Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Segitseget kernek! Van egy kapcsolom a haz kulso falan, ami egy 1400W-os szivattyut kapcsol be-ki. Egyeb problema miatt a viz hamar kifogy a kutbol, igy nekem kell az automata rendszert jatszanom, vagyis ott ulok a kapcsolo mellett es le-fel kapcsolgatok. Nincs valakinek otlete, hogyan lehetne az idozitest ugy megoldani, hogy a kapcsolo felkapcsolasa utan automatikusan 1-1 percenkent levegye illetve visszaadja az aramot a szivattyunak? Igy az egy perces locsolasi ido utan az egy perces allas alatt siman visszatoltene a kut sajat magat. Letezik ilyen "idokapcsolo"? Biztos nem ez a neve... Kosz elore is, S.
555-el megvalósított astabil multivibrátor, 1 percesre beállított periódusidővel, relével a kimeneten.
Huha, ez nekem kinai. Hol lehet beszerezni, mennyibe kerul es tenyleg azt tudja ami nekem kellene? Koszontem elore is!
S.
szerintem egy egyszerű 555-vel megoldot a problémát+ egy relé ami szakitsa meg az áramot.A rajzot a segédprogramok monostabil multivibrátor 555-el megkapod othan kiszámolja az alkatrész értékeket+egy NPN tranyó ami vezérli a relédet
A monostabil nem jó, mert akkor állandóan újra kell indítania kézzel és akkor nem csinált semmit. Astabil kell.
Sandokan6: Az oldalon van ilyen kapcsolás és számológép az adatokhoz. A relé legalább 10A-ert bírjon. Majd később ha valaki meg nem előz, rakok fel egyszerű rajzot vagy linket.
astabil multivibivrátor 555-el szintén a segédprogramok között megtalálod lehet kapni 10Amperes reléket is szerintem ez nem probléma
Nem nagyon ertem mirol beszeltek, de az a lenyeg, hogy Ti ertsetek.
![]() Kosz, S.
Villanyszerelő boltban érdeklődj C sínre pattintható változat biztosan van valami hasonló pl . Ezen be tudsz állítani különböző időket a mP től a több percesig, és azt biztosan tudja amit te akarsz, csak megfelelően kell beállítani. A hozzá adott használati utasításban meg benne van a bekötése,és a kapcsolók beállítása. Egy mágneskapcsolót kötnék rá és azzal kapcsoltatnám a motort.
Aggodalom mi van ha mégsem töltődött fel a kút,esetleg elengedte a lábszelep a vizet... Ja és persze szerintem mágneskapcsolóstúl min 10e (jelfogóval nem biztos hogy próbálkoznék ,bár az olcsóbb de szerintem nem bírná huzamosabb ideig esetleg csak abból is valami jobb fajta robusztus nagy érintőtávolságú)
Valóban ez a legegyszerűbb megoldás ha építeni nem akar. Csak ügyeljen rá, hogy 5 ampernél nagyobb legyen a terhelhetősége, mert szerintem egy 1400 wattos szivattyú 5-nél többet vesz fel.
Én a magam részéről az időzítést nem tartom korrekt megoldásnak, azonkívül - ha nem akarsz/tudsz elektronikát építeni - elég drága mulatság.
Némi kézügyességgel tudnál készíteni egy úszó kapcsolós megoldást, ami a vízszint kritikus értékre csökkenésénél leállítja, majd - egy felső szintnél - újra indítja a szivattyút. Persze 1400W-nál a mágneskapcsolót - vagy inkább szilárdtest-relét - nem lehet kispórolni. Ha emellett döntesz, itt többen is tudunk majd segíteni.
Hat a draga mulatsag attol fugg mennyire draga? A hidrofolos, nyomasszabalyzos, stb... megoldasoknal biztosan olcsobb, meg "fajdalommentesebb" is szoval ezt probalom ki elsokent. No akkor megprobalom osszefoglalni, segitsetek ha kihagytam valamit.
- Timers Multifunctions Types DMB51 v. DMB71 ??? - rele? - Astabil multivibrator 555 ? - magneskapcsolo? Ha ezzel a llistaval megyek egy villanyosboltba vajon elhajtanak? :o) Osszeszerelni egyebkent segit a szomszedom, aki olyan "hobbivillanyszerelo" tipus. Meg fogja tudni csinalni vagy spec tudomany kell hozza? Kosz. S.
Csak az első kettővel menj a villamossági boltba ,ha úgy döntesz hogy a villanyszerelő ismerősöddel akarod megépíteni.A típus csak tájékoztató jellegű,remélem felétek is olyan segítőkész boltosok vannak mint Szegeden.(elmondod a problémád úgyis találnak rá megoldást.)
A második kettővel a rádióamatőr boltba menj ha van kedved panelt készíteni forrasztani ...utánnajárni hogy mi mitől működik. Ezek is önmagukban működnek meg az első kettő is. Bár a relét meg a mágneskapcsolót felcserélted.
Nekem is az jutott eszembe, mint Sebi-nek! Van olyan szivattyú (búvárszivattyú), melyre már alapból rá van szerelve egy kis szerkezet, ami akkor kapcsol be, ha a vízszint a szivattyú felett van (ez azért is fontos, mert vízhűtéses a motort!), ha az úszó alá esik a vízszint, kikapcsol! Ehhez csak mechanika kell, és esetleg egy relé!
szia
hasonló gond volt nállunk is régebben első megoldásként kicseréltük a szivattyut szinte semmit nem ért utána kicseréltük a kút felső részét kicsivel jobb de továbbra sem az igazi végül kihívtunk 1 kutas ismit kiszedte az összes csövet a földből és 1 exű szűrőcsere megoldotta a gondot, azóta is vígan megy ugyh inkább a hiba forrását keresd és még 1 kérdés milyen mély a kút?
Kellene berakni kb. 86db. pic-et, 93 multivibrátort, (lehet astabil is
![]() ![]() Na, viccet félre. Kicsit átestek néha ama négylábú túloldalára...Kb. így néz ki, külön megvásárolható formátumban. További információk PDF formátumban...és pl. ITT IS lehet kapni.
Szia,
Talan nem is kellett volna leirnom a magat a kutas temat, mert igy sok hasznos (tenyleg hasznos) info elhangzik, amiket egyelore nem szeretnek kiprobalni. Aztan ha minden kotel szakad es mondjuk ugrik ez a kapcsolos dolog is, akkor raszanom magam kicsereltetem az also csoszalat (persze ujra szetvagom vele a fuvet) vagy megoldom mashogy a dolgot. De addig szeretnem kiprobalni ezt az egyszerunek tuno megoldast ami olcso es egyszeru, persze nem nekem hanem Nektek. De azert koszonom a tanacsokat, en is erzem, hogy ez a barkacsolas kisse hebehurgya megoldas, de most ez van... ![]() S.
Nem túl megbízható ez a fajta kapcsoló, tapasztalat. Rengeteg hely kell neki, szűk helyen képes felakadni és akkor nézheted, mikor kapcsol ki. Ezt nyílt színi vagy nagy aknákban, pincékben való szivattyúzásra találták ki, főleg szennyvízszivattyúkon van gyárilag. A miénken is, de nagyon hamar felváltottam egy időzítős kapcsolóval a működtetését.
Azt sem tudjuk mekkora átmérőjű ez a kút. Ez a kapcsoló max. egy betonkarimás régi kútban működne normálisan, de egy mai fúrt kút védőcső átmérője sem szokott nagyobb lenni 30-40 centinél, a vízcső meg 1.5-2"-os. Ott végképp nem működik. A kérdés pedig nem utalt arra, hogy kíván-e barkácsolni vagy nem, akkor pedig a 93 pic, 40 multivibrátor (astabil is ![]() ![]() ![]()
Ha van lehetőséged próbálj ki egy kb fele harmada telj szivattyút ezt még talán győzné a kutad is.
A fű miatt ne aggódj gyeptéglánként szedd fel(ásóval 15-20 cm kocka körbevágva felvéve).utána a gödröt amikor betemeted úgy csináld hogy szinte végig víze dobáld a földet csak a végén legyen olyan málykrémszerű puhaságú erre ráhelyezve a gyeptéglákat szintbeigazítva szinte észrevehetetlen marad a javítás.
sziasztok.szugsegem lenne egy olyan ido kapcsolora ameik 1 percre bekapcsol 10-15 percig all egy 65w-os motort szertnek vele uzemeltetni ha tud esetleg valaki model szamot mondani ugynevezett programozhato konektor ami ezt tudna a lenyeg az hogy egyfolytaban kapcsolgasson ejjel nappal 1perc be 10 perc ki
koszi
Szia
Omron H3DS-FL ütemadó relé a becsületes neve.Nézd meg az Adatlapot de szerintem erre gondolsz |
Bejelentkezés
Hirdetés |