Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   570 / 960
(#) erbe válasza teodorb hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
3*32 A + védővezetékről bármilyen 3 fázisú gépet lehet üzemeltetni. Feltéve, hogy a vezérlő-segéd feszültségeket 400/xx V-os trafó látja el.
Már csak az a kérdés, mit akarsz bányászni a padláson?
(#) proba válasza Bakman hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Ez nem igaz, nagybátyámnál a lakáselosztóba is két ér megy be az órától. Nekem kellett földelést készíteni, kialakítani az EPH pontot. Ugyan ez a szomszédban csak ott 3 fázis+ a PEN jött be a kiselosztóba..
Ha a vezeték keresztmetszet megvan végig (10 mm2 réz ) akkor szétválasztható nullára meg védőföldre szerintem. ( persze ha van előtte FI relé akkor nem érdemes.) Viszont ha ekkora áramokkal akar bűvészkedni, tényleg biztosabb egy helyszínt ismerő villanyszerelőt keresni, mi hogyan hol köthető ki/be. Lehet talál valami olcsó szabályos megoldást.
(#) Bakman válasza proba hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Kérdés az is, hogy milyen a hálózat.
(#) elektroncso válasza erbe hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Szerintem PC-t ért a gép alatt. Újabban "trendi" lett ú.n. virtuális valutát bányászni. kriptopénz-bányászat
6kW-nál szerintem ne bűvészkedj, sőt gondolom ilyen PC mellett telik majd normális 5 eres vezetékre is, ekkora teljesítménynél egy rossz kötés, komoly tűz forrása lehet. Ráadásul 6kW-ot egy fázisból kivenni elég meredek.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2018
(#) teodorb válasza sámli hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Nem, a garázs nincs az Fi relé után kötve. Nem volt időm teljesen végig követni, de valahogy igy (bocsi moderátor nincs hosszú I-m) néz ki szerintem:
Villanyóra -> ház (biztositék szekrény) -> garázs. A házban levő szekrényen csak keresztül megy (természetesen a főbiztositékon keresztül) a garázsba menő áram. (a világitás más útvonalom negy oda) Igy szerintem csak oda vitték a 3 fázist + földet és "majd lesz vele valami" szöveggel úgy hagyták....
(#) Bakman válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Arról nem is beszélve, hogy szerverparkokkal otthon nem lehet versenyezni.
(#) teodorb válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Egy szoval sem irtam, hogy 1 fázisról menne. Van ott 3 fázis.
(#) teodorb válasza Bakman hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Nem kell túlbonyolitani a problémát. Ott a 3 fázis ott a földelés. Kell hozzá a nulla. A 6KW-os "fogyasztót" (mindegy hogy mi az) fázisonként 2KW-ra tudom osztani. Mindegyik elé teszek egy biztositékot és talán készen is vagyok..
(#) elektroncso válasza teodorb hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Azt írtad
Idézet:
„oda viszont kellene kakaó mert menetnék egy 6KW-os bányász gépet”

Márpedig én eddig nem láttam olyan PC-t aminek három fázisú betáplálása volna. Ha érdemleges segítséget szeretnél akkor részletes információkat adjál. Az utcai hálózat feltehetően TN-C, vagyis a házba bejön 3 fázis és egy PEN. Ezt válasszák szét PE-re és N-re a plombált területen. A szétválasztási ponton földszondával le is földelik (földpotenciára hozás). Ezután ha van ÁVK ha nincs nem szabad őket közösíteni. Ekkora teljesítmény esetén rendesen méretezett 5 eres kábellel kell a garázsba menni közvetlenül a ház főelosztószekrényéből, ahol saját biztosításának kell lennie. Sőt az ÁVK-t sem hagyhatod ki tűzvédelmi okok miatt.
(#) sámli válasza teodorb hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Te írtad:
Idézet:
„A régi tulaj arra figyelmeztetett, hogy a zöld (test) kábelt ne használjam kéknek (régen szokás volt a kettőt összekötni) mert a villanydobozban van valami védelem pont ez ellen.”

Akkor most mi van?
(#) VIM válasza teodorb hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Hát ezért is kérdeztem, hogy van e világítás, mert akkor a világítás hogy kap nullát ha a 3 fázisú dobozban nem lehet használni a "földet", Nullának. Hát az FI relé után már NEM lehet közösíteni a PE-t és az N-t. Az is lehet, hogy nincs semmi probléma csak a padlásra nem megy fel a Nulla? A garázsba hány ér fut be a főépületből? HA mégis csak a 3 fázis és egy plusz ér lenne a betápja a garázsnak, akkor az a zöld színű vezeték bizony a nulla lesz amitől úgy tartunk. A gond ott adódik ahol a főépületben lévő kötésdobozban lett kialakítva a leágazása a garázsnak. Ha csak négy ér áll a rendelkezésre és kell mind a három fázis a garázsi tápláláshoz, akkor szerintem Nullára kötötték a fennmaradt szálat. Ha az óraszekrényben van ez a kötés kialakítva, akkor ott át lehet kötni az FI elé azt a zöld szálat a PEN-re (kék zsugorcsövet rámelegítve, ezzel átcímezve) és a garázsban ezt szét lehet választani majd PE-re és N-re az ott elhelyezett FI előtt.
A bányász gépet nem értem, főleg padláson nem, talán pincében igen.
(#) teodorb válasza sámli hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Az van hogy szerintem a garázs kivétel. (Mivel ő ott sosem használt fogyasztót, igy azt sem tudta,hogy mi ott a helyzet.) Ezt viszont az után néztem meg, hogy irtál az Fi reléről. (kigooglezem)
(#) elektroncso válasza VIM hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
És ha csak három fázis és védőföldelés megy neki hátra?
(#) sámli válasza teodorb hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Milyen keresztmetszet megy a garázsba?
(#) VIM válasza teodorb hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Idézet:
„a világítás más útvonalon megy oda”
Szerintem "mi" vagyunk itt a bányászok ... még egy kicsit ásunk és minden kiderül, hogy minden OTT van a garázsban csak épp nem jó helyen vagy nem ott ahol szeretnéd. Csak az FI után ne kösd össze a földet és a Nullát ha egyszer már szét lett választva a PEN.
(#) teodorb válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 10, 2018 3 /
 
Tudod ez most nagyon jól jött ki, tetszik. Te tudod mi az a TN-C, én nem. Én tudom, hogy az egy bányász gép az nem minden esetben 1 gépet jelent (több gép ami egybe tartozik), te viszont ezek szerint ezt nem tudod. Egyebként igazad van, részletes információt kellett volna adnom.
(#) teodorb válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Ez a tippem nekem is.
(#) teodorb válasza sámli hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
2,5-ös
(#) sany válasza teodorb hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Elég kicsi.
(#) sámli válasza teodorb hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Akkor mindenképpen szükséged van egy 5. érre.
(#) sany válasza sámli hozzászólására (») Feb 10, 2018 / 1
 
Meg egy villanyszerelőre.
(#) teodorb válasza sámli hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Gondolom nem mindegy, hogy honnan kötöm le az 5. eret, ugye?
(#) sámli válasza teodorb hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Vagy ahogy előttem valaki írta, az egyik fázisból csinálsz nullát és rendelkezésedre áll két fázis.
(#) VIM válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
A következő tippem az volna, hogy akkor tessék már próbalámpával összelámpázni a garázs világítási nulláját azzal a zöld vezetékkel és ha sötét lesz (mert leold az FI) akkor minden rendben van de ha nem akkor még bányászni kell.
(#) elektroncso válasza teodorb hozzászólására (») Feb 10, 2018 / 1
 
Attól, hogy több PC-t kötsz hálózatba és SW szinten egy gépként üzemelnek attól az még energetikailag több fogyasztó lesz. Ha az elején elmondtad volna, hogy 2kW terhelésre számítasz fázisonként, akkor elmondtam volna, hogy a távot figyelembe véve 4 illetve 6mm2-es 5 eres vezeték elég lesz. Bent a főelosztó szekrényben 16A-es három pólusú biztosítékkal lebiztosítva. Természetesen a lakás 3 fázisú ÁVK-ja után.
Bocsáss meg, de az más kérdés, hogy úgy szeretnél villanyt szerelni, hogy alap fogalmakkal és hálózat sruktúrákkal nem vagy tisztában. Mintha én akarnék bányászgépet összerakni úgy, hogy eddig még csak képen láttam olyat.
(#) teodorb válasza sany hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Reggel pontosan lemérem.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) sámli válasza teodorb hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Nem, mert a többi ahogy írtad a Fi relé után van.
(#) sany válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Gondolom a gépek éjjel-nappal mennének felügyelet nélkül. Nem beszélve erről is.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2018
(#) teodorb válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Köszi a segitséget.
(#) VIM válasza teodorb hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Akkor hogy megy a világítás? .... a földelésről?
Következő: »»   570 / 960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem