Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Telefon és LAN hálózat kialakítása
Lapozás: OK   2 / 7
(#) _ampervadasz_ válasza abcdabcd hozzászólására (») Nov 20, 2012 /
 
Köszönöm a sok infót.

Az összes hálózattal tisztában vagyok, gigabitessel is, csak nem használom, meg oylan megbízásom sem volt még.

A hálózati kártyával nem lesz gond mert a 8029AS csipet a windoznak alapból kell tudna kezelni, csak az jó kérdés, hogy egyből rádughatom, vagy egy T idomot kell ráillesztenem aminek az egyik felébe a kábel, a másik felébe a buszlezáró ellenállás csatlakozik ill. földelés.
(#) _vl_ válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Nov 20, 2012 /
 
Idézet:
„vagy egy T idomot kell ráillesztenem aminek az egyik felébe a kábel, a másik felébe a buszlezáró ellenállás csatlakozik ill. földelés.”

Ez az utóbbi. De ha ezt nem tudod, akkor ugye életedben nem építettél még 10Base2 hálózatot...
(#) _ampervadasz_ válasza _vl_ hozzászólására (») Nov 21, 2012 /
 
Valamikor nagyon régen csak kábeleztem, és mivel krimpelő fogóm nem igen volt (pontosabban soha sem volt) ezért azt nem magam végeztem, ha így nézzük akkor "nem építettem" Base2 hálózatot, viszont minden mást igen (BaseT, BaseF,), de nem tudom ez most miért fontos... (?)
(#) _vl_ válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Nov 21, 2012 /
 
Mert akkor egyéb jótanácsok is hasznosak lehetnek.
Pl. nemcsak krimpelőfogó kell, hanem melegen ajánlott valami ilyesmi blankoló célszerszám is. Én anno kb. a negyedik dugónál untam meg a 42 réteg késsel történő lebontogatását...
Továbbá nem jó hozzá bármilyen koax, csak az 50ohmos RG58. És csak Ethernethez való, 50ohmos lezárással fog jól menni. A T-dugó és a készülék fenekén levő BNC-csatlakozó közé nem lehet kábelt betoldani, a T-dugónak közvetlenül a kártyán kell lennie. Lezárásból olyat érdemes szerezni, amin van egy "budilánc" is, azon keresztül lehet a védőföldre bekötni az árnyékolást.
(#) pucuka válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Nov 22, 2012 /
 
Azzel még odáig sem mész, mint az UTP -vel. Az ilyen koaxos hálózat hossza tízegynéhány méter lehet maximum. Krimpelő fogó meg csak akkor kell, ha olyan csatlakozóid vannak, de akkor nagyon. Gyorsabb a szerelése is, mint egy tömszelencésnek.
(a budilánc csak elvesztés ellen van, elektromos szerepe nincs)
(#) _ampervadasz_ válasza pucuka hozzászólására (») Nov 23, 2012 /
 
Itt vagyok.

Úgy tudtam, hogy BNC csatlakozóból csak krimpelhető létezik, ezt jó tudni.
A hálózatot sikerült "felébreszteni" csak a kábel beszerzése okozott némi problémát.
Először nagy galibák voltak, mert a másik tömbben lévő helyiségnek meg kellett oldani az EPH -zást is, ráadásul azt a 185m -es hosszúságot igen nehéz volt megtartani, mert összesen 1,2m lógott ki a falból, ha ettől hosszabb a nyomvonal, akkor már nem csak a dobozfelszerelés okozott volna problémát, hanem maga a csatlakozó felrakás is, de végül sikerült, egy kis módosítással.

Az eredeti verzió, 24portos 100BaseT Switch -elt hálózat összekötve 10BaseT/10Base2 HUB -al ebből elindul a kábel, majd a másik végén közvetlenül számítógép, itt történt változtatás: A számítógép "helyére" szintén 10BaseT/10Base2 HUB került attól ponttól kezdve UTP kábellel az egy szem gépig le lett kábelezve, és a kapcsolat él, a sávszélesség 8,6Mbit/s ami bőven elég.

A budiláncos buszlezáró verzió nem lett meg, helyette csak egy egyszerű változat lett használva, a földelés a HUB -on keresztül történik közvetlenül az elosztóig elkábelezve és ott a szondára van rákötve a földelés csak így lett jó a kapcsolat.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2012
(#) Gafly hozzászólása Nov 23, 2012 /
 
Idézet:
„Úgy tudtam, hogy BNC csatlakozóból csak krimpelhető létezik, ezt jó tudni.”


BNC csatlakozóból krimpelhetővel nem sok dolgom akadt eddig

Sajnos fogóm nincs hozzá. De gondolom kiment a divatból, tehát nem is kell már...
(#) _ampervadasz_ válasza Gafly hozzászólására (») Nov 24, 2012 /
 
Nekem is ez volt az első "saját Projektem", eddig mindig csak kábeleztem.

A rágcsálóknak innen üzenem, hogy 30cm -el odébb egy nagyon régi telefontörzskábel várja, hogy elfogyasszák ízléses pácban.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2012
(#) Goldman hozzászólása Jan 1, 2016 /
 
Sziasztok, lenne egy kis problémám, LAN hálózatot szeretném kábellel kivezetni a házból a konyhába, de úgy tűnik hogy a 25m-es kábel túl hosszú. 5m-el még működik, azután gyenge.
A router egy Asus RT-AC51U és egy Asus laptop kapcsolatáról volna szó. A WIFI kizárt, már próbáltam túl sok a fal, ráadásúl 3db 50cm-es vályogfalról van szó, tehát a térerő zéró. Nem értem a dolgot, mert a router gépkönyev szerint 100m kábelt elbírna. tudna valakiebben segíteni?
(#) Joe_001 válasza Goldman hozzászólására (») Jan 1, 2016 /
 
Hali!
Narancs-Fehér, Narancs, Zöld-Fehér, Kék, Kék-Fehér,Zöld, Barna-Fehér, Barna, alulról, balról jobbra, kábel lefelé. 100m CAT-5 E -vel 1 Gigás átvitel. A kábeleket koppig benyomni. Ha mind teljesül elcseszni nem lehet. Mexikói vendégmunkás szint-Ami szabadalom. (A nanancs-zöld érpárok párban felcserélhetőek, B, ill, A tip. sorrend.)
(#) Zsolt 73 hozzászólása Jan 1, 2016 /
 
Szia ! Gagyi a kábel, nem rézből készült,csak rézzel galvanizálták ! Én is jártam már így !
(#) nightlife válasza Goldman hozzászólására (») Jan 1, 2016 / 1
 
Joe válaszát kiegészíteném egy szemetgyönyörködtető emlékeztetővel : )
(#) Inhouse válasza Goldman hozzászólására (») Jan 1, 2016 /
 
Nem tudni, mit jelent a gyenge, ennek nincs mérőszáma.
100-150m-ig sem kellene gondnak lennie, a 25m az semmi. Ha van kábeltesztered, akkor nézd meg vele!
A kapcsolatot lehet tesztelni pl. pingekkel. Ha van lehetőséged, akkor cserélj hálókártyát próbára!
(#) Cavalier hozzászólása Jan 1, 2016 /
 
Én is vályogházban lakom, jobbfajta router kell, antennát is lehet akár nagyobbat rátenni, illetve nálam fent van a padláson a ház közepén, így van wifi vétel mindenhol, az udvaron is.
(#) Joe_001 válasza nightlife hozzászólására (») Jan 1, 2016 /
 
Ez se semmi, így megtanulni....
(#) Joe_001 válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 1, 2016 /
 
Amikor az AR-s kollégák is beszálltak a kábelmodem telepítésbe anno az egyik központos kollega produkált 8m-en ilyesmit. Ő a 10x4-es kábel színei szerint fejtette ki az RJ 45be a CAT5-öt. Na 8m-en nem is jött át semmi. Pedig a teszter sorba adta volna a ledeket. Dugó lekap, helyesen vissza, egyből 1g-s kapcsolatot mutatott a Win. A teljes betolása az ereknek koppig meg ha PoE rákerül akkor igen fontos.
(#) Joe_001 válasza Cavalier hozzászólására (») Jan 1, 2016 /
 
Erre az ASUS-ra már spéci antenna kell, AC-s, dual band-es, amúgy jó fajta. (Már ha nightlife-re reagáltál.)
(#) Cavalier válasza Joe_001 hozzászólására (») Jan 2, 2016 /
 
Csak általánosságban írtam, az átlag routereket átlag lakásokra találták ki, a vastag falakba már beletörik a foguk. Nálam a tp-link wrt54gl még teszi a dolgát szépen, de az is tény, hogy a 6 Mbit-es netet nem olyan nagy feladat elosztani.
(#) Joe_001 válasza Cavalier hozzászólására (») Jan 2, 2016 /
 
Való igaz, Szobai/irodai használatra lett kitalálva. Csak a hazai elmék (mi is) kezdtek el szolgáltatni a 2,4-es sávon, de hamar át is nyergeltünk 6-re. A 13 csatorna 100mW adja a gondokat. A gyors wifi kapcsolat persze előnyös pl ha a hálózati vinyót a routerba dugod. A TPLink routerem a szolgáltató miatt cseréltem le Ciscosra, éjszakánként leakadta router. Amiota ez a drágább(EA6500) van fenn elfelejtettem, hogy router is kell. Ja 1200 Mega a routerig, és a szomszéd srác 5 falon keresztül fogta, külső antenna sincs...
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2016
(#) Inhouse válasza Joe_001 hozzászólására (») Jan 2, 2016 /
 
Most, hogy így mondod, tényleg! Anno nálunk is derültek ki turpisságok, amikor ránéztünk a céges hálózatra. Az előző IT-s is sorba vette a színeket, nem tudott a specifikációról. És valóban, a nem megfelelő érpárok bekötése esetén a lényeg; a csavart érpár technika marad ki, bár galvanikusan akár jó is lehet!
Most jövök a sógoroméktól, a gyerek Hyundai smart TV-jét kellett újra netre rakni, mert cserélte a Cisco modemroutert a szolgáltató. Az előző is ilyen volt, távolról visszaállítottam az SSID-t, meg a wifi jelszót és gondoltam jó lesz. Hát nem. Akkor már kezdett derengeni, hogy valamiért elsőre sem volt egyszerű összehozni. A feladat egyébként annyi, hogy wifin érkezik a jel, viszont a TV-n LAN van alapból csak. Van egy TPLink AP-juk veszi a wifit, majd LAN-on megy a TV-be.
Naszóval elmentem, belenéztem a TV menüjébe, hogy mit is állítottunk anno és mit is mutat. Nincs kapcsolat, és fix IP volt állítva, eltérő tartománnyal a fő routerhez képest.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2016
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 2, 2016 /
 
Na, itt kimaradt egy pár mondat, kezdhetem elölről...
Hiába próbálkoztam a TV menüjében nem ment. Reset az AP-n, PC-vel összekötve, gyorsan beállítottam, a PC-n már volt WIFI.n keresztül net. Most már nem is értettem, miért volt elérő tartomány a TV-n, vagy más volt az előző Cisco-n, vagy el lett nyomogatva. Szóval azonos tartomány DHCP az AP-n keresztül a Cisco-ról. Átdug TV-re, dinamikus kapcsolat, keres, és talál egy blőd IP-t...affene. Akkor statikus, beállítok mindent, kivéve a nekem értelmetlen "Távközlési cím" mezőt, ami IP cím lenne valamihez, de mihez? Persze így sem ment, közben többször reset, újra, de nem. Aztán próbára átvittük a szomszéd szobába, UTP közvetlenül be, dinamikus kapcsolat és lőn! Gyorsan bementem a haladó beállításokba és nézem, hogy az egyetlen eltérés attól, amit beírtam, hogy a távközlési cím az adott tartomány utolsó IP-je, 255-el. De ez egy nem létező cím... Vissza az AP-t, statikus beállítás, a távközlésivel együtt, és működik! Vissza a helyére, próba, és kész! Mi a fene az a távközlési kapcsolat? Mi lehet ez angolul, mert valami félrefordítás lenne? De, mi ez az IP cím? (nem a gateway, az 1-es végű)
(#) Goldman válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 2, 2016 /
 
Köszönöm a gyors segítségeket mindenkinek, de a gond még nem oldódott meg. megpróbálom kicserélni a kábelt, hátha az lesz a probléma. Ez amúgy egy árnyékolt IBM bronz kábel volt, nem tünt rosznak, Galvanikusan oké volt.
(#) Joe_001 válasza Goldman hozzászólására (») Jan 2, 2016 /
 
Az RJ hogy van bekötve Esetleg fotó?
(#) Joe_001 válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 2, 2016 /
 
Ezt vajon miért kéri a router? Elvileg maszkolással az IP cím után(Ha van)/xx számmal lehet beszűkíteni a tartományt. Az érpároknál a zöldek vannak szemben a narancsokkal, a kékek a barnákkal, és szemben vannak tekerve. A 10/100M átvitelhez elég a két érpár ezért lehet trükközni PoE. v strukturált hálózat. Az 1G-hez már a négy pár együtt kell, de 100M-mel már sok mindent meg lehet oldani.
(#) Inhouse válasza Joe_001 hozzászólására (») Jan 3, 2016 /
 
Kihagytam a TV szót másodjára. Szóval a TV hálózati beállításaiban van egy "Távközlési cím" rovat, amit a Cisco-val közvetlenül összekötve dinamikus beállítással (aut. IP DHCP által) szépen kitölt 255 véggel. Az AP- keresztül ez nem működik, bár PC-vel minden ok, a TV nem tud "ráállni". Viszont kézzel (statikus) kitöltve a mezőket és megadva az értelmetlennek tűnő sort is már működik a net a TV-n az AP-n keresztül.
Hab a tortán, hogy anno húztunk be egy UTP kábelt ehhez a TV-hez még a lapos előtt. Ezen ment a másik szobából a videó jele, RCA végekkel szerelve. Ezt csak a végén néztük, mert már nem használják. Szóval elég lenne vinnem egy fogót és rányomni a kábel két végére 1-1 RJ45-öst és kimaradhatna az AP a körből.
(#) eSDi válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 3, 2016 /
 
Üdv!

A távközlési cím valószínűleg a broadcast address lesz, bár nem tudom miért van rá szüksége a TV-nek. Bővebben: Link
(#) Goldman válasza Joe_001 hozzászólására (») Jan 3, 2016 /
 
Még egy próbát tettem az utolsó két csatimmal, avval a színkiosztással amit ti is megadtatok, és lőn világosság működik. Ezt nem igazán értem, mert galvanikussan úgy is sorrendben a helyén voltak a pólusok, csak a színeket párban alkalmaztam, mert úgy nem voltak annyira keresztbe a drótok. Ez csak valamiféle digitális interferencia lehet, ami semlegesítheti a kábel hosszát. Szóval minden renben van, és mégegyszer köszönöm a segítséget és a bíztatást.
(#) Gafly válasza Goldman hozzászólására (») Jan 3, 2016 /
 
Idézet:
„csak a színeket párban alkalmaztam, mert úgy nem voltak annyira keresztbe a drótok.”

Ez feldobta a napomat
Örülünk, használd egészséggel.
(#) Joe_001 válasza Goldman hozzászólására (») Jan 3, 2016 /
 
Grat!
Mint említettem Inhousnak, de ő is belefutott ebbe a "mű"hibába. Ez a kábel mechanikai a felépítéséből adódó a jelenség. A csavart érpárok szemben vannak egymással(1-3;2-4 narancs-zöld), ráadásul szemben tekerednek, (bontsd le a köpenyt 10-15 cm-en és látni fogod). Így oltják ki a zavaró tranzienseket. Persze kültéren az árnyékolt változat dukál, fekete színben. A fekete korommal színezve ami visszaveri az UV-t és a kábel nem polimerizálódik olyan gyorsan tovább, nem repedezik a PVC olyan hamar ki. Az árnyékolás a sztatikus feltöltődések levezetésére szolgál, ráadásul az összes berendezés földpotenciálra kerül, főleg ha a PoE tápot Háztartási aljzatba dugjuk, amibe be is van kötve szabályosan a zöld-sárga. Az ereket igencsak érdekes módon koppig kell dugni, (a kis érintkezőnek mindkét körmét rá kell nyomni a vezetőre a crimpelővel, főleg,ha a táp is azon megy mert egy köröm érintkezése esetén az áthaladó áram kontaktossá, nagyobb átmeneti ellenállásúvá teszi a csatit, ami pont elég hogy a tetőn lévő eszköz újraindulgasson. Tehát bármelyik csatlakozó hanyag elkészítése egy egész rendszert is használhatatlanná teheti. Persze nem mindenki néz utána ennyire ennek, De az ASA szabvány pont az igénytelen átlag tudáshoz van mérve.(Mexikói vendégmunkás szint.)
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2016
(#) Inhouse válasza eSDi hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
Szia! Köszi. Nem találkoztam még vele sehol, nem is értem még mindig. Kell IP cím, kell netmask, kell átjáró, kell DNS, esetleg MAC adress (klónozás, vagy szűrés miatt), van ahova IP tartomány, de ez? Azt sem értem, hogy a wines PC simán kapcsolódott aut. IP-vel, ugyanezt a TV nem tudta, viszont a Cisco-nál LAN-on meg igen, majd ezt beírva már fix IP-vel az AP-n keresztül is...
Következő: »»   2 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem