Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2063 / 2493
(#) pjg hozzászólása Jan 26, 2018 / 2
 
Huh! a közelmúltban két fórumról töröltem magam. A kábelek hangja és a bejáratás miatt.
(#) djnyary hozzászólása Jan 26, 2018 /
 
Köszönöm az ötleteket és a segítséget! Úgy döntöttem hogy az analóg aux kábelt elfelejtem és ezt a DAC-ot alakítom inkább át. Először meghallgatom közvetlen a poti után levéve a jelet. Bár nem tudom kivezérelné-e a Sony erősítőm elő fokát rendesen. (A csatolt képet az erősítő manuáljából szúrtam be az erősítő bemeneti érzékenységéről.) Ha nem akkor gondolkodok egy FH6 fejhallgató erősítő építésén és utánakötésén. Egyébként a 2 db SMD kondit ha cserélni szeretném, azt hogy tudom meg mekkora kapacitásúak kellenek? Nem látok semmi jelölést rajtuk. Van a multiméteremen kapacitás mérő egyébként azt bent a kapcsolásban is használhatnám?

5.JPG
    
(#) tothbela válasza djnyary hozzászólására (») Jan 26, 2018 /
 
Úgy látom, a DAC hátán van direkt vonali kimenet is. Nem tudom azt nézted-e már. Az biztos kivezérli az erősítődet. Nálam egyből a 10 lábú pici konverterből jön ki a jel.
A kondicsere csak az után jöjjön, ha már a kerregés megszűnt. Először a tápcsere. Az, hogy meg tudod-e mérni a kapacitását egy kondenzátornak úgy hogy ahhoz más alkatrész is kapcsolódik, az műszertől és a csatlakozó alkatrészektől függ. Inkább azt mondom hogy nem. Viszont az értékét ki lehet kalkulálni. Mivel elsődlegesen a potméterrel együtt alkot egy felüláteresztő szűrőt, ennek a potinak az értéke határozza meg a töréspontot. Ha például a poti 10kOhm-os, akkor 1µF kondenzátor esetén 16Hz-re adódik a töréspont. Megoszlanak a vélemények, hogy mekkora legyen az alsó átviteli frekvencia, de erről nem akarok véleményt mondani. A kondenzátorok hangjáról sem akarok vitázni, viszont tapasztaltam, hogy ezeknek a nem feltétlen audiofil felhasználású kondenzátoroknak akkor van érezhető minőségrontó hatásuk, ha a velük alkotott áramkörben a olyan frenvencián van töréspontjuk, ami a hallható tartományban van. Tehát elsősorban hangszínszabályzó, valamint RIAA korrektorban erősen kerülendő a használatuk.

Azt szoktam ajánlani, hogy amíg MP3-mat hallgat valaki, addig ne költsön drága kondenzátorra. A lányom elvan a BT aktív (egyébként házi építésű) boomboxával, tehát neki hiába ajánlana valaki ilyen drága kondenzátort. Én meg ha tehetem, nem is használok kondenzátort. Igyekszem DC csatolt láncot használni.

De ha megnézed, az erősítődbe is több helyen van kondenzátoros csatolás, így mérlegelendő hogy milyen kondenzátorra cseréld ki a kis kerámiákat.
(#) djnyary válasza tothbela hozzászólására (») Jan 26, 2018 /
 
Vonali kimenetet nem találtam rajta sajnos. Ráforrasztottam egy sztereo RCA csatlakozót a potméter bemenetére. így kipróbálva jelentősen mérséklődött a sípoló alapzaj! Bár ha nagyon feltekerem az erősítő hangerejét még hallatszik, de már egyáltalán nem zavaró. Az erősítő bemenetét így is hogy nincs utána a TDA bőven kivezérli. Azért egy rendes trafós tápot még kapni fog szerintem. Egyébként az MP3-at már egy ideje kerülöm, helyette flac-ben szerzem be a zenéket. A kondenzátorokat sajnos nem tudtam kimérni bent a helyén. A poti az 10kOhm-os egyébként.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2018
(#) tothbela válasza djnyary hozzászólására (») Jan 26, 2018 /
 
Akkor nem ilyen a háta?

Természetesen nem célzás az MP3.

A kondenzátor értéke ezek szerint valószínűleg 1uF. Az enyémben is ekkora. Mondjuk én benne hagytam. Vannak gyengébb pontok is az audió láncomban, így nem ez a legfontosabb.

Csere esetén nagyobb értékű is lehet. Bár 10µF-tól már nem látom értelmét.

Tápellátás gyanánt próbaként 3db ceruza elem is elég.

Nekem műanyag doboza volt eredetileg, most pedig egy közös fémdobozban van az erősítővel. Az árnyékolatlanság is lehet forrása a ciripelés maradékának. Próbaképpen be lehet tekerni alufóliába az egészet, majd egy darab dróttal a fóliát összekötni például a füleskimenet földgyűrűjével.

háta.jpg
    
(#) djnyary válasza tothbela hozzászólására (») Jan 26, 2018 /
 
Értem egyébként most egy darabig szerintem nem piszkálom a kondikat egyenlőre elégedett vagyok a hangjával.
Ugyanilyen a hátúlja, viszont az RCA kimenetet és a jack kimenetet is erősíti a potija ezért gondolom hogy az is biztosan a TDA után van már.
Nekem fémházban van gyárilag, bár most próba alatt nem volt benne.
Még fúrnom kell rá egy lyukat ahol kivezetem a közvetlen kimenetét, vagy lehet kap rá még egy jack aljzatot az még esztétikusabb lenne a dobozán belül.
Elemről még nem próbáltam ki, de egy próbát megér.
(#) tothbela válasza pjg hozzászólására (») Jan 26, 2018 /
 
Én nem szeretek belemenni kondenzátoros vitába, de személyesen, szemtől-szemben azért szoktunk foglalkozni vele. Bár a nitrogéntöltés, meg a színarany vezeték biztos nem ront a minőségen, de csak sorjában kell foglalkozni a dolgokkal. A bejáratáshoz sem tudok szólni, legfeljebb az elektrolit kondenzátorokat szoktam névleges feszültségükkel finoman formálni.

Persze ez nem azt jelenti hogy nem létezik a jelenség. Az asszony is pár hónap bejáratás után lesz jó, de lehet hogy csak megszokjuk a hibáit. Viszont kíváncsi lennék egy más által bejáratott kondenzátor hangjára, ha azt én először használom. Vagy ha hosszú ideig használaton kívül van az a kondenzátor, akkor újra üzembe véve mit mutat. Mutatkozik-e az asszony vs kondenzátor hasonlat.
(#) tothbela válasza djnyary hozzászólására (») Jan 26, 2018 /
 
Ha le tudod fotózni a panel alját is, akkor végigkövetve a vezetékelést kiderül hogy átmegy-e a TDA IC-n a jel. Az is megoldás, hogy a jelenlegi RCA kimenetek csatlakozásait valahogy leválasztani a mostani pontról, és a megfelelő helyre vezetékelni. Így nem kell fúrni.

Ha a kicsatoló kis elkókat eltávolítod a kimenetről, máris ott van két forrszem, amire rá lehet kötni a megfelelő pontokat.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2018
(#) sandor1632 hozzászólása Jan 26, 2018 /
 
A DAC kicsatoló kondija 3,3µF kerámia.
Lásd adatlapja. A kínai ettől ritkán tér el.

Ha kiforrasztod a tda-t, még kisebb lesz a zaj, mert ha belegondolsz öszvisz van a panelen 1db stabilizátor ami a cs8416-osnak 3 helyre, a cs4344-nek 1 helyre ad tápfeszt, no meg persze a tda-nak
Mivel ezek nincsenek külön C-L-C szűréssel elválasztva, mint ahogy azt kellene, emiatt magában, kapcsolóüzemű táp nélkül is van minimális alapzaj.
Tda nélkül már egyel kevesebb zajforrás..
(#) at22 hozzászólása Jan 27, 2018 /
 
Sziasztok! Hozzám került egy Yamaha dsp-e580 erősítő. Sajnos hibás. Bekapcsolás után egyből kikapcsol. 3pár C4512 és A1726-os végfokok vannak benne. 1 pár az rossz volt benne, ki is szedtem de ugyan úgy kikapcsol( azt hittem így még lehetne használni) Hol tudnák szerezni bele végfokokat? Vagy esetleg valaki meg tudná mondani, hogy helyettesíteni lehet-e esetleg? Köszönöm előre is
(#) mek-elek válasza tothbela hozzászólására (») Jan 27, 2018 /
 
Kedves Béla, és PJG,
tiszteletben tartva PJG barátunk elkötelezettségét, azt mondják tapasztalt bejáratási túlélők, hogy csak azért járatják a cuccot minden nap, hogy az elért hangzás ne essen vissza.
Az én kondim sajnos valószínűleg gyári hibás volt, mert harminc évi bejáratás után sem jó a hangja, és közelítésre szikrázik. Még mindig nem tudtam kitapasztalni mitől gerjed.
(#) krisz69 válasza at22 hozzászólására (») Jan 27, 2018 /
 
Ebayen van, de nagyon drága. Én ki helyettesíteném valami hasonló tranzisztoral. Persze akkor mindet cserélni kell 3-3at.
(#) djnyary válasza tothbela hozzászólására (») Jan 27, 2018 /
 
Szia! Kétoldalú a nyák ezért picit nehezebb lekövetni. Ahogy néztem mindkét kimenet a TDA által erősített. Azóta egyébként kiforrasztottam a hangerő potit és a helyére bekötöttem egy 3,5-ös Jack aljzatot, így a poti helyén még jól is néz ki. Egyenlőre jó ez így majd a későbbiekben még lehet kísérletezek a kondikkal és egysmással. Köszönöm mindenkinek a segítséget, tanácsokat!

6.JPG

7.JPG
   
(#) at22 válasza krisz69 hozzászólására (») Jan 27, 2018 /
 
Köszönöm. Ez felejtős mert tényleg drága. Mivel tudnám helyettesíteni?
(#) krisz69 válasza at22 hozzászólására (») Jan 27, 2018 / 1
 
Ne haragudj de, épp munkába tartok . Ha lesz pici időm utánna nézek.Bővebben: Link itt. Egy példa. Ez egy helyetesîtő kereső oldal.
(#) reloop válasza at22 hozzászólására (») Jan 27, 2018 /
 
Szia! Normál végtranzisztor, TIP41-TIP42, BD243-BD244, vagy ami tud 6 A-t és van a fiókban
(#) at22 válasza reloop hozzászólására (») Jan 27, 2018 /
 
Köszönöm, közbe utána néztem én is A BD243-BD244 jó lesz
(#) at22 válasza at22 hozzászólására (») Jan 27, 2018 /
 
Már be is raktam, de ugyan az a helyzeta rellé leold kb 5mp múlva.) Ahova kerültek a BD243-Bd244 az a real R kimenet. Ott a kimenettem DC 30V mérhető. Az L kimenetten csak 2,8mV mérhető. Hol lehet a hiba még? A tanzisztorok azok már jók
(#) Longa György válasza at22 hozzászólására (») Jan 27, 2018 /
 
Ha fél-tápfesz kimegy a hangszóró kimenetre a tranzisztor nem mind jó.
(#) at22 válasza Longa György hozzászólására (») Jan 27, 2018 /
 
Ammit bele raaktam DB 243-BD244 azok újak. Akkor a régi közt lehet valamelyik csak rossz
(#) Longa György válasza at22 hozzászólására (») Jan 27, 2018 /
 
A végtranzisztorokat mérd ki először, aztán azokat amelyek meghajtják.
(#) at22 válasza Longa György hozzászólására (») Jan 27, 2018 /
 
Kiszedtem a végtranzisztorokat, kimértem jók mind a 6db
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2018
(#) tothbela válasza sandor1632 hozzászólására (») Jan 27, 2018 /
 
Köszönjük a korrekciót. Ezek szerint 5 Hz körül van az alsó töréspont. Itt már tényleg kérdéses, hogy egy 3,3V tápfeszről üzemelő DAC kimenetén a féltápot leválasztó kondenzátor mennyire szól bele a hangképbe.
(#) tothbela válasza mek-elek hozzászólására (») Jan 27, 2018 /
 
Tisztelt mek-elek úr.
Minden előítélet nélkül úgy gondolom, hogy a bejáratós vs nem bejáratós tábor között lévő szakadék talán a rossz kifejezések, meghatározások miatt van. Mivel ideális alkatrész nem létezik, és itt nem csak kondenzátor, hanem elektroncső stb. parazita tulajdonságára gondolok, addig nem könnyű a két tábor egyesítés, amíg nem fogadjuk el hogy mi is egy alkatrész elméleti, és gyakorlati különbsége. Ez a jó hosszú mondat után megemlítem, hogy épp az elektroncső parazita diódái és kapacitásai témában diskuráltunk cimborámmal. Éppen az volt a téma, hogy egy izzó fűtőszál is katódként viselkedik, pedig neki nem azt a szerepet szánta a tervező. Valamint ezen katód számára minden közelben lévő fémdarab anód lesz, ha az tőle pozitívabb feszültségen van. Természetesen ezek parazita alkatrészek. Nyilván a kondenzátorokban is vannak parazita elemek, hiszen valamilyen szinten vezető a dielektrikum is, meg a kivezetés is induktivitás és ellenállás a maga nemében. Sőt a kerámiakondenzátorok dielektrikuma is piezoelektromos tulajdonsággal rendelkezik, annak ellenére, hogy nem állt szándékában a tervezőnek ezt tenni vele. Valószínűleg a polimer, vagy olajpapír szigetelésű kondenzátorok szigetelési ellenállása is változik az igénybevétel során, és ennek a mellékhatása jelentkezik a "kondenzátor hangja"-ként. Mindaddig, amíg az ember nem tud magyarázatot adni a jelenségre, nem veszik komolyan. Ha meg már tud, akkor talán meg is próbálja kiküszöbölni a hibát. De addig ott lesz a misztikum, ami sokak szemében ellenszenvet kelt, mert hát hogy lehet misztikus egy konkrét áramkör, ahol csak egy kondenzátor, meg egy ellenállás van. Ez általános iskolai szint. Persze csak addig, míg az ellenállást és a kondenzátort is ideálisnak tekintjük.

Természetesen a lánc olyan erős, mint a leggyengébb láncszeme, ezért ha egyéb gyenge pont is található a hangfrekvenciás láncban, nem érezhető egy ilyen kondenzátorbejáratós dolog. Sőt, egy kerámiakondenzátor elég stabil ahhoz, hogy azt bármiféle bejáratási idő megváltoztatná. Egy elektrolit kondenzátor pedig nagyon is érezhetően változik. Elég ha előveszünk egy fél éve nem használt elkó csatolású erősítőt, és máris elmászott egyenszint, meg recsegő potméter fogad minket. Majd pár óra/nap alatt szépen rendbe jön minden. Gondolom az összes többi kondenzátoros dolog a két példa között helyezkedhet el.

E hosszúra sikeredett írásomat még lehetne folytatni de az ilyet mint már említettem személyesen érdemes megvitatni, akár gyakorlati példákkal illusztrálva.

Ha valamit félreérthetően fogalmaztam, az nem szándékos volt.

Tisztelettel: Tóth Béla
(#) tothbela válasza djnyary hozzászólására (») Jan 27, 2018 /
 
Gratula! Jó zenehallgatást!
(#) mek-elek válasza tothbela hozzászólására (») Jan 27, 2018 / 1
 
Kedves Béla,
köszönöm a sorokat, nem éreztem benne félreérthetőt.
Köszi az okosságot,
Elek
(#) game4812 hozzászólása Jan 27, 2018 /
 
Sziasztok!
Ha már DAC és erőstő témáról van szó, én vettem egy fejhallgatóerősítőt Aliról. TE7022L DAC + 6J6 cső és NE5532 hibrid. Ami zavar benne, hogy a csövek alatt kék LED van, ehelyett kap narancssárgát, ha meg már forrasztok, akkor a tápkondenzátorokat is kicserélem low-ESR-re, meg kap egy kis hidegtést. Ami zavar benne, hogy van áthallás a két csatorna között, ezen lehet javítani? Teszteltem, és ha a Windowsban 0-0%-ra állítom a bal-jobb oldalt, akkor is hallható halkan, mindkét oldalon a hang (DAC-on és Jack kábelen keresztül is), de ha 50-0%-ra állítom be, akkor hangosabb a 0, mint a 0-0 esetén, tehát a másik oldalról megy pluszban jel. A másik dolog pedig: ha 100-0%-ra állítom, a 0-ás csatornán erősen torz a hang. Gondolom egy ponton valahol túlvezérlődik a rendszer. A 100%-os oldalon viszont nem felűnő ez. Ha szépen 70-70%-os jelet kap Windowsból, és a hangerőt az erősítő potijával szabályzom, akkor működik tökéletesen, így használom, a hangja és az ereje nekem teljesen megfelelő Pioneer HDJ500-hoz és Soundmagic E50-hez, csak ha ezekre a hibákra tudnátok megoldást, akkor javítanék még rajta, ha már úgyis hozzányúlok.
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2018
(#) Longa György válasza at22 hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Ha a kimeneten 10-20 mili voltnál több van ott valami nem jó.Vagy emitter-kollektor zárlatos a végtranzisztor, vagy a meghajtó tranzisztor rossz és zárja a végtranzisztort.
(#) Cinema válasza game4812 hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Azok a "csövek" szerintem nem csövek, csak dísz, meg így többért el lehet adni.
Húzd ki azokat és ha szól nélkülük, akkor csak a "cső" belső átkötésein megy át a jel és a csöveknek nincs más funkciójuk az árnövelésen kívül.
-
Digitális cuccot nem szabad túlvezérelni, mert nem csak jeltorzítás lép fel, hanem teljesen működésképtelenné is válhat a cucc, mert nem tudja kezelni a nagy jelet.

Üdv!
(#) at22 válasza Longa György hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Már a center meg a real L oldal már üzemel de elég gyengén. Teljes hangerő ráadva nem igazán meggyőző a hangja meg sistergő hang is hallható.( Nincs meg az ereje) A real R oldalt ki iktattam mert ha be van üzemelve akkor a relé kikapcsolja meg azon mérhető DC 30V a kimenetten. Azon a részen kell kutatni még.
Következő: »»   2063 / 2493
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem