Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
A németek árulják olcsón nincs vám stb. Bővebben: Link Ez meg is jött egy ismerősömnek. Én saját tervezésű 3 AXIST raktam össze kb 55cm x 55cm x 55cm. Minden tengelyen dupla kocsi 4 pontos rögzítéssel. lineáris tengely ezüstacél 12mm. 500mm egyelőre ennyi. Üdv!
Igen, sodrott és az erek körül szövött árnyékoló harisnya van. Én is ilyet vettem magamnak.
Ha csak hangszigetelés oldalról nézed akkor szerintem a fa jobb szigetelő mint a plexi.
Esetleg en is beszallnek ebbe az "ertelmesnek" tuno vitaba.
Drag chain is egy valtozat.
Szia!
Ez a 1610-es mennyire megbízható gép, ha MDF fához használja az ember? Alumíniumhoz mit szól a gép? Egy ideje szemezek már vele, a 160*100-as munkaterület nem éppen nagy, de alapvetően amire használnám, ahhoz elég (meg a faragasztó is csodákra képes ) - ha mégis kicsinek bizonyulna, akkor mennyire bonyolult átalakítani, hogy nagyobb legyen a munkaterülete (mi különbség van mondjuk a 2020-hoz képest)?
Általában ezek a méretre szabott gépek ennyit tudnak. Nem éri meg átvariálni, többe kerül a leves, mint a hús. Ha nagyobb kell - spórolj hozzá inkább. Nagyobb géppel kisebbet mindig lehet csinálni. Fordítva kevésbé.
Gyakorlatilag nem sok difi van a kettő között, ahogy elnézem a képek alapján csak a váz és a hozzá tartozó dolgok nagyobbak, de a felépítésük ugyan az. Nekem elég a 1610-es méret, ezen gondolkozom, hogy megveszem, csak a lehetőség érdekelt, hogy egyáltalán mi lehet a különbség.
Viszont a megbízhatóság még mindig kérdés, MDF-et gondolom vígan viszi, de keményfa, alumínium, réz, ezek közül valamelyik problémát okozhat neki? A képeken NYÁK-ot is marnak vele, de az a rézvastagság szinte semmi...
én átvariáltam, az asztalt meghosszabbítottam 90 cm-re (20-as lin sínek, nema 17 motor maradt, nyolcas trapézmenetes orsóval, rugóval előfeszített bronz anyával) , marómotort kicseréltem (most egy 800w-os bldc motor van rajta er-11 es tokmánnyal) teljes vezérlés lecserélve, mert az arduino nem nagyon szerette a "zajokat". Kapott már egy forgó tokmányt is negyedik tengelynek. Saválló acélt is megmunkálok vele (kis fogás, éles maró, és viszi:applause
. Igen többe kerül a leves mint a hús, de valahol el kell kezdeni, meg kell tanulni, az pedig csak úgy megy ha, csinálod) Amúgy nekem nem volt elsődleges szempont a nagyobb méret. A a váz merevsége most sem jó, de lassan lehet pontosan dolgozni vele. Ezzel építgetem a nagyobb gépemet aluminiumból és textilbakeliből. A gép méretével így én is felnövök a feladathoz. Amúgy ilyent vásároltam.
Pont az MDF a gáz. a keményfa szerintem kevésbé gond. Amiben műanyag adalék, műgyanta van, azzal könnyebben meggyűlik a bajod, mert ragadhat . Ilyen lehet a plexi is, ha túl melegszik megmunkálás közben és vékony a szerszám, azaz nem túl nagy a hőtehetetlensége. Rémálom a préselt laminált padlólap. Az valami papír kompozit, de a kopásálló réteg eszi a marókat. Aluhoz hűtés plusz precíz beállítások és menni fog. Persze maximum lemez szinten, tömb nem. A réz megint kemény dió, azzal nem is kísérleteztem még az én acélvázas gépemen sem, mert nagyon nyűgös. A nyáknál inkább a síkkal lehetnek problémák, mert vagy jó lesz, vagy le kell tapogatni. Ráadásul nagyon jó szerszám ajánlott és jó beállítás a sorjamentes szép izolációkért. Én úgy vettem észre nagyon nem mindegy a szoftver sem. Lényegében persze mindegyik gép hasonló felépítésű ezekből, de mégis egészen mások a követelmények. Egy ilyen kis gépnél egy vékonyabb lineáris tengely elég a kis fesztávok miatt, de hiába növelnéd meg pusztán a tengely hosszát, az átmérőjét is kell és számos paraméter más lesz. Vibráció stb. Ha elkezded olcsón kicsiben - majd menet közben fogsz rájönni minderre. Ez egy belépő szintű kis gép, 160x100-as típusnyákhoz elég elődarabolás nélkül. Van ismerős aki táblaméretű gépekkel dolgozik - neki meg azért nem kell elődarabolás. Ő egy Mimaki UV nyomtatójához 600m2-t bérelt, mert csak akkorában fér el... Emellett van több nagy gépe. Az már nagyon más kategória. Pedig szemre az is hasonló.. Múltkor megmutatta a legkisebb gépét, ami A3-méretig dolgozik. Node a megmunkálómotor folyadékhűtéses és 80.000-en pörög. Mint egy álom....
Köszi mindkettőtöknek, még ízlelgetem a dolgot.
Sziasztok!
Addig "ízlelgettem", míg végül ma megérkezett a 1610-es névre hallgató jószág. hamarosan össze is fogom rakni, de most jön a keresztkérdés, amit még nem nagyon láttam itt a fórumban. Milyen szoftvert használtok a G kód elkészítéséhez? Találtam pár leírást a neten, a 2D nagyon könnyűnek tűnik InkScape használatával, de ha 3D-t is szeretnék és nem akarok hozzá felhő alapú (pl. Fusion 360) szolgáltatást használni, akkor jóval szűkebb a választék (pláne az ingyenes, vagy olcsó szoftverek között). Ami elsőre szimpatikusnak tűnhet, az a Sketchup és hozzá a SketchUcam plugin, de azért érdekelne, hogy ti mit használtok erre a célra?
Szia! Én is a Sketchupot használom a 3D képek elkészítéséhez. Plugint még nem sikerült jót találnom - igaz nem is sok 3D-s munkát tettem még át a cnc-re, arra inkább ott a 3D nyomtató. De például én a Vectricut programot használom a G-kód előállítására. Az pedig olvassa a dxf-et. Sketchupból tudsz dxf-et nyerni. Ez kicsit macera, de könnyebb szerkeszteni a Sketchup egyszerűsége és a Vectricut célszerűsége miatt. De használhatsz freecam-et és linuxcnc-t is. Tegnap találkoztam először a repetier programmal is, ami alapvetően 3D nyomtatóhoz készült, de úgy tűnik Jó g-kódot lehet ebből is nyerni - bár még én is tesztelgetem, ha időm engedi.
A Vectricut-ra keresve nem találtam meg melyikre gondolsz, viszont találtam egy elég jónak kinézőt: GCam
Kíváncsi leszek, ha már összeraktam és működik
Mi bajod van a felhő alapúval? A Fusion a legjobb program amivel eddig találkoztam, ráadásul ingyenes. 3D CAD-CAM mindent tud ami csak kellhet. Egy hasonló tudású program milliókba kerül. Már már vétek nem kihasználni egy ilyen lehetőséget. Egyetlen baja van, hogy kell hozzá normális PC, mert az én i5 4GB ramos gépem is néha belassúl tőle. Az irodai i7-esen megy rendesen.
Nagyon egyszerű. Hogy nem tart "örökké". Autodesk és üzletpolitikája megtette azt a szívességet, hogy kivonultatott az ingyenes termékpalettáról olyan programokat, amik felhő alapúak voltak és ez plusz szívással járt. (123D Catch projekteket már meg se tudom nyitni, mert a program nem működik többé - ha le volt mentve a modellem valahogy máshogy, akkor szerencse, egyéként felejtsem el, csináljam meg újra.)
Másik apróság, hogy ami a felhőben van, ahhoz folytonos netkapcsolat kell. Márpedig nem akarok mindenhez a neten lógni, pláne nem olyasmihez, amit utána kézbe akarok fogni. A normális PC nem jelent gondot, de a függőség az igen.
Én például kíváncsi vagyok, ha egy egyedi termék prototípusán dolgoznál, megosztanád-e a felhőben? Ma, amikor a világ ötlettelen és a pénz beszél? Nekem speciel a felhő alapú szoftverek be nem tartott ígéretek. Optikai kapcsolattal és gigabites nettel rendelkezem, de amikor egy amerikai szerverrel kell csúcsidőben "beszélgetni" - olyan mint a betárcsázós net. Ezzel meg csak fogy az életem, a legszebb pillanataim, a hatékony munkavégzés helyett. Nekem ennyi bajom van az online programokkal. Kivéve a renderfarmot és a konvertereket, mert azok gyorsak és hatékonyak. Szerkeszteni egy photoshopban, autocadben - büntetés online. Pont olyan, mint régen, amikor a szerver - kliens munkára próbálták ösztönözni az embereket. "Majd a szerver megoldja!" - Aztán beroggyantak a szerverek, mert olyan erőforrás kell a kiszolgáláshoz. Sokkal több, mint sok kis helyi géphez. Maga az internet is ennek köszönheti a létét, hiszen sok kis gépen kaotikusan tárolni és mozgatni adatokat - hatékonyabb, és biztonságosabb, mint egy nagy szuper szerveren. Már a google tárhellyel is csak a nyűg van. Teljesen jól megcsinálták, majd egyszer csak módosítottak rajta egy-két helyen önhatalmúlag és pocsék lett. Ráadásul ami ingyenes - az kerül a végén a legtöbbe. Tisztelet a kevés kivételnek,
Idézet: Itt nem erről volt szó! Vett egy olcsó, egyedi termék prototípus gyártására majdhogynem alkalmatlan gépet. Ehhez keres jól használható programot. Aki ebből pénzt akar csinálni az invesztáljon bele és vegye meg a programot amire szüksége van. A Fusion a közösségről szól, nem véletlen vannak a szabadon felhasználható rajzok között sok igen profi rajz is. „Én például kíváncsi vagyok, ha egy egyedi termék prototípusán dolgoznál, megosztanád-e a felhőben?”
Én is vettem egy "egyedi prototípus előállítására majdhogynem alkalmatlan gépet" - egyedi prototípus fejlesztéséhez, kisszériás gyártásához. Mert így ha elő tudom itthon készíteni - akkor csak a végén kell a költségesebb megoldásokat használnom. Az első prototípusoknál úgyis van 1000 baj, így a zömét ki lehet küszöbölni. De ezeket sem osztanám meg felhőben. Persze különbözőek vagyunk. Van aki otthon él házaséletet és van aki kuplerájba jár ugyanazért és van akit annyira felvet a pénz, hogy úgyis tapadnak rá a nők.
Én ezt egy kicsit másképp látom. Sokan vannak akik szeretnének hobby szinten cnc-vel foglalkozni. Ezt jól tudjuk hogy egy elég sokismeretlenes egyenlet tud lenni. Ha valaki kérdez, feltételezhető, hogy nem tudja azt amire rákérdezett. Én is nagyon kiváncsi vagyok, hogy mikor írja már le valaki, hogyan lehet csak nyílt forráskódú (vagy ingyenes) szoftverekkel jó G-kódot írni (erre a választ sajnos én sem tudom, ezért marad a billentyűzet, mert igen így lehet a legegyszerűbb g-kódot írni )
Az én gépem is egy "prototípus gyártásra majdhogynem alkalmatlan"-ként indult, álmodni sem mertem, hogy valaha kitermelhetem vele az árát és én voltam meglepődve a legjobban, hogy pénzt is kerestem vele. A beleinvesztálásról meg annyit, hogy OK invesztáljunk, de mit vegyünk mikor még azt sem tudjuk hogy mit akarunk kezdeni vele. Igenis egyszer kérdezzünk, tanuljunk és kezdjük kis játék géppel, és ha már egy kicsit játszottunk vele, mindjárt lesz elképzelésünk, hogy mi a következő lépés. Álljatok hozzá pozitivan, nem kell mindjárt azt írni, hogy "á, ezt így nem lehet". Konstruktívan is lehet véleményt (kritikát) írni.
Idézet: Én pl. Notepad++-szal szoktam ilyet csinálni, nyílt forráskódú, ingyenes. Szépen lehet vele dolgozni.„Én is nagyon kiváncsi vagyok, hogy mikor írja már le valaki, hogyan lehet csak nyílt forráskódú (vagy ingyenes) szoftverekkel jó G-kódot írni (erre a választ sajnos én sem tudom, ezért marad a billentyűzet, mert igen így lehet a legegyszerűbb g-kódot írni )” Egyébként baromira nem értem, van itt prototípus gyártás meg a gép árának kitermelése. Ha valaki ezzel pénzt akar keresni az miért várja el mástól, hogy ingyen dolgozzon? A szoftver készítője talán ingyen kapja a kenyeret? Idézet: Rátapintottál a lényegre. Vannak olyan emberek, akik segítőkészek és vannak akik nem. Hogy ez mennyiben genetika, mennyiben neveltetés, vagy oktatás, arra nem térnék ki. Én - ha megkérdez valaki - válaszolok, ha tudok ezzel segíteni. Így gondolom jogosan várom el mástól is ugyanezt. Mindegy, hogy most a szomszéd tévéjét kell bütykölni, vagy a céges járgányban romlott el az elektronika - szerintem. A szándék a fontos. Tudod 15 éve egy fejlesztéssel kezdtem és 9 mérnököt fogyasztottam el a "Miért várja el mástól, hogy ingyen dolgozzon" fajtából, akik boldogan dolgoznak azóta egy-egy multinál. Pedig ha befejezik azt amit együtt elkezdtünk, most ők is kaphatnának a nemzetközi és hazai elismerésekből és bevételekből, csak ehhez hosszabb távon kellett volna gondolkodni. Ha ő tolja az én szekeremet - én is tolom az övét. Én inkább ehhez a kaszthoz igyekszem tartozni. A tizedik mérnök megértette ezt, most ő a társam. Jövőre, ha így megy tovább a felsorolt 9 mérnök össz bérét fogja keresni - mert segített. Hogy ez nem annyira hobbi? Dehogynem - csak van aki a hobbijából él és van aki nem... Egyébként G-kód szerkesztésre a sima jegyzettömb is teljesen jó, de ha kicsit szofisztikáltabb kell, akkor a Basic NC Viewert-t ajánlanám. Meg is jeleníti 3D-ben a műveleteket, akár lépésenként is, és szerkeszthető is a fájl, elmenthető. Apróbb korrekciókra tökéletes, kezeli a szintaktikát és ingyenes. „Ha valaki ezzel pénzt akar keresni az miért várja el mástól, hogy ingyen dolgozzon?”
Az eredeti kérdés szerintem az volt, hogy az elkészült rajz alapján mivel tudok g kódot generálni, annélkül hogy útvonalakat kellene számítgatni (Pl. a HSM-Works ingyen, na ilyen nem létezik) na erre én is kíváncsi vagyok.
Én notebook++ -t a linuxcnc file-jainak szerkesztésére szoktam használni. G kódot ebben is lehet írni, de ahhoz egy kicsit tanulni is kell. Előbb-utóbb mindenki rájön, hogy pl egy kört kivágni nem érdemes rajzolgatni... Idézet: „Aki ebből pénzt akar csinálni az invesztáljon bele és vegye meg a programot amire szüksége van.” Egy szóval se mondtam, hogy ebből akarok megélni (mert nem), vagy, hogy ebből pénzt akarok csinálni. Egyszerű saját hobbimunkára vettem magamnak a gépet, s azért ezt, mert nincs szükségem nagyobbra. Igen, normális programot keresek, s igen kérdezek, mert gondoltam van olyan ember ebben a topikban, aki nem rosszindulatú, s nem a dögöljön meg a másik tehene is mentalitással bír. Bármilyen meglepő, nem keveset keresgéltem már a témában és évek óta olvasom ezt a topikot is, de csak most szántam el magam arra, hogy egy ilyen kis hobbigépet vegyek magamnak. Az, hogy bátorkodtam megkérdezni a tapasztaltabbakat, hogy esetleg áruljanak el egy kis titkot, ezek szerint botor húzás volt... Mellesleg a freecad tartalmaz cam modult is (path workbench névre hallgat), most azzal kísérletezgetek, hogy megfelelő eredményt produkáljon. De említhetném a GCam, HSCam, SketchUcam, freemill, … szoftvereket is, ilyenekre gondoltam az eredeti kérdésem feltevésekor, hiszen, ha ennyi létezik, akkor biztos van olyan, amit még nem találtam meg, de más évek óta megelégedéssel használja. Az pedig, hogy miért nem akarok felhő alapút, mondhatnám, hogy semmi közöd hozzá, mi a fenének magyarázkodjak egy ilyen hozzáállású hozzászólásodra? Alapvetően eddig csak a rosszindulat sugárzott a hozzászólásaidból, örülnék, ha ezt itt abba is hagynánk, részemről többé nem érdekel hogyan próbálsz csak azért is belekötni a dolgaimba. Idézet: „Tudod 15 éve egy fejlesztéssel kezdtem és 9 mérnököt fogyasztottam el a "Miért várja el mástól, hogy ingyen dolgozzon" fajtából, akik boldogan dolgoznak azóta egy-egy multinál. Pedig ha befejezik azt amit együtt elkezdtünk, most ők is kaphatnának a nemzetközi és hazai elismerésekből és bevételekből, csak ehhez hosszabb távon kellett volna gondolkodni.” Tök jó amit írsz, csak éppen teljesen másról.... Ha van egy elképzelés amiben más is fantáziát lát, abba munkát, pénzt áldoz amíg bírja anyagilag az rendben van. De ha valaki nekiül és ír egy jól használható programot, mit fog kapni a sok hobbistától? Egy virtuális vállveregést.... Azt nem lehet kenyérre kenni....
Nem nagyon értelek... Megkérdeztem, mi bajod a felhő alapúval, leírtam, hogy én szeretem, használom. Te leírtad, hogy neked miért nem tetszik.
Azóta egyetlen szót sem írtam neked célozva. Másokkal cseréltünk eszmét pro és kontra. Akkor mi is a probléma? Rosszindulatú pedig nem vagyok, csak más a véleményem ami mellett ki is tartok amíg valaki nem tud meggyőzni az ellenkezőjéről. Attól, hogy másnak más az álláspontja még nem lesz ellenséged... A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2018
Nem voltál túl részletes. G-kódot használunk a 3D-s tárgyakhoz, a nyákhoz, a 3D nyomtatókhoz. Szerintem ilyen kódokat nem érdemes írogatni - van arra jó sok algoritmus és optimalizáló is. Nyilván egy egyszerű feladathoz nem feltétlenül kell, hiszen ott a Mach3 varázslója vagy éppen a Vectricut. Én már nem bíbelődöm az írással, mert túl sok paramétert lehet elrontani és mindig az alapanyag vagy a szerszám bánja a pillanatnyi figyelmetlenséget. Nyilván, ha valami nem tetszik módosítom, de arra jók, az említett szoftverek.
Néha kell az a vállveregetés is. Sajnos a mai világban sokan fel sem fogják, hogy emberként - bizony ilyenekre is szükségünk van, nem csak táptalajra a vegetációhoz.
A FreeCAD-en gondolkodtam, hogy javasolom neked. Szerintem érdemes vele foglalkozni, de én úgy tapasztalom hogy hemzseg a hibáktól. Épp elakadtam vele egy 3D-s alakzat rajzolásakor és nem tudok tovább lépni vele.
Még nem mélyedtem el a CAM képességeiben. Ha támogatná a 4th axis-t , annak nagyon örülnék, de nem hiszem hogy így van.
Amikor az ember a saját vállát veregeti, főleg egy közösség elött, az ugyan mire jó? Amikor már efféle önigazolásra van szükség, az régen rossz. Tudom, nem kell elolvasni. Nekem kicsit fura, hogy a 10. mérnök dúsgazdag lesz, miközben a prototípus kínai klón gépen, ingyenes programokkal készül, "a nemzetközi és hazai elismerésekből és bevételekből".
Régen ezt úgy hívták - az ember elér egy idő után egy szakmai nívót és igen is büszkének kellene lenni rá, hogy van egy honfitársad, aki elért valamit. De igazad van dögöljön meg a szomszéd tehene is - az messzebb visz. Főként, hogy semmi köze a cnc-hez annak amit írsz. Tudod, ha kicsit kimész külföldre - látod, hogy mennyire másképp működik a világ. Ha egy ember elér valamit, az a közösség sikere is. Büszkén lengetik a nemzeti lobogót. De mi csak leszegett fejjel morgunk, ha valaki elér valamit és ki mer mozdulni a sárból. Nem tudom te mit értél el, de kíváncsi lennék rá. Én jövőre Hannoverbe viszem az ország hírnevét ,illetve ha minden jól megy, minden második évben elsőre. És igen a hobbim az elektronika és kedvelem a cnc-s és 3D nyomtatós munkákat, ez a hobbim - mert alkotni szeretek, nem rombolni. Akkor is, ha olcsó kínai alkatrészeket használok itthon a prototípusokhoz. Egy szép kertnél sem kérdezi meg senki, hogy a márkás szerszámokkal munkálták meg, vagy a nagyapa ezer éves ásójával. A végeredmény önmagáért beszél. Igen, küzdök itthon a léptetőmotorokkal, a vezérlésekkel, miközben oktatok is. Olyanokat, akiknek van fülük a hallásra. Ettől én nem vagyok hobbista, vagy tömjénezem magam - nem. Csak büszke vagyok arra amit elértem, mint minden egészséges ember. Hogy ennek hangot is adok - igen. Mivel férfi vagyok, nem katonaságot kikerülő hipster vagy páva. Erre is büszke vagyok. Amíg ki nem moderálnak. Érdekes, hogy egy egyszerű kérdésből mekkora hitvitát képesek egyesek generálni ahelyett, hogy válaszolnának. Amúgy a termékeink itthon készülnek. Nem Kínában. Épp most cnc-ztem le 50 db előlapot a 150-ből amit gyártunk - egy magyar fórumtárs segítségével összeállított és feljavítgatott acélvázas 180x320-as munkaterületű gépen. Kínai marókkal, olasz műanyag előlapokra, amit japán nyomtatóval fogok feliratozni. Úristen! Dolgozom is?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

) - ha mégis kicsinek bizonyulna, akkor mennyire bonyolult átalakítani, hogy nagyobb legyen a munkaterülete (mi különbség van mondjuk a 2020-hoz képest)?