Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Dörzselektronika

Témaindító: bebence, idő: Ápr 22, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) bebence hozzászólása Ápr 22, 2008 /

Sziasztok. Voltam hétvégén az Elektrotecnikai Múzeumban és volt egy gép amit tekerni kellett és feltltödött és villámot csitnált. Ilyet szeretnék itthonra is csinálni.

KÖsz
(#) Medve válasza bebence hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /

Hello, valószínűleg Van De Graaf generátor volt
(#) zenetom válasza bebence hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /

igen és az csak feszültséget állít elő, nagyon kis időre, na meg persze ampert is, de nagyon keveset
(#) kobold válasza bebence hozzászólására (») Ápr 22, 2008 / 4

Ez az oldal, és a továbbiak alatta, megmutatják, hogyan lehet ilyet csinálni.
CSAK VIGYÁZZ, A VILLAMOSSÁGOT ÉSSZEL KELL JÁTÉKRA FOGNI!
(#) hasutas22 válasza bebence hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /

Heló.
Én is voltam már ott. Szerintem ilyenekkel ne kísérletezz...csak egyszer fog megrázni, remélem érted mire dongolok...
(#) ha6pc válasza bebence hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /

Őőő..izé!
Tanulmányaim során olvastam egy fickóról.
Az Olümposzon lakott,valami Zeusz,vagy hogy hívják?
Ő is valami ilyesmivel foglalkozott,de csak amikor nem sikerült "becserkészni" az épp kiszemelt leányzót....
(#) xenon válasza hasutas22 hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /

Az ilyen házibarkács elektrosztatikus játékok nagyot tudnak ütni, de többnyire nem veszélyesek (annak idején suliban jól elszórakoztunk a Van De Graaffal -nagy fesz, látványos szikra, de kicsi tárolt energia) KIVÉVE ha kondenzátort töltesz fel vele-az akár agyon is üthet! (A Leydeni palack megalkotója is majdnem így járt...)
(#) válasza Medve hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /

Vagy Wimshurst-kerék, az is ilyen tekerős jellegű.

Bővebben: Link
(#) xenon válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /

Én is ezt mondtam :yes: De a kondikkal tényleg vigyázni kell, márpedig nem ritkaság az elektrosztatikai kísérleteknél(ha igazán szép szikrákat akarsz )
(#) xenon válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /

Hááát... ha megnézzük pl a Gé által is belinkelt Wimshurst gépet...Na mi van rajta? Igen, Leydeni palack. Persze ez még nem tartozik a brutál kategóriába, de fel szokás hívni a figyelmet, hogy használat után süssük ki... Na, de befejeztem az okoskodást, jó kísérletezgetést!
(#) idlob válasza bebence hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /

Üdv!

Eszetlenül minden veszélyes.
A kést sem döföd magadba, csak azért mer éles. Ennek szellemében tessék folytatni.

Próbálj meg körülnézni gimnáziumoknál, én is így szereztem a Van de Graffomat. Szerencsére - tapasztalatom szerint - félnek tőle a tanárok. Nem minden alap nélkül. Mivel iskolai szemléltető eszköz, elég biztonságos kivitel, ennek ellenére nagyot tud rúgni.
Szerintem sokkal érdekesebb és biztonságosabb egy kisebb Tesla tekercs. Például a Skori féle Mini-Tesla. Bővebben: Link Ha mégis építesz, ez szerintem könnyeb. Szépet szikrázik, folyamtosan, és nyugodtan megfoghatod (leföljebb megéget)
(#) cln válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 23, 2008 /

A kondenzátor kisütéséről jut eszembe:
Amikor tápegységet szoktam berhelni (kapcsoló üzemű), akkor ki szoktam sütni a kondenzátort egy csavarhúzóval rövidrezárva. Néha akkorákat csattan hogy cseng a fülem tőle.
Ekkora energiazuhatag nem árt a kondenzátor lelkivilágának?
(#) cln válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 23, 2008 /

Ezek szerint érdemes valamilyen ellenállással kisütni.
(#) Panther1 válasza xenon hozzászólására (») Jan 9, 2010 /

Két kérdésem van
1.)
Tehát, ha mondjuk a W-generátorból jövő elektrosztatikus töltéseket, több Layden palackba gyűjtöm össze, akkor amikor kisül , nagyobb áram fog folyni a körben, mert több töltés gyűlik össze, "dúsul-fel" a Layden-palackokban ?

2.)
A W-generátornál, hogyan lehet megkülönbözetetni, hogy melyik palackban vannak a negatív és melyikben a pozitív töltések ?
Attól füg, hogy a kororngoknak milyen a forgásiránya amelyikről a töltést szedi a saru ? Tehát jobbról - balra lesz a pozitív töltésú az ellenkező irányba forgó meg a negatív ?
(#) Panther1 válasza xenon hozzászólására (») Jan 9, 2010 /

Ja, most látom a neten a W.G. nél nem elöl hátul, hanem jobb és bal oldalon vannak a saruk amik leszedik a töltéseket.

http://www.linux-host.org/energy/swimhurst.htm

És a fémlemezek meg belül vannak ? A két korong így van egymásba fordítva ? Eleinte azt hittem , hogy azok a fémlemezek kívülről vannak.
(#) Gábor1970 hozzászólása Márc 20, 2013 /

Sziasztok.
Ugyan már rég nem írtak a témában, de hátha valakit érdekel:
Egy hete készült el az aranyos. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2013
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem