Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   636 / 727
(#) Dokee72 hozzászólása Júl 3, 2018 /
 
Hello MindenkiNET!
Dudja valaki esetleg honnan lehetne eme könyvet elektronikusan letölteni? "Klinger - Hangdobozépítés"
Már ha egyáltalán létezik elektronikus formátumban.
(#) Sinike hozzászólása Júl 3, 2018 /
 
Üdv.
Csináltam egy ládát de nem 4 oldala van, hanem 6 mert trapéz az eleje. Tud valaki javasolni, létezik-e élvédő, ami nagyobb, mint 90 fok, vagy állítható?
Köszi előre is
(#) Primary válasza Sinike hozzászólására (») Júl 3, 2018 /
 
4 oldalú szerintem csak a tetraéder lehet (vagy a csálé tetraéderek).
(#) Sinike válasza Primary hozzászólására (») Júl 3, 2018 /
 
Szia. Azt írtam, oldal. Teteje és alja az más. Az a teteje és az alja.
Így néz ki, a találkozó oldalakra szeretnék valamit..
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2018
(#) bolond6 válasza Sinike hozzászólására (») Júl 3, 2018 /
 
Kitöltőanyag + csiszolás.
(#) elektrorudi válasza Dokee72 hozzászólására (») Júl 3, 2018 /
 
Létezik. De itt ilyet nem illik kérdezni.
Dobj egy címet magánban és meglátjuk, mit tehetünk.
(#) Primary válasza Sinike hozzászólására (») Júl 4, 2018 /
 
Szóval hatszög alapú hasáb.

Mivel szeretnéd burkolni? Ki tölteném azt a hézagot valamivel (és glettelném) és filccel borítanám, vagy festeném. Esetleg egy valami lemezt meghajlítasz ebben a szögben.
Ha mindenképpen minimálisra szorítanád a munkát, akkor egy zongora zsanért vágnék méretre.
(#) pjg válasza Sinike hozzászólására (») Júl 4, 2018 /
 
Az éleket szögbe kell vágni és D3-as ragasztóval összeragasztani. A belső oldalra erősítést is kell ragasztani, mert így szét fog nyílni.
(#) pjg válasza pjg hozzászólására (») Júl 4, 2018 /
 
Szemből
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2018
(#) Sinike válasza pjg hozzászólására (») Júl 4, 2018 /
 
Szia. Nagyon profi válasz, és még szerkesztgetésre is volt energiád! Gratula!
Melós rádió lesz, ezért nem akartam komolyabban foglalkozni vele. Gondoltam élvédő majd erőssé is teszi, sarkokat eltakarja. Persze belülről meg van erősítve és ragasztva.
Gondoltam a hézag kitöltésre is, de nincs tapasztalatom, mi az, ami megmaradna. Merthogy fa, és az mindig "dolgozik", tartok tőle, hogy a rezonálás miatt idővel kipattog - mondjuk a mestertapasz..
(#) elektrorudi válasza Sinike hozzászólására (») Júl 5, 2018 /
 
Ha ráragasztod az alját és a tetejét, nem fog szétesni. Az OSB már nem dolgozik. Az esőt is bírja 1-2 évig. Kitöltő anyagnak FBS. Nem rezonál, nem esik ki, örökre vasalva.
(#) Benji94 válasza Dokee72 hozzászólására (») Júl 5, 2018 /
 
Szia!
A kérdésedre igazából nem tudok válaszolni, de kölcsönbe nekem megvolt könyv formátumban.
Elég sokat lapozgattam, de én nem sok használható ötletet találtam benne.
Elméleti alapok persze jól le vannak benne írva, az nagyon tetszett, de a benne lévő képletekkel akárhogy számoltam, mindig nagyon elvadult eredmények jöttek ki.
Hangdobozt sajnos nem tanultam meg belőle építeni. Sem hangváltót, mert arra is csak elméleti képleteket tartalmazott, amitől a valóság fényévekre szokott lenni.
Szórakoztató könyv volt számomra, de inkább érdekes, mint hasznos.
(#) roland7 hozzászólása Júl 10, 2018 /
 
Üdv!
Kicsit hosszú lesz a post, elnézést érte.
15-20 éve vannak meg a hangfalaim. Két HS500 gyári palásthoz csináltam elő- és hátlapot. Ezekben egy-egy Dyras SW-1230S mély és egy-egy régi Motorola piezo van. Kitöltőanyag semmi... hangváltó semmi, csak kondi a piezo előtt... Hiába, akkoriban mindegy volt, csak szóljon. A fülem meg már hozzábutult
Most kicsit alakítanék rajta:
- HB13-539 közepeket rendeltem hozzá (nem ismerem a minőségüket, de biztos jobb lesz. Eddig egyáltalán nem volt közép.
- vatelinnel gondoltam lazán kitölteni a ládákat, bár eddig sem volt dobozhangjuk
- kellene hozzá hangváltó (és ennek összeállításához segítség)

Eddig jól gondolom? A piezok helyett ajánlott valami más magassugárzó? Valahogy durva magasakat sugároznak, hiányzik kicsit a finom, csilingelő magas hang.
(#) mek-elek válasza roland7 hozzászólására (») Júl 10, 2018 / 1
 
Kedves Roland!
Én a hangtechnika Kft.-nél kapható dolgokból újítottam fel a hangfalaimat. Mivel zárt dobozról volt szó a gyapjú csillapítóikat használtam meggyőző eredménnyel. Hangszóró és egyéb ügyben is megoldást találhatsz egy bolton belül.
(#) veroka válasza roland7 hozzászólására (») Júl 10, 2018 / 1
 
Szia Roland,

Ez így biztosan nem lesz jobb, ne haragudj. Ez sokkal bonyolultabb ennél.
A hangdobozépítés menete: megnézed hol akarod hallgatni (mekkora a szoba, van-e szőnyeg és függöny, stb.). Nagy szobához nagyobb érzékenységű, nagyobb teljesítményű hangszórók kellenek. Ez már meghatározza, hogy 2 vagy 3 útban kell gondolkodj illetve hogy reflex vagy zárt lesz a doboz, de az ökölszabály az, hogy minnél egyszerűbbre törekedjünk. Kiválasztod a doboz méretét, csak körülbelül (mekkora helyed van). Ehez választasz hangszórókészletet, majd a dobozba beszerelt, összeállított hangszórókészlethez tervezel egy váltót. Megméred, javítasz, méred javítasz és a végén elégedetten hátradőlsz.

Egy jó kétutas hangdoboz szépen megszólaltatja a közepeket is. Ehez nem kell 3 utas, csak akkor kell középsugárzó is, ha a mély és a magas hangszóróknak nincs olyan köztes frekvenciatartománya, ahol mindkettő még elfogadhatóan szól. Pl. a mély 1 kHz fölött már rezonál, esik, tehát nem akarjuk hallani. A magas pedig ugyanezt teszi 3 kHZ alatt. Ekkor a középhangszóró fogja az 1 kHz és 3 kHz közötti hangokat megszólaltatni.

Mivel a HS 500 alapvetően 3 utas, tegyük fel, hogy a jelenlegi Dyras mélynek megfelel a doboz 3 útban (szerintem kicsi). A piezo magasakat el kell felejteni, ha lágyabb magasakat szeretnél, leginkább valami selyemdóm lehet a megoldás. Elvileg ezek nem összeválthatóak, tehát mondjuk kell a közép is. Viszont a váltást csakis úgy tudod megtervezni, hogy megméred a frekimenetet, vagy letöltöd a netről a jelenlegi hangszóróid illetve a tervezett újak adatlapját. A HB13 kb. 1 kHz és 3 kHz között használható, tehát legyenek ezek a váltófrekik, magas felé lehet több, de mélyebbre ne menj.

A doboz tömése majd csak ez után jön, amivel hangolod a dobozodat. Minnél több a tömés, annál mélyebbre hangolod a dobozodat, de vigyáznod kell, hogy a méy rezonanciafrekvenciáját kellően csillapítsa. Persze ilyenkor romlik az impulzusválasz is.
(#) veroka válasza mek-elek hozzászólására (») Júl 10, 2018 /
 
Ezzel vigyázzatok, mert ők inkább a PA-studió vonalon mozonak, nem HiFiben. Az univerzális váltók pedig néha többet rontanak mint használnak.
(#) roland7 válasza veroka hozzászólására (») Júl 10, 2018 /
 
Köszönöm szépen a választ.
Tudom, hogy ez sem olyan dolog ahol összepakolunk mindenféle alkatrészeket, aztán kész is a rendszer... Viszont azt is tudom, hogy sem szobát, sem hangdobozt nem áll módomban váltani. Azon próbálok picit javítani, ami van. A Dyras mélynyomók anno épp a HS500 körüli szériában voltak beépítve, úgy tudom. Persze ettől még lehet, hogy nem illik a dobozhoz. Volt pár gyári melléfogás ezen kívül is.
Magassugárzót is cserélnék esetleg, ha 10000 Ft kifut egy párat.
A Dyras SW1230s mély hangszóró milyen pl. a H2000 hangszórógyár 30 centis mélyeihez képest?
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2018
(#) mek-elek válasza veroka hozzászólására (») Júl 10, 2018 /
 
Az igaz, hogy hangosítással is foglalkoznak. De a többi nemigen.
Ha figyelmesebben olvastad volna ajánlatomat, tapasztalataimból merítettem.
Vagyis foglalkoznak HiFi-vel is. Ajánlanám néz körül az oldalukon rendesen, mielőtt véleményezed őket. meg hátha odaszoksz.
(#) veroka válasza mek-elek hozzászólására (») Júl 10, 2018 /
 
Mielőtt engem véleményeznél, légy szives olvasd el a hozzászólásomat figyelmesen. Hol írtam bármilyen véleményt a Hangtechnika Kft-ről? Azt sem vontam kétségbe, hogy te elégedett voltál velük, sőt azt sem írtam, hogy ne lehetne náluk HiFi hangszórót kapni. Ha ilyet találsz bárhol, tied a pont.
(#) veroka válasza roland7 hozzászólására (») Júl 10, 2018 / 2
 
Az eredeti Orion HS 500-ban bolgár mélyközepek voltak. Nem ismerem a Dyrast, ami még furcsább, hogy a Google sem, de ettől még lehetséges, hogy ilyenekkel is szerelték anno ezeket a dobozokat (a hiánygazdaság ugye...)
Ahogy nézem, a H2000-nél 31 centis és 25 centis mélyközepek vannak, a HA-31 egészen szimpatikus karakterisztikájú, és össze is tudnád váltani a HB-13-al. De nem tudom a HS 500-nak mekkora a térfogata, valószínűleg csak zártként lehetne használni (ahoz viszont alacsony a Qts=0.38). A másik gond a magas lenne, kell keresned egy olyan magassugárzót, ami 3 kHztől szépen viselkedik, ha a H2000-ben gondolkodsz, akkor én ezt a magasat választanám, és ki is jön 10000 forintból - csak hát 7 dB ugrások vannak a frekimenetben ami nem szép.

Váltónak valami másodrendű váltót ajánlanék, a fenn vázolt frekiken váltva.

... és így lesz egy egészen hibrid Orion-Videoton dobozod Egészen biztosan szebben fog szólni mint a mostani, de nem szabad tőle túl sokat várni.
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2018
(#) mek-elek válasza veroka hozzászólására (») Júl 10, 2018 /
 
Kedves Veroka!
"Ezzel vigyázzatok, mert ők inkább a PA-studió vonalon mozonak, nem HiFiben." mint vélemény.
Meg csak ajánlottam, hogy néz körül náluk, hátha odaszoksz (mint én is).
Ezen kívül úgy gondolom, hogy ez már senkinek nem segítség. A pontnak ezért nincs jelentősége, mivel a fórumot én nem bikaviadalnak gondolnám.
(#) roland7 válasza veroka hozzászólására (») Júl 10, 2018 /
 
Köszönöm ismét!
Itt a fórumon olvastam a Dyras-t, valami limitált széria: HS522. Ennyi adatot találtam róla (a forrás kétséges, az enyémek még made in Germany). A HS500 család térfogata 50l. A magassugárzók terén nem ragaszkodom a H2000 gyártmányokhoz, "minden megoldás érdekel."
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2018
(#) roland7 válasza mek-elek hozzászólására (») Júl 10, 2018 /
 
Uppsz, bocsánat, elfelejtettem megköszönni. Köszönöm!
(#) veroka válasza mek-elek hozzászólására (») Júl 11, 2018 /
 
Nincs harag. Hidd el, én is tapasztalatból írtam, hogy főleg PA téren mozognak, és csak felhívtam erre a tényre a figyelmet - én is vásároltam már náluk, de nem szoktam oda.
(#) veroka válasza roland7 hozzászólására (») Júl 11, 2018 / 1
 
Ez édeskevés adat sajnos. Az 50 liter túl kicsi a H2000 mélyekhez, még nyitott dobozban is, nem tudnád a dobozt elég mélyre hangolni. Akkor maradjanak a Dyras-ok, de meg kellene mérjed őket, még ha nem is pontosan. Vagy marad a hosszas próbálkozás - ha még az eredeti HS500 váltód van, arról biztosan ki lehet túrni adatokat a netről, fórumokról. Ebből aztán valamennyire lehet szimulálni is a váltót és a hangszórókat, bár én ilyet sosem csináltam még, ebben semmi tapasztalatom nincs.
(#) roland7 válasza veroka hozzászólására (») Júl 11, 2018 /
 
Megmérni? Mikrofon, stb?
Semmilyen hangváltóm nincs, ezért is gondoltam, hogy nem ártana már normális(abb)an megcsinálni. Köszönöm!
(#) veroka válasza roland7 hozzászólására (») Júl 11, 2018 /
 
Igen. Valahol feljebb ajánlottam az ARTA programcsomagot, ehez csak egy jobb hangkártya, egy mikrofon és sok idő szükséges. Én is ezt használtam még évekkel ezelőtt, otthoni hobbi célra tökéletes.
Ha nincs váltód, akkor egyrészt könnyű dolgod van, mert nem javítgatni kell egy régit, hanem te építhetsz egy újat, saját igényeidnek megfelelőt. Másrészt ez bonyolult feladat, sok tanulást (és rengeteg időt) emészt fel. Ha magad építesz, ajánlom subvoice oldalát, sok hasznos információt fogsz találni. Ha kész váltót vennél, akkor a keresztezési frekin kívül nem sok mindent fogsz tudni róla, de a neten rengeteg helyen tudsz univerzális crossovert rendelni. Ezt már neked kell eldöntened.
update: Esetleg egy ilyen jó lehet neked, de nézz körül te is.
A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2018
(#) Kovidivi válasza veroka hozzászólására (») Júl 11, 2018 / 1
 
Egyenes frekvenciamenetű mikrofon kell, amit nem.egyszerű beszerezni. Vagy van a mikihez frekvenciamenet, de az se jelenti azt, hogy a mikrofonnak pontosan ugyanolyan a frekimenete. Ha pedig nem tudjuk, a mikrofon mit mér, hogyan akarunk vele ládákat hangolni, mérni?
(#) veroka válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 11, 2018 /
 
Kalibrálod, a program ad ehez segítséget. Aztán a kalibrációs file-t elmented, bármikor rendelkezésedre áll. Egyébbként egy komolyabb, mondjuk 3-5 ezer forintba kerülő mikrofon megteszi, vagy vehetsz sima kapszulát is pár száz forintért, de akkor neked kell megépítened a komplett mikit.
(#) Kovidivi válasza veroka hozzászólására (») Júl 11, 2018 /
 
De mihez képest kalibrálod? Nem tudod kalibrálni. Ha van egy ismeretlen mikrofonod, odaállítod egy ismeretlen hangsugárzó elé, ezt beméred, de mit kapsz? Két ismeretlen dolog eredő frekvencia átvitelét, plusz a hangkártya hibáját. Megteszi a 3-5eFt-os is, hát attól függ mi az igény. De teljesen mindegy, kerülhet 100eFt-ba is egy mikrofon, ha nem tudod a frekvencia átvitelét! Nem tudsz vele mit kezdeni. Egy mikrofon nem lineáris. A kapszulamikrofon meg 1-4KHz-ig ha használható. És felette? Hogyan váltasz magasat, ha ezt a tartományt nem is tudod mérni? Ha építesz mellé elektronikát, attól még ugyanúgy nem lesz lineáris.
Ha van egy mikrofonod, el kell vinni valakihez, aki be tudja mérni rendesen, van kalibrált, frekvenciaátvitellel rendelkező mikrofonja, és a kettőt tudod egymáshoz hasonlítani, majd így kapsz egy átvitelt. Ezzel kell korrigálnod otthon a mért eredményeidet, és ekkor kapsz egy kb. átvitelt, ami még mindig nem lesz tökéletes, hiszen a mikrofon is kényes akár a hőmérséklet akár a páratartalom változásra (gondolom én)...
Kattintgasd végig ezt: Bővebben: Link
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2018
Következő: »»   636 / 727
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem