Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás
 
Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   114 / 178
(#) Massawa válasza BEMcorp hozzászólására (») Feb 7, 2018 /
 
Ez általános jelenség. Ma egy elado igen gyakran nem tudja pontosan mit is árul - nem is igen tudhatja, hiszen ehhez tudással, jol felszerelt mühellyel kellene rendelkeznie. Az ö egyetlen visszacsatolásuk, a vevö reklamácioja. Ha sokan reklamálnak leveszik a kinálatbol az adott terméket és kész. ( Lehet, hogy másnap megjelenik egy másik boltban és indul az uj körhinta. Ha csak minden 2. ember reklamál már akkor is jol járnak, hiszen eladták a nyilvánvaloan rossz terméket, mégha féláron is - ez a bolt).
(#) pjg válasza Massawa hozzászólására (») Feb 7, 2018 /
 
Általában raktáruk sincs. A nagykertől diszponálja a szállítást. Az árút nem is látja. Csak "papíron" kereskedik.
(#) Primary válasza BEMcorp hozzászólására (») Feb 7, 2018 /
 
Én gyakran reklamálok, ha nem azt kapom Kínából, amiért fizettem. Örülök, hogy nem csak én reklamálok, mostanában mintha látnék egy-két terméket valós adatokkal is.
(#) BEMcorp válasza Primary hozzászólására (») Feb 7, 2018 /
 
Szerencsére, azért nem mondom hogy az említett eset gyakori nálam. Lehet hogy csak azért, mert főképp olyan terméket veszek, amiről már van vásárlói visszajelzés/vélemény
(#) Sinike válasza Primary hozzászólására (») Feb 8, 2018 /
 
Üdv.
LED-szalag vezérlők simán vannak 144W, ill. 192W-ot alapból kapcsolgatni tudók, amik még baromira jól is néznek ki.
Például nekem ilyen üzemel itthon.
Sőt, lehet távirányítós, akár wi-fis is a mobilodról - és ezek még programokat is tudnak - amivel unokám jól szórakodik
(#) sastas01 válasza BEMcorp hozzászólására (») Feb 8, 2018 /
 
Sajnos end user szemszögből mindenképpen hazudott. Nem konkrétan kérdeztem rá, hanem csak annyit kérdeztem, hogy hány amperes? Tehát nem a szájába adtam a választ, hanem ő válaszolt valamit.
Egyébként nekem is gyakori, hogy nem az jön meg, mint ami a leírásban volt, stb. Eddig 1 kivételével végülis mind visszaadta a pénzemet, arra az egyre meg eszkalálni kellett az ebayhez a dolgot, és ők oldották meg.
@Bakman: de jók, csak éppen 5x annyiért adják mint az ebayen van. És a helyzet az, hogy időm van, energiám van keresni, pénzem viszont kevés. Legroszabb esetben lesz itthon 20-30 méter 12V2A-es melegfehér ledem kvázi ingyen.
(#) Primary válasza Sinike hozzászólására (») Feb 8, 2018 /
 
Nem szeretnék ilyet venni.
(#) papus51 válasza sastas01 hozzászólására (») Feb 8, 2018 /
 
Szia!
Én mostanában 7 szegmenses kijelzőkkel jártam hasonlóan. A szakkörös gyerekeimnek rendeltem közös anódos kijelzőket, tapasztalatból párhuzamosan három kereskedőtől is.
Mindegyik közös anódosnak tüntette fel a kijelzőket, majd sorra megérkeztek a közös katódosok.
Reklamáció után kettő visszautalta a teljes összeget, egy a felét. A kijelzők meg maradtak nálam.
Nekem is az a tapasztalatom, hogy halvány sejtésük sincs arról, hogy mit is árulnak.

Ezek után Alinál kutakodtam, és találtam egy kereskedőt akinek az oldaláról egyértelműen látszott a fotók és egyéb infók alapján, hogy közös anódos kijelzőket kínál, ráadásul még olcsóbban is mint az előzőek. Ezek meg is jöttek és rendben voltak.
Csak hát eltelt két és fél hónap eközben.
(#) goreny válasza papus51 hozzászólására (») Feb 8, 2018 /
 
"A kijelzők meg nálam maradtak". Ha a pénzed meg náluk maradt volna, akkor ugye ők lettek volna a rosszak? Végülis, ha rosszat küldenek, az ingyen jár.
(#) pjg válasza goreny hozzászólására (») Feb 8, 2018 /
 
Nem rosszat küldtek, csak használhatatlant, feleslegeset.
(#) Primary hozzászólása Feb 8, 2018 /
 
Szükségem lenne 550 nm körüli megvilágításra (zöld), 15-30 fokos szögben 7-8000 lumen. ha jól számoltam, akkor ez egy 10 cm átmérőjű körben 50000 lux körüli megvilágítást okoz, ha 15-20 centiről világítunk.
Tud valaki ebben segíteni. Valami itthoni beszerzés lenne a legjobb.
(#) V8engines válasza V8engines hozzászólására (») Feb 17, 2018 /
 
Na szétcsaptam, csak rájöttem a trükkjeire.
Sziasztok!

De szerintem én itt fejeztem be. Ezekkel a mütyür SMD-s méretű, "új" fajta alkatrészekkel én nem tudok mit kezdeni. Na meg műszerészségben sem vagyok annyira otthon. Azon kívül, hogy van multiméter, és az általános egyszerű dolgokat ki tudom mérni.

Na de amit látok, semmi. Nem találok rajta se kipukkadt alkatrészt, se forrasztáshibát.
A 20 db LED ha jól néztem sorba vannak kötve. Gondolom azok közül is készülhetett ki v.melyik, aztán vége.

Na mindegy, képekben ilyen.

Adminok!
Ahogy szoktam említeni. Ha kevés a tárhely, töröljétek!
(#) mue hozzászólása Feb 22, 2018 /
 
Sziasztok!
Led reflektort házi amatőr videóstudió világításához vettem. (Komolyabb studiókban is használnak ledes fényforrásokat).
https://www.merkador.hu/50W-SMD-LED-reflektor-fenyveto-hideg-feher-fekete

Tudtam, hogy a ledes lámpák villogással üzemelnek ezért vásárlás előtt megnéztem az itthoni ledes lámpáimat a kamerán át.
A kínai ledes lámpák fényében a kamera használhatatlan volt: a frekvenciakülönbség miatt fekete sáv látszott. Csak ha épp ugyanolyan frekvencián használtam a kamerát, akkor nem, de így leszűkítve a kereteket nem lehet videózni.

Utána megnéztem az Önöknél vásárolt LED E27 15Wattos 1500 lumenes izzó fényében a kamerát és azt tapasztaltam, hogy tökéletes a kép bármilyen beállításban.
https://www.merkador.hu/V-TAC-15W-E27-A65-LED-izzo-Hideg-feher

Összegeztem, hogy biztos a kínai termék a ludas, így megrendeltem meg a reflektort, ugyanattól a cégtől amitől a jó izzót.

Azonban összeszerelés után ugyanazt a hatást tapasztaltam a kamerán át, mint az olcsó kínai lámpánál: fekete sáv, ami csak egy bizonyos beállításnál nem látszik, tehát a célra használhatatlan.

Hosszas netes kutakodás után sem találtam magyarázatot a jelenségre, hogy mitől van az, hogy az egyik ledes lámpánál jó a kamerakép, másiknál meg nem. Illetve, hogy vajon lehet-e valamit csinálni a "fénnyel", hogy ez a jelenség ne következzen be.
/gondoltam arra, hogy talán a jól működő ledes izzó esetében a "ködös tejfehér" izzóbúra hatására változik meg a kibocsátott fény minősége/.

Ha van ötletetek, megköszönöm.
(#) Bakman válasza mue hozzászólására (») Feb 22, 2018 /
 
Nincs ebben semm trükk. Az "izzónak" más tápegysége van, mint a reflektornak. A tervezők emberi használatra gondoltak csupán, ahol a gyors vibrálás nem látható.
(#) erbe válasza mue hozzászólására (») Feb 22, 2018 /
 
Korábban írtam róla, fényképen is bemutattam.50 W kínai reflektor
Amiben ilyen táp van, az nem villog:

Drv50W.jpg
    
(#) Tomi111 válasza mue hozzászólására (») Feb 22, 2018 /
 
Én megpróbálnám egyenfeszültségről járatni. A 230V-ra egy graetz híd, majd egy 470-680µF 400V-os kondi. Így nem villoghat. Csak nem tudom, hogy az refiben a bemeneten lévő kondi, még a graetz előtt (ha van) hogy bírja a kb: 330V-ot. Lehet ki kell venni. Általában a hálózati freki látszik, ill. a 100Hz a kis pufferkondi miatt.
De ez csak egy ötlet, nem próbáltam még.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2018
(#) Epu2 válasza V8engines hozzászólására (») Márc 6, 2018 /
 
Üdv! Amit a képen látok, mint ha nem lenne benne puffer az egyenirányított feszültségnek. Ettől még világít, de vibrál.
Ma vettem az első LED lámpámat. Akár magyar is lehetne, mert PannonLED a címe. 8 W, ami akkora fényt ad, mint a 11 W-os kompakt, ami 60 W-os izzó. PICI occo volt, ezért bevállaltam a foglalat cserét. Ami elsőre piszkálja az orrom, amit örökölt a hagyományos izzótól, az az opál búra. A fény 30-40 %-át a búra nyeli le. Hozzá jön a lámpabura, további 30-50%-al és sz idő maszatja. Ezután mi fényt hasznosítunk? 200-300 Lument? Jó esetben. Ha olyan helyzetbe kerülök, én is szétcsapom és ha működére kényszerítem, az első, hogy a burát, messzire kukázom.
(#) Epu2 válasza mue hozzászólására (») Márc 6, 2018 /
 
Üdv! Bakman ötletét kiegészíteném a saját tápjának kiegészítő szűrésével. Belemásznék.
(#) FAZ1 válasza V8engines hozzászólására (») Márc 12, 2018 / 1
 
Óóó, hát ezek ám az igazi nyalánkságok.
Már csak szétszedni - az eleve nagy művészet, de ha végre szétjön - az ám a király.
Egyből le kell forrasztani a LED-lapot a tápdrótokról és szépen külön tenni.
Aztán rámérni a csonkban található elektronika két kijövő huzaljára - bedugott (mondjuk - foglalatba tekert) állapotában. Ha van rajta bármiféle tápfeszültség, akkor az bizony JÓ!
Most jön utána az "LED-lap".
Be kell állítani a mérőtápfeszt - pl. műszerrel - egy munka-ellenálláson (kb. 120 - 150 ohm) keresztül úgy 2,6-3,2 V-ra. Aztán türelmesen, de szépen egyenként kiméregetni az SMD LED-eket.
Ha egy sem világít, akkor a műszerrel mért állásában kissé emelni kell a tápfeszültséget - mert valahol azért majd csak elkezdi ... (van pl. olyan, amelyikben 3 db. -vagy 6 db. LED van egybeintegrálva, így az minimum 8-9 voltnál kezd el "hunyorogni")
Így végigmérve a LED-eket, persze egyből kijön, melyik lenne a sorjában a hibás.
(mint régebben volt a karácsonyfa izzóknál).
Most jön a trükk.
Ha több azonos tipusú és gyártmányú LED körte van, de nem mindegyiknek ugyanaz a baja, akkor lehet a nem működő elektronika működő LED lapját egy nem működő LED-lap működő elektronikájával szépen párosítani.
Ha működik - akkor máris van egy ingyen lámpád!
Én nagyon sokat javítottam így, de még olyan is volt, hogy szépen összepárosítottam teljesen már tipusokkal - aztán - az egyezőség okán mégis működik.
Mert van ám ezekben rejtve valami általános világszabvány.
Ha pedig a LED lapon a dióda lenne nem jó, simán le lehet faragni egy elég éles késsel (én pl. tapétavágóval szoktam). Óvatosan, hogy azért a panel ne sérüljön meg.
Ha több hasonló egyforma lap van, és persze több rossz diódával, akkor az egyiket simán be lehet áldozni - javításhoz a másikokhoz - "alkatrész-bányának"!
Én a konyhában a gáztűzhelyre ráteszek egy vaslapot, arra meg rá a LED-lapot - majd szépen elkezdem melengetni. Amikor a forrasztás elenged, csak simán leseprem róla a diódákat, és meg van mentve a haza. Azokból aztán simán lehet a "kipécézett" hibásakat pótolni.
Ráforrasztva s tűhegy-csúcsos Wehler pákával (a polaritásra odafigyelve) lehet szépen tesztelni.
Ha működik - AKKOR összerakva ismét van egy ingyen LED-es körtéd!
(#) V8engines válasza FAZ1 hozzászólására (») Márc 12, 2018 /
 
EZ szupi.
Egyszer átolvastam, de azt hiszem még többször átrágom, mert ahogy kezdtem beleolvasni, már rögtön mondta is a belső hang: "Ez nem neked van kitalálva ám, felejtsd el!".

De amúgy miért ne. Bár komoly mérő felszereléseim nincsenek, pl. feszültségállításos tápjaim. De nem érzem magam nagyon elveszettnek. Csak az elektronikázást tovább kellett volna tanulnom.
Amúgy 2 db van belőle. Már mindkettőt szétpattintottam.

Sőőőőt!

Rendeltem egy kerti szivattyút -előző besz@rt 12 év után-, adtak hozzá ajándékba egy LED "égőt", na mondom, v.hova jó lesz, más nem, a budiba. 8w-os, de már az első foglalat tesztelésnél elbukott. Majd betekertem még másik kettőbe, de ott se akart virítani semmit. Ez ám a tartósság.
Na mondom, ha már ennyire benne vagyok a csuda"izzók" szétszedésében, há', ezt is meglesem. Egészen más típus, viccesnek is találtam a nevét (amúgy csak orosz leírás volt dobozában). Szojuz névre hallgat. Ez a fordítás még ment nekem, más nem (80-as években jártam az általánost), de nem is merültem bele.

Na szóval szétpattintottam, még gagyibb, mint előbbi két elhalálozott. Még hűtőlapon sincs a LED nyáklap.
T formában van elhelyezve a két nyák és egyszerűen forrasztottak két pontot. Olyan jól sikerült nekik, hogy mire összerakták az "izzót", már el is engedett az egyik. Na most én megorvosoltam mind két pontot, adtam pillanatragasztót a T elrendezéses nyákoknak, mert még csak massza sem fogta őket össze/egymáshoz.

Betekertem egy foglalatba, kapcsoltam 220-at, és magam is csodálkoztam hogy megoldottam ennyivel. Így hát visszaragasztottam rá a burát is, és kész. Amíg megy, jó lesz.

Ja nem vitték ám túlzásba a LED darabszámot. 9 elég volt nekik a gyárban. Végül is van fénye. De szeret bepislákolni. WC-n tökéletes élete lesz.

Ennyi a történetem. Ha netán lesz kedvem, energiám és kiméricskéltem a másik két elhalálozottat, vagy segítségre lenne még szükségem, jelentkezni fogok.

Addig is köszönöm az infókat FAZ1!
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2018
(#) Petyaa válasza V8engines hozzászólására (») Márc 13, 2018 /
 
Szerintem ha az ilyen ajándék ledes izzók belül sima halogén izzók lennének, egy egyszerű usernek fel sem tűnne.
(#) Honda130 hozzászólása Márc 13, 2018 /
 
Sziasztok!
Ezúttal is hozzátok szeretnék fordulni, mert oly sokszor sikerült már megoldani, ha volt valami elektronikai problémám.
Ezúttal a LED-es fényforrásokkal kapcsolatban lenne egy szerintem sok embernél előforduló problémám.
Vettem a Metro-ban egy kis kültéri LED-es reflektort. Nem nagy, csak 20Watt-os. A kis műhelyem világítását szeretném vele megoldani. Fel is szereltem, világít is szépen. Úgy terveztem, hogy veszek esetleg mégegyet is ha később kelleni fog. De ha kikapcsolom, halványan világít a fele mennyiségű led. Miért? Gondoltam kikötöm az egyik szálat, de ha csak egyetlen egy szál is be van kötve, már világít. Bevallom, nem néztem meg, hogy melyik szál kell ahhoz, hogy halványan világítson, de csak az egy szál bekötésére is képes úgy működni, hogy a villany kapcsolót is érzi. Ha le van kapcsolva, akkor halványan dereng, ha felkapcsolom, akkor kicsit jobban. Nem hiszem el. Mi történik? Feltaláltam a perpétu mobile-t?
Légyszi segítsetek! Van egy villanyszerelő kollégám, az már a vadonat új reflektoromat akarja szétszedni. Mondván hogy majd ő megnézi. Tényleg ez lenne a megoldás?
Köszönöm Szépen!

189926_1.jpg
    
(#) Johnycorp válasza Honda130 hozzászólására (») Márc 13, 2018 /
 
Szia.

Van már LED-es téma:
Bővebben: Link

Egyébként több dolog is okozhatja a jelenséget:
- Nem a fázist szakítja meg a kapcsoló
- Glim visszajelző van a kapcsolóban és azon keresztül lép fel a jelenség

Nem feltétlenül jó ötlet a reflektort szétszedni a villanyszerelő részéről. Talán mérnie kellene először, jó szakemberhez méltóan...
Mivel a LED reflektorban lévő elektronikus tápegység van, ezért van a jelenség.
A fórumon volt már róla szó.

Megoldás lehet a bekötés átnézése. Valamint a reflektor fázis és nulla pontja közé egy megfelelő kondenzátor (párszáz nanofarad - X2 kategória 250VAC), vagy megfelelő ellenállás bekötése söntnek.
(#) Honda130 válasza Johnycorp hozzászólására (») Márc 13, 2018 /
 
Köszönöm a választ! Tudom hogy van LED-es téma, de pontosan ilyen címűt nem találtam.
A hsz-edre a válaszom:
A fázist szakítja meg a kapcsoló, mert én kötöttem be.
Glim visszajelző nincs a kapcsolóban.
A kondenzátort megpróbálom bekötni. Ha ellenállást kötök be, akkor nem fog nekem titokban fogyasztani?

Köszönöm!
(#) goreny válasza Honda130 hozzászólására (») Márc 13, 2018 /
 
Okozhatja még a hosszú, esetleg más aktív vezetékek mellett levő vezetékezés.
(#) Gafly válasza Honda130 hozzászólására (») Márc 13, 2018 /
 
Idézet:
„Ha ellenállást kötök be, akkor nem fog nekem titokban fogyasztani?”

De.
(#) Johnycorp válasza Gafly hozzászólására (») Márc 13, 2018 /
 
Honda130: Való igaz, fogyasztani fog.

Információként:
Nekem (ha jól rémlik) egy helyen 2 db 4, 7k Ohm / 5 W ellenállás van sorba kötve.
Ez hozzávetőlegesen 5,6 W extra fogyasztást jelent akkor, amikor üzemel a LED reflektor.
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2018
(#) Inhouse válasza Johnycorp hozzászólására (») Márc 14, 2018 /
 
Idézet:
„egy helyen 2 db 4, 7k Ohm / 5 W ellenállás van sorba kötve”
Talán párhuzamosan?
(#) Honda130 hozzászólása Márc 14, 2018 /
 
Urak.
Tisztelettel megköszönöm a sok választ amit felém címeztetek. Akkor most sorba, vagy párhuzamosan? Kondit vagy ellenállást?

Még egy bátortalan kérdésem lenne: Mi van akkor, ha a ledes világítást úgy kötöm be, hogy valami két pólusú kapcsolóval kapcsolom és fázist, nullát egyaránt megszakítom vele?
(#) Sendi válasza Honda130 hozzászólására (») Márc 14, 2018 /
 
Szia. Nemrég találkoztam egy ilyen problémával. 20 W-os reflektor kikapcsolás után villogott.
Az mozgás érzékelős volt. Nem tudom, hogy a tied az e. Ha igen, akkor a mozgásérzékelő kapcsoló reléjének az érintkezőjével párhuzamosan kapcsolt szikraoltó kondenzátor egyik lábát kell elvágni.
Azon keresztül töltődött.
Következő: »»   114 / 178
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem