Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Sonoff Basic WiFi smart switch feszültségtűrése
Lapozás: OK   1 / 2
(#) pls hozzászólása Márc 16, 2018 /
 
Kínai gyártmányú Sonoff Basic wifi távkapcsolóhoz nem kaptam adatlapot. Tudná-e segíteni valaki a következőkben:
A kimenetét párhuzamosan akarom kötni kézi kapcsolóval, és más relé kontaktussal. Azt hallom, hogy relé kattanik benne, ebből valószínűsítem, hogy a kimenet független a vezérlő áramkörtől. Helyes ez a feltevés? De ha a kimenet valóban csak a relé érintkezői közvetlen kivezetve, akkor miért van rajtuk megjelölve, hogy melyik a fázis és melyik a nulla? A kézi kapcsolóról és a másik reléről jöhet visszafelé feszültség. Nem okozhat ez problémát, ha esetleg nem két független érintkező, hanem valami belül még rá van kötve?
További kérdéseim: A bemeneti feszültségre 90-250V van megadva, a kimenetre nincs adat. A kimenetét lehet közvetlenül 230V kapcsolgatására használni?
Mennyire van elszigetelve a be és kimenet? Lehet a bemenetére másik fázist kötni, mint amit kapcsol? Elég nagy a nyák lapon a fóliák közti távolság hogy ne üssön át?

Végül: Vannak ennek a wifi kapcsolónak 2 és 4 áramkör kapcsolására szolgáló változatai. Azokban mennyire vannak elszigetelve a kimenetek? Köthető rájuk különböző fázis?
(#) andrisgazda válasza pls hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
A bemenetet kapcsolja a kimenetre egy rele erintkezoin keresztul es a relet vezerli a wifi.

https://www.youtube.com/watch?v=Wzjhv_rwPAo

Ha megnezed egy multimeterrel akkor fazis-fazis es null-null kozott folytonossag kene legyen paronkent a zart kapcsolo eseten.

Valoszinu hogy a bemenetrol veszi a sajat tapfeszultseget is, ezert lehet az alsofeszultseghatar megadva.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2018
(#) Johnycorp válasza pls hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Üdv.

Mivel nem adtál meg más infót, linket, így netes keresés alapján tudok csak nyilatkozni:
Láthatólag (némely ábra szerint) eszköz a ráadott feszültséget képes kiadni a relé segítségével a kimenetre.
Ezt egyszerűen ellenőrizheted. bekötöd rá a tápfeszültséget, a kimenetre pedig egy kis áramú 230V fogyasztót vagy akár AC feszültségmérőt és kapcsolsz az eszközzel.
Ha így van, akkor NEM KÖTHETSZ a kimenettel párhuzamosan kapcsolót, csak azon elv szerint, ahogy a Sonoff is kapcsolja a kimeneti relét. Ha kell, lerajzolom (ha így működik tényleg).
Ezért is van a kimenetnél jelölve a Fázis és Nulla, mivel a nulla direktben kint van és a fázist kapcsolja a relé kontaktus.

A kimenet feszültségszintje tehát függ a bemeneti betáplálás szintjétől. A kimenet terhelhetősége az eszközön megadottak szerint lehetséges. Gondolom maximum 10A, de én csínján bánnék ezzel, legyen inkább kevesebb. Mivel ez az érték fogyasztó jellegétől függ. A kínaiak egyébként is szeretnek jó számokat írni...

A kimenet szigetelése a fentiek szerint nem galvanikus. Bár láttam egy-két képet a neten, amely szerint egy JUMPER lehúzásával a be és kimenet független lehet.

Tudsz esetleg a panel MINDKÉT oldaláról fotót csinálni és felrakni ide, (csak legyen jó minőségű). Akkor meg tudom nézni, hogy milyen is a megoldása.

A négy áramkörös eszközöknél (szintén képtalálat alapján) úgy látom, hogy mindegyik relé kimenete ki van vezetve külön, külön, tehát feszültség független a betáplálástól és egymástól is.

Remélem segített az információ.
(#) vargham válasza pls hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
Idézet:
„A kimenetét párhuzamosan akarom kötni kézi kapcsolóval, és más relé kontaktussal.”

Miért? Azt írd le, hogy mit szeretnél elérni, ne azt, hogy hogyan. Biztosan van rá egyszerűbb megoldás. Ha már ott van egy mikrokontroller...
(#) kaqkk válasza pls hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
A leg egyszerűbb ha a kimenetére kötsz egy 230v os relét-mágneskapcsolót , annak az érintkezőivel már már bármilyen terhelést kapcsolhatsz.
(#) _barby_ hozzászólása Márc 17, 2018 / 1
 
Üvölt e cím..!
(#) Gafly válasza _barby_ hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
Tudád Fábián, közelg' a választás
Sok dolga lészen a moderátoroknak...

Én ebben csak annyit tudok munkájukban segíteni, hogy "önmoderálok -> bedugulok".
(#) scooby_ válasza pls hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
Szia!
Én már 3 ilyen kapcsolót is vettem. Valóban relé kapcsol benne, viszont azt a fázist kapcsolgatja, amit Te rákapcsolsz. Tehát ha párhuzamosan akarsz vele kapcsolókat kötögetni, érdemes előtte meggyőződni arról, hogy a többi kapcsoló is egyazon fázist kapcsolja.

A másik, ezt csak kiegészítésként írom mindenkinek, mint tapasztalat: Ha valaki SONOFF WALLTOUCH kapcsolót vesz, mindenképpen EU szabványút vegyen. A UK szabványhoz eleve nehéz itthon aljzatot találni (nagy kocka doboz...), illetve az itthoni WIFI hálózatot csak nagyon bizonytalanul tudja használni. Az EU-s szabványú kapcsolónak azt hiszem az egyik legnagyobb hátránya az, hogy csak egy "csoportos/kapcsolós/relés" változat kapható belőle, így ahány kapcsolni kívánt eszközöd van egy áramkörön, oda annyi darab ilyen kapcsolót is kell venni. Egyébként az ALEXA intelligens vezérlővel is szépen együtt tud dolgozni.
Másik tapasztalat, ha már nagy örömömre létre jött ez a topic: SONOFF RF-híd. Sajnos nem minden kódot fogad el egy adott frekvencián belül (433MHz). Pl. a redőnyömét az istennek sem akarja, pedig az is 433MHz-en küldi a jelet. Egyébként ez is szépen együtt dolgozik az alexával.
Az RF-híd kiváltására azt hiszem a RM2 PRO hozhat megoldást. Ott is nagyon oda kell figyelni, hogy az ember mit vesz! Tapasztalatom, hogy belőle is gyártottak olyat, ami nem nagyon dolgozik együtt az alexával. Ezt íoutubeon el is mondja Paul Hilbbert (RM-Bridge-en keresztül, mondjuk saját RF távirányítót beolvasva)
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2018
(#) pls válasza vargham hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
Kérted, hogy írjam le a célt, amihez kapcsolót keresek:

Van egy nagy épület, aminek az udvarát párhuzamosan kötött LED reflektorok világítják meg. Teljesítményfelvételük összesen 600W. Ezeket két mágneskapcsoló kapcsolgatja. Az egyik mágneskapcsolót az épület több helyén elhelyezett, párhuzamosan kötött kapcsolók kapcsolják, a másikat pedig az udvar különböző részein lévő infra érzékelők. Mind a kapcsolók, mind az érzékelők úgy vannak bekötve, hogy a fázist kapcsolják a jmágneskapcsoló tekercsére. Így a világítás az épületből több helyen is felkapcsolható, és mozgás észlelése esetén automatikusan is felkapcsolódik. Ez utóbbin van még egy tiltó kapcsoló, ami az infra érzékelők és a mágneskapcsoló tekercse közé van kötve. Ez arra szolgál, hogy szükség esetén a mozgásérzékelőket le lehessen tiltani. (például rakodás, nagy szél esetén, stb.)

Ez a rendszer adott. Ezt akarják most úgy bővíteni, hogy távolról is kapcsolgatni lehessen, illetve ha egyszerűen megoldható, a tiltást távolról is ki-be lehessen kapcsolni. Persze minél olcsóbban, kevesebb munkával. Az elosztószekrény korlátozott mérete miatt lehetőleg további mágneskapcsolók nélkül.
Ami tovább bonyolítja a dolgot, hogy az a hely, ahol elég erős a wifi, távol, és másik fázison van, mint az elosztó szekrény a mágneskapcsolókkal, ráadásul nem ugyanazon a fi relén. A legközelebb hozzá egy kapcsoló van, amivel a külső világítás kapcsolható.

Legegyszerűbben két olyan wifi kapcsolóval lehetne megoldani, aminél a mágneskapcsoló érintkezői vannak közvetlenül kivezetve, és a kimenet-bemenet közti átütési szilárdság megfelel a szabványoknak. Vagy morse érinkezőjű wifi kapcsolók, vagy az egyik feszültség nélküli állapotban zárt, a másik nyitott típus lenne az optimális.
Az elosztó szekrényben viszont ott a switch, ha lenne ilyen kapcsolóból nem Wifi, hanem LAN bemenetű, az egyszerűen ráköthető lenne. Ez lenne a legszimpatikusabb megoldás. Persze, ha nem túl drága.
(#) pls válasza scooby_ hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
Hogy nem jutott eszembe hogy égőt tegyek rá! Igazad van, tényleg a bemenő fázist és nullát kapcsolja a kimenetre.
(#) pls válasza Johnycorp hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
Készítettem az egyik oldaláról fotót, hogy a szöveg jól látsszon. a többi oldalán nincs semmi felirat egy köralakú címkén kívül, amire az van írva, hogy OK.

A két és 4 áramkörös változatot még nem kaptam meg, arról egyenlőre nem tudok képet küldeni.
(#) icserny hozzászólása Márc 18, 2018 /
 
Ezen az oldalon van belső fénykép és kapcsolási rajz is.
(#) scooby_ válasza pls hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
Nem-nem! A Nulla az mindenhol ugyan az a nulla. A fázis változhat, bár igazából egy panellakásban általában abból is csak egy van. Viszont ez a kapcsoló csak a fázist kapcsolja, a nullát nem. (legalább is az enyémek nem.) LAN-os nem igazán létezik szerintem ebből a fajtából tudtommal. Ennek pont ez a lényege, hogy távolról, wifin lehessen vezérelni.
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2018
(#) pls válasza icserny hozzászólására (») Márc 19, 2018 /
 
Köszi, ez nagyon hasznos volt.
(#) pls hozzászólása Ápr 2, 2018 /
 
Köszönöm mindenkinek a válaszokat. Kaptam tőletek elég adatot ahhoz, hogy a csomagolásból hiányzó adatlap nélkül is fel tudjam használni a wifi relét.

A hosszú vezetékezés helyett azt a módszert választottam, hogy egy wifi expanderrel közelebb vittem a wifi jelet a kapcsolószekrényhez, így már elég a jel a stabil működéshez.
(#) pls hozzászólása Ápr 2, 2018 /
 
A Sonoff wifi switch-hez ajánlanak (bar kód formájában) egy app-ot. Ezzel működik is a felhőben valami kínai szerveren át, csak ott előbb létre kell hozni egy fiókot.

A kérdésem az lenne, hogy tudtok-e olyan app-ot ajánlani, ami nem a felhőn át kezeli, hanem közvetlenül, külső (router előtti) ip címen és porton keresztül. (külső fix IP:portszám formában).

Még két kérdés erről a switch-ről: Lehet-e fix belső, (router utáni) IP címre tenni - esetleg valami app segítségével, és több wifi esetén kiválasztja-e a legerősebbet, vagy ragaszkodik ahhoz, amire korábban be lett állítva.

Arról a sonoff kapcsolóról lenne szó, amiről a
https://www.hobbielektronika.hu/forum/sonoff-basic-wifi-smart-switc...turese témában már tettem fel kérdéseket.
(#) Johnycorp válasza pls hozzászólására (») Ápr 2, 2018 /
 
Üdv.

Ez a kérdés akár elfért volna abban a topicban is.

Egyébként, ha a Sonoff első beállításakor meg kell adni (vagy van eleve neki egyedi) azonosítója (a Wi-FI SSID és jelszótól külön), akkor ugyebár azzal van azonosítva a felhőben.
Az eszköz kezelése egy másik app-on keresztül nem egyszerű. Mert ehhez a benne futó programnak nem kliens, hannem szerver módban kellene lennie.
Most kapcsolódik a Wi-Fi-re és az azonosítója segítségével küldi az adatokat a felhőbe. A kliens app is a felhőhöz kapcsolódik és onnan olvassa ki a készülék adatait.
Ahhoz, hogy egy app az eszközhöz közvetlen tudjon kapcsolódni, szükséges, hogy a Sonoff új firmware képes legyen fogadni a rá beérkező kéréseket.
Nem maga a dolog elve az ördöngös, hanem a megvalósítás követelményei. Csináltam már én is hasonlót ESP8266-ra 83 kimenet, két hőmérés, 3 idegen feszültség meglétének figyelése - mindez az eszköz IP címén érhető el).
Persze az egésznek a nyűgje akkor van, ha az interneten át így akarod elérni. Mert akkor vagy fix IP kell az internet oldalra vagy publikus és dinamikus IP. Továbbá port nyitás, átirányítás és az eszköznek fix IP a belső hálózaton. És már kész is van.

Az eredeti Sonoff elvileg bármilyen belső hálózaton megy, csak legyen neki internet. Ő kliensként a szerverre kapcsolódik. A szerver van fix helyen az interneten.

Több Wi-Fi közül nem hinném, hogy tudna választani. Mert akkor a beállításaiban meg lehetne több Wi-Fi hozzáférést is adni. És működés közben ezek közül választana. Erre app nincs.
Maximum akkor keresi a legerősebbet, ha az adott területen több Wi-Fi pont is van, mindegyiknek ugyanaz az SSID-je és a jelszava. De a területen belül máshol vannak (pl: nagyobb lakás vagy kis vállalat telephelye).
(#) pls válasza Johnycorp hozzászólására (») Ápr 5, 2018 /
 
Üdv.

A hétfői 23 óra 19 perckor kelt hozzászólásom harmadik bekezdésében egy olyan app létezésére és nevére kérdeztem rá, amivel közvetlenül, helyben, bele lehetne „nézni” Sonoff-ba. Azaz megnézhetném, melyik wifire csatlakozott, és esetleg direktben be tudnám írni a jelszót, felhasználónevet, netán a fix ip-t. Ez azért lenne jó, mert több Wifi van a környéken, más-más SSID-vel és jelszóval, és mind ugyanarra a routerre csatlakoznak. Nehézkes a csatlakozás, mert végig kell próbálgatnom több SSID-t és jelszót, mire megtalálom, melyikre csatlakozott. Nem tudom én meghatározni, melyikre csatlakozzon. Illetve csak nagyon körülményesen, kikapcsolom a többi wifit, és csak azután kapcsolom vissza, ha már csatlakozott az általam kiválasztottra. Azért kérdeztem rá arra is, hogy nem áll-e esetleg át másikra, mert akkor annak a jelszavát is meg kellene adni neki valahol.

Ami a felhőt illeti, nekem nem szimpatikus ebben a mindent és mindenkit megfigyelünk világban. Van 6 db fix ip címem, jobban szeretem ezeket használni. Van olyan konnektorba dugaszolható switch-em, aminél választani lehet, hogy felhőt, fix IP-t vagy domain nevet akarok-e használni. A Sonoff-nak is tudnia kell valami ilyesmit, mert a belső hálózaton bármelyik SSID-re csatlakozok is a telefonnal, tudom ki-be kapcsolni. Ezért kérdeztem rá, hogy nem tud-e valaki olyan App-ról, ami nem a felhőn át megy.
(#) pls hozzászólása Máj 6, 2018 /
 
Időközben felszereltem a szóbanforgó wifi távkapcsolót. Van vele egy problémám. A hálózaton stabilan fent van, de a párosítást többször elfelejtette. Van valakinek erről tapasztalata, és valami megoldás rá?

Az működtetéséhez használt app. időnként kéri, hogy erősítsem meg a regisztrációt. Normális ez? Tudja-e valaki, hogy ezt rendszeresen fogja-e kérni a jövőben is, és milyen gyakorisággal?
(#) morfondi válasza pls hozzászólására (») Jan 14, 2019 /
 
Szia! Nem tudom, esedékes-e még, tegyél rá ESPEasy-t, az nem kér felhőt.
(#) sany hozzászólása Feb 26, 2019 /
 
Remélem elfér a kérdésem itt a topikban.
Vettem egy ilyen Sonoff fantázianevű terméket. Azt vettem észre, hogy a benne található relé nagyon melegszik meghúzott állapotban. Így nem merem felügyelet nélkül hagyni pl. egy elosztódobozban.
Aki esetleg már használt vagy használ ilyen terméket, tapasztalt melegedést a működése közben?
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2019
(#) Bakman válasza sany hozzászólására (») Feb 26, 2019 /
 
Hány V-os relé van benne és az mennyit kap? Ha túl lenne terhelve a relé tekercse, arról azért lehetne tudni, hála az internetnek.
(#) sany válasza Bakman hozzászólására (») Feb 26, 2019 /
 
A relé típusa GOLDEN GI-1A-5DH. Ha nem tévedek 3V -os. 2,94V -ot mértem a kivezetésein.
(#) sany hozzászólása Feb 26, 2019 /
 
A belső felépítése pedig ugyan olyan, mint a képen.
(#) pls válasza sany hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Nekem 3 db működik tavaly nyár óta. Az egyikkel a karácsonyi díszvilágítást kapcsolgatom, ilyenkor sötétedéstől hajnalig megy. A belül nem tudom, mennyire meleg, de kívül kézzel megtapintva nem éri el a testhőmérsékletet. (35 fok)
(#) pls válasza morfondi hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Milyen verziójú androidon használod az ESPEasy-t?
(#) Janifly hozzászólása Ápr 8, 2019 /
 
Sziasztok!
Vettem egy ilyen kapcsolót (a hőmérős változatot) Kazán kapcsolására. A kazánnak viszont egy saját áramkörét kellene megszakítania vagy zárnia és nem a fázist ráadnia. Van ilyen verziója a kapcsolónak? Vagy át lehet úgy alakítani, hogy csak egy megszakító kapcsolóként működjön?
(#) Johnycorp válasza Janifly hozzászólására (») Ápr 8, 2019 / 1
 
Szia.

Egyszerűen működtess Sonoff-al egy 230V AC tekercssel rendelkező kis-relét.
Annak pedig a feszültségmentes kontaktusaival már azt kapcsoltatsz, amit csak akarsz.
Van ezekből 1x vagy 2x váltóérintkezős is. Gondolom nem kell nagy áramot kapcsolnod a kazán körében.

Például valami hasonlóval megoldható:
Bővebben: Link
(#) pipi válasza Janifly hozzászólására (») Ápr 8, 2019 / 1
 
Hali!
Ha van helyed, kiforrasztod a relét a sonoffból, és csak a tekercsét kábelezed vissza,
A kapcsolt érintkezőit meg ahová akarod...
(#) pls válasza Janifly hozzászólására (») Ápr 8, 2019 /
 
Nekem is volt hasonló problémám. Pipi válaszához hasonló megoldást választottam, de hogy ne lógjon kívül a relé, a helyén hagytam, és csak a relé érintkezőt vezettem ki. (természetesen miután elválasztottam az áramkör többi részétől!)

Azon a verzión, amit átalakítottam, a relé egyik kontaktusa közvetlen ki van vezetve a sorkapocsra, ezzel nincs semmi gond. A sorkapocs másik fele közvetlenül a fázisra megy. Ezt a fóliát alkalmas helyen elvágva a sorkapocs lába felszabadítható. Így a fóliától elválasztott relé kontaktust egy vezetékkel át lehet kötni a sorkapocsra. Kívülről semmi sem látszik ebből az átalakításból. Jumperekkel ezt gyárilag is megoldhatták volna, és sokoldalúbb lenne a felhasználhatósága.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem