Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3202 / 3949
(#) proli007 válasza kriszrap hozzászólására (») Aug 8, 2018 /
 
Hello! Semmi nem változna, maximum a kondik feszültségénél kellene figyelembe venni. De miért lenne szükség a 30V-ra? A kivezérelhetőség miatt aligha. Tehát jobban jársz, ha a zénerrel soros 470 Ohm-ot 1k-ra cseréled, és már is rákötheted a 30V tápot.
(#) kriszrap válasza proli007 hozzászólására (») Aug 8, 2018 /
 
Csunyán vágja a mélyet nem olyan tiszta csak ezért gondoltam hogy tda2030 is 30v jár. Akkor a leválasztom miért ne hátha megoldja ezt a problémám .

Közbe eszembe jutott még egy kérdés boosterem hirtelen vesz fel kb 1A-t és vissza áll 100ma ra üresjáratba. Ezt hogy lehet orvosolni? 2200uf szűrésként van rajta.
(#) proli007 válasza kriszrap hozzászólására (») Aug 8, 2018 /
 
Hello! Én ne tudom neked mid van, meg milyen booster-ről van szó. De az, hogy "csúnyán vágja a mélyeket", nem az IC tápfeszültségének problémája. Valahol a láncban egy felül-áteresztő szűrő töréspontja magasan van. Tehát olyan helyet kell keresni a láncban (vagy visszacsatolásban), ahol soros kondi van. Ott vagy a kondi kapacitása kicsi, vagy az azt követő ellenállás (bementi ellenállás) értéke kicsi, hogy a mélyeket is átvigye.
De egy B osztályú végfok fogyasztása a kivezérléssel közel arányos. Ha pedig nincs bementi jel, akkor csak a munkaponti áram folyik, mely a keresztezési torzítás "eltüntetése" miatt szükséges.
De az is lehet, hogy nem vágja a mélyeket, hanem torzítja. Vagy is ha a táp nem kellőképpen terhelhető, akkor "fuldoklik az erősítő." Nem lehet, hogy Te sokkal nagyobb teljesítményt várnál el, mint amire képes a rendszer? Mert ha csak a mélyek szólnak a szubbasszus kimenetén, akkor a torzításnál csak az alapjel felharmonikusait hallod. Mint ahogy egy zsebrádiónál is hallani véled a mélyeket, csak éppen nem abból, hanem a felharmonikusokból "állítja vissza" a hangképet a fül és az agy kettőse.
De mérések nélkül, nem sok alapja van az eszmecserének..
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2018
(#) kriszrap válasza proli007 hozzászólására (») Aug 8, 2018 /
 
Csináltam videót 12 másodpercnél amikor felém forditom akkor hallható.
Videó
Lehet én reagálom túl ... Lehet ez a normális

Erröl a boosterről van szó.
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2018
(#) SzervízMacska válasza kriszrap hozzászólására (») Aug 8, 2018 /
 
Fú, ez borzalom! De milyen mélyet vársz attól a félig szétesett “széles sávú hangszórótól? Torzít, mint állat! Ahhoz, hogy reális véleményt lehessen alkotni az erősítődről, először ezt kéne egy normálisra cserélni. Egyébként ebben magas hangok sincsenek a videó alapján...
(#) proli007 válasza kriszrap hozzászólására (») Aug 8, 2018 /
 
Erre valóban a borzalom a legfrappánsabb kifejezés.
Tudod mennyivel jobban jártál volna egy D osztályú híd erősítővel, az egész kóceráj helyett?
- Egy gumimembrános hangszórót nem lehet doboz nélkül járatni, mert a membránt visszatérítő rugó, a dobozban lévő gáz. De ahogy látom a membrán már szakadt is.
- Egy szub szűrő után, egyébként is csak duhog a hangszóró, hiszen csak a leg mélyebbeket viszi át. Itt láthatóan mozog a membrán, csak éppen lesugározni nem képes ilyen felállásban, mert akusztikailag rövidzárban dolgozik.
- Egy ilyen Booster igazából nem erre való, mint ahogy az aksi sem. Hiszen ha 12V-ból 30V-ot képezel, akkor ha a hangszóró kb. 2A-es csúcsárama az aksinál 2,5-ször nagyobb lesz, tehát kb. 5A-es csúcsáramok fognak képződni. Arra pedig az aksi összeesik, a Booster hebegni fog és a végeredmény közel ez lesz amit hallunk. Tehát hatalmas kondik kellenének amik ezt kiadják magukból.
- Egy B osztályú erősítő maximális hatásfoka 75%, ehhez még hozzá jön a feszültségátalakító vesztesége ami 10% körül mozog ha jó. Így az összhatásfok legfeljebb 67%. Szerintem, ha követlen táplálnád a D soztályú végfokot az aksiról, akkor sokkal jobb hatásfok lenne elérhető, és a hangzás is normálisabb lenne.
- Egyébként pedig nem tartom helyes dolognak, aksiról szubládákat táplálni. Az aksi a hordozhatóságot feltételezné, amihez értelmetlen akkora ládát készíteni, ami ezt le is tudja sugározni.

De ne keseredj el, komolyabb szakemberek is anno belelestek ilyen csapdába. A Camping táskarádióba is beletettek egy hasonló szerkezetet, aminek a vége az lett, hogy a telep energiája arra fordítódott, hogy zörgesse a csavarokat a dobozba. Az oroszok meg a Vef 206 rádióba sima papírmembrános hangszórót tettek, leordította a fejedet, sokkal hallgathatóbb volt és az elemek egy évig képesek voltak táplálni a rádiót.
A papírmembrános hangszórónak sokkal jobb a hatásfoka, és 200Hz alatti jeleket értelmetlen belesajtolni egy kis dobozba. Bármely csábító is, a hangszóró hatásfokát kell első helyre helyezni. De mivel a fül logaritmikus hallásgörbéjű, csak a négyzetesen növekvő teljesítményt hallja nagyobbnak. Tehát a 10W és 20W között nem érzel jelentős különbséget. Néha érdemes olvasni mint itt..

Nyilván lesznek akiknek más a véleménye mint nekem, de ettől az enyém nem változik. A 70-es években én is készítettem táskarádiót, igaz sokkal kisebb teljesítményekkel, de végigjártam ezt az utat.
(#) RoliNyh válasza kriszrap hozzászólására (») Aug 8, 2018 /
 
Nem vagyok egy megszállott erősítő építő, de ez a hang, szerintem is inkább torzítás, nem pedig vágás. A vágást kb úgy érzékelnéd, hogy "hiányzik" az adott frekvenciamenet a hangzásból...
Ez nekem inkább úgy hangzik, mintha túl lenne vezérelve, azért "recseg" vagy nem tudom mi lenne a megfelelő jelző erre.
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2018
(#) kriszrap válasza proli007 hozzászólására (») Aug 8, 2018 /
 
Hu.... Akkor erdemesebb lenne egy D osztalyu vegfok es booster elhanyagolni erre utaltal . Jo szemetek van nem tom pontosan hol szakatt a membran ? Szuro resz jol mukodik csak a vegfok es a hanszoro a problemas??
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2018
(#) kriszrap hozzászólása Aug 8, 2018 /
 
erosito
Sziasztok ez az erosito bevalhat? Kb 2 hete rendeltem .
(#) jani1987 válasza kriszrap hozzászólására (») Aug 8, 2018 /
 
Attól függ mire. A mérete miatt kétlem hogy komolyabb teljesítményre képes.
(#) Bakman válasza kriszrap hozzászólására (») Aug 8, 2018 1 /
 
Szerintem ez nem fog bevalani semmit.
(#) kriszrap válasza Bakman hozzászólására (») Aug 8, 2018 /
 
Akkor sajnos arra szorulok valaki tudna ekem egy olyan kapcsolást küldeni ami ehez a hangszoróhoz megfelelő?
Segítségeteket elöre köszönöm.
(#) jani1987 válasza kriszrap hozzászólására (») Aug 8, 2018 / 1
 
(#) RoliNyh válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 8, 2018 /
 
TDA2030 pl? Egszerű, TO220 tok, megoldható egy tápfeszel is, és még hídba is köthető...
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2018
(#) kriszrap válasza RoliNyh hozzászólására (») Aug 8, 2018 /
 
Most éppen tda2030 van megoldva a végfokom.
Ezt a kapcsolást raktam össze
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2018
(#) RoliNyh válasza kriszrap hozzászólására (») Aug 8, 2018 /
 
Ja, hogy neked az torzít? Hát nem tudom, én nagyon régen készítettem vele egy stereo erősítőt, nekem tökéletesen bevált. Mondjuk az előtt nem volt aluláteresztő szűrő, meg azt se tudom,
hogy ez a kapcsolása volt -e egyáltalán...
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2018
(#) kriszrap válasza RoliNyh hozzászólására (») Aug 8, 2018 1 /
 
Pedig jo cucc ez a tda2030
(#) Moderátor hozzászólása kriszrap hozzászólására (») Aug 9, 2018
 
Mobil eszközről írt hozzászólás esetén is kérjük, hogy egy minimális helyesírási szintet tarts meg, légy szíves, ide értve a chat-szleng mellőzését is!
Köszönjük.
(#) gyulank válasza kadarist hozzászólására (») Aug 9, 2018 /
 
De milyen PTC és NTC használatával lenne 5°C? Gondolom, ha fűteni akarok akkor felcserélem a kettőt, de milyen értékű kell? És ez nem megy tönkre akkor se, ha melegen, és akkor se, ha hidegen kapcsolom be?
(#) kriszrap hozzászólása Aug 9, 2018 /
 
Szerintetek ezzel nagyobb eselyem van ?
Mély hangszoró
(#) mek-elek válasza RoliNyh hozzászólására (») Aug 9, 2018 /
 
A TDA1554 0,5dB linearitású kellemes eszköz. Csináltam a gyereknek anno PC-be hi-fi-t, mai napig monitornak is használom egyik változatát.
(#) RoliNyh válasza mek-elek hozzászólására (») Aug 9, 2018 /
 
Na jó, de ezt most miért nekem?
Én tudom, hogy jó, nekem is van működő példányom valahol a fiók mélyén. Kriszrap -nak torzít...
(#) mek-elek válasza RoliNyh hozzászólására (») Aug 9, 2018 /
 
Hát akkor én is torzítok.
(#) RoliNyh válasza kriszrap hozzászólására (») Aug 9, 2018 /
 
Egyébként meg azt nem is írtad, hogy a végfok az rendesen működik a szűrő nélkül? Mert ha igen, akkor egyértelmű, hogy a szűrőben van a hiba! Vagy annak nagy az erősítése, ami miatt a műveleti erősítő betorzít, vagy a kimeneti jel nagy és emiatt a végfog torzít be...
(#) mek-elek válasza kriszrap hozzászólására (») Aug 9, 2018 /
 
Tudod, a TDA1554 szerintem jó ajánlat volt. Ha jól meg van építve, és a táp is megfelelő hozzá, nincs azzal semmi baj. Valaki fel is tett egy táprajzot Neked. Én is egy 5A-s tápról járatom a monitorerősítőnek használatost (60W-os toroidról).
(#) kriszrap válasza RoliNyh hozzászólására (») Aug 9, 2018 /
 
Holnap megnézem. Annyit variáltammár nem emlékszem.
Nem a TDA1554 torzit nekem
Holnap megírom mire jutottam.
(#) Akashi hozzászólása Aug 10, 2018 /
 
Sziasztok.

Jó pár év kihagyás után újra itt
Szeretnék is egy kis segítséget kérni.

Egy ultrahangos párásító javításába kezdtem bele elsőre. A táp részénél kezdtem.
A 220 hálózati feszt egyenirányítják és itt már el is akadtam, ugyanis a multiméterem max 250VDC-t tud mérni, és itt ugye kb.330V-nak kellene megjelennie. (A diódákat kimértem, jók, most a kérdésem a mérésre vonatkozik)

Van egy kis digi oszcilloszkópon amit nemrég kaptam. (DSO-138), ezen van egy PP-080 mérőfej 10:1 osztóval.

Namármost a kérdésem az lenne, hogy a kb.330VDC feszt. ki tudom mérni ezzel? Magyarul, nem nyírom ki a szkópot?

Elvileg a max input a DSO-n 50Vpk.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2018
(#) nedudgi válasza Akashi hozzászólására (») Aug 10, 2018 /
 
Kinyírod. Egy feszültsgosztót kellene összeütni a műszerhez, ha van kéznél megfelelő ellenállásod.
Viszont. Ha a diódák egyenként jók, akkor mit is akarsz mérni a pufferkondin?
Azt ugye tudod, hogy jelentős töltet maradhat a kondenzátorban, miután kikapcsoltad, kihúztad a konnektorból?
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2018
(#) vision61 válasza kriszrap hozzászólására (») Aug 10, 2018 /
 
Szia!

Nem rossz az a TPA3118, de 12 V-ról ne várj nagy teljesítményt.
Nálam az 1 x 60 W-os panel üzemel a műhelyben már cirka egy éve. Egy autórádió SUB kimenetéről meghajtva, 18-20 V tápfeszültséggel.
Igaz, nem egy ilyen kis hangszórót mozgat, hanem egy autóból kiselejtezett kis mélyládát. lobog a nadrág szára a közelében.
(#) Akashi válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 10, 2018 /
 
Köszönöm a gyors választ.

Másképp kérdezem akkor... A PP-80 mérőfej 10:1 osztású.. ez nem feszültségosztó? Ha a szkóp max inputja 50Vpk és ezt egy ilyen 10:1-es fejjel használom, akkor a max mérhető fesz 500V. (ez kérdés )

Igazából megjavítani szeretném a párásítót (kihívásképp), és a betáp oldalról indulok. Azt akartam első körben kimérni (alkatrészek kiszedegetése nélkül), hogy mennyi egyáltalán az egyenirányított fesz. ill. megvan-e.
Következő: »»   3202 / 3949
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem