Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szigetelésvizsgáló
Lapozás: OK   2 / 2
(#) habazutty válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 13, 2018 /
 
Az UNI-T-be hatalmasat csalódtam.

Azóta azóta ezzel dolgozok.
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 13, 2018 /
 
Köszi a rajzokat, látom eléggé körbejártad a témát Egy ilyen ebay-es műszert vettem: HDT20b. Bár még nem sokat használtam, de eddig tetszik. Ismeri valaki közelebbről, ill vannak tapasztalatok erről?
(#) Ge Lee válasza habazutty hozzászólására (») Jan 14, 2018 /
 
Nem tudom miben csalódtál, nekem teszi a dolgát. Amit linkeltél olyat biztos hogy nem vennék, mert nekem az 1kV és a 2Gohm édeskevés.
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Jan 14, 2018 /
 
Ha láttam volna ezt az ebay-en akkor én sem vettem volna meg az 502A-t háromszor annyiért. A kínaid ugyanazt tudja csak nincs rajta időzítés a PI-DAR teszthez. Jók lennének ezek, de mint írtam nekem a feszültségük és a mérési tartományuk is kevés.
Ma már (főleg kapcsolóüzemben de máshol is) korszerű szigetelőanyagokat használnak, mint a poliészter vagy a poliamid fólia. Ezeknek a szigetelési ellenállása 1-10 Tohm körül van. Mire megyek ezeknél egy olyan műszerrel ami mondjuk 2 Gohmig mér? Semmire. Mire azzal mérnék valamit addigra régen rossz, átütött, vagy bármikor átüthet a szigetelés.
Van valahol egy jó kis doksi erről az egészről csak most nem találom. Van benne szó a DC és az AC mérések közti különbségről, nehézségeiről, a szigetelés helyettesítő képéről, grafikonokkal, a kapacitások okozta mérőáram változásokról stb. Csatolok egy szigetelés helyettesítő képet.
Aztán ott vannak még az átütésvizsgálók amik nem mérnek semmit, azokban van egy állítható feszültségű toroid, amivel fel lehet tekerni a kimenet feszültségét 6kV-ig. Ha átütne a szigetelés akkor azt jelzi egy izzó, azon folyik át a zárlati áram. Hálózati trafók és villanymotorok javításánál általában csak olyat használnak.
Az analóg műszer amit most használok azért is tetszik, mert látom rajta a kapacitások töltőáramát is. A mérés kezdetekor kilendül a műszer, és lassan megy vissza a szigetelési ellenállás értékére, ahogy csökken a szigetelés kapacitásainak a töltőárama. És az átvezetést is látom rajta, mert akkor meg a másik irányba fekszik ki a műszer. A mérőköre meg elég érzékeny és precíz lehet, mert még termisztor is van az OPA-ra ragasztva, gondolom azért hogy a hőmérséklet változásából adódó driftet is kompenzálja. A nagyfeszt egy pwm vezérlő csinálja, normál mérés esetén szinte alig van fogyasztása.

szig_hely.jpg
    
(#) habazutty válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 17, 2018 /
 
Az általad említett töltődést például egyáltalán nem lehetett látni rajta. Egyszerűen 240 Mohm-nál megállt mindíg, mintha belső átvezetés lett volna. A szervíz meg csak arra volt képes, hogy összekarcolgassa, de megjavítani nem. Mikor egy 125 KW-os játékosra felakasztottuk és szerinte csak 240 MOhm, majd kisütés után rámértünk egy Metrel TeraOhm-al azonnal látszott a különbség. Szép lassan felgyalogolt 1,4 GOhm-ra.

Nekem motorokhoz kell. Úgy gondolom, hogy bőven megfelel.
(#) habazutty válasza Skori hozzászólására (») Jan 17, 2018 /
 
Szia!
Kb. minden műszeres csapatnál van belőle (na jó ez barokkos túlzás, de forgalmazzák TestBoy, PowerMan, Valami Japán, ami most nem rémlik meg még ki tudja hány néven) valószínüleg ugyanott készül. Igazából az lenne a jó, ha össze tudnád valakinél hasonlítani egy másik, esetleg kalibrált szigetelésvizsgálóval.
Ajánlom figyelmedbe az alábbi oldalt. A kereskedelemtől eltekintve rengeteg hasznos cikk és értekezés van fent a szigetelésvizsgálatról is.
(#) Ge Lee válasza habazutty hozzászólására (») Jan 18, 2018 /
 
Azt egyiken sem lehet csak az analógon, illetve vannak a digitálisak között is olyanok amelyeken van a kijelzőn analóg megjelenítés is. Akkor a tiéd gyári hibás lehetett, ami nekem van az már nullától mér. Hozzáteszem én is megbántam hogy megvettem, de abban a pillanatban nem volt olyan amilyet akartam. A PI-DAR teszt az jó benne, de a feszültsége is és a méréshatára is kicsi, és analóg kijelzése sincs. Csináltam tegnap egy videót egy vasalóról, ma pedig egy másikat egy másikról, ahol látszik ez a töltődési folyamat, azaz hogy hogyan csökken a kapacitív töltőáram. A szigetelő polarizációs áramának lecsökkenéséhez több percre van szükség, erre van a PI vagy a DAR teszt a jobb műszereken.
(#) Skori válasza habazutty hozzászólására (») Jan 18, 2018 /
 
Van egy kb. 15cm hosszú, 740MΩ-os nagyfesz ellenállásom, azt 800MΩ-nak mérte. Majd megpróbálom azt az ellenállást mással is megmérni, hogy hol van a csalás bár őszintén szólva ekkora hiba sem aggaszt, szinte az is elég ha nagyságrendileg jót mérek.
(#) winkleer hozzászólása Jan 18, 2018 /
 
A PI-DAr ha nincs benne nem nagy probléma. A polarizációs indexet fel lehet venni papiron is 10 percig tartó méréssel ahol percenként felirjátok az értékeket . A 10/1min érték a PI. Ezt csak nagyobb kiterjedésű szigetelő anyagoknál lehet érdemben mérni és minősíteni.
(#) winkleer válasza Skori hozzászólására (») Jan 18, 2018 /
 
Szia!

Ezekre a szigetelési ellenállás mérőkre jellemző az akár 10-30%-os mérési hiba is és a szabvány is megengedi a felső GOhm közeli nagyságrendben.
Sokszor a mérővezeték is visz be annyi hibát . Épp tegnap mértem egy Line-Side-ot 5kV-al és a sinezésen megmozdult a csipesz . Gondoltam megigazítom és a 1,03TOhm érték rögtön visszaesett amint hozzáértem a szigeteléshez. A mérővezetékek ha valamihez hozzáérnek rögtön elviszik az egész mérést...
És ez a G avagy Guard csatlakozóval sem kompenzálható ki.
Annyit akartam csak mondani, hogy túl nagy jelentőséget nem kell tanusítani ennek a mérésnek ha kellően magas értéket ad és nem törik le a feszültség azaz nem üt át a mért objektum.
(#) bgibgi hozzászólása Jan 12, 2019 /
 
Üdv!

A közelmúltban hozzájutottam egy Ganz XS-1000 szigetelésvizsgálóhoz.
A megfelelő feszültségeket előállítja, de nem lehet rövidrezárva kinullázni (a tű a nulla alatt marad), illetve terhelés nélkül is néhány száz kiloohmos ellenállást mér. (1000V-on pedig a tű középállás körül ugrál). A beállító potira egyáltalán nem reagál.
Valaki tudna-e egy kapcsolási rajzot adni, hogy legyen mi alapján elkezdjem a hibakeresést.
Esetleg ötlet, hogy mi lehet a baja?

Köszi, Robi
(#) Ge Lee válasza bgibgi hozzászólására (») Jan 13, 2019 / 2
 
Elvileg ez az, a teljes leírás és mellé kiemelve belőle a rajz.
(#) longjohn hozzászólása Ápr 11, 2019 /
 
Szervusztok!
Ganz XS-5000 szigetelésvizsgálóhoz keresek kapcsolási rajzot, ha tudtok segítsetek.
Sehol nem találok, még a tipust se nagyon emlegetik
(#) Lacaboy hozzászólása Máj 7, 2021 /
 
Sziasztok! Ezt a szigetelés ellenőrző kapcsolást szeretném megépíteni kísérlet céljából.
Tudnátok segíteni a megfelelő nagyjábóli értékek meghatározásában? pl. a T1 bázisa hova lehet bekötve?

szig.jpg
    
(#) Ge Lee válasza Lacaboy hozzászólására (») Máj 7, 2021 / 2
 
Mutatok egyet ami biztosan működik, ha érdekel holnap írok róla bővebben. Egy mezei nyáktrafó kell hozzá, egy lion akku cella meg egy olyan multiméter aminek garantáltam 10 Mohm a belső ellenállása és nem 1 Mohm. A mérőfeszültséget úgy kb. 200V-ig tudod emelni. Közel 10 Gohmig tudsz vele mérni.
(#) Lacaboy válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 8, 2021 /
 
Nagyon köszi, de nekem IT rendszerre kellene egy állandó mérő ami 50kOhm alatt jelez.
(#) Peter65 válasza Lacaboy hozzászólására (») Máj 8, 2021 /
 
Talán P1 csúszkájára.
Ha T1 és T2 egy Schmitt-triggert alkot, akkor R6 állítja be a hiszterézist.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem