Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videoton hangsugárzók felújítása
Lapozás: OK   5 / 8
(#) Dr Endugu válasza P_Laszlo hozzászólására (») Júl 29, 2016 /
 
Akusztikai méréseket itt otthon nem tudok végezni, sajnos. Pusztán azt szeretném tudni, hogy a DC2550-nek a keresztezési frekvenciái hova esnek? Vagy, amit írtam fenn, hogy az 1596 Hz és 5115 Hz jó lenne-e ennek a hangdoboznak, mint keresztezési frekvencia?
(#) P_Laszlo válasza Dr Endugu hozzászólására (») Júl 29, 2016 / 1
 
És azt válaszoltam, hogy ezt nem lehet tudni, mert az eredeti sem volt jó. Egyébként biztos nem mennek tönkre tőle a hangszórók, ha így használod majd. Ilyen szempontból jó lehet.
Ez alapján http://hangszoro.net/oldbox/ 1200 és 5500 gondolom elektromosan.
(#) Dr Endugu válasza P_Laszlo hozzászólására (») Júl 29, 2016 /
 
Ez nekem már nagy segítség! Köszönöm! Később kísérletezgetek vele, de valamiből ki kell indulnom.
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2016
(#) P_Laszlo válasza Dr Endugu hozzászólására (») Júl 29, 2016 /
 
Nincsen mit igazán, sajnos többet nem tudok segíteni, a Videoton hangszórógyártása annyiféle volt, hogy nincs igazi támpont. Esetleg ha nagyon kell, megnézem a váltórajzot, de annyira nem előnyös az eredetihez ragaszkodni szerintem.
(#) Nagymoli hozzászólása Aug 3, 2016 /
 
Aktív hangváltóval nagyon szépen be lehet állítani a hangfalakat. Egy ügyesen átalakított filléres elektret mikrofonnal lehet mérőmikrofont kreálni, azzal, meg egy hangkártyával, meg pl az RMAA6.x progival be lehet őket állítani azonos hangnyomásra a hangszórókat. Nem fontos ragaszkodni az eredeti hangváltó keresztezési frekvenciákhoz, szinte biztos, hogy a házilagos aktív rendszerrel szebben be lehet állítani, mint a gyári, néha olcsósított hangváltóval. Csak férjen bele a hangszóró átvitelébe a választott frekvencia.
(#) P_Laszlo válasza Nagymoli hozzászólására (») Aug 3, 2016 /
 
Ez nem így működik, vagyis nem ennyire egyszerűen. Nem csak a frekvencia-hangnyomás diagram lényeges egy hangszórónál-hangsugárzónál, és az olcsó elektret mikrofonokkal, átalakítva sem lehet pontosan mérni, mert nagyok a gyártási eltérések közöttük.
Azonos hangnyomásszintre még hallás alapján is beállíthatók a hangszórók, emiatt nincs értelme aktív szűrésnek. A VT hangszóróknál egészen más gondok lesznek, és alap szűrőkarakterekkel azok nem megoldhatók.
Igazából pont annyira egyszerű vagy bonyolult, mintha passzív váltót építene valaki, és pont ugyanazok a feltételek kellenek hozzá.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2016
(#) tampika hozzászólása Jún 24, 2017 / 1
 
DC 2050E hangfal eredeti hangszórókészlete
magas HD6,5/1018
közép HB10/0818
mély HA20/1018
(#) teglascs hozzászólása Dec 5, 2017 /
 
Sziasztok!
"Visszaszereztem" 30 éves, Videoton 2550A hangládáimat. Szeretném őket újra használatba venni, de van két gondom: a mélyek és a középsugárzók habszéleit megette az idő vasfoga. Végigkeresőzve itt a különféle hangszórós topikokat, találtam beszerzési forrásokat (Bővebben: Link ill. Bővebben: Link).
A kérdésem az lenne, hogy hány collosakat kell vennem? Mekkorák ezek a hangszórók?

Másik kérdésem pedig az, hogy be vannak horpadva a középső kis "félgömbök": az ezüst színű az egyik középsugárzóban, és mindkét papírból készült a mélynyomókban. (Nem tudom, mi történhetett velük, talán valaki ujjal benyomta őket? )
Mi ennek a sérülésnek az adekvát javítási módja?

Köszi a segítséget előre is!
(#) antiktelefon válasza teglascs hozzászólására (») Dec 5, 2017 / 1
 
Biztos van, aki jobban ismeri, de amit tudok eddigi pár javítás alapján: a DC 2550 eredeti mélye 250-es, és 100-as a közepe. Számozását tekintve a 25-ös hangszóróra valót kell venni, de a tényleges mérete ettől különbözik. Ha nincs nagyon szétmenve a porvédő, akkor megtisztítva egy kis darab celluxot a közepére óvatosan rárakva, körömmel óvatosan rásimítva, a porvédő széleit megfogva- hogy ne tépd ki az egészet- egy határozott, de nem túl gyors mozdulattal ki lehet húzni a közepét. Ha nagyon szét van menve, lehet kapni újat is (porvédőt és hangszórót is), azt nem tudom milyen. A közép javítása elég nehéz dolog, nem lehetetlen, de lehet megéri szakemberre bízni. Én a mélyek porvédőjét le szoktam oldani, a peremezéshez úgysem árt középpontosítani. Akkor meg már ki tudod nyomni.
Sokan barbárnak fogják hívni a módszert, de én nitrohígítóval szoktam leszedni a porvédőt (csak nem túl sokkal, nehogy a membránt is leoldja a csévetestről). Nekem bevált, szépen lejön, és még a ragasztót is le lehet törölni róla. Olvastam, hogy valamilyen ragasztókat nem lehet oldani, de eddig még nem futottam olyanba, amit ne puhított volna meg. Folyamatosan csepegtetem a porvédő peremére a hígítót, majd egy kis idő után a oldalról nyomkodva leszedhető a porvédő (csak a papír, a műanyagot feloldja!!!) Egyszer volt valami epokittes javításnyom, azt "áztatva" el lehetett távolítani a papír nagyon kevés rostjával együtt
(#) Gafly válasza teglascs hozzászólására (») Dec 5, 2017 / 1
 
168-as buszra Rákoshegyen felszáll, Orionnál leszállás után átmegy a zebrán.
Megvesz/örül
Visszafelé nagyjából ugyanez...
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2017
(#) GARFIELD13 válasza teglascs hozzászólására (») Dec 5, 2017 / 1
 
Szia!
H2000 HA25 és HB10 habszél 2-2 db.
Ugyanitt a porvédőket is érdemes megvenni, mert nem 100%, hogy sikerül kiszedni a horpadást.
Ahány ház annyi szokás, de én az oldószereket hanyagolnám. A 30 éves eredeti habszél mechanikusan eltávolítható a membránról, csak óvatosan kell lekapargatni.
Sikeres javítást és jó zenehallgatást kívánok.
Üdv.
(#) teglascs hozzászólása Dec 6, 2017 /
 
Köszönöm a válaszokat mindhármótoknak!
(#) eSDi válasza teglascs hozzászólására (») Dec 6, 2017 / 1
 
Üdv!

Ilyen öreg jószágoknál érdemesebb lehet inkább egy komplett hangszóró csere. Ki tudja mit műveltek vele, míg nem nálad volt. Én egy 2040A-t újítottam fel, a 6db hangszóró kb 16eFt volt. A H2000 kft forgalmaz bele való hangszórókat, ők gyártják az eredeti Videoton tervek alapján. Szívesen segítenek a pontos típus kiválasztásában.
(#) teglascs válasza eSDi hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
Szia,
köszi az infót, elgondolkodom rajta. Igazából ezek nem voltak használva évekig (a szülői házban hagytam őket), de ehhez képest nem tudom, hogyan horpadhattak be a porvédők....
Minden esetre összevetem az árakat, hogy mennyivel lenne drágább a komplett hangszóró csere.
(#) antiktelefon válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
A porvédőket hogy szeded le oldószer nélkül, úgy, hogy visszarakható legyen? Peremezéshez én mindig ki szoktam ékelni a csévét írásvetítő fólia csíkokkal, így eddig egyetlen egy sem súrlódott.
A széleket és sem szoktam a membránról oldani, csak a sárgán passzivált kosarakról a visszamaradt ragasztót, de az már mindegy, csak könnyebb, mint kaparászni.
(#) antiktelefon válasza eSDi hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
Én is újítottam fel 2 pár DC 2040A-t, az egyiket teljesen eredeti állapotba állítottam vissza. Szerencsére nem porladt sem a közepe, sem a magasa. Viszont 8 ohmos Akai feliratú mély volt benne, és a középre és a magasra is volt rakva egy-egy 3,9 ohm sorban. Szereztem bele eredeti mélyeket, újraperemeztem, és szerintem kifejezetten jók. A dobozok vételára és a plusz mélyek együtt sem volt túl sok, és így gyári, hibátlan állapotú az egész (és még a 8 ohmos mélyeket is megvette valaki, így a te új hangszóróidnak ára lett a végső ár).
Ami vicces, hogy az előlapi szövet az egyiken gyárilag fordítva van feltűzve, így ha rávilágít valami, az egyik szürkének, a másik feketének tűnik.
Nem kételkedek a H2000 termékeiben (a peremeket is tőlük szoktam venni), de az eredetinél semmi sem lehet eredetibb. Ha csak a széleket kell cserélni, nincs megrogyva a membrán, nem súrlódik a cséve, nincs megégve, nincs a kosár nincs elgörbülve, akkor én nem cserélném újra a mélyeket. A közepeket is megcsinálnám, ha habperemes. A papírperemes már nehezebb dolog lenne.
(#) GARFIELD13 válasza antiktelefon hozzászólására (») Dec 12, 2017 /
 
Szia!
A habszélre írtam a kapirgálást.
Én eddig minden hangszórót úgy peremeztem, hogy a porvédő a helyén maradt.
Sokat nem csináltam eddig az tény, de mind jó lett így is, még “botcsinálta” kezdőként is.
Ami nem rossz azt nem kell bántani.
http://forum.hangszoro.net/showthread.php?tid=272
Ennek a mélyeit csináltam, két pár 2550-es közepet, meg egy Unitra mini HiFi mély párt.
A videotonoknál olyan masszívan központosít a pille, hogy csak át kell mozgatni a ragasztáskor a membránt és beáll középre gond nélkül.
Az unitra volt a legnehezebb, mert az nyeklett mindenfelé, de azt is meg tudtam csinálni a porvédő leszedése nélkül.
A horpadt porvédő meg lebontható, ha nem sikerül kiugrasztani. A membránra kell vigyázni, a porvédő az roncsolható és olcsón pótolható.
De mostanában elvették a kedvemet a hangszóróimmal való foglalatoskodástól így azok el vannak hanyagolva...
Helyette az előző “mekkmester” után kaparom a linóleumragasztót a padlóról, hogy az általam lerakott járólapok már ragadjanak is a padlóra a lakásban...
Jó és sikeres javítást mindenkinek.
Nincs lehetetlen, csak tehetetlen.
Üdv.
(#) atoka hozzászólása Feb 9, 2018 /
 
Sziasztok! Érdeklődnék, hogy nincs e valakinek kapcsolási rajza, infója Videoton DC2012A 8 Ohmos hangváltójáról. Itt van egy részletes leírás, viszont ez a 4 Ohmos változaté (Bővebben: Link), én 8 Ohmost szeretnék építeni.
Ezt a hangszóró készletet szeretném használni az építéshez (H2000 Kft):
Mély: HA 20/8 Ohm -484
Közép: HB 10/8 Ohm -586
Magas: HG2,5/8 Ohm -464
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2018
(#) imate válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Feb 13, 2018 /
 
Szia GARFIELD13!

Fenti hozzászólásoddal kapcsolatban volna egy kérdésem.
Én DC 2050 E hangfalat (8Ohm-os verzió) újítottam fel,
és az után gyártott hangszóró nagyobb érzékenysége valóban komoly és hallható problémát okoz.
A magas-sugárzó konkrétan visít mint az állat.
(a közép-sugárzóval egyenlőre nem tapasztaltam különösebb problémát)
Van esetleg ötleted hogy milyen értékű ellenállással érdemes próbálkozni?
(ellenállás; teljesítmény; esetleg gyártás technológia...)

Előre is köszi!
(#) GARFIELD13 válasza imate hozzászólására (») Feb 14, 2018 /
 
Szia!
2050 nálam csak gyári állapotban, illetve teljesen átépített állapotban van.
Így csak mások javaslatát tudom tovább osztani a közép és magas cserével kapcsolatban.
A megfelelő fórumra már eltaláltál, de ott olvasgatni kellene, mert az élet eléggé csendes már arrafelé így kérdésedre nem tudom mikor jön válasz.
"Nem. A hangváltó marad, és így kötsz a hangszóróval sorosan egy ellenállást, kb. 4,7ohm elég lesz, ha jól sejtem és a DC2050-edről van szó és a HD6,5 még eredeti vidi.. Ha a somogyi-féle valami akkor nem tudom, akkor próbálgass különböző értékű ellenállásokat 3,3-10 ohmig."
http://forum.hangszoro.net/showthread.php?tid=118&page=4
139-es hozzászólás (a fenti idézet) és környéke.
majd a
563-as hsz és környéke
majd a 720-as hsz környéke...
és így tovább

Ezen felül még javasolom ezt a linket és a környékének az átnézését is.

https://subvoice.hu/hangdobozepites/elmelet/hangvalto2/

Sikeres korrekciót és jó zenehallgatást kívánok.
Üdv.
(#) GARFIELD13 válasza atoka hozzászólására (») Feb 14, 2018 /
 
Szia!
Itt van egy doboz 8 ohmos váltóval:
https://www.jofogas.hu/pest/Videoton_hangfal_hibas__75818086.htm
Bár azt megjegyezném, hogy anyagilag szerintem nem racionális beruházás nulláról ezt megépíteni, de a döntés joga a tiéd.
Ûdv.
(#) GARFIELD13 válasza atoka hozzászólására (») Feb 19, 2018 /
 
Szia!
7500Ft a pár és 8 ohm, ha jól olvasom a képkezdeményt felnagyítva...
https://www.jofogas.hu/bacs_kiskun/Videoton_DC_2012_A__2db__76484691.htm
Ez alapján nem volt jó ajánlat a korábbi 2000 Ft-os dobozváltómélykosár.
Hát még az építés...
Üdv.
(#) ob1 hozzászólása Feb 23, 2018 /
 
Helló!

Tudna - e valaki videoton dc2080 kapcsolási rajzzal , vagy esetleg a kondenzátorok pontos értékével szolgálni. A problémám ugyanis az , hogy közép-magas tartományban eléggé (számomra hihetetlen mértékben) halkak , illetve kvázosan szólnak. Belenéztem kiszáradt elkot keresni és találtam is egyet , de az szerintem cserélve lett. Tehát szükségem lenne a pontos értékekre, és esetleges kapcsolásra is a biztonság kedvéért.
Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) GARFIELD13 válasza ob1 hozzászólására (») Feb 23, 2018 /
 
Szia!
Hát értékekkel nem tudok szolgálni, de olvasd el ezt:
http://forum.hangszoro.net/showthread.php?tid=99
A 19 hozzászólásnál van kép a váltóról.

A hangszórókészlet eredeti?
magas: 1544-477 HG1.9/1308
közép: 1544-427 HB10/1018
mély: 1544-529 HA20/1058

Esetleg közép javítás/csere és magas pille csere?
Ez a közép van a DC2550-ben is és a habszél cserés lehet már bőven rajta.
http://hangszoro.net/h2000/alkatresz
HB10 habszél és HG1.9 pile
Sikeres javítást és jó zenehallgatást.
Üdv.
(#) gyuszo válasza ob1 hozzászólására (») Feb 23, 2018 /
 
Kiindulási alapnak ez is jó lesz, próbálkozz meg ezzel :
C1: Remix C223 2,2µF M 250V
C2: Remix C223 4,7µF M 100V
R1: Remix R615 8R2M 5W
L1: 680 uH
L2: 820 uH
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2018

vdc2050e.png
    
(#) GARFIELD13 válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 23, 2018 /
 
Szia!
A 2050 és a 2080 esetében egy közös hangszóró sincs, a magas meg még dóm is az utóbbiban.
Az általam linkelt fórumon látható képen a 2080-as váltó 3 tekercset és 3 Remix kondenzátort tartalmaz. Ez a 2050-es váltó így nem igazán nevezhető kiindulás alapnak SZVSZ.
Üdv.
(#) gyuszo válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Feb 23, 2018 /
 
Ez az egyetlen hangváltó rajz ebben a topikban, amit feltettem.
Tehát valahol el kell kezdeni. A DC2050-esnek valóban jobb is a hangja a DC2080-ashoz képest. Igaz, ez nemcsak a váltón múlik.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2018
(#) gyuszo válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Feb 23, 2018 /
 
Az a 3 kondenzátor igazából csak kettő, mivel párhuzamosan van kötve és az eredője van a rajzon.
(#) ob1 válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Feb 26, 2018 /
 
Nem eredeti a közép , vadiúj xxxx-427-es. A többi eredeti. Van egy 2050e-m és a különbség hihetetlen. Innen gondolom , hogy valami nem ok. Furcsán monacor kondi van a közép előtt , ami gyanús régi videotonban. Az érték egyébként ha jól nézem stimmel. Viszont ez egy elko. Lehet hogy kiszáradt?
(#) gyuszo válasza ob1 hozzászólására (») Feb 26, 2018 /
 
Elko nincs sem a DC2050-ben sem a dc2080-ban. Leírtam, milyen kondenzátor van benne.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2018
Következő: »»   5 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem