Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   635 / 727
(#) Zoltan78 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 26, 2018 /
 
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat
Akitől vettem nem használt EQ rásegítést, igaz családi házban hallgattuk legalább 20 m2-es térben.
Én egy Denonn PMA 720-t használok, ami a meglévő Preluium B32-vel gyönyörűen szól, bár a mélyeket nem adja/adná úgy ki, mint a Mission.
Én panelházban lakom, viszonylag kis szobákban hallgattam, kb. 12m2, de igen, másik helységben is kipróbáltam.
Mivel én inkább zenész vagyok, és a zenét hallgatni szeretem, így nincs tapasztalatom, hogy a hangfalnak milyen hibája lehet, ha valóban van. Az biztos, nem így kellene szólnia, és ismerősöm mondta, hogy bizony a hangváltó nagyon beleszól a hangzásba.
A hallgató fején lévő fül rendben van
(#) Zoltan78 válasza Gafly hozzászólására (») Jún 26, 2018 /
 
Szia,
Miért írod,hogy az "INTERNET szerint"?
Van negatív kritika a Mission-re?
A referenciavélemények nagyon jók...
(#) Massawa válasza Zoltan78 hozzászólására (») Jún 26, 2018 / 3
 
A baj, hogy az ilyen kategoriáju hangfalakban a hangváltok ugy ki vannak hegyezve az optimális hangzásra, hogy abba csak a kontár mer belenyulni (és még hisz is abban, hogy jobbat tud csinálni). Annak idején egy nagy Tannoyon egy remekül felszerelt laborban honapokig probáltunk a hangválton valamit változtatni, de fél decibelnyi javulást sem lehetett elérni. Egyeseknek nem tetszett a hangja és hasonloan hozzád, azt hitték, hogy azon bármit is lehet javitani.
Azt is vedd figyelembe, mint minden hangszer, a hangszorok is másként szolnak és nincs két egyforma hangzásu. Vannak általános elfogadott hangzások ( jelenleg a Genelec ilyen, korábban mások voltak), és vannak HiFi hangszorok, amik az egyik zenére jok a másikra meg nem.
Én otthon 700W infinityn hallgatok zenét, de rockra kimondottan puha, nem jön ki az, mint egy EV vagy JBL dobozbol ( ez a kettö fordul meg nálam, igy csak ezekhez tudom hasonlitani).
Annak meg több oka lehet, hogy otthon nem ugy szol, ahogy szeretnéd, de annak vajmi kevés köze van a hangváltohoz.
(#) Zoltan78 válasza Massawa hozzászólására (») Jún 26, 2018 /
 
Köszi!
Azt azért elfelejtettem leírni - szégyellem is magam, hogy ilyen baromarcú voltam...-, hogy mikor hazahoztam a hangfalat és kínlódtam a hangzással, sikerült a Denont hazavágnom, a Darlington végtranzisztorok és egy MOSFET is kiment.
Akkor gyanakodtam arra, hogy esetleg a hangváltó is kapott a zárlatból, de Te/Ti biztosan meg tudjátok mondni, hogy ez lehetséges-e?
Egyébként utána vittem el egy hangszóró javító-gyártó Hifishez, aki szerint kutyabaja...
(#) doktor válasza Zoltan78 hozzászólására (») Jún 27, 2018 /
 
Idézet:
„Én egy Denonn PMA 720-t használok, ami a meglévő Preluium B32-vel gyönyörűen szól, bár a mélyeket nem adja/adná úgy ki, mint a Mission.”


Szia!
Idézet:
„Akkor gyanakodtam arra, hogy esetleg a hangváltó is kapott a zárlatból,”

Nem kizárható.
Ellenben a két hangszóró elhelyezésével, vaalmint a hangsugárzó-erősitő közötti vezeték cseréjével érdemes lenne, kísérletezni.
(#) Massawa válasza Zoltan78 hozzászólására (») Jún 27, 2018 /
 
A Denon mindkét csatornája ment egyszerre tönkre?
A hangválto az ilyen cuccokban meglehetösen robusztus, sok mindent kibir az a néhány passziv alkatrész, ems szinte kizárt, hogy mindkét dobozban egyszerre és egyformán menjen tönkre. (Azt hallanád is, hogy az egyik másképpen szol).
Nem kell ott bajt keresni, ahol nem igen van. Itt nagyon valoszinü, higy teremakusztika vagy hallás beidegzödés a gond. Megszoktad az egyik hangzást (Preludium) és most attol akarsz mást, hogy jobbat-e azt innen nem tudjuk, de mást, amit viszont a Mission ott abban környzetben nem tud.
(#) veroka válasza Zoltan78 hozzászólására (») Jún 27, 2018 /
 
A Preludium zárt doboz, a Mission pedig b-reflex. Ezért ne is várj tőle olyan feszes mélyeket, mint a Prelutól, mindenképpen más lesz a hangképe. Én visszatenném az egyik oldalra a Preludiumot, és úgy fülelnék, mi az ami más, mi az ami az egyikben szebb. És aztán a véglegesnek szánt Mission dobozt addig kell tologatni, helyezgetni amíg megközelíti a VT doboz "hangját". Ne feledd, hogy a dobozok érzékenysége is sokat számít, melyik lesz hangosabb vagy halkabb, és láttam olyan erősítőket is, ami halkan szépen szólt, de hangosan már kásás lett (nagyon megnőtt a torzítás a rosszul beállított munkapontok miatt).
(#) Zoltan78 válasza Massawa hozzászólására (») Jún 27, 2018 /
 
Sziasztok,
Mindkét csatorna kiment, mind a 4 végtranzisztort cserélni kellett.
Egyformán rosszul szól, próbáltam többféle helyre elhelyezni a szobában, szobán kívül.
Köszönöm a segítséget, tulajdonképpen arról szerettem volna megbizonyosodni, hogy a hangfal sérülhetett-e, illetve hogy a hangváltó beleszólhat-e a gyenge magashangokba.
Középkategóriás kábelt használok, de a Hifis srácnál egy ócska krokodilcsipesszel volt a táp, és mégis csak bámultam ahogy szólt.
Szóval összehasonlítva a Preluval nagy csalódás, pláne dupla annyiért...
(#) Massawa válasza Zoltan78 hozzászólására (») Jún 27, 2018 /
 
Ez izlések és pofonok kérdése. Távolbol nem igen lehet minösiteni valamit, meg neked is van egy hangkép a fejedben amit a Missiontol elvársz. Az lehet jo is meg rossz is. Szerintem a váltonak semmi baja nincs, annak a hangdoboznak olyan a hangja. Lehet, hogy le kellene állitanod egy idöre Prelidiumot és utánna ujra meghallgatni a Missiont.
(#) veroka válasza Zoltan78 hozzászólására (») Jún 27, 2018 /
 
Próbálj kölcsönkérni egy másik erősítőt valakitől, annyi időre amíg kipróbálod. Nem hiszem, hogy a hangváltó ment tönkre, de ha igen, akkor az elég egyszerűen javítható. Viszont, ha a Denonnak a végtranyói zárlatosak lettek, akkor elképzelhető, hogy egyenfeszültség került a hangdobozokra, ami kinyírta a magassugárzókat (vagy azokat IS). Ez csak mérésekkel fog kiderülni. Persze ez csak akkor igaz, ha a Missionok voltak épp fenn, amikor a Denon elszállt. Azt mondjuk nem értem, hogy hogyan lehet kinyírni egy erősítőt a hangfalak csereberéjével, ráadásul mindkét oldalt.
(#) doktor válasza Zoltan78 hozzászólására (») Jún 27, 2018 /
 
Hangsugárzó vásárlásnál, mindenképpen érdemes , a saját erősítőddel meghallgatni,ezenkívül, ha van rá lehetőség, nálad, a megszokott akusztikai környezetben.
Megjegyzem, túl nagy eltérésnek szerintem a két hangsugárzó között nincs eredeti állapotukban,inkább amit te is leírtál, érdemesebb lenne a B32-t állványon / is / meghallgatni.
a kábelnél, én inkább a keresztmetszet növelését javaslom.

Idézet:
„Mindkét csatorna kiment, mind a 4 végtranzisztort cserélni kellett.

Itt kérdés, hol és mivel javították, szerintem is érdemes lenne másik erősítővel megpróbálni.
(#) gernerakos hozzászólása Jún 27, 2018 /
 
Üdv!
A célom nyilván egy hangsugárzó építése lenne, olyan max 10 000Ft-ból. Van egy valaha volt házimozi aktív mélynyomója, amit fel szeretnék használni. Ez egy 20 cm-es sony hangszóró, elvileg MT-M01 típusú, de semmit értelmeset nem ad rá a google. A benne lévő STK IC-s erősítő olyan 90w-os, tehát gondolom olyan 100W környékét tudhat a hangszóró. Ez megfelelő lenne teljesítmény terén. A jelenlegi dobozában fülre olyan 40Hz környékére van hangolva. A dobozban 2 db 17cm hosszú, 3,5cm belső átmérőjű reflexcső van. A doboz belső méretei (szé * ma * mé ) 24,8 * 30,5 * 21 cm, így a térfogata 15,8L környékére jön ki.
Szóval, a kérdésem az lenne, hogy hogyan lehetne ebből egy értelmes hangsugárzót építeni? Nyilván kellene legalább egy magassugárzó, de ez bennem egyből felveti a kérdést, hogy 2 vagy három utas legyen-e. Egyáltalán milyen magast válasszak?
Az eredeti dobozt nem akarom megtartani, csak mint viszonyítási alap írtam le. Nyilván a jelenlegi méretek nem lesznek a jövőben jók, mert szerintem ebben a dobozban túl mélyre van hangolva a hangszóró.
Bármilyen ötletet/tanácsot szívesen meghallgatok, mert én teljesen tanácstalan vagyok.
(#) Zoltan78 válasza veroka hozzászólására (») Jún 27, 2018 /
 
Szia!
Persze a Mission-ek voltak fent, de arra rákérdezek a szerelőnél, hogy valóban mind a 4 kiment-e, én úgy emlékszem igen.
A hangteszten megfelelt, 2,7 KHz a keresztezési frekvenciája, fölötte már csak a csipogók szóltak mindkét oldalon.
Tehát ha szólnak, akkor elvileg jók.
Olyan lehet, hogy úgymond nem 100%-an szólnak, tehát sérült a hangváltó?
(#) doktor válasza gernerakos hozzászólására (») Jún 27, 2018 /
 
Szia!
Kétutast a legegyszerűbb,és most Tannoy dóm magassal érdemes párosítani, de a Sonyt mérni kellene.
Bővebben: Link
Doboz terveket találsz.
(#) veroka válasza Zoltan78 hozzászólására (») Jún 27, 2018 / 1
 
Nem kételkedem a szerelő hozzáértésében. Az a gond, hogy ha az erősítő végtranyói zárlatba mennek, akkor a tápfesz rá tud kerülni a hangdobozodra. Ez azt jelenti, hogy a 80 watt elkezdi melegíteni a hangszórók tekercseit, a hangváltót, stb. Mivel a magasak készülnek a legkönnyebb, legvékonyabb huzalból, ezek fognak leghamarabb megsülni. Ha nem szakad el (szó szerint elég) a tekercs, akkor is menetzárlatos tud lenni, mert leég róla a szigetelő lakk. Ezzel veszít az induktivitásából, és teljesen torz, használhatatlan lesz a hangszóró. Hiába szól, de az eredeti paramétereit képtelen teljesíteni, hisz a tekercsnek jó esetben is csak egy része vesz részt a pille mozgatásában. Persze a váltó is meg tud sülni, de azokat a tekercseket jellemzően vastagabb drótból tekerik, amik jobban elviselik az egyenáramú terhelést. A kondik pedig egyenáramon szakadásként (na jó, majdnem szakadásként) viselkednek, tehát az utánuk jövő tagokat sokkal kisebb áram terheli.

Azért a modern erősítőkben (meg a jobb régiekben is) van védelem, tehát nem kell egyből temetni a hangfalakat. Hogy mi történt akkor az erősítővel és a dobozokkal, már sosem fogjuk megtudni. Hogy most hogy teljesítenek, azt egy egyszerű mérés (mondjuk ARTA) megmondja, és a karakterisztikákból lehet következtetni is a baj helyére. Ha nem tudsz mérni, akkor én először a kölcsön erősítő felé indulnék el a helyedben.
(#) veroka válasza gernerakos hozzászólására (») Jún 27, 2018 /
 
Egyetlen, mono hangsugárzó? Vagy egy 2.1 rendszer két szatellittel és a valaha volt aktív subbal?

doktornak igaza van, a két út könnyebben elváltható, én zárt dobozt terveznék, de ehhez mindenképpen tudni kell a Sony TS paramétereit. Lehet, hogy azt a Sonyt nem is lehet két útban használni, mert nem megy elég magasra.
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2018
(#) gernerakos válasza veroka hozzászólására (») Jún 27, 2018 /
 
Én is ettől félek, hogy nem megy elég magasra. És igen, egy darab mono hangsugárzó lenne egyelőre. A TS paramétereket meg lehet valahogy mérni?

Doktor: köszönöm, megnézem a linkelt magasakat.
(#) Zoltan78 válasza veroka hozzászólására (») Jún 27, 2018 /
 
Köszi!
Volt nálam egy kölcsön középkategóriás viszonylag új Marantz házimozi erősítő, mit mondjak, gyalkázatosan teljesített...
A srác azt mondta, hogy ennek a Missionn-ek nem így kellene szólnia, persze neki Tannoy van hasonlóan álló, de 3 utas.
Sajnos nem ismerem a méréseket, maximum tekercsimpedanciát tudok mérni, az általad említett ARTA-t sohasem halltottam.
Én még abban is benne lennék, hogy valaki (Te vagy hozzád hasonló tudással rendelkező) eljönne és meghallgatná, csinálna pár mérést, persze viszonoznám.
(#) doktor válasza gernerakos hozzászólására (») Jún 28, 2018 /
 
Szívesen.
Szerintem, érdemesebb átgondolnod az épités projektet, főleg azért, mert egy ismeretlen paraméterű hangszóróra szeretnéd alapozni,amiből jelenleg egy darab áll rendelkezésedre.


A linkelt oldal alapján látod, a mély+ magas hangszórók árát/ ezek relatívan olcsók, és elfogadható minőségűek/, ehhez számold hozzá a doboz anyag beszerzés-készítés költségeit, és tapasztalni fogod, hogy az aktuálisan beszerezhető gyári hangsugárzó pár áránál, drágábban tudod utánépiteni.
(#) veroka válasza Zoltan78 hozzászólására (») Jún 28, 2018 /
 
Ne haragudj, de erre nem vállalkoznék. Saját projektjeimre se jut időm, azokat is egyre-másra kukázom ki, amint a régi, mérésekhez használt asztali PC-met is.
Az ARTA egy freeware realtime imedancia-frekvenciamenet mérő program PC hangkártyán keresztül. Kell hozzá egy jobb minőségű hangkártya és egy mikrofon. A PC generál egy ismert jelsorozatot (tulajdonképpen egy emelkedő frekvenciájú hangot) amit az erősítődön keresztül a hangdobozaid lesugároznak, a mikrofon felveszi és a bemeneti jelet összehasonlítja a kimenetivel, rajzol belőle grafikont amiről le tudod olvasni, hogy mennyire egyenes a leadott karakterisztika.
(#) Zoltan78 válasza veroka hozzászólására (») Jún 28, 2018 /
 
Köszönöm a segítséget, de azt hiszem el fogom adni, talán máshol más cuccal valaki bele fog szeretni. Mint ahogy nekem is tetszett először
(#) doktor válasza Zoltan78 hozzászólására (») Jún 28, 2018 /
 
(#) jocko válasza Zoltan78 hozzászólására (») Jún 28, 2018 /
 
üdv.!Elnézést ,hogy "belekontárkodok", de talán erre tudok reflektálni:"Mivel én inkább zenész vagyok, és a zenét hallgatni szeretem."
Tehát:Nekem egy olyan asszociációm támadt a sorokat olvasva,hogy neked valójában egy pár stúdió monitor kéne,és nem egy ilyen kaliberű hifi szett.A kisebb szobai térben ez biztos jobban megoldható lett volna .(tehát, időben már kevésbé lesz az ,késő bánat eb gondolat, sajnos mennek a forintok ennél a hobbinál kifelé az ablakon).Ja és az meg,hogy meghallgatsz egy hangsugárzó szettet egy rendszerben ,és hazaviszed,és máshogyan szól a te erősítőddel, itt kicsit megütköztem, hogy mit nem lehet ezen érteni?Én kb. 10 év kísérletezgetés után abszolút a végfokra kihegyezve építettem meg (és dobtam ki) az összes meglévő "kis stílű" cuccomat.
(#) Benji94 hozzászólása Jún 30, 2018 /
 
Sziasztok!
5 mm vastagságú parafa lapok a hangdoboz belsejére / külsejére ragasztva hangzásban javítanak valamit?
Bass reflex dobozban.
(#) game4812 hozzászólása Júl 1, 2018 /
 
Sziasztok! Bluetooth hangládához hangszóró választásban és ládatípusban kérnék segítséget. A doboztérfogat 4,2 liter. Ebből még lejön az akkupack, elektronika, hangszórók, stb, ~3,8 liter. Hangerőben, frekvenciaátvitelben egy JBL Xtreme szintre gondoltam, nem Hi-Fi az elvárás. A mélyátvitel fontos, szoftveresen emelve lesz, olyan hangszóró kellene tehát, ami bírja ezt 110dB-nél (Megfordítva a dolgot, pl.: 115dB-es hangszóró, ami 100 Hz felett -5dB-es csillapítást kap). Reflex elrendezéssel annyi a negatívum, hogy 1, csak készen kapható szubcsövekből tudok dolgozni, azok pedig 4 centis átmérőtől kezdődnek, lehet hogy nagy térfogatot vesznek ki. Passzív sugárzós elrendezést még nem használtam, a zárt pedig mélyátvitelben és hatásfokban is mellékvágány. Nem tudom, hogy egy széles sávú hangszóró, vagy egy többhangszórós komponens szett lenne a legjobb, valószínűleg az utóbbival jobban lefedhető a spektrum. Hangerőnövelés miatt monoban lehajtott hangszórópárban is gondolkozok. Az előlap mérete 22x16cm, de a szélein lekerekített, kb. 19x13 cm-en kell elhelyezni őket. Tudtok jó hangszórót, elrendezést ajánlani?
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2018
(#) Primary válasza game4812 hozzászólására (») Júl 2, 2018 / 1
 
Mennyi pénzed van rá?
(#) gerleimarci válasza game4812 hozzászólására (») Júl 2, 2018 /
 
Én is akarok most új bluetooth zenedobozt csinálni. Egy zárt izobár dobozban gondolkozok, azzal lentebb vihető az alsó határfrekvencia ugyanakkkora dobozzal.
(#) veroka válasza Benji94 hozzászólására (») Júl 2, 2018 / 1
 
Nem. A parafa bár porózus, de nem eléggé. 5 mm pedig még hőszigetelőnek is kevés. Ipari vatelin, háztartási vatta vagy nyílt cellás műanyag hab (szivacs) való a doboz belsejébe, a külső részét pedig vastag filccel (ami ismét csak nyílt cellás) szigetelik.
(#) game4812 válasza Primary hozzászólására (») Júl 2, 2018 /
 
Az Xtreme most 60000 a boltokban. Ha tudná ugyanazt, mondjuk vízállóság és mikrofonfunkció nélkül, akkor 40-et. Ha többet/kevesebbet tud üzemidő/hangerő/hangminőség szempontjából, akkor ahhoz képest arányosan.
gerleimarci: Az izobár is egy használható irány, csak nekem eléggé téglalap alakú a doboz, nem fér el két nagyobb hangszóró egymás mögé és elég sok helyet elvenne a fix térfogatból, ami felfelé tolja a frekvenciát.
(#) gerleimarci válasza game4812 hozzászólására (») Júl 2, 2018 /
 
Ha szembe fordítod a hangszórókat, akkor nem vesz el sok helyet, viszont a látvánnyal meg kell békülnöd.
Következő: »»   635 / 727
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem