Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2094 / 2486
(#) tothbela válasza honnerdavid4 hozzászólására (») Júl 29, 2018 /
 
Már ez is előrelépés. Látszik hogy a pufferes panel alatt van a két végtranzisztor, annak a nyákján öcsipanelként a végfok többi része. Külön panelen a szubfilter az előfokkal.

Kicsit még átlesem.

Gondolom egy multi van kéznél, mert mérni azt kellene.

Először még áramtalanított állapotban az emitter ellenállásokat (egy tokban van mind a kettő) kellene megtesztelni. 1 Ohm, vagy kisebb értéket kell mérned a két piros karikával jelölt pont között. Ezek a végtranzisztorok lábai. Éppen hozzá lehet férni.

emitter.png
    
(#) FerencziJ hozzászólása Júl 29, 2018 /
 
Tisztelt Fórumozók!

Kis segítségre lenne szükségem. Javítok egy Kőnig AMP 15000-es erősítőt ("minőségi kínai"), mely több alkalommal járt már nálam végfok problémával, most is ezzel került vissza. Ki is cseréltem a végeket de azt vettem észre, hogy az egyik oldalon nem a megfelelő nyugalmi áram folyik. A táppal sorba kötött 10R-on 3-4 V feszültség esik, míg a hibátlan oldalon cca. 300mV. A kérdésem, hogy valaki ismeri ezt az erősítő típust, volt e szerencséje hozzá, vagy esetleg valami tippetek van e a hiba eredetével kapcsolatban. Félvezetőket átmértem, cseréltem amit bizonytalannak ítéltem, R, C tagok szintén át lettek mérve, 5%-on túliak ki lettek cserélve. Nincs ötletem, még szkóppal megnézem nincs e valami gerjedés rajta. Csatoltam néhány képet, hátha így ismerős lehet, vagy más néven találkoztatok vele...
(#) tothbela válasza FerencziJ hozzászólására (») Júl 29, 2018 /
 
A nyugalmi áram magas, de ezt gondolom te is észrevetted. Trimmeres beállítást ha lehet már én is kerülöm, a beállított értéket kicserélem fix ellenállásokra, ezért nem találok benne nyugalmi áram beállító trimmert.

Vissza kell rajzolni az erősítőt. Elsőre talán bonyolultnak tűnik, de nem annyira. Meg kell találni a bias fokozatot benne, és azon kell módosítani.

Ha nem megy, akkor szépen ki kell venni a paneleket, és mind a két oldalukat lefotózni. Ha nem fér rá egy képre az egész, több részletben is jó, csak legyen éles a kép, és kivehető minden alkatrész.

Valamelyik fórumtárs unalmában majd megpróbálja visszarajzolni.
(#) FerencziJ válasza tothbela hozzászólására (») Júl 29, 2018 /
 
Tudom, hogy magas a nyugalmi áram, fel is fűti a hűtőbordát rendesen. Viszont a bias jó, szabályozható, de a minimum érték most(!!!) a fent leírt mennyiség. Mint a képeken látható két panel van az erősítőben. Egy a fenéklemezre szerelve, ezen van a meghajtó fokozat a hangszóróvédelemmel, a másik pedig a végfok rész a hűtőbordán. Na, itt lehet valami baj, amit nem találok sajnos. A kék kábelköteggel van összekötve a két fokozat és ha felcserélem a meghajtást, a hiba továbbra is fennáll. Ebből eredően csak a véggel lehet a probléma, ami jó, de mégsem..
(#) reloop válasza FerencziJ hozzászólására (») Júl 29, 2018 / 2
 
Szia! Az említett nyugalmi-áram deviancia gyakran a végtranzisztor bázisára kötött azon ellenállás hibája (szakadás, értéknövekedés) mely a kimenethez, vagy emitterhez, vagy a végtranzisztor N/P párjának bázisához csatlakozik. A végtranzisztor meghibásodása ezen ellenállásokat általában tönkre teszi. Magyarázatul szolgáljon ezen APEX erősítő R20 ellenállása.
(#) tothbela válasza FerencziJ hozzászólására (») Júl 29, 2018 /
 
Azért néhány mérés eredményét nézzük meg. A referenciapont legyen a GND. Ehhez képest mind a két (jó és hibás) oldal néhány pontján mérj feszültséget. Ezek a vég tranzisztorok, és a meghajtó tranzisztorok lábai. A mérés egyértelműsége érdekében használd a panelen lévő pozíciószámokat, vagy ha nincs, akkor valami hasonló módszert alkalmazz!

Felső sor balról: első tranzisztor BDxxx
1. láb -1,3V
2. láb -44,5V
3. láb -0,6V
Második tranzisztor 2sa1941
1. láb -0,6V
2. láb -44,5V
3. láb -0,03V
Harmadik.........és így tovább.

Vagy a képre ráírod amit mérsz.
(#) honnerdavid4 válasza tothbela hozzászólására (») Júl 30, 2018 /
 
Köszönöm még fogom nézni.
(#) tomi1990120 hozzászólása Júl 31, 2018 /
 
Sziasztok.Van egy yamaha htr 5930-as 5.1es erositom aminek a mélynyomo kimenete dekoder valtasra pukkan egyet vagy ha a lejatszon valtok zenet akkor is amugy mukodik rendesen.Mi okozhatja?
(#) tothbela válasza tomi1990120 hozzászólására (») Júl 31, 2018 /
 
Ha eredetileg ezt nem csinálta, akkor valamelyik csatoló kondenzátor kezd átvezetni. Ha mindig ilyen volt, akkor bele kell barkácsolni egy némító áramkört.
(#) melorin hozzászólása Aug 1, 2018 /
 
Egy potmétert a végerősítő bemenetén a csatolókondi elé vagy után kössem be? Van jelentősége?
(#) FerencziJ válasza tothbela hozzászólására (») Aug 1, 2018 /
 
Meg van a nyugalmi árammal kapcsolatos hiba eredete, nem más mint az N-típusú 2SC5198 végfokok. Sajátosan viselkedtek, még nem találkoztam ilyen esettel, nem is számítottam rá, már csak azért sem mert vadonat újak és szerelés előtt tesztelve voltak. Mérésre hibátlanok, mértem teszterrel (kép), dióda vizsgálóval és ellenállás mérővel is. Az áramkörben úgy viselkedett, hogy a kollektorra kapcsolt feszültség (72,5V) szivárgott emitter (10,45V) és bázis (8,2V) irányokba, a két tranzisztor szivárgási feszültség értékei valamelyest eltértek egymástól. Kipróbáltam egy harmadikat is a sorozatból, a probléma továbbra is megmaradt. De semmi baj, kicseréltem TIP35C-36C párra és kifogástalanul üzemel, a hideg nyugalmi áram 160, üzem meleg nyugalmi áram 196mA.
Találkozott már valaki hasonló hibával?

üdv: fj
(#) Alkotó válasza FerencziJ hozzászólására (») Aug 1, 2018 /
 
Az alkatrész teszter képernyőjét jól értelmezem ha 2490-es erősítést olvasok le róla?
Szokatlan érték.
(#) zotya1983 válasza FerencziJ hozzászólására (») Aug 1, 2018 /
 
Számtalanszor bizonyosodott hogy ezek az alkatrészteszterek csak saccolni jók. Nem lehet rá adni.
(#) FerencziJ válasza zotya1983 hozzászólására (») Aug 1, 2018 / 1
 
Nem hagyatkozom rá, csak infó. Illetve ha a pin out-ot szeretném megtudni, jellemzően akkor használom. De ez esetben több műszerrel, mérésmóddal kellett mérnem.
(#) FerencziJ válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 1, 2018 /
 
Azt hiszem egy másikra 7,...K-t mondott. Ha már megszólítottál tisztelt Alkotó, kérdezni akartam az erősítőiddel kapcsolatban (azt hiszem Nálad olvastam). Az annihilátor és a testvére, tudsz ebben nekem segíteni esetleg?
(#) FerencziJ válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 1, 2018 /
 
Rosszul emlékeztem, csak 6K, mellette egy jó PNP-s 125-el.
(#) Alkotó válasza FerencziJ hozzászólására (») Aug 1, 2018 /
 
A 125 racionális érték, de a másik minimum gyanakvásra ad okot. Még darlingtonok esetében is maximum 500-1000 erősítést látnék értelmesnek.
(#) Alkotó válasza FerencziJ hozzászólására (») Aug 1, 2018 /
 
Segíts egy linkel, ami megmutatja mit láttál.
(#) FerencziJ válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 1, 2018 /
 
Erre gondoltam, ha tévedek elnézést kérek.

270w.GIF
    
(#) Alkotó válasza FerencziJ hozzászólására (») Aug 1, 2018 /
 
Nem jól fejeztem ki magam. A képen "KD-mester" rajza van.
A link ahhoz kellene, hogy lássam miként kapcsolódok én a felvetett témához, illetve miben tudok segíteni.
(#) FerencziJ válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 1, 2018 /
 
Megépítettem ezt az erősítőt, ezesetben is a nyugalmi árammal van problémám (azt hiszem ez a keresztem ), és mintha Neked lett volna valami javaslatod erre. Azt meg kell jegyeznem, hogy több száz hsz-ból amit elolvastam, már nem emlékszem igazán határozottan.
(#) reloop válasza FerencziJ hozzászólására (») Aug 1, 2018 /
 
Üdv! A kérdésednek a VF2 topicban lenne a helye, ott írd le a konkrét tapasztalatodat. Nagyon ritkán adódik hiba az utánépítések során, nincs változtatni való a kapcsoláson.
(#) FerencziJ válasza reloop hozzászólására (») Aug 2, 2018 /
 
Köszönöm, átolvasom a topicot, ha nem találok megoldást, oda kérdezek.

üdv: fj
(#) tomi1990120 válasza tothbela hozzászólására (») Aug 2, 2018 /
 
Egyszer elromlott a melynyomo kimenet volt szervizbe es utanna kezde ezt csinalni.
(#) Martin122002 hozzászólása Aug 3, 2018 /
 
Sziasztok, az erősítőm egyszercsak azt csinálta hangos zenénél hogy elkezdett recsegni a kimenő hang..Rá mértünk a kimenetre hátha jön ki egyenfeszültség, de nem..Kicseréltem 3 kondenzátort ami hibás volt, és utánna is még mindig.Az egész zene hangja jó, de az alatt van recsegés ami addig megy amég a zene szól utánna amikor már le van állítva nincs semmi.. Az erősítő: jvc vn-300,
(#) ces98 hozzászólása Aug 4, 2018 /
 
Nem lehet, hogy a hangszóród ment tönkre?
(#) deebo válasza Martin122002 hozzászólására (») Aug 4, 2018 /
 
Gondolom a hangszóró sír a zene miatt ami megszólal rajta. Amúgy eléggé úgy tűnik, hogy a hangszóró döglött meg.
(#) Gafly válasza Martin122002 hozzászólására (») Aug 4, 2018 /
 
Ha nyomkodod barcog?
(#) Cinema válasza deebo hozzászólására (») Aug 5, 2018 /
 
Minden lehetséges.
Az is elképzelhető, hogy a hangszóró membránjánál a bevezetőszála, a "bajusz" szakadozik szét és néha jobban, néha kevésbé érintkezik, ezért ez recsegősnek hangzik, előbb nagy hangerőnél, majd már halkan is ez a recsegős hang jön ki belőle. Ha finoman beljebb nyomjuk a membránt, ez változhat, ha így van, akkor megvan a hiba és az kijavítható.
Rosszabb esetben leszakadt a lengőtekercse a hangszórónak és azért recseg, ebben az esetben hangszórójavítóhoz kell vinni, javítás céljából.

Üdv!
(#) Martin122002 válasza ces98 hozzászólására (») Aug 5, 2018 /
 
Nem a hangszóró, másik erősítőn tökéletes
Következő: »»   2094 / 2486
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem