Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Üdv! Itt próbálkozzál
Köszönöm!
Okés,köszi meg fogom nézni ahogy lesz időm. A 680Ω ellenállás mindegy milyen? (fémréteg... stb)
Még egy kérdést engedj meg. Hogy (honnan?) lesz 12v dc a relé tekercsén? Úgy értem ha működik a tranyó, hogy lesz ott a 12v dc? Gondolom a kérdésemből látszik hogy nem teljesen értem a dolgok menetét. Dehát ezért kérdezek inkább minthogy önfejűleg piszkáljam a panelt.
Sziasztok!
Nemrég kezdtem el FET-ekkel foglalkozni és próbálom értelmezni a csatolt képen látható kapcsolást, de egy valamit nem értek, ebben kérnék egy kis segítséget. Az R1-es ellenállásnak mi a szerepe? Ha jól tudom a FET gate-jét feszültséggel kell vezérelni, ezért nem értem mit keres a gate-n egy ellenállás? Illetve ezt a rajzi ábrázolást sem értem. A gate vezeték nem megy el a gate-ig csak a befoglaló körig. Köszönöm előre is.
Az R1 áramkorlátozó. Bár a (MOS)FET feszültéggel van vezérelve, egy komoly áramlökés fellép, ha változtatod ezt a feszültséget - a G és S elektródák között azért van némi kapacitás, aminek a töltését meg kell változtani.
A rajz csak egy képi megjelenítés, azt szeretné szimbolizálni, hogy áram nem folyik, csak állapotváltáskor. Valahogy csak meg kell különböztetni egy bipoláris tranzisztortól. ![]() A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2017
Idézet: „A gate vezeték nem megy el a gate-ig csak a befoglaló körig.” A körben a vastag függőleges vonal előtt van egy vékony is, aminek a kör felé néző kivezetése van. Elvileg oda kellene csatlakoznia a gate vezetéknek.
Mindegy milyen az ellenállás, gyakorlatilag meg sem kérdik milyen típust akarsz, legfeljebb annyit, hogy milyen teljesítményűt.
Nem néztem végig a nyákot, de gyanítom valami hasonló fokozat vezérli a relét mint az előzőekben említett séma... Ez egy egyszerű tranzisztoros kapcsoló fokozat. A relé egyik tekercs végére direkt kap 12V -ot (Vcc vezeték), a másik tekercs kivezetés megy a tranzisztor kollektor lábára, a tranzisztor emitter lába pedig a testre. Tekints úgy rá mintha egy nyomógomb lenne a kollektor és emmiter lábak közt a tranzisztorban. Ha a tranzisztor bázis és emitter lába közt áram folyik, vagyis vezérlést kap (a bázis pozitívabb az emitter lábnál), akkor a kollektor és emitter lábak "összezárnak". (A képen mellékeltem egy mórickarajzot az érthetőség kedvéért. Ha a bázis lábon áram folyik, az behúzza a tranzisztorban lévő miniatűr "relét". Persze nincs benne miniatűr relé, tulajdonképpen NP és PN félvezető átmenetek vannak, azok végzik az áram átvezetéstét...)
Sziasztok
Volna egy kérdésem villanyszerelő suliba járok és kaptam egy ilyen kapcsolási rajzot. A kérdésem csak annyi lenne hogy ebben az esetben R1-R2 eredőjét sorosan R2-R4 eredőjét párhuzamosan számoljam vagy rosszul álok neki.Előre is köszönöm a segítséget. Üdv.Józsi
Szia! Bár van házifeladat téma, de ez igen rövid megoldású.
Veszed R3 és R4 eredőjét sima összeadással, ezt replusszolod R2-vel, hiszen párhuzamosak. Végül hozzá adod az R1-et.
És az R3 hol marad?
Nekem más eredmények jöttek ki az áramokra...
Köszönöm szépen az útmutatást.
Üdv.Józsi
Nekem ezek az áramok jöttek ki. És U1 = 6 V; U2 = 4 V; U3 = U4 = 2V.
Is-is. Részben a képen lévő áramokról írtam (ez itt egy mondatvégi pont). "ÉS" a feszültségeket is kiszámoltam mellé mert az is kérdés volt.
Igen, én nem kerekítettem, több tízedesjegyig számoltam...
U1 = 6.01V, I1 = 0.00601A U2 = 3.99V, I2 = 0.00399A U3 = 1.99V, I3 = 0.00199A U4 = 1.99V, I4 = 0.00199A A számológép elég hosszú számsorozatot tud kiírni... ![]()
0.00399A+0.00199A az nem 0.00601A. Törtértékkel kell számolni, akkor kijön pontosan.
Ó igaz, én az U/R képlettel számoltam, nem is ellenőriztem utánna...
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni a következőkben. 12V-os led szalagot üzemeltetnék 12V-os akku-ról. több helyen olvastam, hogy a led szalagnak pontos12v-ra van szüksége, a megfelelő működéshez. Nem 12,8, nem 12,5, nem 10,6v amit az ingadozó akku feszültség biztosít. Milyen feszültség szabályzó kellene a led szalag elé?? Köszönöm!!(lelkes amatőr)
Milyen akku? Savas (autó)akkumulátor, vagy valami más? Túl van lihegve ez a pontosan 12V téma. Sokkal fontosabb, hogy a szalag ne hőszigetelő, vagy rossz hővezető anyagra, hanem fém (alumínium) alapra legyen ragasztva, mi kellőképpen elősegíti a hűtést.
Szia Nedudgi!
Te már sokat segítettél nekem!! Köszönöm!! Szóval azt olvastam több helyen, hogy a magasabb tápfesz(jó lehet, hogy nem a 12,5v) rövidíti a led élettartamát. Lehet, már Neked is mondtam korábban szeretnék építeni áramszünet esetére egy maolyan "BIKA" power bankot. Leginkabb zselés akku-ból. Láttam több videót is a netenBővebben: Link Tudom!!!! nem feltétlen van létjogosultsága, de szeretek barkácsolni......!
Én a LED szalagot olyan helyen használom, ahol vészvilágításként is funkcionálhat. Ilyenkor a tápegység helyett az akkumulátorról működik. Ha precíz akarsz lenni, beteszel egy nagyáramú diódát, sorbakötve a LEDszalaggal.
Biztosra úgy mehetünk, ha feltöltött akkumulátorról meghajtva megmérjük az egyik ellenálláson eső feszültséget, és leolvassuk az értékét. Ebből kiszámolható a rajta átfolyó áram, és rögtön kiderül, mennyire van túl (vagy alul) hajtva a LED. Boritékolom, hogy kevesebb lesz, mint 20 mA az áram. A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2017
> beteszel egy nagyáramú diódát, sorbakötve a LEDszalaggal
Én is ezt szoktam, ha nem szabályozható a tápegység. Átlagos dióda esetén 0,6 Volt körüli feszültség esik rajta. De egy savas akksi feltöltve 12,7 Voltot ad le, a LED szalagokat pedig 12 Volt alatt érdemes hajtani. |
Bejelentkezés
Hirdetés |