Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es clip áramkör
 
Témaindító: Dzót, idő: Dec 5, 2005
Lapozás: OK   11 / 15
(#) reloop válasza erik001 hozzászólására (») Jún 14, 2016 /
 
A tranzisztor emittere jól van így? A beültetésnél is a helyére kerülhet, de a rajzod ellentmondásos.
(#) erik001 válasza reloop hozzászólására (») Jún 14, 2016 /
 
Most már jónak kéne lenni.

javítás.jpg
    
(#) reloop válasza erik001 hozzászólására (») Jún 14, 2016 / 1
 
Igen, így már megnyugtató.
(#) Szabi1 hozzászólása Nov 8, 2016 /
 
Sziasztok! Tudna valaki nekem küldeni egy Crown Macrotech 3600-hoz való clip figyelő áramkört? Tulajdonképpen egy optókapuval szeretném lehúzni a hangerőt, ha clipel hogy ne adjon ki torz jelet. Nagyon nem akartam belemászni, mert nem akarom elrontani, viszont nem tudtam rájönni miféle topológiájú a végfok. Négy darab trafó van benne külön külön 90V ot mérek, de a kimeneten hídba üresen 240V van, és 180V-ot sehol sem mértem.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2016
(#) SZISZI86 válasza reloop hozzászólására (») Dec 21, 2016 /
 
Szia! Egy kis segítséget szeretnék kérni tőled az alábbi áramkörrel kapcsolatban mert nem vagyok biztos a dolgomban. Ha jól értelmezem a mellékleteket akkor nekem +/- 45 voltra:
R1- 100k
R2- 80k
R3- 900ohm
Ha tévedek kérlek javíts ki.
A segítséget előre is köszönöm.
(#) reloop válasza SZISZI86 hozzászólására (») Dec 21, 2016 /
 
Szia! R2 8k, szabványosból 6k8 - 7k5 - 8k2 is megfelel.
(#) SZISZI86 válasza reloop hozzászólására (») Dec 21, 2016 /
 
Köszönöm a gyors választ ,akkor R1-R3 értéke jó csakR2-t néztem el.
tehát akkor:
R1-100k
R2-8.2k
R3-900 ohm
Ezekkel az értékekkel már próbálkozhatok vagy lehet hogy majd változtatni kell?
A rajzon szereplő két (kimenetre) dióda az 1db végfok + és - negatív pólusára vagy pedig 2db végfok pl. + pólusára kötendő?
Köszönöm szépen a segítséget.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2016
(#) reloop válasza SZISZI86 hozzászólására (») Dec 22, 2016 /
 
A rajz kétcsatornás erősítőhöz készült. A végfok - kimenete az maga a test. Jelezd, ha nálad nem így van, mert például hídkapcsolást használsz.
(#) SZISZI86 válasza reloop hozzászólására (») Dec 22, 2016 /
 
Szia!

Hídkapcsolást használok, de arra gondoltam hogy a hidak egyik oldaláról venném a jelet tehát az egyik dióda menne a félhíd + kimenetére a Test a GND-re mert ilyenkor az a - kimenet, a -Ut értelem szerűen a negatív táp.De nyilván nem ilyen egyszerű mert kérted hogy jelezzem ha esetleg hídkapcsolást használok.

A segítségedet előre is köszönöm.
(#) reloop válasza SZISZI86 hozzászólására (») Dec 22, 2016 /
 
Az egyik lehetőség valóban a két híd egy-egy tetszőleges kimenetének rákötése a clip áramkörre.
Ha felmerül annak a legkisebb lehetősége, hogy az egy csatornához tartozó két hídfél nem egyidőben éri el a kivezérelhetőség maximumát, akkor minden további nélkül négyre növelheted a diódák számát és figyelheted valamennyi kimenetet, mint az Alkotó kolléga míves rajzán a T8 környezetében látható.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2016
(#) djsanyesz válasza reloop hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
Üdvözlöm!

Én is megcsináltam ezt a Clip-áramkört az erősítőmhöz. A tápfeszültség +-33,5V és a diagrammok alapján az:
R1=71k (6,8k+300ohm)
R2=5,6k lenne, de 2,2kohm-ot raktam a LED árama miatt (beállítva 10,5mA-re a régi 5mm-es piros LEDhez méretezve, szépen világít )
R3=870ohm (820ohm+51ohm).
Kipróbáltam: a bemenetre ráadtam a tápfesz negatív felét, szépen világít és még egyenlőre hangszóró nélkül, de villogni villogott szinte teljes hangerőn.
És azt szeretném kérdezni, hogy jók így-e az ellenállás értékek vagy másikakat rakjak be?

Köszönettel: Sándor
(#) reloop válasza djsanyesz hozzászólására (») Márc 1, 2017 /
 
Üdv! Az ellenállások szemben sokkal kisebb az igény, az E12 értéksornál nem kell pontosabb egyik pozícióba sem. Az R3-mat lehet esetleg csökkenteni, ha rá tudsz nézni szkóppal és korainak észlelnéd a jelzést. Az R2 módosítása megemelte a rajta eső feszültséget.
(#) djsanyesz válasza reloop hozzászólására (») Márc 2, 2017 /
 
Üdv! Bent a munkahelyen van szkóp, majd munkatársam segítségét kérve megnézzük.
Csak nem tudom, hogy kell pontosan erősítőt mérni. Gondolom a bemenetre valamilyen szinusz jelet kell adni valamekkora feszültséggel és a kimenetére kell a szkópot kötni és, ha a jelalak el kezd torzítani, azelőtt egy kicsivel kell a clip-led(ek)nek világítani. Erősítőm pedig ez az ALKOTÓ féle QUAD 405 lenne, ami +-33,5V-ról üzemel. Nem tudom ennek mekkora lehet a bemeneti érzékenysége.
Köszönöm válaszát!
(#) reloop válasza djsanyesz hozzászólására (») Márc 2, 2017 /
 
Az erősítőre műterhelést kellene kötnöd, melynek ellenállása közelítőleg akkora, mint a hangsugárzód névleges impedanciája. Erre egyrészt azért van szükség, mert a torzítás (szópon így mutat) bekövetkezése a terhelőáramtól is függ, másrészt maga a hangszóró károsodhat a tartós terheléstől. Megjegyzem az 1kHz 50-60W hallgatása se egy leányálom
Mivel Quad405-ről van szó, melynek elég nagy a maradékfeszültsége, valószínűleg nem lesz szükség az R3 változtatására.
(#) (Felhasználó 109689) hozzászólása Márc 3, 2017 /
 
Kedves Fórumozók

Vásároltam egy nagyteljesítményű, infra LED diódát.

https://megaled.hu/hu/webshop/power-led/5w-power-led/5w-ir-power-le...detail

Azt a tanácsot kaptam, hogy ehhez szükséges volna egy kis működtető áramkört építeni, ami egyrészt stabilan tartja a feszültséget, másrészt "impulzusokat" ad, hogy ne folyamatos terhelés legyen (túlmelegedés stb).

Kérdésem, hogy mit ajánlotok?

Köszönettel
(#) proli007 válasza (Felhasználó 109689) hozzászólására (») Márc 3, 2017 /
 
Hello! Nem tudom mi köze van a kérdésednek a topik címéhez. De..
- A Led-en az áramot kell állandó értéken tartani. A feszültség magától áll be a diódán ennek hatására.
- Az áramot vagy áramgenerátorral szokás értéken tartani, vagy ha a tápláló feszültség állandó (és nagyobb mint a diódán kialakuló nyitófeszültség) , akkor egy áramkorlátozó előtét ellenállás is megfelelő lehet. Re=(Utáp-Uled)/Iled
- Az impulzus a kitöltés arányában (Be/Ki) csökkenti az átlagáramot, de közben villogni is fog a Led. Mert az egy alkalmazásban esetleg zavaró tényező lehet.

Az ajánlatom, hogy helyeztesd át a hozzászólásodat a megfelelő topikba.
(#) djsanyesz válasza reloop hozzászólására (») Márc 4, 2017 /
 
A hangfalak 8ohm-osak, akkor elvileg valamiféle 8ohm-os műterhelés kellene. Nem tudom jó-e így házilag pl.1,5-es vagy 2,5-es Cu vezetékből csinálni tekercset, aminek az ellenállása 8ohm?
Ha jól értem 1kHz-es sinus jelet kell ráadni az erősítőre. Jelgenerátor nincs nekem, de gondolom a számítógépre töltök le egy jelgenerátoros szoftvert, akkor az is jó lesz. Ha a műterhelés rá lesz kötve az erősítőre a szkóppal együtt, a hangerőt addig tekerem, míg a jelalak el nem kezd torzulni és előtte egy kicsivel kellene clip áramkört belőni. Még egy kérdés: a clip áramkört, hogyan tudom beállítani (melyik ellenállással), ha esetleg túl hamar, vagy túl későn kezd el világítani a LED?
Köszönettel: Sándor
(#) proli007 válasza djsanyesz hozzászólására (») Márc 4, 2017 /
 
Kicsit drága lenne. 706 méter kellene a másfelesből..
(#) reloop válasza djsanyesz hozzászólására (») Márc 4, 2017 /
 
Inkább köss sorba 8db 1Ω 5W-os ellenállást.
Az R3 értéket kell változtatnod. Elképzelhető, hogy 680Ω pontosabb jelzést fog adni.
(#) djsanyesz válasza reloop hozzászólására (») Márc 7, 2017 /
 
1Ω 5W-os ellenállás nem volt a boltba. Összeraktam 6,8+1,2ohm-ból, amik 10w-sak. Ráadtam a számítógépről az 1kHz jelet, közbe nézve a szkópot és kb. 17v-nál kezdett torzulni a jelalak, a 2db clip LED viszont kb .16v-nál világított már. Szerintem jó lesz, ha nektek is, mert az ellenállások eléggé izzottak
(#) reloop válasza djsanyesz hozzászólására (») Márc 7, 2017 /
 
Szép munkát végeztél. A jelzés így pont trendben lesz.
(#) djsanyesz válasza reloop hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
Akkor már csak helyet kell keresnem az erősítőben
Köszönöm a segítséget!!!
Üdv: Sándor
(#) Lacaboy hozzászólása Aug 29, 2017 /
 
Sziasztok!

Olyan clip érzékelő elektornikát szeretnél építeni mai a hangszóró kimeneten észreveszi a jel négyszögesedését, anélkül, hogy a tápra lenne kötve a kapcsolás.
(#) proli007 válasza Lacaboy hozzászólására (») Aug 31, 2017 /
 
Hello! Olyan "módszer" létezik, ami a végfok bementi jelét összehasonlítja a kimenti jelével. és ha az nem azonos, akkor jelez. De akkor ez után már nem lehet hangerő szabályozás, tehát vagy nincs a végfok bemenetén hangerő vagy hangszín szabályozás. Vagy már bele kell nyúlni a jelútba, ahol az erősítés a végéig már állandó. Viszont, ez sem egyszerű dolog, mert a végfok erősítését is kompenzálni kell, és a frekvencia menetét/futásidejét is. Itt a fórumon is volt egy ilyen gyári erősítő kapcsolás (vagy link), ami ezt a módszert követte. (Reloop talán meg is tudja mondani hol van.)

Viszont ha olyanra gondolsz, hogy a végfok kimenetére kötöd és megmondja mikor torz a jel, azt el lehet felejteni. Mert a hangfrekvenciás jel nem szinusz és nem egy frekvencia. Ha nem ismert a bementi jel, honnan lehetne kitalálni, hogy a kimenet már torz vagy sem. A füled is csak tapasztalat alapján tudja, hogy "a jel ilyen nem lehet". De pld. egy torzított gitár jelnél már a fülednek sem lehet fogalma ki torzít és miért..
(#) reloop válasza proli007 hozzászólására (») Aug 31, 2017 /
 
(#) Lacaboy hozzászólása Szept 11, 2017 /
 
Ha el lehet felejteni akkor ez, hogy működik?
https://www.amazon.com/Steave-Meade-Designs-SMD-DD-1/dp/B00802PJ7O
(#) Davidd hozzászólása Márc 7, 2018 /
 
Sziasztok! Szia Reloop! Segítségedet szeretném kérni. Most készül 2 darab apex b500 as panel. A tápfeszültségem +-100V üresjáratban, ami 4 ohm esetén fog rogyni szerintem. Maga a kapcsolási rajzában a bemeneten lévő ldr (limiter rész), ha kötnék oda egy ledet akkor ugye lenne clip, de szeretném a te általad használt egy tranyos clip áramkört használni. Kérdésem az lenne, hogy milyen tranzisztort ajánlasz ekkora tápra, és ugye az ellenállás értékek. Tudom, hogy rengetegszer meg volt itt vitatva, hogy mit és hogyan kell, de nem szeretnék hibázni. Nagyon sokat segítenél ha kiszámolnád nekem az ellenállás értékeket amik szükségesek, hogy jól működjön a clip rész is. (A védelem pedig a skori féle koppanásgátló)
(#) reloop válasza Davidd hozzászólására (») Márc 8, 2018 /
 
Szia Dávid! A limiter nem engedi a clippelést. Amit tehetsz, az éppen amit írtál, a D7-tel soros LED beiktatása, mely jelzi a limiter aktivitását.
(#) Davidd válasza reloop hozzászólására (») Márc 8, 2018 /
 
Rendben, köszönöm szépen!
(#) mhatalyak hozzászólása Márc 8, 2018 /
 
Üdv, reloop!

Most találtam meg a clip áramkörödet, vissza kerestem az első közzétételig. Érthető a grafikon és minden egyéb más is. Kiszámoltam az ellenállásokat, de szkóp hiányában nem tudok torzítást mérni. A következőre gondoltam, hogy az működhet-e, hogy terhelt állapotban mérem a tápfeszt, mikor már torznak hallom mennyire esik a feszültség, majd ennek az értékéhez számítom az ellenállásokat. Ez idáig oké is gondolom, de próbaképp esetleg ha teszek egy ellenállást a - tápra amin annyi fesz. esik a -50V-ról, mint a teljes terhelt állapot és még mondjuk 2-3V ot leveszek belőle és ha itt világít elvileg élesben is működnie kéne a dolognak. Jól sejtem, vagy butaságot írok?
Következő: »»   11 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem