Fórum témák
» Több friss téma |
Vettem egy repülőt amihez adtak egy Brushless motort meg egy szabályozót.
Az elején még ment is majd egy törés után (de nem biztos, hogy amiatt) egyszerűen amikor gázt adok szépen felpörög majd hirtelen megáll (mintha fékezne) és elkezd füstölni a motor. Ha lekapcsolom egy darabig akkor is füstöl. Cseréltem motort is, de annál is ugyanez a probléma. Propeller nélkül szépen megy semmi probléma vele. A motor leírás szerint 14A-t bír ki a szabályozó meg 25A-es. Azt mondták ez nem lehet probléma. Hirtelen felindulásból egy biztosítékot akartam szerelni a motor meg a szabályozó közé, hogy legalább a motor ne égjen le. Hiba lehet esetleg, hogy csak a kezembe tartom a motor tokját és így rázkódik ami miatt esetleg leállhat? Vagy egyből a szabályozóval lehet a gond. (A szervókat rendesen mozgatja)?
Hi
konkrétan repülő modell motorral még nem találkoztam, de szerintem ezek eléggé 1 kaptafára készölnek, általába 3 fázisú brushles motor tekercse igen vastag, leégetni eléggé esélytelen, a végfok szokott tönkremenni, a te esetedben valszeg az egyik fázis a végfokba zárlazos lett ezért forog lassan és baromira melegszik. javítása így látatlanból elég nehéz tudni kellene hogy a végfok 1 modulba van e (ez a valószínűbb) vagy több (6db) teljesítménytranzisztor alkotja, ha igen egy próbalámpa segítségével meg tudod határozni melyik a zárlatos, és cseréld ki üdv
Hú na akkor alapismeretek:
Mi az a végfok? (még zenész koromban voltak a "nagy erősítők" végfokok .))). Lassan nem forog csak leáll, de azt azonnal kb, mintha lefékezném. A következőkből áll össze az egész cucc: Szabályozó Motor Aksi Hogy ezek közül melyik a "végfok" nem tudom. Magán a motoron semmit sem látok csak 3 kábelt (piros, fekete, kék). Ezek szerint lehet, hogy a szabályozó ment tönkre?
Igen... nagyon úgy fest!
a szabályzóban van a végfok, igen ebben az esetben, és látom 3 fázisú. cseréld ki a szabályzót, látom nincs egy ökör ára, viszont kérdéses, hogy a motor túlélte-e? ohm mérővel szerintem hiába méred a tekercseket, mivel nincs ellenállásuk, azt azért megnézheted, hogy esetleg nem lett e testzárlatos, nem tom mennyire volt súlyos az a füstölés?
Az nézem, hogy ez a motor valóban passzol ehhez a szabályzóhoz? ok, hogy teljesítményileg bírnia kéne, de nem igazán értem, hogy a motor-ból 3 külömböző színű kábel jön ki a szabályzóból meg 3 tök egyforma (ha jól látom) biztos, hogy jól volt bekötve a motor???mert ha nem, attól még foroghat, csak nem rendesen
A képen lévő színek nem teljesen jók, de a lényeg, hogy piros-piros, fekete-fekete, kék-fehér kötés van.
Most lementem kipróbáltam: Kis gázon szépen forog, ha ráadom egy darabig bírja, és aztán egyszerűen leáll. Most nem vártam meg, hogy füstöljön egyből lehúztam az aksiról. Ha a kötést elrontom akkor mi történhet? Laikusan azt gondolnám, hogy a piros-fekete az a +- és ha megcserélem esetleg másik irányba forog. Azon is gondolkodtam, hogy nem az a baj, hogy nincs megfelelően rögzítve? Kicsit remeg a léc végén ahogy forog. Ez előző motornál amíg jó erősen oda volt rögzítve, mintha nem csinált volna ilyet, de lehet, hogy csak véletlen.
Ja és a lényeges kérdés, hogy mit tegyek, hogy ne égjen le a motor, ha pl lezuhan és fennakad a gáz?
Igaz a búzát szépen vágja, de a föld azért erősneki ![]() Itt most arra gondolok, hogy a föld megállítja a propellert és így gondolom túlmelegszik amíg odaérek.
Köss a motor helyére vagy párhuzamosan vele 3 db 12...24 voltos 10 wattos izzót és nézd meg, hogy reagál nagy gázra... remélem , érted... izzók deltába.
"Föld" ellen meg bizti.. ![]()
Nyitni fogok egy topicot, hogy megértsem mi az a három fázisú motor
![]() Szóval hogyan kéne rákötni? 3 drótom van piros, fekete, kék ezek jönnek ki a szabályozóból.
A motor oldalnál mindegy a sorrend, max. kettőt megfordítasz, ha forditva forog.
Ugyanoda kösd be a 3 izzót és meglátod, ha egy fázis fénye más, mind a többi. Ha nem érted, lerajzolom.
Szvsz egy ilyen motornál bármelyik két vezetéket felcseréled, megfordul a forgásirány. A motor belül teljesen szimmetrikus, nem lehet rosszul bekötni. Már ahogy én tudom. A legvalószínűbb valóban a szabályozó hibája.
Ferci jól mondja, a motor helyére tegyél próba képpen izzókat, ahogy adod neki a gázt, annál gyorsabban kell villogniuk.
viszont, ha tényleg 1 fázis szállt el, az nem pont így szokta előadni magát, el se nagyon szokott indulni max bizonyos forgórész pozícióban, vagy ha kézzel megsegítjük egy kicsit + nem forog gyorsan.
ferci!
Ez így abszolút nem fog menni mert a szabályzó a motor önindukciójából érzékeli az aktuális pozíciót. (ezért nem kell hall elem) A szabályzó azt fogja érzékelni hogy nincs rajta motor ergo nem fog semmit sem csinálni (max picit villogni fognak amíg "tesztel" a szabályzó)
nem lehet, hogy ennek a szabályzónak valami olyan hibája van, hogy kis fordulaton szinkronba tud forogni a motor, viszont gázadáskor a nagy terhelés miatt kiesik a szinkronból és leáll? (pl nem lehet, hogy nem rá való a légcsavar, vagy valamiért túl nagy terhelést kölcsönöz a motornak????)
olyan ez mint mikor egy sz.g. tápegység hűtő ventijét forgás közbe lefogjuk... és nem indul el újra.
Nos, egy kis alap:
Hogy is működik egy ilyen? mert én nem tudom még felfogni sem. A szabályozónál lehet állítgatni is bizonyos dolgokat: A szabályozó programozó kártyáka Ehhez elvileg nem nyúltam mivel nincs is ilyen kártyám, de ki tudja ![]()
"Propeller nélkül szépen megy semmi probléma vele.
" ez is alátámassza a gyanúmat. szerintem eldeformálódott a propeller esetleg üt, és ez növeli meg nagy fordulaton a terhelést
Tünetileg teljesen ezt produkálja, hogy nagy terhelésnél egyszerűen leáll először én is arra gondoltam, hogy "kiesik a ritmusból" néha csak akadozik hallatszik, hogy valami nincs rendben.
A légcsavar az elvileg rendben van, de kipróbálom egy kisebbel igaz azzal elvileg nem viszi fel.
másik ugyanolyan légcsavarral nem tudod kipróbálni?
Jó lenne tudni, hogy az , hogy nem teljesen van odafogatva vagyis kicsit remeg mennyire befolyásolja a terhelést.....
Az, hogy a kezemben nem megy mondjuk kicsit aggaszt... Összességében a legjobb védelem, ha jól értettem az, ha biztosítékokat rakok bele és akkor túlterhelésnél legalább nem ég le minden. Amúgy vitorlázva le lehet hozni a szervók külön vannak így össze nem törik ha leáll a motor (már volt ilyen ![]() Már csak az a kérdés, hogy hogyan és milyen bihtosíték kell rá. Ja és a forrasztásom hagy némi kívánnivalót magaután 5kg anyag stb...., ez nem lehet baj? (valahogy soha nem ment a forrasztás ![]()
Szerintem hőbiztosíték kéne neked. Ha tulhevül a motor a bizti kiolvad.
szerintem ha minden klappol akkor nem kell biztosíték, sose láttam még biztosítékot brushless motor áramkörébe + ez füölösleges súly.
nem teljesen világos, a fordulatszám =1260 szorozva akku feszültség???? jól értem?
"Jó lenne tudni, hogy az , hogy nem teljesen van odafogatva vagyis kicsit remeg mennyire befolyásolja a terhelést....."
ezek szerint csak el van deformálódva a légcsavar. bizony nagy fordulaton 2-3 ezer fölött keményen le tudja terhelni a motort.űolyan ez mint mikor megpörgetsz egy bicikli kerekét ha minden ok akkor akár 1 percig is forog. viszont ha van benne 1 8-as akkor hamar megáll. ugyanis energiát von el (nem is kicsit)
Nos kipróbáltam és ugyanaz.
Ami lényeges lehet, hogy leállásnál koppan egy nagyot. Előtte mikor már eléggé meg van terhelve akkor csak "kopog" néha egyet. Kipróbáltam vadi új légcsavarral meg kisebbel is, de ugyanaz a jelenség. Kipróbálom még fix rögzítéssel, most kb fél millimétert tud lötyögni a testen mivel a boltban semmiből sem adtak kompatibilist és nekem kell faragni. A szabályozót nem lehet valahogy megvizsgálni, hogy az-e a probléma?
1260 a fordulatszám gondolom, de hogy az aksival mit kéne szorozno
![]() A másik, hogy a szabályozó néha így néha úgy csipog mikor bekapcsolom ez sem világos nekem teljesen, van amikor meg sem nyikkan csak a szervók szóval már kezdem elveszíteni a lelkesedésem ![]() Elvileg repülni vettem, de eddig inkább szereltem, mint repültem vele pedig még össze sem törtem igazán.
sajna kifogytam az ötletekből.
miért nem kérsz kölcsön, próbaképpen 1 szabályzót?
Szia,
Nagyvonalakban: A vezerlonek folyamatosan forgatnia kell a motorban a megneses teret, ezt a forgast koveti a motorban levo magnes - nagyjabol ez az alapja. Namost ha a vezerlo nagyobb feszultseget kapcsol a tekercsre, akkor nyilvan hamarabb er oda a magnes, es ha ez a mezo fennmarad akkor a motor fekezodik, majd valtasnal ujra felgyorsul es megint fekezodik. Emiatt a vezerlonek pont idoben kell a valtast megcsinalnia. Ehhez a motor poziciot ismernie kell, amit vagy szenzorokkal, vagy a tekercsben indukalodo aram meresevel tudnak kiszamolni. Modell motoroknal nincsenek szenzorok, ezert ez utobbi vezerles marad mint megoldas. Indulasnal nyilvan nem indukalodik meg elegendo aram, ezert indulasnal ezt nem is figyelik - ez az open loop szakasz, aztan mikor a fordulat elert egy bizonyos erteket akkor atvalt closed loopra, azaz szinkronizalja a magneses ter valtasat a vezerlo. Namost ha a motor nagy fordulaton leakad, akkor ott a vezerlo nem tartja szinkronban a motort - s ez a vezerlo hibaja. Elkepzelheto, hogy valahogy lehet progreamozni azt a vezerlot es be lehet neki allitani hogy ne akadjon le (szoget elolrebb kell vennie, hogy a szinkron megmaradjon). Ha ne adj isten valami olcso vezerlo es mindvegig open loopban akarja vezerelni a motort, akkor azt szepen ki kell hajitani. Ja, es tudni kell, hogy mikor a magnes rendesen tudja kovetni a forgasteret, akkor kevesebb aramot vesznek fel, mint amikor nem. Tehat terhelesnel ugye hajlamosabb lemaradni, es akkor nagyobb az aramfelvetel. Lehet ha kijon szinkronbol akkor ugye eleve a kimeno FET-ek 100%-os duty cycle-lal dolgoznak, tehat a tekercsekre egy az egyben raadja ami az akksidbol kijon, es itt akkor nagyjabol az akksi belso ellenallasa es a FET az ami korlatozza a rovidzarlat merteket. Kozben persze kiesik szinkronbol, lehet a fw hibajabol adodoan nem veszi ezt eszre es az automata beragad egy ponton ahonnan ki sem jon tobbet... Szerintem tobb motort ne tegyel tonkre azzal a vezerlovel ha engem kerdezel.
Ha kiesik a szinkronból akkor automatikusan leáll nem kezdene el füstölni. Újra lehetne indítani egy gáz levétellel.
Amikor elkezdtem írni még nem jelent meg trudnai hozzászólása .
Köszönöm a kimerítő választ így már kezdem érteni a működését és azt is miért ilyen érzékeny.
Lassan ott tartok, hogy inkább veszek egy kefés motort és hozzá több aksit, mint, hogy ezzel szenvedjek. Ha jól értem akkor a szabályozó lesz a bűnös. Megcsináltam egy nagyon stabil rögzítést és azzal is ugyanazt produkálta....
Kefes motorral meg sok a nyug, elszall a kefeje, eleve kell hozza egy attetel ami zajos is es hibalehetoseg is, es a hatasfoka is messze elmarad egy jo outrunner BLDC motortol. Inkabb egy jo es megbizhato vezerlot kell venni. Sajnos en meg nem keszultem el a sajatommal igy ajanlani sem tudom
![]() Amivel esetleg kiserletezhetsz, hogy a propellerrel mit muvel - vagy azzal probalgatod? Mivel terheles altt nem bir ugyanolyan gyorsan prorgni ezert elkepzelheto, hogy egyszeruen csak a vezeroben levo mikroprocesszor nem birja a nagy fordulatszamot lekezelni szoval ha lassabban porog a motor akkor lehet birja? Esetleg ha digitalis taviranyitod van levenni a vegkiterest hogy ne akaroj tul gyorsan porogni. Itt megjegyzem, hogy pl az en vezerlom olyan, hogy ugye bekapcsolaskor nem tudja, hogy nalam mi a vegkiteres, ezert bekapcsolas utan mar kozepallasban is max fordulaton porog, de ha egyszer is felhuzom a kart maximumra akkor megjegyzi hogy odaig is kiterhet tehat onnantol kezdve kikapcsolasig tudja a vegkiterest - magyaran hiaba is vennem le az enyemnel a taviranyiton a vegkiterest, attol meg ugyanugy ki akarna porgetni maximumra... |
Bejelentkezés
Hirdetés |