Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3079 / 4026
(#) Epu2 válasza Flatlander hozzászólására (») Nov 13, 2017 /

(#) Flatlander válasza Epu2 hozzászólására (») Nov 13, 2017 /

Köszönöm!
(#) IzLuCSi hozzászólása Nov 13, 2017 /

Köszi nedugi
(#) bviktor válasza RoliNyh hozzászólására (») Nov 13, 2017 /

Okés,köszi meg fogom nézni ahogy lesz időm. A 680Ω ellenállás mindegy milyen? (fémréteg... stb)

Még egy kérdést engedj meg. Hogy (honnan?) lesz 12v dc a relé tekercsén? Úgy értem ha működik a tranyó, hogy lesz ott a 12v dc?

Gondolom a kérdésemből látszik hogy nem teljesen értem a dolgok menetét. Dehát ezért kérdezek inkább minthogy önfejűleg piszkáljam a panelt.
(#) NGY válasza gabesz86 hozzászólására (») Nov 14, 2017 /

http://www.linear.com/product/LT3086

Idézet:

...
Output Current: 2.1A
...
Dropout Voltage: 330mV
(#) aviator17 hozzászólása Nov 14, 2017 /

Sziasztok!

Nemrég kezdtem el FET-ekkel foglalkozni és próbálom értelmezni a csatolt képen látható kapcsolást, de egy valamit nem értek, ebben kérnék egy kis segítséget.

Az R1-es ellenállásnak mi a szerepe? Ha jól tudom a FET gate-jét feszültséggel kell vezérelni, ezért nem értem mit keres a gate-n egy ellenállás? Illetve ezt a rajzi ábrázolást sem értem. A gate vezeték nem megy el a gate-ig csak a befoglaló körig.

Köszönöm előre is.

MOSFET.JPG

(#) nedudgi válasza aviator17 hozzászólására (») Nov 14, 2017 / 1

Az R1 áramkorlátozó. Bár a (MOS)FET feszültéggel van vezérelve, egy komoly áramlökés fellép, ha változtatod ezt a feszültséget - a G és S elektródák között azért van némi kapacitás, aminek a töltését meg kell változtani.
A rajz csak egy képi megjelenítés, azt szeretné szimbolizálni, hogy áram nem folyik, csak állapotváltáskor. Valahogy csak meg kell különböztetni egy bipoláris tranzisztortól.
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2017
(#) aviator17 válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 14, 2017 /

Tiszta minden. Köszönöm!
(#) Hp41C válasza aviator17 hozzászólására (») Nov 14, 2017 /

Idézet:
„A gate vezeték nem megy el a gate-ig csak a befoglaló körig.”

A körben a vastag függőleges vonal előtt van egy vékony is, aminek a kör felé néző kivezetése van. Elvileg oda kellene csatlakoznia a gate vezetéknek.
(#) Epu2 válasza aviator17 hozzászólására (») Nov 14, 2017 /

A fetek kapuja kapacitív.
(#) Epu2 válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 14, 2017 /

Csak rajzhiba.
(#) RoliNyh válasza bviktor hozzászólására (») Nov 14, 2017 /

Mindegy milyen az ellenállás, gyakorlatilag meg sem kérdik milyen típust akarsz, legfeljebb annyit, hogy milyen teljesítményűt.

Nem néztem végig a nyákot, de gyanítom valami hasonló fokozat vezérli a relét mint az előzőekben említett séma...
Ez egy egyszerű tranzisztoros kapcsoló fokozat.

A relé egyik tekercs végére direkt kap 12V -ot (Vcc vezeték), a másik tekercs kivezetés megy a tranzisztor kollektor lábára, a tranzisztor emitter lába pedig a testre.

Tekints úgy rá mintha egy nyomógomb lenne a kollektor és emmiter lábak közt a tranzisztorban.

Ha a tranzisztor bázis és emitter lába közt áram folyik, vagyis vezérlést kap (a bázis pozitívabb az emitter lábnál), akkor a kollektor és emitter lábak "összezárnak".

(A képen mellékeltem egy mórickarajzot az érthetőség kedvéért. Ha a bázis lábon áram folyik, az behúzza a tranzisztorban lévő miniatűr "relét".
Persze nincs benne miniatűr relé, tulajdonképpen NP és PN félvezető átmenetek vannak, azok végzik az áram átvezetéstét...)
(#) jocoka hozzászólása Nov 14, 2017 /

Sziasztok
Volna egy kérdésem villanyszerelő suliba járok és kaptam egy ilyen kapcsolási rajzot.
A kérdésem csak annyi lenne hogy ebben az esetben R1-R2 eredőjét sorosan R2-R4 eredőjét párhuzamosan számoljam vagy rosszul álok neki.Előre is köszönöm a segítséget.
Üdv.Józsi
(#) reloop válasza jocoka hozzászólására (») Nov 14, 2017 / 1

Szia! Bár van házifeladat téma, de ez igen rövid megoldású.
Veszed R3 és R4 eredőjét sima összeadással, ezt replusszolod R2-vel, hiszen párhuzamosak. Végül hozzá adod az R1-et.
(#) RoliNyh válasza jocoka hozzászólására (») Nov 14, 2017 /

És az R3 hol marad?

Nekem más eredmények jöttek ki az áramokra...
(#) jocoka válasza RoliNyh hozzászólására (») Nov 14, 2017 /

Szia
Bocsi azt csak elírtam ☺
(#) jocoka válasza reloop hozzászólására (») Nov 14, 2017 /

Köszönöm szépen az útmutatást.
Üdv.Józsi
(#) Alkotó válasza RoliNyh hozzászólására (») Nov 14, 2017 /

Nekem ezek az áramok jöttek ki. És U1 = 6 V; U2 = 4 V; U3 = U4 = 2V.
(#) granpa válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 14, 2017 /

Izé; nem feszültségek?
(#) Alkotó válasza granpa hozzászólására (») Nov 14, 2017 /

Is-is. Részben a képen lévő áramokról írtam (ez itt egy mondatvégi pont). "ÉS" a feszültségeket is kiszámoltam mellé mert az is kérdés volt.
(#) RoliNyh válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 14, 2017 /

Igen, én nem kerekítettem, több tízedesjegyig számoltam...

U1 = 6.01V, I1 = 0.00601A
U2 = 3.99V, I2 = 0.00399A
U3 = 1.99V, I3 = 0.00199A
U4 = 1.99V, I4 = 0.00199A

A számológép elég hosszú számsorozatot tud kiírni...
(#) game4812 válasza RoliNyh hozzászólására (») Nov 14, 2017 /

0.00399A+0.00199A az nem 0.00601A. Törtértékkel kell számolni, akkor kijön pontosan.

x.png

(#) RoliNyh válasza game4812 hozzászólására (») Nov 14, 2017 /

Ó igaz, én az U/R képlettel számoltam, nem is ellenőriztem utánna...
(#) rettung hozzászólása Nov 15, 2017 /

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni a következőkben.
12V-os led szalagot üzemeltetnék 12V-os akku-ról.
több helyen olvastam, hogy a led szalagnak pontos12v-ra van szüksége, a megfelelő működéshez. Nem 12,8, nem 12,5, nem 10,6v amit az ingadozó akku feszültség biztosít. Milyen feszültség szabályzó kellene a led szalag elé??

Köszönöm!!(lelkes amatőr)
(#) nedudgi válasza rettung hozzászólására (») Nov 15, 2017 /

Milyen akku? Savas (autó)akkumulátor, vagy valami más? Túl van lihegve ez a pontosan 12V téma. Sokkal fontosabb, hogy a szalag ne hőszigetelő, vagy rossz hővezető anyagra, hanem fém (alumínium) alapra legyen ragasztva, mi kellőképpen elősegíti a hűtést.

Szia Nedudgi!

Te már sokat segítettél nekem!! Köszönöm!!
Szóval azt olvastam több helyen, hogy a magasabb tápfesz(jó lehet, hogy nem a 12,5v) rövidíti a led élettartamát. Lehet, már Neked is mondtam korábban szeretnék építeni áramszünet esetére egy maolyan "BIKA" power bankot. Leginkabb zselés akku-ból. Láttam több videót is a netenBővebben: Link

Tudom!!!! nem feltétlen van létjogosultsága, de szeretek barkácsolni......!

Jaaaa, és ennek része lenne a led szalag is!
(#) nedudgi válasza rettung hozzászólására (») Nov 15, 2017 /

Én a LED szalagot olyan helyen használom, ahol vészvilágításként is funkcionálhat. Ilyenkor a tápegység helyett az akkumulátorról működik. Ha precíz akarsz lenni, beteszel egy nagyáramú diódát, sorbakötve a LEDszalaggal.
Biztosra úgy mehetünk, ha feltöltött akkumulátorról meghajtva megmérjük az egyik ellenálláson eső feszültséget, és leolvassuk az értékét. Ebből kiszámolható a rajta átfolyó áram, és rögtön kiderül, mennyire van túl (vagy alul) hajtva a LED. Boritékolom, hogy kevesebb lesz, mint 20 mA az áram.
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2017
(#) vargham válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 15, 2017 /

> beteszel egy nagyáramú diódát, sorbakötve a LEDszalaggal
Én is ezt szoktam, ha nem szabályozható a tápegység. Átlagos dióda esetén 0,6 Volt körüli feszültség esik rajta.

De egy savas akksi feltöltve 12,7 Voltot ad le, a LED szalagokat pedig 12 Volt alatt érdemes hajtani.

Koszonom a valaszokat. Es mit gondoltok, a nagy power bank otletemrol......?
Következő: »»   3079 / 4026
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem