Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2064 / 2489
(#) kezdoke hozzászólása Jan 28, 2018 /
 
Sziasztok!
Ahogy látom megjelent elöttem egy kínai csoda most jönnék én a kínai sokatígérő csodámmal.
A probléma a következő alapesetben ha nincs bedugva semmi akkor enyhe sistiri hallatszik ami nem lenne problémás de ha bekapcsolt állapotban dugom be vagy húzom ki a jack csatlakozót elég hangosat pukkan (érdemes lenne ellenállásal a bemenetet testre kötni ?)
következő probléma ha táblagépet csatlakoztatok a védelem valami miatt aktíválódik ( uPC-s ic) ezzel mit lehetne kezdeni ?
esetleg valaki megszerezte már a kapcsolási rajzát ?
Róla lenne szó -> Bővebben: Link
(#) game4812 válasza Cinema hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
A csövek nélkül nem szól, és ha audiojel nélkül megmozgatom, akkor hallani a csövek csengését, tehát nem egyszerű átkötések. Nyilván a hangra gyakorolt hatásuk nagyságát nem tudom, mivel nincsenek hozzá extra csöveim.
A torzítás az erősítő részben lép fel, a DAC kimenete tiszta, és simán Jack bemenettel is előhozható. Arra gondoltam, hogy a bemeneti ellenállást kellene nagyobbra cserélni, és akkor kisebb max. jelet kapna a végfokozat. (ha foglalkozni akarok vele, de ha ezentúl maximum 70%-ig húzom, akkor megoldva a gond) Csak az az érdekes, hogy az elvileg jel nélküli csatornán nagyon erősen hallható, míg a másikon alig észrevehető. Ha arról lenne szó, hogy az áthallás miatt megjelenik a torz jel a 0%-os csatornán, akkor a 100%-oson is ugyanannyira torznak kellene lennie, csak hangosan, szerintem.
(#) teddysnow válasza game4812 hozzászólására (») Jan 28, 2018 / 1
 
Sajnos nem jellemző, hogy a csövek az izzáson kívül mást is csinálnának. Valószínűleg a fűtésen keresztül kap tápot a következő fokozat, ezért nem szól cső nélkül.
Kb. 11 perc után, de az előtte való is igen lényeges.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2018
(#) tothbela válasza teddysnow hozzászólására (») Jan 28, 2018 / 1
 
Bár a csövek tudnak üzemelni ilyen alacsony anódfeszültségen is, a kapott minőség nem biztos hogy egy DAC-ba ideális. Ezenkívül a néhány uA-nyi anódáram nagyon magas kimenőimpedanciát jelent, ezért a hangfrekvenciás sáv felső részének az átvitele is kérdéses. Mindez társul a gyenge áthallással, valamint a statikus zajokra való érzékenységgel. Magam is használok ECC82-t hangszer előerősítőnek 6-12V tápfeszültségről, de annak éppen a kellemes torzítása miatt van jelentősége. Viszont most nagyon hasonló hangzást sikerült elérni nagyon alacsony, mindössze 1,5V tápfeszültségről üzemelő JFET-ekkel. Sajnos egyre jobban elterjedt az a tévhit, hogy a csövek miatt jobban szól egy egyébként félvezetős valami. Bár valóban szépek a csövek.
(#) at22 válasza at22 hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Már a sztereó oldal megy a centert ki iktattam. Az real R oldal szép erőteljesen szól. A real L oldal is de az sokkal gyengébb mint az R.
(#) Al-sulaymaniyah hozzászólása Jan 28, 2018 /
 
Sziasztok!
A következőre gondoltam, ne röhögjetek ki....
Az erősítők méretbeli problémája többek közt a hűtőborda. Arra gondoltam, csináltam sok fetes kapcsolást és teljesen nyitott állapotban egyik sem melegedett( dimmerelt fényerőszabályzó pl) Mi lenne ha a végfetek gate-jét néhány megaherz frekivel megszaggatnám, mondjuk 4047-es ic-vel. Ugye az két kimenetű ellenfázisú jelet ad ki. Így a vezérlést szaggatva, a kimeneten hol nyitott hol zárt állapotú végfetek lennének. Vélemények?
(#) Imi65 válasza Al-sulaymaniyah hozzászólására (») Jan 28, 2018 / 1
 
Már kitalálták.......
(#) game4812 válasza teddysnow hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
A videóban azt mondja 13.45-nél, hogy nem tudja, hogy csinálnak-e valamit, vagy nem. Én egyébként azt olvastam anno rendelés előtt, hogy a visszacsatolásba van bekötve, és ezáltal színezi a hangot valamelyest, de simán lehet, hogy nem. Nem zavar az a pár plusz Watt, ami elmegy az izzásra, ha az NE5532 szépen erősít. Tisztában vagyok azzal, hogy 10K-ért nem lehet audiofil minőséget kapni. De ez mind nem is lényeges. Azért rendeltem ezt, mert a laptopom Jack kimenete kontaktos, kellett egy helyettesítő megoldás. Ha nagy impedancia követi (aktív hangdobozok), akkor a DAC rész kimenetét használom, sem az NE5532, sem a csövek nem kapnak feszültséget sem (az esetek 80%-a). Olyan DAC-ot szerettem volna, ami 24 bites és normálisan be van dobozolva, ilyen feltételekkel árban ezalatt nem találtam. Nem volt kérdés, hogy csinálnak-e valamit, a kérdéseimre pedig azóta sem érkezett válasz: lehet-e nyákmódosítás nélkül, alkatrészcserével csökkenteni az áthallást, és a csakis nagy kivezérléskor, az erősítő részben jelentkező keresztoldali torzítást?
(#) mek-elek hozzászólása Jan 28, 2018 / 1
 
Nézzétek el nekem, hogy nem értelek benneteket, hogy mért adtok ki olyan dolgokért pénzt ami nem is van örömötökre, és további kiadásokkal próbáltok csodát tenni, pedig az a csoda, hogy azért pénzt adtatok.
Talán jobb lenne előtte tájékozódni.
Nem olvassátok el a tapasztalatokat, amik itt a fórumon kincsesbányaként vannak jelen.
(#) game4812 válasza mek-elek hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Szia!
Ha ezt -többek között- nekem írtad, akkor elsiklottál afelett, amit az első kommentemben leírtam:
Idézet:
„a hangja és az ereje nekem teljesen megfelelő”

Az is benne van az első kommentben, hogy a LED színét fogom rajta megváltoztatni, mert kék, és zavar. Ez egy 6 forintos hiba. Egy 6 forintos csoda. Esetleg kap új, jobb kondenzátorokat, mert ártani biztos nem árt, és szeretek forrasztani szabadidőmben. A másik, itt megkérdezett hibája olyan szélsőséges esetekben hiba, mint például szilveszterkor, egy kis, 20 fős buliban a bal oldalára ment a Master jel, a jobbra a fülhallgató jele, és tudtam, hogy ha sokat adok a fülesre, akkor az kint lesz halkan a Master-en is. Persze senki nem veszi ezt észre, én sem, mert nagyon halk, de ha nem pontos az ütem, és valahogy mégis ki lehet hallani, (mert pl. a Masteren szóló számban csend van) az ciki. Szerintem nem ez egy DAC elsődleges felhasználási területe, nem is várom el, hogy ilyen aspektusból out-of-box "csodás" legyen.
A fórumot követem néhány éve, nem találkoztam még azzal, hogy 10K körül mi a legjobb DAC bedobozolva, készen. Mindenki épít, monoblokkok, egyedileg tekercselt trafók, saját nyákok, aranyozott kondenzátorok, nem a 10K kategória. Tájékozódok, mielőtt pénzt költök, az árbeli limit is azért létezett, mert egy 14K és 20K bolti árú fülhallgatóhoz, szerintem túlzás 50K-s DAC-ot venni, építeni. Eddig, otthon a laptop beépítettjét használtam, ami hallgatható volt (bár ettől hallhatóan rosszabb, ha töltőről üzemelt a gép, ha pedig rendezvény volt, akkor a Pio-k Wolfsonjai szépen megoldották a feladatot) Azt tudtam, hogy a TE7022 van a Fiio E10-ben, JDSLABS ODAC-ban, rossz nem lehet. És nem is az.
Azt viszont észrevettem a fórumon az évek alatt, hogy egyre többször megy az OFF, a mellébeszélés szinte minden topicban, és válaszok nem érkeznek. Nekem az is elég lenne, hogy: "nem, mert az NE5532 ennyit tud" // "nem, a csöveknél van az áthallás" // "igen, cseréld ki ezt az ellenállást, kondenzátort, alkatrészt". Akkor megkapnám a válaszom, megvenném azt a 10 kondenzátort, meg a 2 LED-et és használnám amíg tönkre nem megy, 1 éve már működik, ha kibír még 2-t, tökéletes. De ilyen válasz még nem érkezett, csak mellékvágányok, hogy működnek-e a csövek, vagy ki miért veszi azt, amit vesz.
(#) mek-elek válasza game4812 hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Megbántani nem szeretnék senkit, bocsi, ha túlzó voltam nálad.
Mert úgy jó neked, ahogy neked megfelelő, ez már igaz.
Nekem is csak egy 5k-s Maxell van a fülemen a rádiót hallgatom vele már egy ideje a FH6-omat a bejáratás alatt sokszor. Olyan 360 óra táján tartok. Sokszor meglepnek a részletek, élvezem a térben a részleteket, pedig ez a kategóriájú hallgató nem illik az erősítőhöz. De még nem lesz pénzem jobbra, ez már csak bizony, ez van.
(#) kleinmarkus1124 hozzászólása Jan 29, 2018 /
 
Sziasztok! Új vagyok itt és inkább értek az autóvillamossághoz, mint a szórakoztató elektronikához, de úgy alakult, hogy a birtokomba jutott egy sherwood rd6118r-es 5.1-es erősítő és ha már így alakult, örülnék ha működne is. A probléma, hogy gondolom a védelem miatt bekapcsolás után pár másodpercre kikapcsol. Ha nem engedem be a vezérlőhöz az alaplapról a védelmi, protection szálat, akkkor bekapcsolva marad, de nem szól így sem és a fejhalgatóból sem. A védelmi szálon 5v van jelenleg. Merre induljak el? Mely részen lehet hiba? Előre is köszönöm a segítségeket!
(#) tothbela válasza game4812 hozzászólására (») Jan 29, 2018 /
 
Ha a digitális rész rendben van, és ott 100%-os kivezérlés esetén direktben torzításmentes a jel, akkor egyértelműen az utána következő fokozat a ludas. A képekből sajnos nem egyszerű visszarajzolni a kapcsolást, mert nagy felületet takarnak a csőfoglalatok. Ennek ellenére több több fotó a csövek környékéről, segítene. Mivel hozzáférhetőek a foglalat lábai, üzem közben az egyenfeszültségeket meg kellene mérni. Ugyanúgy az NE IC lábain is. Elég az egyik oldalt, mert hát egyforma mind a két csatorna. Ebből kiderülhet, hogy ha rossz munkapontban van valamelyik erősítő elem. Lehet, hogy csak egyszerűen nagy erősítést állított be a tervező, ami egy-két ellenállás cserével orvosolható. Csak az kell hozzá, hogy sikerüljön legalább azonosítani az erősítés nagyságáért felelős ellenállásokat.
(#) tothbela válasza kezdoke hozzászólására (») Jan 29, 2018 /
 
Mondjuk ha tekefonnal használod, akkor annak a kimenete úgy is füleshez van kitalálva, ezért ha a jack kábel túlsó oldalát terheld meg egy-egy 100 Ohm körüli ellenállással. Egyébként amikor csatlakoztatsz erősítőhöz valamit, mindig letekert hangerő állásban tedd, ugyanis soha nem tudni mekkora kimenő jele van a rákötöt forrásnak. Van itt néhány olyan egyén, akinek 5-10X nagyobb erősítő van a hangsugárzóra kötve. Nálam is gyakran így van. Ott ha pukkanik!
(#) latyakosa válasza kleinmarkus1124 hozzászólására (») Jan 29, 2018 /
 
Hello, Fent a sárga részt olvasd kérlek el, tápfesz és kimeneten lévő egyenfesz ellenörzése legyen a következő lépés.
(#) Ge Lee válasza kleinmarkus1124 hozzászólására (») Jan 29, 2018 / 2
 
Ugyan nem ez, de egy Sherwood erősítőm nekem is volt valamikor régen, az szintén nem akart működni, folyton lekapcsolgatott. Abban szinte az összes elkó ki volt száradva a vezérlőpanelen, meg az előfok tápjában. Végig kell az összeset ESR mérővel mérni és a rosszakat cserélni, de gondolom ez sem sokat mond.
(#) olahtamas hozzászólása Jan 29, 2018 /
 
Üdv!
Szert tettem egy ITT HiFi 8041 erősítőre, hibásan. Bekapcsolást után semmit nem reagál. Tápfeszültségre rámérek, megvan a 2*34V váltóban, utána kiégett biztosítékokkal. Kicseréltem, egy hatalmas villanás, megint kiégett. a képen bekarikázott rész villant. Van valakinek tapasztalata, esetleg valami service manual?
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2018
(#) krisz69 válasza olahtamas hozzászólására (») Jan 29, 2018 /
 
A fejlécben le írtakat, ha követted még a biztosîtékot sem veri ki. Végtranzisztor zárlatra gyanakodnék első körben . És persze a hozzá kapcsolódó alkatrészek visszafelé szoktak pusztulni vele együtt.
(#) djcaveman válasza olahtamas hozzászólására (») Jan 29, 2018 /
 
Üdv.
Szétnézve az általános oldalakon.... nem lesz egyszerű a serice manual letöltése (fizetős oldalakon esetleg).
Anélkül, pedig - bár nem lehetetlen - sokáig el lehet időzni..
A másik oldalhoz képest látszik, hogy valaki már javította.. ha a nem javított oldal még működik, akkor onnan le lehet mérni az értékeket, illetve ha valami elégett, felismerhetetlen, akkor segít a még működő oldal. Bekapcsolás előtt, 230V 100W izzó sorbakötve az erősítővel, és a durva hibákat kivédheted.
A biztosíték kioldása, a végtranzisztorok valamelyike, vagy mindkettő zárlatára utalhat. Érdemes ezek és a meghajtó tranzisztorok mérése, kivétele..
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2018
(#) olahtamas válasza djcaveman hozzászólására (») Jan 29, 2018 /
 
Cseréltem benne a meghajtó tranzisztorokat, elvileg a műszer nem mutat zárlatot a végtranzisztoron, de nahyon fűt, ergó kuka. Kikötöttem, a másik fele is rossz, nagyon erősen torzít. Kap egy másik végfokot. Egy a baj, ami van itthon kéznél végfok, az plafon +/- 40V-ot visel el. Kb 5V-nyi feszültséget kellene eltüntetni, úgy hogy teljesítményt is áteresszen. Szerinted mivel lehetne legcélszerűbben megoldani? (Trafót megbontani elég macerás, azt legutoljára gondoltam)
(#) kleinmarkus1124 válasza latyakosa hozzászólására (») Jan 29, 2018 /
 
Sziasztok! A center kimeneten van 0,8v egyen. Tápfeszt hol mérjek? Ami a trafótól megy a gretz hídakhoz, ott 30v ac van, ott nem 230-at kellene mérnem?
(#) mek-elek válasza kleinmarkus1124 hozzászólására (») Jan 29, 2018 / 1
 
Elvileg, ha nem hídba van, a hangkimenet másik érintkezője "0" azaz föld.
(#) kezdoke válasza tothbela hozzászólására (») Jan 30, 2018 /
 
Mivel lenne érdemes ezeket akkor meghajtani, ha nem telefont köt rá az ember? Még csak mostanába keztem el foglalkozni ilyesmivel nekem ez tünt kényelmesnek hogy füles csatlakozón keresztül halgatom
(#) sany válasza olahtamas hozzászólására (») Jan 30, 2018 /
 
Szerintem , most már az a két darab 0.33 ohm -os 5W -os ellenállás is cserés lesz.
(#) bugyi680 hozzászólása Jan 30, 2018 /
 
Sziasztok? Tudnátok ajánlani max. 20W körüli teljesítményű erősítőt ? Az se baj ha mono.
(#) mek-elek válasza bugyi680 hozzászólására (») Jan 30, 2018 /
 
Milyen célra?
(#) reloop válasza bugyi680 hozzászólására (») Jan 30, 2018 / 2
 
Szia! A feladat kellemesen letudható egy LM1875-tel. Bővebben: Link.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2018
(#) bugyi680 válasza mek-elek hozzászólására (») Jan 30, 2018 /
 
Egy lángorgonához kéne ismertebb nevén "Ruben csöve".Egy 8ohmos és 30W os hangszóró van a cső egyik végén és ehhez kéne az erősítő, hogy zenét is tudjunk lejátszani rajta.
(#) bugyi680 válasza reloop hozzászólására (») Jan 30, 2018 /
 
Az LM1875-höz kell szimmetrikus táp?és Mennyivel jobb egy TDA2005 ösnél?
(#) Ge Lee válasza bugyi680 hozzászólására (») Jan 30, 2018 /
 
Nem feltétlenül kell, használható szimpla tápról is. A 2005-nél teljesítményben is többet tud és hangzását tekintve is jobb.
Következő: »»   2064 / 2489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem