Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   638 / 726
(#) Kovidivi válasza zoka hozzászólására (») Júl 17, 2018 /
 
Ha két hangszórót egymás felé fordítanál esetleg? Csak akkor el is kell rejteni valahogy, ne látszódjon a mágnes.
(#) zoka válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 17, 2018 /
 
Szerintem így egyszerűbb megoldanom. 2 előre, 1 lefelé, egy felfelé néz.
(#) bolond6 válasza elektrorudi hozzászólására (») Júl 18, 2018 /
 
Jelen esetben a "szimulációt" kellene a valóságba átültetni, hiszen egy aktív hangváltó adott konfigurációját valósítaná meg egy passzív hangváltóval.
(#) Zityu hozzászólása Júl 19, 2018 /
 
Üdv! Egy olyan problémám lenne hogy a hangváltóból kiszakadt egy tekercs szála és rövid volt hogy normálisan vissza tudjam rakni. Így oldottam meg. Okoz ez valami gondot? Még annyi hogy 3 utas és a közép és a mély impedanciája eltér. Ez probléma? Vifa hangszórók.
(#) Inhouse válasza zoka hozzászólására (») Júl 20, 2018 /
 
Hogy jutottál arra, hogy 4db 30cm-es méllyel építsd meg a szobai szubot?
(#) pjg válasza Inhouse hozzászólására (») Júl 20, 2018 /
 
1db is elég
(#) Inhouse válasza pjg hozzászólására (») Júl 20, 2018 /
 
Erre gondoltam, meg valahogy aránytalannak tűnik a doboz mérete is a 4db mélyhez. Ez mitől lesz "jó" neki? Ennyi pénzből még rendesen is meg lehetne csinálni...
(#) roland7 hozzászólása Júl 20, 2018 /
 
Üdv!
Milyen fajta magas hangszórót tudnátok ajánlani 3 utas, 50 literes hangfalba piezok helyett? Visszaolvasva régen a VIFA DX25 és BC25 volt ajánlott kategória, viszont most nem találok hazai forgalmazónál. Valami belépőszintű dómra gondoltam. Az sem baj, ha a pár meglenne 10.000 Ft-ból. Köszönöm! (Tannoy esetleg?)
(#) gery20 válasza roland7 hozzászólására (») Júl 20, 2018 /
 
Szia. Én monacor dt-99 tudnám még esetleg jókat halottam róla.

ITT
(#) roland7 válasza gery20 hozzászólására (») Júl 21, 2018 /
 
Szia!
Köszönöm, megnézem.
(#) jocko hozzászólása Júl 23, 2018 /
 
Sziasztok! Találtam kilomtalanítva egy sharp hifitornyot eső után. Gondoltam legalább a két hangdobozt leakasztom róla. Meghallgattam, botrányosan rossz hangzás. Szétszedtem ,vagyis törni kellett, még darázsfészek is volt benne, szóval kibányásztam belőle ami értékelhető : a 2 hangszórót. Volt egy régebbi átalakított RFT-m , amiben egykor egy sony mk. hsz. nyugodott, de nagyon érzéketlen valami volt, megváltam tőle. Egyszerűen nem kapok mostanában elérhető áron használható hangszórót újonnan. A '80-as '90-es években úgy látszik még voltak ötletek, és megvalósítások. A végeredmény nem lett valami fényes ami az esztétikai részét illeti , a laminált parketta könnyen törik , az eredeti reflex-cső végül kikerült a dobozból, és ilyen háttérzenéhez való kis dobozka lett belőle a parketta lap kézi megmunkálása után. (kicsit elmértem, de összeállt). A többit fotókkal. Szépen szól. 0,47mh tekercs került a sharp hangszóró elé , a magas előtt remix kondi és ellenállás,a végeredmény: 3,7 Ohm-mal még nem égeti le a végfokomat .(Remélem).Egy darab készült csak. Most befektetett összeg: 0 ft.
(#) jocko válasza jocko hozzászólására (») Júl 23, 2018 /
 
teszt Itt látható, hallható. Egy kicsit rá kellett segítenem két ventivel a hűtésre, mivel 4 Ohm alatt jár a szerkezet, de ezúttal egy elfogadható minőségű felvételt tudok reprezentálni a beag mag 102 végfok hangjáról is talán , és a nulla forintos költségvetésű hangsugárzóról.
(#) zoka válasza Inhouse hozzászólására (») Júl 23, 2018 /
 
Egészen pontosan oldalanként lenne 4db. Vagyis összesen 8db 30cm-es autohifi mélysugárzó. Zárt dobozban. Hogy jutottam erre a megoldásra? Ha 1 hangszóró szól x wattról, akkor 2 hangszóró x/2 W-ról tud ugyanannyit, és így tovább... ha kisebb wattot kap, kevesebb torzítás keletkezik. Vagyis amíg 1 hangszóró kb kiszakad, addig 8db nevetve létrehozza ugyanazt a hangnyomást.
Valamint szoftveresen le tudom vinni az alsó határfrekit. Ha mondjuk 40Hz-ig mennek le a ládák, akkor 30Hz-en kb 10x akkora teljesítmény kell, hogy akkora hangnyomást hozzon létre, mint a 40Hz. Ez megoldható úgy, hogy a 30Hz szól mondjuk 100W-on, a 40Hz már csak 10W-on. A lényeg, hogy az a 10W akkorát fog szólni 40Hz-en 8 hangszóróval, mintha csak 1 hangszóró menne, de az 80W-on... és ugye, ha az 1 hangszóró 80W-on szól 40Hz-en, akkor 30Hz-en 800W kéne.... Természetesen a 30Hz kevés, ennél mélyebbre is fog menni, egészen 10Hz-ig. A 10Hz-es sinus jel sokak szerint nem is hallható, merthogy az ember csak 20Hz-ig hall stb... Hát, azért ez nem így van. A 10Hz-et úgy kell elképzelni, hogy szaggatja a levegőt és egy nyomasztó érzést okoz, ami nyugtalanná teszi az embert. Olyan dolgok kezdenek rezonálni, mint például egy sötétítő függöny 2 szobával arrébb, ahol 115dB-t értem el, 10Hz-en mindössze 1 ilyen hangszóróval...valószínű a ház egy nagy tölcsérként erősíti a hangot
(#) game4812 válasza zoka hozzászólására (») Júl 24, 2018 /
 
A fázisokat hogy tervezed összehangolni fel-le és elölre néző, 2 oldalon lévő, egymással és a topládákkal eltérő szöget bezáró hangforrások esetén (a hagváltási pont körül felmerülő delay-problémák mellett)? Nem lesz annyi nyereséged, mint amit kiszámoltál, és a lehallgató-térben kevés lesz a"Sweet spot", ahol igazán jól szól majd a rendszer. A vízszintesen álló hangszórók csévéi pedig a középvonaltól kintebb és bentebb lesznek nyugalomban, mint alapvetően lennének, és ahogy az elölre nézők állnak, (gravitáció), ezért könnyebben kezdenek torzítani, könnyebben kilógnak az egyenletes mágneses térből. Emellett ehhez itt tőlem sokan sokkal jobban értenek, de a hangszóróknak van egy ideális kitérése, és ez nem a "lehető legkevesebb". Dupla teljesítményű erősítőt is olcsóbb venni/építeni, mint a hangszórókat duplázni. A legjobb lenne 1 oldalon, gitárkombókban megszokott módon elrendezni 4 hangszórót "20W"-on, hogy pontszerűbb legyen a forrás. Házimozinál sem véletlenül használnak 1 mélyet, PA-nál pedig ha lehet, vonalszerűen vannak elhelyezve, nem két oldalon.
(#) Inhouse válasza zoka hozzászólására (») Júl 24, 2018 /
 
8db 30cm-es mélynyomó egy ilyen kicsi dobozban? Nem vagyok nagy szakértő, de szerintem tévúton jársz.
(#) Peter65 válasza zoka hozzászólására (») Júl 24, 2018 /
 
10Hz-cel csak óvatosan, könnyen rosszul lehetsz, elhányod magad, stb... Az emberi test rezonanciája 7 Hz körül van.
(#) Sam Seed válasza Peter65 hozzászólására (») Júl 24, 2018 /
 
Hagyjad. Nyomja. Youtube onlineba. 2 mikró magnetron kellene még szembe vele a viz sajátfrekijével. Aztán
Idézet:
„úgy kell elképzelni, hogy szaggatja a levegőt és egy nyomasztó érzést okoz, ami nyugtalanná teszi az embert.”

(#) zoka válasza game4812 hozzászólására (») Júl 26, 2018 /
 
Üdv. Azt az ötletet elvetettem, mert eleve nem tetszik, hogy a padló és a mennyezet felé sugározzon. A négyzet négy sarkán lenne a 4 hangszóró, ahogy írtad, viszonylag pontszerűen. Ahogy tesztelgettem, már egyetlen hangszóró brutál nagyot szól, így az sem biztos hogy kell 8. Igazából azért gondoltam, mert 4 Ohm os az erősítő, és 2db 4 Ohm hangszóró összekötve 2 vagy 8 Ohmra jön ki. A 4db már beköthető 4 ohmra. B terv, hangszórónként egy végfok. Úgy elég lenne oldalanként 2-2 mély, viszont ez elvisz 4 csatornát.... nem tudom. Most még filózok
(#) zoka válasza Sam Seed hozzászólására (») Júl 26, 2018 /
 
Ezen jót nevettem. Köszi!
Nyilván nem célom ilyesmi, csak szeretek szórakozni a Hertzekkel
(#) hugi00 hozzászólása Júl 27, 2018 /
 
Holgyek Urak !

Ki milyen "szigetelest" hasnal dobozon belul.
Illetve ha tehetne milyet hasznalna-alkalmazna ?
(#) uniman válasza hugi00 hozzászólására (») Júl 27, 2018 /
 
(#) flaci76 válasza hugi00 hozzászólására (») Júl 28, 2018 /
 
(#) malmoo hozzászólása Aug 6, 2018 /
 
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Eléggé zöld fülü vagyok az elektronika terén.

Működésre szeretném bírni ezeket a hangszórókat és 4 szobába szeretném elhelyezni őket. A szobák az erősítőtől 10, 18, 23 és 46 méterre vannak. Néhány hangszórónak nem tudom az adait de találtam egy oldalt ahol leírják de nem tudom hogy mit jelentenek.

Az erősítő: Erősítő (Ez megfelelő vagy keressek másikat?


Hangszórók:

Van 2 db sony 24 ohm és 2 db 8 ohm hangszóró valamint van 3 darab tannoy hangszóró sajnos a dobozaik széttörtek.

Tannoy 1

Tannoy 2

Képek

Előre is köszönöm a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2018
(#) mek-elek válasza malmoo hozzászólására (») Aug 6, 2018 /
 
Mi az elképzelésed a szobákat illetően, mivel elég heterogén hangszóró készleted van, ami igen eltérő hangminőséget eredményezne, amennyiben ezt így egyben akarod üzemeltetni.
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2018
(#) Cinema válasza malmoo hozzászólására (») Aug 6, 2018 /
 
Ezt sürgősen felejtsd el, értelmetlen.
A képek alapján Én nem tudom eldönteni, hogy mid van és mit akarsz.
-
Az az erősítő két sorbakapcsolt 100Ah-ás autóakkumulátorról talán megfelelően működne 1-2órát, mert legalább ez, vagy igen komoly, nagyáramú tápegység kell hozzá.
Azokkal a szedett-vedett hangszórókkal nem érdemes belefogni.
A hangszóróvezetékek hossza árán, - már ami használható lenne itt - vehetsz egy normális sztereo erősítőt és ahhoz már csak egy pár normális hangsugárzó kell, hogy jó hangot hallhass, legalább egy szobában. Ennek volna értelme.
-
Előre kellene ezt megtervezni, kiszámolni, hogy mi mennyi és merre, mekkora teljesítményhez, milyen hangsugárzókhoz, milyen erősítőhöz, meg egyáltalán.
Mivel mi nem látjuk, ismerjük a helyszínt, még találgatni sem tudnánk, hogy mit, merre és meddig?!

Üdv!
(#) JSandor hozzászólása Aug 7, 2018 /
 
Sziasztok!!

Sikerült szert tennem egy Saba Professional 1300-as hangfalpárra.
Műszakilag semmi gond nincs vele, minden eredeti benne. Viszont magára a hangfal dobozára már lehet panasz, ugyanis karcok találhatóak rajta, valamint a hátán is az egyiknek válik lefele a csík.
Fekete színű kivitel, azt szeretném kérdezni tőletek, hogy valamilyen üzletben lehetne vásárolni valamilyen ragasztható fekete vékony kívülre "fa" hatású tapétát vagy nem tudom minek nevezzem. Amivel gondosan lefedném az teljes felületét. Ma ha hazaértem rakok fel képet és szemléltetem mit szeretnék, aki esetleg tud ilyen "anyagot" ajánlani akkor azt szívesen várom. Lényegében olyasmire gondolok mint a filc-textil aminek az alja ragaszható.
(#) olahtamas válasza JSandor hozzászólására (») Aug 7, 2018 /
 
Szia!
Ilyesmire gondolsz?
Ismersöm hasonló tapétával dolgozott, elég szép eredményt tudott belőle kihozni. A nem kivánt mélyedéseket érdemes kitölteni gittel.
(#) JSandor válasza olahtamas hozzászólására (») Aug 7, 2018 /
 
Igen! Ilyesmire gondoltam. Gondolom érdemesebb minél vékonyabbat keresni. Ezzel a művelettel sokat javíthatok a kinézetén szerintem, megéri rászánni ezt a pár ezer forintot és időt, bőven megérdemel ennyit, egyébként gyönyörű hangja van.
(#) olahtamas válasza JSandor hozzászólására (») Aug 7, 2018 /
 
Minnél vékonyabb annál könnyebb vele dolgozni. Vasalóval kellett ismerősömnél rásegitenie a ragasztó megkötésére és egyben buborékmentes is lett a munkája.
(#) Davidd hozzászólása Aug 9, 2018 /
 
Sziasztok! Ma vegre szert tettem egy” nevesebb” hangsugarzora. Segitsegeteket szeretnem kerni, hogy milyen ladikat keszitsek neki(k). Gondoltam a mellekelt ladara, ti mit szoltok hozza? Szivesen meghallgatok barmilyen otletet. Igaz ez hangsugarzo inkabb teremben lenne hasznalva. Szeretnem ha szolna, de kompakt is kellene legyen, hisz ket top alatt fog szolni. Tudom, kompromisszum. Viszont vegre ez egy olyan hangszoro aminek komoly adatlapja van, igy ti is konnyebben tudtok segiteni.
Elore is koszonom szepen!
Következő: »»   638 / 726
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem