Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Telefon és LAN hálózat kialakítása
Lapozás: OK   3 / 7
(#) eSDi válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
Lényeg, hogy működik. Amúgy tényleg nem tudom mire kellhet egy tévének a Broadcast Address. Én ezt eddig csak távoli felébresztésnél használtam, de ekkor is csak a routerben kellet erre a címre továbbítani a varázscsomagot a WAN felől. Ekkor a router az összes kimenetére kiküldte azt, a gép felismerte, hogy neki szól és bekapcsolt.
(#) Goldman válasza Joe_001 hozzászólására (») Jan 5, 2016 /
 
Köszönöm, ez már tényleg kielégítő és korrekt magyarázat volt, így már érthető.
(#) Inhouse válasza Joe_001 hozzászólására (») Jan 10, 2016 /
 
Szóltak sógoromék, hogy most cserélt modemroutert a szolgáltató, a múltkor csak frissítették...ergo megint nem megy a gyerek TV-jén a net. De mivel a múltkor ahogy forgattuk ki a TV-t talált egy UTP kábelt, amin anno videó jel ment, majd jól rárakjuk az UTP dugókat és nem vacakolunk tovább az AP-val. Odaérve derült ki, hogy amit ő UTP kábelnek nézett, az árnyékolt 6-eres telefonkábel talán...nincs csavarva. Egy próbát megér alapon rányomtam a dugókat, hiszen akár 4 ér is elég 100Mbitre. Összedugtuk, próba, dinamikus beállítás, kapott IP-t és megy a net. A sebesség csak 15xxx (nem írja, hogy mi, gondolom Mb), de stabil és működnek akár a HD videók is a Youtubeon. A kissrác is azt mondta, hogy sokkal gyorsabb most. Ez a vezeték még évekkel ezelőtt lett befűzve, minimum 12m és mégis működik. Sosem csináltam még ilyet, úgyhogy nem volt ilyen irányú tapasztalatom. De ezek alapján azt mondom, hogy a kérdezőnek 6m-en nem kellett volna gondja legyen, más baj is lehetett a színeken kívül. Ettől függetlenül nem ajánlom sem a nem színhelyes bekötést, sem az UTP kábeltől eltérést...
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2016
(#) Joe_001 válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 10, 2016 /
 
Azt a kábelt a 6 erest riasztóhoz szokták használni, nethez nem próbáltam még, (nem kellett) A CAt5 elvileg 2db ISDN telefon vonal bekötésére lett kitalálva, zöld-narancs, és kék-barna érpáronként.Gondolom a két telefonvonal interferenciájának elkerülése miatt jött ki ez a belső szerkezet. Nem foglalkoztam vele miért, de tapasztalat volt, hogy helytelen színsorrend miatt radikálisan lecsökken az átvitel távolsága. Persze más belső kialakítású kábel természetesen másként viselkedik. Szerencsétek volt. Részemről megpróbáltam volna cserélni, vagy melléhúzni egy kábelt, persze levakolt dobozokon keresztül ez problémás. Ha nem megy, jön egy "varázs csapás" a Power-line. (persze ha azonos fázison van a két konnektor) ez kevesebb fúrás-faragással, szeméttel jár. A kezdetekhez képest már negyed áron, 12-15 ezer Forintért is kapható párban. Ezek közt 150 MBit is lehet a konnekt sebessége. Persze a kábel ekkora távon olcsóbb, ha be lehet húzni.
(#) Inhouse válasza Joe_001 hozzászólására (») Jan 11, 2016 /
 
Ja, tényleg riasztó, nem is értem miért írtam telefont...lehet elsőnek annak néztük és ez maradt a fejemben, mostanság előfordul.
Az ISDN-hez lapos kábel is volt 8érrel, nem volt feltétel szerintem a csavart érpár. Valahol van is egy ilyenem persze RJ45 dugókkal, jó széles lapos kábel.
Ha már nem UTP, akkor ott az AP, de, hogy ezzel ment, nem került vissza az. A sebesség ígéret egy dolog, a wifis eszközökre is ráírják, hogy 54Mb, meg 150Mb, stb... aztán a gyakrolat azt mutatja, mint az autóknál a legkisebb megadott fogyasztás esetén...
(#) Joe_001 válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 11, 2016 /
 
Való igaz a lapos kábel a Hörmann (is) használta garázstechnikában, kapcsolástechnikai célokra. A szenzorok egyenáramú szintjeinek átvitelére. Ha digit jelet is küldtek is át rajta, az max. 9600 Baud. Szerintem informatikában nem használták, főleg nagyobb távolságra, a csavart érpár a CAT 5E/6-ban a kábel terítési szabályok betartásával 100 m engednek meg 1 GBit gyorsaságnál. A CAT 6 az tudta is a 120 m-t.(mértük is)
(#) Inhouse válasza Joe_001 hozzászólására (») Jan 11, 2016 /
 
Nem vagyok benne a távközlésben nagyon, ha rákeresel az ISDN kábel szóra, akkor elég sok lapos RJ45-ös dugós kábelt találni. Valamint az ISDN a meglevő telefon hálózatot használta, és ott sem volt csavart érpár.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2016
(#) mr.Cara hozzászólása Dec 20, 2017 /
 
Üdvözletem !
Abszolút naiv user-ként kérdezem:
Van egy Digi-hálózatos rákötés. Amihez az üvegkábel illesztő/router csatlakozik. Innen megy egy TP-Link1040ND ami elosztja a netet, meg a Wi-Fi-t. Nem mindenhol okés a csatlakozás a Wi-Fi-hez ezért akarnék a hálózatra egy kis dugaszos repeatert csatlakoztatni, viszont a TP-Link tele van . A bejövő routernek viszont szabadon van 3 portja. El lehet ezeken érni a netet ? Vagy egyszerűbb a TP egyik antennáját levezetékelni (vékony 75ohmos antenna kábelre gondoltam) ?
Köszönöm a válaszokat !
(#) Gafly válasza mr.Cara hozzászólására (») Dec 20, 2017 /
 
Elvileg el lehet érni onnan is a netet. Annyi, hogy valószínűleg nem tudod az admin jelszót, és így a Digi-s beállításokkal fog menni.
Egyébként még az is lehet (sőt valószínű), hogy maga a Digis box is szórja a wifi-t (nem ismerem, hogy a Digi mivel telepít). Típusa van?
Átgondolnám a hálózat topológiáját, olyan szempontból, hogy milyen eszközök vannak benne, és azok helyileg hol találhatók. Ha csinálsz egy vázlatot, akkor többet tudunk segíteni.
(#) Inhouse válasza Gafly hozzászólására (») Dec 20, 2017 /
 
Több, mint valószínű, hogy igen. Ha a második router (TPlink) egyik LAN portjába megy a bejövő UTP a Digis routertől, akkor a TPlink swicthként dolgozik, a fő router oszt IP-t, tehát sima ügy.
Az antennát nem fogod tudni elvezetni, a kábelek csillapítása olyan nagy ezen a frekvencián, hogy az hiába lesz közelebb, a jel nagy része közben elveszett.
(#) Gafly válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 20, 2017 /
 
Valamint jó lenne tudni az "egy kis dugaszos repeater" definicióját
(#) Inhouse válasza Gafly hozzászólására (») Dec 20, 2017 /
 
Ha az első router is szórja a wifi-t és a második is, akkor vagy nagyon nagy a ház, vagy rossz helyen vannak az aktív eszközök, ha vételi gondok vannak. Én sem pártolom ezeket a kis dugd be és minden jó lesz cuccokat.
(#) mr.Cara válasza Gafly hozzászólására (») Dec 20, 2017 /
 
Hello ! Azt hittem egyértelmű vagyok, de akkor még egyszer nekifutok. Szóval bejön a Digi üvegszálas kábele, ami ugye belefut egy jel illesztőbe. Ami szétválasztja : TV koaxra, Telefonra, 1000/50-es UTP-re. Az "eszközön" van négy UTP port , nincs viszont Wi-Fi ! Ezért az első port bele van kötve egy TL1040ND routerbe, ami ugye 4db 1000-es kimenettel, és Wi-Fi-vel is fel van vértezve. A TP-Link minden portja foglalt (nagy család) ezért szeretném használni a Digis router portjait is (speciel egy Wi-Fi repeater lenne). Mivel a TP-Link nek is fel kell jelentkeznie, már hogy ne tudnám a jelszavamat.... Csak épp ha fel akarok lépni a netre azt írja, hogy a jelszó (felhasználó) már használatban van.... Akkor hogyan?
Mondjuk egy ilyet néztem ki, de még nem rendeltem meg Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2017
(#) nedudgi válasza mr.Cara hozzászólására (») Dec 20, 2017 /
 
Idézet:
„de még nem rendeltem meg”
Nagyon jól tetted.
Aránylag egyszerű megoldás, ha switch-et veszel, azzal több portot kreálhatsz a TP-LINK-hez.
(#) Gafly válasza mr.Cara hozzászólására (») Dec 20, 2017 /
 
Idézet:
„Azt hittem egyértelmű vagyok, de akkor még egyszer nekifutok.”

Szerintem mi nem ugyanazon a nyelven kommunikálunk/elbeszélünk egymás mellett...
Idézet:
„Szóval bejön a Digi üvegszálas kábele, ami ugye belefut egy jel illesztőbe. Ami szétválasztja : TV koaxra, Telefonra, 1000/50-es UTP-re. Az "eszközön" van négy UTP port , nincs viszont Wi-Fi !”

És típusa és fényképe sincs
Idézet:
„Mivel a TP-Link nek is fel kell jelentkeznie, már hogy ne tudnám a jelszavamat....”

A Digi box admin jelszavát tudod, vagy a saját TP-Link-ét?
Idézet:
„Csak épp ha fel akarok lépni a netre azt írja, hogy a jelszó (felhasználó) már használatban van.... Akkor hogyan?”

Ki, hol, hová, melyik user/password kombinációval jelentkezik fel, és hogyan segít ennek tisztázásában egy "konnektoros csoda"?
Kezdem elveszíteni a fonalat.
(#) mr.Cara válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 20, 2017 /
 
Nem kívánok switch-et venni... A Wi-Fit szeretném erősíteni, mert amikor egyben a család nagyot esik a jel... Ezen a dugaszolható kütyün van lan bemenet , őt szeretném megtáplálni jellel...
Szóval a Digis "eszköz" (így hívta a szerelőjük) valami ZTE és két kínai karakter...
(#) mr.Cara válasza Gafly hozzászólására (») Dec 20, 2017 1 /
 
Melyik színű fonalat ?
Ez nem egy munkahely..., egy családi ház ! Egy lapos fekete kínai kütyüvel ZTE felirattal , antenna(-ák) nélkül !
Admin ? Száz jelszó? Minek ?
(#) Gafly válasza mr.Cara hozzászólására (») Dec 20, 2017 /
 
Egyszerű kérdés: Hogy hívják a Digis kütyüdet/vagy legalább hogyan néz ki? A feketével nem sokat segítettél.
Idézet:
„Admin ? Száz jelszó? Minek ?”

Ha most azt mondom, hogy "szerinted?", akkor meg én vagyok a "gonosz"...
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2017
(#) mr.Cara válasza Gafly hozzászólására (») Dec 20, 2017 /
 
Felfordítottam , az alján ez van: Type : ZXA10 F625G
Ez a felirat ...Kb.: Bővebben: Link
Csak fekete az egész és lekerekített !!!
Nem ez a készülék!!!! csak a felírat a tetején egyezik (kb.)
Hogy hívják???? Mint írtam a digis szerelő mint "eszközt" emlegette...
(#) mr.Cara válasza Gafly hozzászólására (») Dec 20, 2017 /
 
A Tp-Link-ben el van mentve (szerintem) . Resetkor , vagy a táp ki-be kapcsolásakor, a TP feljelentkezik innentől nem kell a jelszó a hálón belül (de szerintem ezt neked vágni kéne, ha nem akkor kérdezhetek napestig mindig csak újabb kérdések jönnek), minek is kellene?
(#) Gafly válasza mr.Cara hozzászólására (») Dec 20, 2017 /
 
Tehát akkor inkább erre hasonlít?
Akkor ez tényleg nem tud wifi-t.
(#) Inhouse válasza mr.Cara hozzászólására (») Dec 20, 2017 / 2
 
Szerintem nem ez a hangnem lesz a megoldás kulcsa. Ahhoz, hogy segíteni lehessen, adatok kellenek, ezeket csak te tudod megadni. Olyan tudása nincs senkinek, hogy kitalálja a nálad levő eszközök típusát, összekapcsolásának módját, vagy azt, hogy miről is beszélsz, amikor azt valószínűleg csak te érted...stb.
Ha azért van gond a Wifi-vel, mert sokan használjátok, akkor ott nem jelerősség baj lehet, hanem sávszélesség...ezen nem biztos, hogy segít az elképzelésed...
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2017
(#) Gafly válasza mr.Cara hozzászólására (») Dec 20, 2017 / 1
 
Nekem nem kell "vágnom semmit", meg nem is értek hozzá
De akkor dugd be a ZTE fekete dobozba (lánykori nevén GPON) a legnagyobb odakábelezett "internetfogyasztókat". A TP-t meg a maradék kábellel tedd oda, ahol a legtöbben lógnak a családból wifin.
Jelszó meg ahhoz kell, hogy a család wifin tudjon netezni, "oszt jónapot", hogy a klasszikusoknál maradjunk.
(#) mr.Cara válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 20, 2017 /
 
Valamit félreértettél... Ennél pontosabban nem tudom laikusként leírni. Ezért is kérdezek. De kérdésre _csak_ kérdésekkel válaszolónak mit tudsz írni ? Ugyan az marad a vége: talányok !
Kihívtam egy "szerelőt" a digitől (, igaz azért mert a beígért nagyobb sávszélesség ugyanannyi maradt) , ő így emlegette... Akkor én honnét szedjek más megnevezést? A Wi-Fi-n a jelszó egy minden telefonon ami a családban van...A digi által kiadott jelszóval nem is találkozom hónapokon ...éveken át mert a Tp megoldja. Pl. ez a GPON nekem új sose hallottam róla .... Csak próbálnék még egy lan portot szerezni egy leendő Wi-Fi repeaternek, és a lehetőségeim elég korlátozottak ezért gondoltam a szabad aljzatokra!
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2017
(#) Gafly válasza mr.Cara hozzászólására (») Dec 20, 2017 /
 
Idézet:
„igaz azért mert a beígért nagyobb sávszélesség ugyanannyi maradt”

Ez már egy másik történet...
(#) mr.Cara válasza mr.Cara hozzászólására (») Dec 20, 2017 /
 
Most nézem az Alin ..., ezzel a menüvel nem is találkoztam még soha. Akkor most melyik jelentkezik be bekapcsoláskor: a ZTE, vagy a TP ? Az tuti, hogy a laptoppot .... Na várjunk ! Amikor itt volt az ürge, a Tp előtt mérte a 52x megát, de akkor a tpt kihúzta a ZTE-ből. Ha meg be van dugva a TP , és a laptoppal be akarok jelentkezni a netre akkor kiírja hogy a kapcsolat foglalt (vagy valami ilyesmit).... Nem tiszta a dolog... Na mindegy!!! Köszi hogy beszélgethettünk !
(#) Inhouse válasza mr.Cara hozzászólására (») Dec 20, 2017 /
 
Próbáljuk meg még egszer:
- Milyen net kapcsolatod van? Nem kell tudnod, hogy PPPoe, vagy Cable, vagy mi, csak pl. a sebességét. (írtad, hogy üvegszál és Digi, ettől akár 1000Mbps is lehetne)
- Az a mért "52x mega" az ötszázhuszonvalamennyi Mbps lenne?
- Mit jelent, hogy "...amikor egyben a család nagyot esik a jel..."?
- Hova írsz be jelszót, amikor "...a jelszó (felhasználó) már használatban van..."
- Hogyan kell érteni, hogy "a laptoppal be akarok jelentkezni a netre akkor kiírja hogy a kapcsolat foglalt"? Wifin akarsz csatlakozni a TPLink routerre és a kulcs megadásakor kapsz üzenetet?
Ezeket ha nem írod le nekünk, akkor lehet, hogy a te fejedben összeáll rá egy kép, de itt ez nagyon hiányos infó nekünk. Nem kellenek szakszavak, ha nem tudod, csak írd le amit tudsz.
Pl. Írtam már, hogy hova van dugva a TPlink routerbe jövő UTP kábel, a Wan feliratú csatlakozóba, vagy a Lan-ok közül egybe a négyből?
Csinálhatsz egy próbát, hogy a ZTE-ből elmenő kábelt átdugod egy másik szabad portba, és megnézed, hogy úgy működik-e? Ha igen, akkor bármi más is fog, innen viszel egy kábelt az általad megoldásnak tartott repeaterbe.
Érdemes lenne neked is csinálni mérést egy vezetékes kapcsolatban levő gépen és Wifi-s eszközökön is. Erre alkalmas mérőoldalak:
speedtest.net
speedtest új béta verzió
egy igen részletes speedtest
Vajon milyen kábellel van összekötve a két router? Gigabites bekötésűvel? Mértél a TPLink routerre csatlakozott eszközön 100Mbps-nél nagyobb sebességet?
Mi az az "Alin"?
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2017
(#) proba válasza mr.Cara hozzászólására (») Dec 20, 2017 /
 
Aki segíteni akart elküldted, mondván nem kell switch. Pedig ha azt a TPLINK-be bedugod, biztosan lesz több aljzatod, ahova mindenféle lanos dolgot dugdoshatsz, és teljesen a te felügyeleted alatt. A következő kérdés, fogsz egy eszközt, kihúzod a TPlinkből, bedugod a digis dobozkába, ha működik öröm és boldogság mehet a helyére a dugaszos WIFI, a végére meg amit akarsz, ha meg nem, marad a switch vásárlás, és a TPLINK tovább osztása. Esetleg a TPLINK menüjét is tanulmányoznám miféle módon csatlakozik a digis cucchoz.(és a digis dobozka menüjét is, miért nincs a többi porton lan.)
ui switch= egy bemenő LAN több kimenö LAN.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2017
(#) mr.Cara válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 20, 2017 /
 
Bocs. ! De a ház körüli munka elszólított ! Amint írtam a digi értesített, hogy magánszorgalomból felhúzták a kapcsolatomat 1000/50-re... és mivel nem ment semmivel gyorsabban kihívtam a szerelőt, hogy szerinte mi a gubanc (ez viszont nem érdekes a kérdéssel kapcsolatban). Ő nevezte a ZTE akármit "eszköznek" ezért írtam én is ezt ! Ötszáz-huszon-valamennyi megabitet mért az ezerből ami elmegy , mert háromszázat garantálnak , ha jól tévedek !
-Mivel három felnőttkorú gyermekem van , ha itthon vannak Kb.8...10 mobil lóg a Wi-Fin. olyankor megy a gyalázkodás milyen lassú a TP.
-Amikor itt volt a szerelő mint írtam kihúzta a kábeleket és a saját laptopján mért először százhuszon-néhány megabitet majd ócsárolta a gépét , és másnap visszajött egy i-5-ös processzorú laptoppal amin mérte a 52x megabitet (azóta megkérdeztem egy srácot, szerinte is kell az erőmű a 100megabites hálózat fölötti méréshez)... Nos én nem húztam ki a routert, és amikor fel akartam csatlakozni először nem csatlakozott. Amikor pedig a megadott felhasználónévvel+jelszóval fel akartam csatlakozni azt írta már használatban van (ez természetesen a ZTE Lan portján értendő) . Én nem tudok erőművel fellépni csak egy mezei négygigás+négymagos laptoppom van. Ezen én is a százhuszon-valahány megát tudom csak kimérni a speedtest.net-en.
A szerelő mondta, hogy a kábelezés....., ezért cseréltem az összekötő kábeleket 50cm-es CAT6-osokra majd mikor így sem ment gyorsabban feadtam...Elég a 100megabit is !
A Gafly küldött egy linket . Megtalálta a ZTE kütyüt az Alibaba.com-on.
Talán minden kérdésre válaszoltam. Tulajdonképpen évi két háromszor adódik, hogy mindenki itt van, és kicsit fel akartam vágni. Láttam a repeatert az alkatrészes fiúknál bedugva és gondoltam megfejelem egy lan-os kapcsolattal csak gyorsabbá teszi a telefonos kapcsolatot. De nem igazán akaródzik a háromezret még megfejelni egy switch-csel....
(#) Skori válasza mr.Cara hozzászólására (») Dec 20, 2017 /
 
Nincs olyan ismerősöd aki ért a hálózatos dolgokhoz, és tud helyben segíteni?

A wifi repeatert nem javaslom, mert lehet, hogy nem fogja megoldani a problémát.

Neked egy olyan Acces Point kellene amelyiknek nem csak 1db, hanem több (és gigabites) LAN portja van. A TPlinkből kihúzod az egyik eszközt, ide bekötöd az AP-t, az AP-be meg bekötöd a kihúzott cuccot. Viszont típust nem tudok javasolni, amit ismerek és jó is, ahhoz szakértelem kell, valószínűleg nem tudnád jól beállítani. Amit meg nem ismerek, vagy ismerem, de nem jó, azt nem érdemes javasolnom.

A digi tudtommal mindenhol ahová optika megy be 1000/200-as netet ad egy ideje. A doboz pedig sok esetben csak médiakonverterként működik (legalábbis nálam), azaz az optiokát rézvezetékre alakítja és semmi mást nem csinál. Magyarul nálam pl. csak 1db ETH port működik rajta, 1db telefon csatlakozás, és a kábeltv kimenet. Nekem az TPLink 4300-as router van rákötve, arra pedig 2db további AP. Kábelen 820Mbit a maximum amit eddig mértem, wifin pedig 85Mbit.
Következő: »»   3 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem