bluetooth erősítő építésébe fogtam és néhány problémába ütköztem. természetesen az alkatrészek Kínából származnak, . Adott egy távirányítós bluetooth modul és egy 2x15W-os D-osztályú erősítő. Külön-külön tűrhetően csendesek és relatíve szépen szólnak, ám ha közös tápról próbálom üzemeltetni mindkettőt, akkor eléggé zavaró digitális zaj szól az erősítőben. Nos ennek elvileg megtaláltam a megoldását, egy izolált DC-DC konverter képében. A másik problémám amire viszont nem találtam megoldást az az, hogy bekapcsolásnál, párosításnál és mód választásnál, iszonyú hangerőn kínaiul!!! dumál. Sajnos ezt sem halkítani, sem más nyelvre átállítani nem lehet. (gondolom flash memóriába tárolt/progamozott hang szólal meg). Azt szeretném megoldani, hogy figyelni a kimeneti jel szintet és bizonyos szint fölött aktiválni az erősítő némító funkcióját, ami szerencsére van neki. Van egy csatlakozási pontja, amit testre kapcsolva azonnal elnémul. Reményeim szerint ezzel el tudnám némítani a kis kínait, csak azt nem tudom hogyan lehetne a legegyszerűbben. Jól jönne néhány ötlet.
(#) Inhouse válasza Laca13 hozzászólására (») Okt 14, 2018 /
 
Bekapcsoláskor egy kis időzítő némítana pár s-re?
(#) kaqkk válasza Laca13 hozzászólására (») Okt 14, 2018 /
 
Én első körben egy 4,7mikronos kondit kötnék a némító bemenet és a gnd közé + egy 100k ellenállást a bemenet és a + közé , így bekapcsoláskor amíg a kondi fel nem töltődik a bemenet testen lesz , az értékek változtatásával módosítható a bekapcsolási némítás ideje.
(#) zsa hozzászólása Okt 16, 2018 /
 
Sziasztok . Adott egy hangfalam aminek az töltő mikro usb aljzata eltörött . Cserénlni sajnos azonos méretüvel nem tudom ami elférne. Kérdésem ha egy dc aljzatott tenék be amin kapná az 5v -ot jó lenne e? Értem ha nincs bekötve data lábak csak az 5v. Köszönöm
(#) zsa válasza zsa hozzászólására (») Okt 17, 2018 /
 
Sajnos tanácsot még nem kaptam ,de közben 5v os átalakitást megcsináltam mikro usb portra rákötöttem 5v ot, data lábak szabadon hagyva. A készülék 5v ra elindúl aztán vált töltésre , töltés közben belehet kapcsolni müködik is. De sajnos az akku nem töltődött 10ora töltésidő elteltével sem . Ha leválasztom a töltést bekapcsolásra csak pár mp ig birja az akku. Valakinek tanácsa ? Bekellene kötni a data lábakat is?
(#) Laca13 válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 17, 2018 /
 
Erre én is gondoltam, csak az a gond, ha megszakad a bluetooth valamiért, vagy más funcióba váltok, megint jön az ordítás. Ezért kellene inkább valami kivezérlés alapú letiltás.
(#) Laca13 hozzászólása Okt 26, 2018 /
 
Az ordító kis kínai csajjal még nem tudtam mit kezdeni, de akadt még egy-két másik problémám. Az egyik hogy a bluetooth vevőm, túlhajtja az erősítőt. Eredetileg olyan bluetooth vevőt kerestem, amelyikben nincs teljesítmény erősítő, de úgytűnik mellé nyúltam, mert ebben is van egy 2x3W-os. Természetesen ez túlhajtja ezt a digitális erősítőt. És ez csak az egyik gond, a másik az, hogy nem igazán tetszik a kijövő hang hangszíne, de mivel már eleve túlhajtja a végfokot, nem tudom hogy az aktív hangszínszabályzás szóba jöhet-e. Passzívat nem nagyon szeretnék betenni, bár nem kizárt hogy javítana a túlvezérlésen, viszont azok csak levágni képesek a jelből, kiemelni nem.
Ötlet, tanács?
(#) Csibi01 hozzászólása Márc 12, 2019 /
 
Sziasztok!
Van egy Pöttyös mojo bluetooth hangszóróm, aminek a micro USB csatlakozója vezetősávostól leszakadt. (lásd: IMG1 és IMG2). Két vezetéket szeretnék kivezetni, hogy külsőleg pótoljam a csatlakozót. Nem tudom, hogy van-e benne egy töltés vezérlő áramkör (szerintem IMG3 képen a felső kis áramkör lehet az), hogy erről vezethessem ki. És ha van benne töltésvezérlő, akkor melyik pontja lehet az? Tudnátok segíteni?
Előre is köszönöm.
(#) menyus válasza Csibi01 hozzászólására (») Márc 13, 2019 /
 
Szia. Ami nem tiszta...

Idézet:
„Két vezetéket szeretnék kivezetni, hogy külsőleg pótoljam a csatlakozót.”
ezek szerint adat átvitel ezen a MicroUSB n nem is történik csak a töltést kapja a lejátszó? A normál USB ről gondolom pendrive ról tudsz lejátszani zenét..stb. a jack csatlakozó füles kimenet. "Az a kis felső áramkör", amennyiben a SOT23-3 as tranzisztornak kinéző alkatrészre gondoltál biztos hogy nem egy kifejezettem Li-On - Li-Pol akku töltés managmant IC. Inkább valami szokásos akkumulátorgyilkos "chinese pótmegoldás" lehet az akku töltésére a környező passzív alkatrészekkel egyetemben. A legjobban akkor jársz ha ezt az egészet elfelejted és kiváltod egy kifejezetten töltés managmant IC vel. Kb 1x1cm es panelen akár még kézzel alkoholos filccel rajzolva / kimarva vagy akár kaparásos módszerrel is megalkotható. A töltő áramkör pótlására ajánlom a Microchip MCP7383X sorozatú töltés vezérlőjét. Ez egy SOT23-5 tokban mindent tartalmaz amit egy Li-On akku töltéséhez tudni kell. Az adatlapot mellékeltem, az abban látható példakapcsolásban üzemeltethető is esetedben az IC. A megrendelésnél figyelj hogy a megfelelő típust rendeld, mert több (összesen 4 féle) végfeszültségű Li-On akkuhoz is rendelhető! (4.20V, 4.35V, 4.40V, 4.50V) Esetedben szerintem(de ellenőrizd le...) az akku cella 4,2V os lehet, azaz a MCP73831-2ACI/OT vagy a MCP73832-2ACI/OT (részleteket lásd adatlap page 21 "examples" és page 15 ) Példa kapcsolás a page1 és a page13. oldalon, kész teszt PCB terv lásd page14. Az IC bemeneti feszültsége ne haladja meg lehetőség szerint az 5V ot, főleg ha a prog bemeneten nagyobb töltő áramot állítasz be (1 - 2 KOhm), mert a chip jelentősen melegedni fog. Ez csökkenthető ha csak kb 4,5V ról járatod 4,2V os cella esetében. Mivel nem gondolnám hogy pár 100mAh nál nagyobb kapacitású akku lenne a kütyüben, kb. egy 4,7 - 5,6K ellenállás kell a Prog bemenet és a VSS közé. Töltőáram méretezése page12 / 5.1.2 Sok sikert. Jah, és ami a legjobb ahogy látom a HESTORE ban 157 kemény HUF ért meg is rendelheted ezt az IC t izibe.
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2019
Következő: »»   2 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem