Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mosógép vezérlők és általános problémáik
Lapozás: OK   492 / 580
(#) Benimii válasza Benimii hozzászólására (») Ápr 13, 2018 /
 
Sajnos így is ugyanazt produkálja.
(#) stevepapa válasza Benimii hozzászólására (») Ápr 13, 2018 /
 
Mérd meg a motor végén lévő " taho" tekercset. Ha szakadt akkor produkálja a jelzett hibát, vagy lelazult a mágnes a tengely végén.
(#) palko0125 hozzászólása Ápr 18, 2018 /
 
Sziasztok!
Lehet csak nekem új, de mint érdekesség megosztom veletek. Tegnap volt dolgom egy “Indesit” géppel, ami, ahogy a képen is látszik full whirlpool. Nem tudom ez a két márka hogyan jön össze, de domino vezérlő van benne stb stb.
Ha valaki összeakad egy ilyennel, úgyis rájön.
Szóval, mint érdekesség nézzétek meg.
Üdv, Palkó.
(#) FAZ1 hozzászólása Ápr 19, 2018 /
 
Én csak abban érzek problémát, hogy a vezérlésben az eprom IC teljesen be van forrasztva. Miért nem lehetett valami foglalatba tenni egy klasszikus "százlábú" formájában, és ha az embernek mondjuk nem teszik a beírt (előre beégetett) program, akkor kicseréli egy másik mosógép másik ilyen programjára.
Vagy ír hozzá programot saját maga. (pl. hosszabb "lötykölési" idő, rövidebb centrifugálási, stb.)
Nálunk a cégnél volt egy olyan berendezés (autokláv), ami hasonló, előre megírt epromos vezérléssel ment, ám a lehetősége mégis megvolt annak, hogy kezelője azt a saját igényei szerint átírhassa.

Ahogy nézegettem ezeket a mostani automata mosógépeket, a mechanika (motor, dob, súlyozás, rögzítések, stb.) mindnél csaknem ugyanazok, csupán az elrendezésükben vannak apró eltérések
(pl. a szennyvíz szivattyúja a szűrővel lehet hátul, ámde lehet elől is. Ahová a tervezője éppen helyet szánt neki), miközben az "okos" gépi programvezérlés az elviekben csaknem teljesen hasonló elektronikával történik.
(#) botesz válasza palko0125 hozzászólására (») Ápr 19, 2018 /
 
A whirlpool néhány éve megvette az indesitet.Ezek ellenére kapható mindkét cég konstrukciója más márkanéven pl: whirlpool néven indesit konstrukció és fordítva.
(#) FAZ1 válasza botesz hozzászólására (») Ápr 20, 2018 /
 
Ismerős.
Igaz - láttam én már Orion TV-t (LCD T2637S), amelyik több hasonló méretű (81 cm-es LCD) gyártmánnyal volt (Vestel 17MB12-2; Hitachi 17PW22-4) belsejében egy az egyben azonos!
(#) palko0125 hozzászólása Ápr 21, 2018 /
 
Sziasztok!
Valakinek van tapasztalata a képen látható géppel?
Akármelyik programot indítom elkezdi csinálni rendesen a dolgát, majd kb egy fél perc után hibát jelez. A képen látható ledek villognak. Minden periféria rendben van, volt amit cserével ellenőriztem, de semmi. Hibakódot meg úgy kb semmit sem találok a gépről. Ha valaki tud segítsen légyszi.
Előre is köszi.
Üdv, Palkó.
(#) csehattila2 válasza palko0125 hozzászólására (») Ápr 21, 2018 /
 
Szia!
Ez az F01 hibakód.A motor TRIAC rövidzára.Üdv Varga János
(#) FAZ1 válasza csehattila2 hozzászólására (») Ápr 22, 2018 /
 
A TRIAC cseréje tehát simán megoldja! Egy alkatrész boltban - tán még 300 forintba sincs!
De azért nézd meg bátran a főmotorban a szénkeféket is. Nekem csaknem hasonlókat csinált, de a legvégén kiderült (mivel azt TRIAC csere után tovább csinálta), hogy bizony a szénkeféi voltak nagyon elkopva!. Már nem igazán értek hozzá teljes mértékükben a motor kommutátorához.
(Egy nagyjából 7 éves Electrolux gépben! Akkor beletettem ideiglenesen egy Whirpool mosógépből kioperált, ám már kissé kopott szénkeféket - de időközben vettem újakat -
viszont még mindig azokkal a régi használ Whirpool-osokkal fut a gép. Érdekes, de szénkefe és szénkefe között mekkora nagy eltérések lehetnek. Valójában nem csak a mérete fontos, hanem az anyaga /a grafit/ puhasága/keménysége - szintén.)
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2018
(#) palko0125 válasza csehattila2 hozzászólására (») Ápr 22, 2018 /
 
Köszi a képet. Az alap hiba ez volt, (mondjuk ezt nem írtam le előtte) szénkefe és triak csere, mert az zárlatos volt, valamint ajtózár és azbő triakja szintén, de azóta megy ahogy írtam, de az f01-el. Próbálok bele egy másik motort, egyelőre nincs jobb ötletem, aztán meglátjuk.
(#) palko0125 válasza palko0125 hozzászólására (») Ápr 22, 2018 /
 
Cseréltem a motort is de semmi ugyanaz. A motor két reléjét is cseréltem már. A fura, hogy a centrifuga program “végig megy”, de a centrifuga végezetével leáll a motor, akkor kelenne még lazítania, és akkor dobja a hibát. Más programokon egytől egyig kb 20másofperc után jön a hiba rögtön.
(#) palko0125 válasza palko0125 hozzászólására (») Ápr 23, 2018 / 1
 
Nos, a processzor panel ( kis panel függőlegesen) cseréjével megoldódott a gond. Az azon levő smd elko-t is cseréltem de az se oldotta meg úgyyhogy végül kicseréltek az egészet és így megy.
Elképzelhető, hogy a processzornak lett valami baja vagy nem tudja kitörölni magából ezt a hibát. Ezt már nem tudom, de ez lett a mégső megoldás.
(#) Atti128 hozzászólása Ápr 25, 2018 /
 
Sziasztok. Adott egy indesit mosógép. Se kép se hang. A panelon megtaláltam egy alkatrészt ( talán ellenállás?) ami eldurrant. Kérdésem: Tapasztalataitok alapján még mit érdemes kicserélnem a panelen. Ic? dióda? sajnos kimérni nem tudom de mivel filléres tételek inkább kicserélek eggyel több elkót mint eggyel kevesebbet.


Köszönöm: Attila
(#) stevepapa válasza Atti128 hozzászólására (») Ápr 25, 2018 / 1
 
Ha az L1 re gondolsz az egy " ellenállás" kis értékű. Érdemes lenne végigmérni az alkatrészeket. Célszerűnek látom szakember beavatását, kérdésedet olvasva
(#) zolika60 válasza stevepapa hozzászólására (») Ápr 25, 2018 / 1
 
Az az "ellenállás" inkább induktivitás lehet.
(#) stevepapa válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 25, 2018 / 1
 
Így igaz, a pozíciószámból is látni. Mivel a kérdező nem igazán van toppon a témában, inkább egyszerűsítettem.
(#) Atti128 válasza stevepapa hozzászólására (») Ápr 25, 2018 /
 
Először is köszönöm! igen az L1-es induktivitásra gondoltam.
Más Whirpool paneleken van úgymond "javító csomag" ami ha a táp oldal megy ki akkor megvan mit kell cserélni ( ic- elko-dióda-ellenállás) arra gondoltam hogy esetleg erre a panelra is van valami hasonló.
(#) stevepapa válasza Atti128 hozzászólására (») Ápr 25, 2018 / 1
 
Célszerű kicserélni a táp ic-t, kondikat diódákat. Pár forintos tétel. Előtte meg kellene mérni az 5v tápkondit ha zárlat van valószínű, hogy a proci is elköszönt. Innentől javíthatatlannak mondható.
(#) karacsonytamas hozzászólása Ápr 27, 2018 /
 
Sziasztok!
Szerelő ajánlást szeretnék, mert:
Adott egy 10 éves electrolux ewt10420w, amely kifogástalanul működött eddig. 1x leállt program közepén, de kikapcs-bekapcs megoldotta. Most megint ez történt, de semmi nem oldotta meg. Program beállítható, start megnyomására pittyen ahogy kell és semmi mást nem csinál. Szerelő a szomszéd utcából hatezerért kijött, megnézte és azt mondta komplett elektronika csere, hatvan ropi. Annyi ilyen hozzászólás van, hogy kétszáz forintos alkatrész csere volt a megoldás, hogy annyira szeretnék vkit aki megnézi újabb hat-tíz ezerért és kicseréli a kétszáz forintos alkatrészt... Nem hiszem el hogy _teljesen_ tönkrement.
Köszönök minden segítséget!
Tamás
(#) még1MbR válasza karacsonytamas hozzászólására (») Ápr 27, 2018 /
 
Hehe, 30 ezerért kapni működő, használt, garis gépet, még az is olcsóbb és lesz egy halom alkatrészed
(#) chillytommi hozzászólása Ápr 30, 2018 /
 
Sziasztok!
Nem találtam hasonló problémát, hiába is kerestem, de felteszem a kérdésemet ide...
Van egy Whirlpool awe 9629 típusú mosógépem, ami eddig hibátlanul működött. Pár hete az egyik program közben egyszerűen leállt a gép - talán áramszünet miatt - és jó pár óra múlva tudtam újraindítani, hogy a programot megcsinálja, de akkor még ez is akadozott (konnektor kihúz, bedug, program beállít, led, lcd világít, rendben szív, mos, stb... majd kialudtak a fények és a gép megállt).

Eljutottunk egy félmegoldásos állapothoz:
A gép egyes programfokozatokban be sem kapcsol (kapcsoló forgatásakor az lcd elsötétül), de van olyan, ahol minden tökéletesem működik. Így pl. a "Napi töltet" elnevezésű - leggyakrabban használt - fokozat nem működik, de pl. a "Farmer" működik. Ahol a hőfok megemelésével hasonló mosást tudok lefuttatni, mint a "Napi töltet"-nél.

Mi lehet a gond?
(#) Bakman válasza karacsonytamas hozzászólására (») Ápr 30, 2018 /
 
Ez is kezd olyanná válni, mint ami a gázkazánoknál: vezérlőcsere. Aztán kiderül, hogy nem is ott a baj vagy egy 200 Ft-os alaktrészt kell kicserélni, esetleg forrasztási hibát javítani.

Valószínűleg a vezérlő tápegységében van a hiba.
(#) még1MbR hozzászólása Ápr 30, 2018 / 1
 
Sziasztok!
Beírom ide, hátha valakinek később jól jön...
Tehát múltkor írtam, hogy egyre hangosabb az Elektrolux EWW167580W (PNC:914604331) mosó, szárítógépem.
Nem húztam tovább, szétszedtem.
Persze ragasztott dob, szét kellett vágni kisflex-el. (kis fordulaton, vékony koronggal természetesen)

Bevallom őszintén, én szembe mentem az itt olvasottakkal és a ragasztásnál vágtam szét a dobot... több indokom is volt erre:
-meg voltak a gyári csavarhelyek felöntései a dobon, csak nem voltak kifúrva
-dobtól függetlenül, külön van a légcsapda a mosógépben.
-minden vágás, majd összehegesztés rövidíti a dobot 2-3mm-el, a második ilyen akció után beleér a forgórész a dobba.
-bármikor újra szétszedhetővé válik a dob, ha csavarozva van
-nincs szükség költséges műanyag hegesztésre

Nyilván kicsit macerásabb volt ezáltal (óvatos vágás, vágott felületek simára csiszolása, csavar furatok készítése, FBS pasztázás), de cserébe 7eFt-ból egy bármikor, dob rövidülés mentesen szétszedhető és könnyen javítható gépet kaptam.
Profi szerelőknek nyilván nem opció órákig vacakolni ezzel, meg is értem őket.
Nekem viszont mások az előnyök

A hozzá való csapágyak:
-1db 6305 2RS
-1db 6306 2RS
-1db szimmering 40,2x72x12/13,5 (na ilyent nem kapni, helyette 40,2x72x10/13,5 lett)

Köszönöm mindenkinek, aki korábban beírt a fórumba dob szétszedéssel kapcsolatban, visszaolvasva sokat okosodtam
(#) FAZ1 hozzászólása Máj 1, 2018 /
 
Én azt vettem észre - és CSUPÁN a mi gépünk példáján okulva - hogy ezeknek az elektronikájuk egyből "hülyét kap", ha a főmotornak bármiféle baja támad. Nálunk pl. a 7 éves Electrolux szénkeféi koptak nagyon el.
Kicseréltem egy Whirpool gép motorjának használt szénkeféire - és HURRÁ - ment tovább a mosás ...
mert persze - mikor romlik el ilyesmi? Háát - többnyire szombat délután /este/, mikor ebben az országban már a "fű se nő"!
Tehát - szépen beletettem a használt (kidobott mosógép motorjából kiműtött) szénkeféket.
Aztán hétfőn délelőtt szépen elmentem a szénkefe szaküzletbe (1081 Budapest, Népszínház utca 19) és megvettem hozzá 1400 forintért az újakat.
Most mindkét darab sorára vár, mivel nálam azok a használt Whirpool szénkefék még azóta is mennek!
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2018
(#) karacsonytamas válasza karacsonytamas hozzászólására (») Máj 3, 2018 /
 
No eljutott a vezérlés szervizbe (ottomat.hu), azt írta a szerelő a motor szénkefe szikrázása ölte meg, úgyhogy szénkefét kell cserélnem. Hol kapok szénkefét én ehhez a típushoz? [szerk: megtaláltam itt egy üzenettel feljebb, holnap megyek is érte] Mást kell ilyenkor csinálni, vagy csak kivenni a régit betenni az újat? valszeg* Valószínűleg meg tudom csinálni, de nem szoktam ilyesmit túl gyakran
Köszi!!

Miféle szeg az a "valszeg"?!
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) zolika60 válasza karacsonytamas hozzászólására (») Máj 3, 2018 /
 
Kommutátort szépen kitakarítani és polirpapírral felcsiszolni. Egyébként az új kefével is szikrázni fog.
(#) FAZ1 válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 6, 2018 /
 
Így igaz!
De azért nem árt a nútokat is kipucolni és áttörölni sebbenzinnel, hogy ne legyen benne grafit- és rézpormaradványos az a sok kis hézag.
Ha egy kefe szikrázik, az már régen nem jó. Persze - megeshet, mert miért ne? - ám ideális esetben azért nem igazán.
A mai - az ilyen nagy áramokat felvevő motoroknál - már nem is merőleges a kommutátorra nézve a kefék megvezetése, hanem afféle "érintőleges", hogy minél nagyobb felületeken érintkezzenek.

Elvileg a szikrázásra valamiféle - azt "kioltó" - kondenzátorokat elég gyakran szoktak alkalmazni.
Meg ott van még a "rádiófrekvenciásan" elektronikus szűrés ... a légköri zavarok gerjedése okán.
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2018
(#) péter71 hozzászólása Máj 8, 2018 /
 
Sziasztok.Egy indesit mosógép motor,új szénkefét kapott. A motor szegecselt, de szét lett szedve, hogy könnyebb legye megcsiszolni a kollektort. Összerakás után, szépen forog nem szorul sehol. Viszont betéve a helyére, működéskor elég hangosan búg. A fordulatot felveszi centrizéskor is. Megfogtam nem melegszik, semmi szikrázás, teljesen rendben lenne, ha nem búgna. Mi lehet a gond? Péter.
(#) yulo5310 válasza péter71 hozzászólására (») Máj 8, 2018 /
 
Nincs tökéletesen középen a forgórész,a mágneses tér valamelyik állórészhez rántja,kár volt szétszedni.A ház ütögetésével,kellő helyen való kocogtatással be kell lőni középre(járó motornál az igazi),majd meghúzni a csavarokat.
(#) Temela hozzászólása Máj 9, 2018 /
 
Sziasztok!

Nekem egy konkrét gyakorlati kérdésem van. (olvastam a szénkefe dolgot...) Mitől megy tönkre a motor vezérlő triak? Triak csere, motor szénkefe csere ok, indul szépen majd rövid időn belül triak zárlat (felförgés), leáll. Gondolom azért áll le, mert a fordulatszám megszaladása miatt letilt a vezérlő.
Szóval mi nyírhatja ki a triakot ilyen szorgalommal, úgy tapasztaltam igen gyakori probléma. A problémám pl. bosch classic xxx géppel van most jelenleg. Persze kopott volt a szénkefe eredetileg, megcsináltattam és most szépen is járt egy kis ideig. A processzor küldhet ki nagy jelet a vezérlő lábra? Mi lehet az ok, mert nem győzhető még a 300 Ft-os triakkal sem...
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2018
Következő: »»   492 / 580
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem