Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangváltók (készítése)
 
Témaindító: crom3x, idő: Okt 30, 2005
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Lapozás: OK   124 / 132
(#) flaci76 válasza pedav hozzászólására (») Szept 10, 2017 /
 
A Qes és az Re között egyenes arányosság van, ha 0,8 Ohmmal megnöveli Re-t, akkor pontosan 25%-al nagyobb lesz Qes, és Qms-től függően olyan 15-20%-al Qts. Ha ez a hangdoboz gyári terv, eredeti anyagokkal, akkor el lehet fogadni, hogy jó így. Elvileg bele kell, hogy legyen tervezve ez a változás a konstrukcióba. A nagyobbat akkor az Re tizedénél érted gondolom, vagyis hogy esetünkben 0,32-nél nagyobb a tekercs soros ellenállása.
(#) pedav hozzászólása Szept 10, 2017 /
 
Igen, köszönöm
(#) Nagy Tamás hozzászólása Szept 11, 2017 /
 
Sziasztok.Meg lehet azt fogalmazni milyen hatással van egy zobel tag egy magas hangsugárzó konkrét hangjára?
(#) flaci76 válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Szept 11, 2017 /
 
Szia! Inkább a végfok hangjára hat vissza, van amelyik szereti, ha ohmos közeli az impedanciamenet teteje, van amelyik inkább az induktívba húzást preferálja. Előbbire határozott példa a Videoton erősítők, utóbbira meg sok Pioneer, bár ezek személyes és szubjektív tapasztalatok. De persze a váltószűrő karaktere is változik, még akkor is, ha hozzáhangolod a zobeles terheléshez. Hogy mikor jó, vagy nem jó, azt érdemes fülre eldönteni, de én tapasztaltam, hogy végfokcsere után megfordult a vele/nélküle helyzet.
(#) Nagy Tamás válasza flaci76 hozzászólására (») Szept 12, 2017 /
 
Köszi a választ!
(#) CIROKL hozzászólása Nov 5, 2017 /
 
Üdv az uraknak
Hangvàltóknàl 2mH tekercsig légmagos amit.lehet kivitelezni , ez feletti értékeknél làtni ferrit magos illetve vasmagos tekercseket , na itt a kérdésem melyik miért ?
Előnyök ,hàtrànyok , mit miért ?
(#) game4812 hozzászólása Nov 5, 2017 / 1
 
Válasz erre a kérdésre:
Röviden minden "rend" 90 fokot fordít, tehát a 12dB/oktáv 180-at, a 24dB/oktáv 360-at, így pont ellenütemben járna a közép, mint a mély és a magas, ezért fordított polaritással kell bekötni. Ha 24-gyel váltod, akkor simán kell bekötni. Ez az elmélet, de a hangszórók fázismenete nem egyenletes, akár az is lehet, hogy egy harmadrendűvel kapsz jó eredményt, és a váltási meredekség az összesített hangnyomást is befolyásolja, ezt is figyelembe kell venni.
(#) Davidd válasza game4812 hozzászólására (») Nov 5, 2017 /
 
Igen, én ezt értem és próbálom be is tartani. A kérdésem az lenne, ha a bandpass filter ugye 2 filterből áll. Egyik része Highpass, másik lowpass. Mivel van 2 darab 12 dB/ oktávos hangváltó egy hangszórón, akkor ez most hány fok eltolást állít elő? Ezt próbalnám felfogni, hogy akkor hogy is van ez.
(#) game4812 válasza Davidd hozzászólására (») Nov 6, 2017 /
 
Rajzoltam egy képet, nem tökéletes, de szemléltetésnek megteszi. Mind a high-, mind a lowpass 180-180 fokot fordít, mivel másodrendűek, és 90/rend, ezek között van a "hasznos terület". A váltási frekvencián 90 fokos eltérés van, ahogy láthatod, viszont fordított polaritással a lesugározni kívánt frekvenciák között nincs fáziseltérés. Alul kibontottam a 2. ábrát, ami itt 0-360-720, az a "0" vonal a felette levő ábrán.
(#) Davidd válasza game4812 hozzászólására (») Nov 6, 2017 /
 
Koszi a rajzot, erthető volt számomra a kis “szimulálás’. Erre voltam kíváncsi, hogy forditva kell e bekötnöm a közepet vagy sem, mint látom forditva a tuti. A fázistolásokkal nagyjábol tisztaban voltam, csak nem tudtam hogy a tolasok osszeadodnak-e a 2 darab 180 fokos tolas, ami ugy 360 pont mint egy darab 24dB/ oktavnal. Igy mostmar kb mindent ertek. Meg egyszer koszonom, tovabbi szep napot!
(#) flaci76 válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 6, 2017 /
 
Egy bizonyos induktivitás felett már nagyon nehéz alacsony Rdc értéket tartani légmagos tekerccsel. (Vagyis lehet, ilyen CD lemez nagyságú több kilós tekercsekkel, baromi nagy keresztmetszetű tekercshuzal felhasználásával.) A ferrit/vasmagos tekercsekkel pedig lehetséges.
(#) CIROKL válasza flaci76 hozzászólására (») Nov 6, 2017 /
 
Ezzel tökéletesen tisztàban vagyok és a kérdésem nem is ezt célozta!
(#) flaci76 válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 6, 2017 /
 
Ja, bocs, félreértettelek Hát én speciel jobban szeretem a ferritet, mérve jobb. Kevésbé nemlineáris az induktivitása a freki függvényében. Lényegében onnantól kezdve, hogy nem levegő van a tekercsben, elég érdekes frekvenciafüggések jelennek meg. Feltételezem amúgy, hogy amplitúdóban/hiszterézisben is. Kb 1kHz fölött az impedancia ohmos összetevője elkezd emelkedni, az induktivitás pedig csökkenni. 3-4 kHz-en már nem is azt mutatja a tekercs, amit ráírtak. Ezt elég nehéz belekalkulálni egy hangváltó viselkedésébe, az ilyen tekercseket meg szoktam mérni (impedanciamenetet) és impedancia elemmel helyettesítek egy modellezésnél, különben nem elég pontos, amit a program számol. Úgy vettem észre, hogy az ilyen vaslemezes tekercseknél durvábbak ezek a jelenségek. Ugyanakkor, nagyobb terhelhetőségű ládákban (PA, szub) lehet, hogy én is inkább a lemezelt vasmagos induktivitásokat részesíteném előnyben, míg hifi-nél inkább a ferrit-fazék tekercseket.
(#) CIROKL válasza flaci76 hozzászólására (») Nov 6, 2017 /
 
Köszönöm szépen igy kicsit érthetöbb .
(#) Flatlander hozzászólása Nov 13, 2017 /
 
Sziasztok

Egy egyszerű passzív hangváltót szeretnék,sima soros tekercs a mélysugárzóra.Hogyan tudnám kiszámolni,mekkora tekercsre lenne szükségem? Pontosabban van itthon pár előre tekert légmagos tekercsem,és jó lenne tudni melyikkel hol lenne a vágás.A tekercsek értékei megvannak.Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) Naszrai válasza Flatlander hozzászólására (») Nov 13, 2017 /
 
http://www.learningaboutelectronics.com/Articles/Low-pass-filter-ca...or.php
Lejjebb kell görgeti, ott a tekercsre vonatkozó rész.
(#) Flatlander válasza Naszrai hozzászólására (») Nov 13, 2017 /
 
Szuper köszi. Ha jól számolom 4ohmos hangszóró esetén, 0.3mH tekercsel Frequency: 2.1231422505308 KHz (or 2,123.1422505308 Hz) Ez azt jelenti,hogy nagyjából 2000hz körül fog vágni?
(#) Kovidivi válasza Flatlander hozzászólására (») Nov 14, 2017 /
 
Csak az a baj, hogy a hangszóródnak impedanciája van, ami nem 4.000ohm, hanem a frekvencia függvényében változik.
(#) vargaf válasza Flatlander hozzászólására (») Nov 14, 2017 /
 
Idézet:
„Frequency: 2.1231422505308 KHz (or 2,123.1422505308 Hz)”

Ez komoly? Nem felesleges ez a pontosság?
(#) Flatlander válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 14, 2017 /
 
Na igen,de akkor hogyan tudnám a lehető legegyszerűbb módon levágni róla a magasat? Hajtsam direktben? 50-2000hz-ig tud a hangszóró,nem szeretném fölösen terhelni.Jelenleg direktben kapja a jelet(gyári megoldás).
(#) game4812 válasza Flatlander hozzászólására (») Nov 14, 2017 /
 
Számolj azzal az értékkel, amit az impedancia a váltásnál felvesz, például egy 20cm-es 8Ω SAL hangszóró 2kHz-en 16Ω, a megadott grafikon szerint. Nem lesz teljesen pontos, de közelítésnek jó. A hangszóródat nem ismerjük, de ha nincs megbízható adatlapja, akkor mérni kellene, nem bonyolult egyébként. Egy hangszóróval párhuzamos kondenzátor alkalmazásával már másodrendű lenne a váltód, határozottabban vágna. Persze attól is függ, hogy a magassal hogy lehet szépen összeváltani, az milyen alacsony frekvenciáig bírja, de 2kHz-nél azt is illene meredeken váltani.
(#) Flatlander válasza game4812 hozzászólására (») Nov 14, 2017 /
 
http://allegro.pl/glosniki-dedykowane-do-bmw-u-dimension-glow-8-bmw...9.html

Róla lenne szó. Ülés alatti mélyközép, a közepek 10centi és a magasak.A gyári közepek 100mikróval vannak vágva,a magasaknak külön hozzávaló hangváltója van.Szinte 100%,hogy nem tudom jól összehangolni,de ha fülre nekem tetszik az már bőven elég lenne.Lényegében most direktben szólnak a mélyek,épp cserélni szeretném a fenti specifikus hangszóróra.A 10centiseket lecseréltem 13-ra és 8mikróval van vágva,sajna így nem megy le eléggé de legalább tisztességes hangerőt tud,de ez csak ideiglenes jelleggel van cserélve lesz.
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2017
(#) Kovidivi válasza Flatlander hozzászólására (») Nov 14, 2017 /
 
Ha fülre is elég beállítani, akkor próbálkozz bátran, baj nem lehet. Én úgy csinálnám, hogy mindig lemérném a frekvenciamenetet, és abból tudnék következtetni, hogy kisebb vagy nagyobb induktivitás kell-e.
(#) Flatlander válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 14, 2017 /
 
Ezt kissé laikusként meg tudom valahogyan oldani itthon? A két legkissebb és egyforma tekercsem amit találtam 0.6mH.Ezt akarom nagyjából a felére vagy kicsit kissebbre tekerni. A középsugárzó kondizásával kb meddig mehetek el? a gyárin 100mikró van,ezt elég soknak találom és nem is szükséges ennyire lemennie.Az erősítőnek nem jelent gondot,hogy ekkora kondi van rajta? A lényeg csak annyi lenne,hogy mély ne jusson rá mert akkor szinte alig lehet terhelni...olyan 20mikró körülire gondoltam. A magassugrázóval legalább nincs gond,az szépen szól a saját váltójával ahogyan kell.
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2017
(#) Naszrai hozzászólása Nov 30, 2017 /
 
Sziasztok!

Kellene nekem egy olyan program, ami meg tudja mondani, hogy egy tekercs és egy "ellenállás"(6db/oktáv alul áteresztő szűrő: tekercs +hangszóró) csillapítása hogy alakul: hol van a -1dB-es pont, hol van a -2dB-es pont, a -3dB-es, -4, -5 és -6dB-es pontja.
Középhangszórót keresek és ehhez kéne pontosan tudnom a dB-eket.
(#) pucuka válasza Naszrai hozzászólására (») Nov 30, 2017 /
 
Ahhoz, hogy kérdésedre választ kapjál, fel kell rajzolnod a szűrőd Bode diagramját. Ehhez számolni kéne az átviteli függvényt. Nézd végig a találatokat.
A számolást, és a rajzolást megoldhatod MatLab (fizetős), vagy Scilab (ingyenes) programmal, de én egyiket sem használtam soha. Találtam még a linken Widgetet, amivel lehet rajzolni, de annak is meg kell adni az átviteli függvényt.
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Nov 30, 2017 /
 
Egyébként kevésbé elegáns módon is választ kaphatsz a kérdésedre.
A hangváltóban alkalmazott szűrő, a legtöbb esetben egy frekvencia függő feszültség osztó.
Adott frekvencián kiszámolod az osztó tagjainak impedanciáját, ezekből kiszámítod az osztás arányt, és azt átszámolod decibelre.
Ha több tagból áll az osztó, akkor mindegyiket kiszámítod külön külön, és a dB -ket összeadod.
Ha egymásután több frekvenciára is elvégzed a számítást, akkor már felrajzolhatod a diagramot "kockás" (mm) papírra (ez az a bizonyos Bode diagram), a közbenső értékeket is megállapíthatod, mivel ha csak egy reaktáns tag van a körben, a görbék egyenesek. Ha induktivitás, és kapacitás is van ugyanabban a feszültség osztóban, bonyolultabb a helyzet, de ezt az ábrázoláskor úgyis látni fogod.
(#) Naszrai válasza pucuka hozzászólására (») Nov 30, 2017 /
 
Mutatom a gondot:
Pont ezt csináltam amúgy csak Excelben.
Eset: 8 ohm, 5,2mH, tervező progikkal a -3dB 250 Hz kb.

A bajom, hogy a tervező szoftverek -3dB-re adják meg hogy 250Hz a törésponti freki de valójában ott már -6dB az esés.(ez logikus, másként egy felüláteresztő RC tag kiemelne, ha nem -6dB lenne a keresztezési frekin)
Tehát, jól gondolom, hogy a -3dB az nem -3dB hanem -6??
(#) pucuka válasza Naszrai hozzászólására (») Nov 30, 2017 /
 
A leszálló ágnak húzd meg az érintőjét, ahol metszi a 0 vonalat, annál a frekinél nézd meg a hozzá tartozó csillapítást.
Ha jól saccolom, a rajzodon is -3 dB
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2017
(#) Naszrai válasza pucuka hozzászólására (») Nov 30, 2017 /
 
Tehát a -3dB az kb 100Hz?
Következő: »»   124 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem