Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek
 
Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   191 / 585
(#) kameleon2 válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 8, 2017 /
 
A válaszokat - mint írtad - az élet meg is adta. De azért visszakérdeznék. Honnan tudod előre hogy egy ötlet - életképtelen - amíg nem adtál neki életet? Legalább foglalkozni kell vele. A globális felmelegedés, a túlzott energiahasználat, a túlnépesedés - nem légből kapott problémák és ötletek. Foglalkozni elemi kötelesség vele, nem választható opció. Magyarul mondva vagy megfulladunk a saját mocskunkban, vagy nem. Az oroszok megalomán hülyeségét, amit az aktuális pártvezér diktált, nem mosnám össze a valós műszaki problémákkal, mert ezek sajnos egy kategóriában vannak a stadionmániával, ami szerintem inkább orvosi esettanulmányért kiált.
(#) kameleon2 hozzászólása Nov 8, 2017 /
 
Sok modellezőt érdekelhet, főleg a minőség miatt: fém modellek. Ami tetszett bennük, hogy például hajlítani is kell az anyagot.
(#) erbe válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 8, 2017 / 1
 
Idézet:
„Honnan tudod előre hogy egy ötlet - életképtelen - amíg nem adtál neki életet?”

Mert már sokan megpróbálták. Ahhoz, hogy egy gazdaságilag életképtelen ötletet elbíráljon valaki, elég számolni tudni. A technikailag életképtelen ötlet hasonló, csak más irányú tudást kíván.
Ami meg majd valamikor életképes lesz, ki kell várni. Ha valaki hobbiszinten saját pénzéből megvalósítja, tegye! De ne az én f...mal akarja verni a csalánt!
Egykor én is terveztem évszakos hőtárolót, akartam építeni szélgenerátort. Ez utóbbihoz rengeteg anyagot is beszereztem, időt-pénzt fordítottam rá, mire beismertem magamnak, hogy nincs sok értelme. A saját készítésű napkollektorom ellenben 15 éve üzemel, hasonló ideje ágaprítékkal fűtök és néhány éve tele a tető napelemmel.
Hogy ne csak megvalósítatlan ötletekkel legyen tele a padlás.
(#) erbe válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 8, 2017 / 2
 
Annak idején, mikor a Hajógyárban odaállt a munkás másfél méter hosszú szilvafa nyélen 10 kg-os kalapáccsal a 25-ös lemez(darabka) elé, még nem tudtam, mi lesz belőle. Egy darabig zengett a környék, mire lett belőle egy szép hajóorr vagy egyéb többszörösen domborított elem.
(#) kameleon2 válasza erbe hozzászólására (») Nov 8, 2017 /
 
Mindenki a saját tapasztalatainak hisz a leginkább. Építettem szigetüzemű és hálózatra visszatápláló rendszereket. A saját kis megoldásommal elindultam Európa felé és folyamatosan startupoknak adok életet. Igaz ez már több mint hobbi. Van saját napkollektorom, hőszivattyúm és tapasztalatom mindegyikkel. Szigetelt a ház. Ahogy csak tehetem átállok napelemre. Ebben nem tudom mi az életképtelen, ha a rezsiszámlám csökken és kevesebb a fosszilis energia felhasználásom, ergo az ökológiai lábnyomom és a gyerekeimnek is ezt mutatom fel példaként. Nem mellesleg az egyik munkám éppen a hulladékhasznosításhoz, recikláláshoz kötődik.Ez eddig csak döntések kérdése volt. Döntés előtt, után és közben már jöhet a számolgatás, de csak a megvalósíthatóság keretein belül. Ha túlgondolok valamit - akkor nincs is kedvem nekiugrani.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2017
(#) Massawa válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 8, 2017 /
 
A baj az, hogy ez a globális felmelegedés nem felel meg teljesen a valoságnak. A minap találkoztam egy régi ismerössel, aki már a 10. generácioja egy szölészetnek és mutatta, hogy 1600 körül ( innen vannak feljegyzések a helyi plébánián) a szölöskert mintegy 160-200m-rel magasabban volt a hegyoldalban, mint ma. Azaz akkor annyival melegebb volt mint ma, mert szölö nem igen nö, ha hideg van.
Olvasom az ujságban is, hogy csodálkoznak a tudosok, mert az ozonlyuk is "összement" az Antarktisz felett. ( pedig néhány éve mekkora gond volt az ozonlyuk)
Szoval ezzel csak azt akarom mondani, hogy a földi természetnek egészen biztosan vannak fejlödési ciklusai, amibe természetesen az ember is beletartozik. Igy nem vagyok benne nagyon biztos, hogy tulzottan bele tud az emberiség avatkozni ebbe a fejlödésbe és az sem biztos, hogy jo irányba kiván beavatkozni, mert szerintem a baj nem ott van, hogy miböl állitjuk elö az energiát, hanem ott, hogy miért kell ennyi - amire sajnos csak a nyilvánosságot nem türö válaszok vannak.
(#) kameleon2 válasza Massawa hozzászólására (») Nov 8, 2017 / 1
 
Gondolom azért nem vagyunk annyira felvértezve, hogy például a Magyar Tudományos Akadémia tudósaival vitába szálljunk. Én végigültem (mert megtehettem) néhány előadást, ahol azért volt néhány tény és számadat, ami egy kissé ellentmond mindennek. Nem állítom, hogy jól tudnám tolmácsolni az ott elhangzottakat, de sajnos nagyon is hozzájárul az emberiség a környezeti károkhoz, amik visszafordíthatatlan folyamatokat eredményeznek. Ha mi magyarok nem is annyira jelentősen, mert egy egypontos vonalnyit sem érünk világviszonylatban, de Amerika, Kína és India sajnos igen.
(#) Massawa válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 8, 2017 /
 
Természetesen nem vitatom a tudományos analiziseket stb, mert az talán rendben van, de arrol minden ilyen tanulmány (legalábbis amit eddig láttam) nagyon hallgat, hogy nemcsak a felmelegedés növekszik, hanem a Föld lakoinak a száma is, talán jobban, mint a hömérséklet....
Bejártam ugy Kinát mint Amerikát (USA, Dél-Amerika) , mind a két földrésznyi terület a lakosság számához képest elképesztöen nagy, és mindkét országban orákat lehet autozni lakatlan vidékeken, azaz a lakosság kis területekre koncentrálodik ahol elvben csak szmog lehetne. Ez érdekes volt, mert pl Pekingben szinte átláthatatlan a levegö, addig egy hasonlo amerikai városban ( NewYork, Chicago) alig van szmog, mig Los Angelesben van.
A másik extrém egy kinai vidék volt a sivatag kellös közepén - lakott vidék csak annyi volt, mint ami kellett az ottani külszini szénbányához, a levegö szintiszta volt, mégis 2-3 nap után mindenki valamitöl torokgyulladást kapott.
(#) erbe válasza Massawa hozzászólására (») Nov 8, 2017 /
 
Idézet:
„a levegö szintiszta volt, mégis 2-3 nap után mindenki valamitöl torokgyulladást kapott.”

A száraz levegőtől.
(#) Massawa válasza erbe hozzászólására (») Nov 8, 2017 /
 
Az nem biztos, mert pl Chilében, a világ legszárazabb vidékén, semmi hasonlo kórt nem kaptam.

(#) Inhouse válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 9, 2017 /
 
Pont tegnap volt valamelyik tudományos adón a Hold-Föld kapcsolat, ciklusai, apály/dagály, stb. A Föld forgása, tengelyének billegése és az ebből adódó lassú ciklikus pozícióváltozás a Naphoz képest. Ezekből következően a sarkon a jég hol megolvad, hol visszafagy. Szóval a jégsapkák olvadása nem róható fel egy az egyben az emberiség számlájára. Persze nem teszünk jót a Földünknek, de valahogy az jön le, hogy az igazság mindig valahol középen van.
(#) GPeti1977 válasza Massawa hozzászólására (») Nov 9, 2017 /
 
Az 1600-as években nem kis jégkorszak volt? wiki
(#) kameleon2 válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 9, 2017 /
 
Nyilván. De itt az emberi tényező volt a kérdés. A föld forog már egy ideje, megvannak a természetes sajátosságai nyilván. De most az emberi hozzáállás része volt érdekes inkább a kérdésben. Legalábbis részemről.
(#) Massawa válasza GPeti1977 hozzászólására (») Nov 9, 2017 /
 
Azt én nem tudom, de lehet, hogy akkor a barátok már ismerték a fagyállo szölöt.
(#) GPeti1977 válasza Massawa hozzászólására (») Nov 10, 2017 /
 
Nem értem hogy a mérgező fagyállóba miért nem lehet olyan anyagokat keverni mint a denaturált szeszbe amitől ihatatlan lesz?
(#) nedudgi válasza GPeti1977 hozzászólására (») Nov 10, 2017 /
 
A denszeszbe azért teszik az adalékot, hogy ne kövessen el a páciens adócsalást, nem azért, hogy az életét védje.
(#) Inhouse hozzászólása Nov 10, 2017 /
 
A mai napig nincs tesztelési lehetősége a népeknek pálinka ügyben, hogy most akkor határérték alatti a metanol tartalma vagy nem. A cseheknél volt egy nagyobb metanolos halálozási ráta, ott bevállalta az állam a mérést, de a hagyományos gázkromatográfos megoldás időigénye, és ára miatt keresniük kellett egy hatékonyabb megoldást a nagy roham miatt. Ez lett a Raman
spektrométeres mérés, amivel töredék áron és idő alatt, akár a helyszínen megállapítható a tartalom. Talán nálunk is lehetne ilyen pontokat létrehozni, akár 2-300Ft-os mérési díjjal...
Ezeknél a mérgezéseknél egyébként az elkövetők szereznek tiszta színtelen metil alkoholt, vagy valahogyan szűrik a fagyállót, esetleg az áldozatok rózsaszín, kék, zöld színű "pálinkát" kortyolgatva halnak, vakulnak meg?
(#) _BiG_ válasza GPeti1977 hozzászólására (») Nov 10, 2017 /
 
Kevernek hozzá keserű anyagot, de aki "szomjas" az esetleg nem figyel erre...
(#) lelkes amatőr hozzászólása Nov 10, 2017 / 1
 
"Flopiból saláta"
Fujitsu, Toshiba, Sharp, Nec
Melyik gyártóé lehet a jobb, finomabb saláta?

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2017
(#) varttina hozzászólása Nov 11, 2017 /
 
Sziasztok!
Ilyen az, amikor egy készülékből nem spórolják ki az anyagot. A képen látható erősítő 400 kg. Négy különálló blokkból áll, hogy egyáltalán mozgatható legyen.
(#) mateatek válasza varttina hozzászólására (») Nov 11, 2017 /
 
Az én CRT-m is van vagy 20 kg. Pedig most fejre állítottam volna. Meg oldalára.
Le kellene már cserélni...
(#) kameleon2 válasza varttina hozzászólására (») Nov 11, 2017 /
 
Akkor ez már nem csak a hangot erősíti! Elég lehet cipelni. 450kg-ot emeltem meg egyszer. Talán arrébb tudnám tenni 10 cm-t.
(#) _BiG_ válasza mateatek hozzászólására (») Nov 11, 2017 /
 
Nekem új lapon megnyitva a képeket, a talpára állította őket Hikomat-barát a rendszerem
(#) _BiG_ válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 11, 2017 /
 
Ez magában, zene nélkül is heavy metal
(#) peti333 válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 11, 2017 /
 
Nagyon sokra nem mész vele, 99%-ban olyanok szenvednek metanol mérgezést, akik pont azt az 1-200 forintot akarják megspórolni, és ezért vesznek mindenféle kétes eredetű italt, illetve isznak meg bármit, amit az utcán találnak.
(#) kaqkk válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 11, 2017 /
 
Idézet:
„valahogyan szűrik a fagyállót,”
Ne keverd a két dolgot a fagyállónak köze nincs az alkoholokhoz az eitlénglikol teljesen más vegyület , és ráadásul nem is pálinka ízű hanem édes . Nem is értem hogyan keveredett ide a fagyálló ?
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2017
(#) kaqkk válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 11, 2017 /
 
eitlénglikol =etilénglikol
(#) erbe válasza varttina hozzászólására (») Nov 11, 2017 /
 
Merész emberkék játszadoznak vele. A nagy cső két szarvacskáján van legalább 2000 V csupaszon.
(#) _BiG_ válasza erbe hozzászólására (») Nov 11, 2017 / 1
 
Az adja a heavy metal mellé az electric boogie-t
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Nov 11, 2017 /
 
Nálam még van helye a régi retro technikáknak is!
Amit az első képen láttok, az bizony 116 darab 1,4MB floppy lemez, ami összesen csak 162,4MB! Továbbá a mai gépekben már nincs hozzá meghajtó, így a második képen látható külső USB egységgel kezelhetőek bármely gépen!
Szép gyűjtemény, mi?
Következő: »»   191 / 585
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem