Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok. Voltam hétvégén az Elektrotecnikai Múzeumban és volt egy gép amit tekerni kellett és feltltödött és villámot csitnált. Ilyet szeretnék itthonra is csinálni.
KÖsz
Hello, valószínűleg Van De Graaf generátor volt
igen és az csak feszültséget állít elő, nagyon kis időre, na meg persze ampert is, de nagyon keveset
Ez az oldal, és a továbbiak alatta, megmutatják, hogyan lehet ilyet csinálni.
CSAK VIGYÁZZ, A VILLAMOSSÁGOT ÉSSZEL KELL JÁTÉKRA FOGNI!
Heló.
Én is voltam már ott. Szerintem ilyenekkel ne kísérletezz...csak egyszer fog megrázni, remélem érted mire dongolok...
Őőő..izé!
Tanulmányaim során olvastam egy fickóról. Az Olümposzon lakott,valami Zeusz,vagy hogy hívják? Ő is valami ilyesmivel foglalkozott,de csak amikor nem sikerült "becserkészni" az épp kiszemelt leányzót....
Az ilyen házibarkács elektrosztatikus játékok nagyot tudnak ütni, de többnyire nem veszélyesek (annak idején suliban jól elszórakoztunk a Van De Graaffal -nagy fesz, látványos szikra, de kicsi tárolt energia) KIVÉVE ha kondenzátort töltesz fel vele-az akár agyon is üthet! (A Leydeni palack megalkotója is majdnem így járt...)
Én is ezt mondtam :yes: De a kondikkal tényleg vigyázni kell, márpedig nem ritkaság az elektrosztatikai kísérleteknél(ha igazán szép szikrákat akarsz
![]()
Hááát... ha megnézzük pl a Gé által is belinkelt Wimshurst gépet...Na mi van rajta? Igen, Leydeni palack. Persze ez még nem tartozik a brutál kategóriába, de fel szokás hívni a figyelmet, hogy használat után süssük ki... Na, de befejeztem az okoskodást, jó kísérletezgetést!
![]()
Üdv!
Eszetlenül minden veszélyes. A kést sem döföd magadba, csak azért mer éles. Ennek szellemében tessék folytatni. ![]() Próbálj meg körülnézni gimnáziumoknál, én is így szereztem a Van de Graffomat. Szerencsére - tapasztalatom szerint - félnek tőle a tanárok. Nem minden alap nélkül. Mivel iskolai szemléltető eszköz, elég biztonságos kivitel, ennek ellenére nagyot tud rúgni. Szerintem sokkal érdekesebb és biztonságosabb egy kisebb Tesla tekercs. Például a Skori féle Mini-Tesla. Bővebben: Link Ha mégis építesz, ez szerintem könnyeb. Szépet szikrázik, folyamtosan, és nyugodtan megfoghatod (leföljebb megéget)
A kondenzátor kisütéséről jut eszembe:
Amikor tápegységet szoktam berhelni (kapcsoló üzemű), akkor ki szoktam sütni a kondenzátort egy csavarhúzóval rövidrezárva. Néha akkorákat csattan hogy cseng a fülem tőle. Ekkora energiazuhatag nem árt a kondenzátor lelkivilágának?
Ezek szerint érdemes valamilyen ellenállással kisütni.
Két kérdésem van
1.) Tehát, ha mondjuk a W-generátorból jövő elektrosztatikus töltéseket, több Layden palackba gyűjtöm össze, akkor amikor kisül , nagyobb áram fog folyni a körben, mert több töltés gyűlik össze, "dúsul-fel" a Layden-palackokban ? 2.) A W-generátornál, hogyan lehet megkülönbözetetni, hogy melyik palackban vannak a negatív és melyikben a pozitív töltések ? Attól füg, hogy a kororngoknak milyen a forgásiránya amelyikről a töltést szedi a saru ? Tehát jobbról - balra lesz a pozitív töltésú az ellenkező irányba forgó meg a negatív ?
Ja, most látom a neten a W.G. nél nem elöl hátul, hanem jobb és bal oldalon vannak a saruk amik leszedik a töltéseket.
http://www.linux-host.org/energy/swimhurst.htm És a fémlemezek meg belül vannak ? A két korong így van egymásba fordítva ? Eleinte azt hittem , hogy azok a fémlemezek kívülről vannak.
Sziasztok.
Ugyan már rég nem írtak a témában, de hátha valakit érdekel: Egy hete készült el az aranyos. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |