Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3203 / 3946
(#) killbill válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 10, 2018 /
 
Miért nyírja ki a szkópot? Tizes osztós mérőfejjel 330VDC-t miért ne mérhetne vele? Az más kérdés, hogy mivel ezen a szkópon nincs offset állítási lehetőség, a 330V tizes osztóval, 5V/DIV érzékenység mellett is ki fog lógni a "képből", mivel ebben a konfigurációban +/- 200V a megjeleníthető mérési tartomány.

A műszerhez meg elég egy előtétellenállás is, természetesen a műszer belső ellenállásának ismeretében...
(#) killbill válasza Akashi hozzászólására (») Aug 10, 2018 / 1
 
Idézet:
„A PP-80 mérőfej 10:1 osztású.. ez nem feszültségosztó?”
Lényegileg csak egy 9 MOhm ellenállás. Az oszcilloszkóp 1 MOhm bemeneti ellenállásával együtt képez egy tizes osztót.
(#) Akashi válasza killbill hozzászólására (») Aug 10, 2018 /
 
Köszönöm.

Szerencsére ugye jobb felül kiírja az értékeket, még ha a jel ki is lóg a képből. Így le lehet olvasni mint egy multiméterről az adatokat.

De ha itt bal oldalon lehúzom ezt a kis csúszkát, akkor eltolja a szintet, és belefér a rács osztásba és nem lóg ki.
Alulról a hatodik és hetedik vonal közé kell majd valahova esnie. Jól gondolom?
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2018

dso.jpeg
    
(#) TakiZoli hozzászólása Aug 10, 2018 /
 
Üdv.Valaki megtudná mondani a kerámia kondenzátorokat a legkissebb pf tól legnagyobb pikosig multiméterrel el lehet dönteni melyik a rossz?Az érdekel hogy jó-e kuka-e,nem zárlatos-e.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2018
(#) Akashi válasza TakiZoli hozzászólására (») Aug 10, 2018 / 1
 
Üdv.

Én beruháztam egy ilyen LCR-T4 cuccra. Ezzel ki tudsz mérni sok alkatrészt. Szerintem ennyit megér.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2018
(#) pucuka válasza TakiZoli hozzászólására (») Aug 10, 2018 /
 
Kerámia kondenzátorból létezik 1 pF -nál kisebb értékű kondenzátor is. Ha a multimétered alkalmas ilyen kis kapacitások mérésére, akkor igen, bár én még nem láttam ilyen multimétert, de attól még lehet. Kerámia kondiknál zárlat nemigen szokott előfordulni, a szerkezeti felépítés miatt, annál inkább szakadás. (leválik a felgőzölt fém elektróda a kerámiáról)
(#) killbill válasza Akashi hozzászólására (») Aug 10, 2018 /
 
A leírásából nem derült ki, de most megnéztem a kapcsolási rajzot tüzetesebben, és valóban, bőven túl lehet vezérelni, az A/D konverter mérési tartományán belül fog maradni a jel. Nagyjából hatszoros feszültségig mér, pontosabban addig nem vezérli túl az A/D-t. Ezek alapján úgy gondolom, hogy ha letolod alulra az offset-et, akkor meg fogja mutatni a 320V DC-t 10:1 mérőzsinorral. Meg a 100 Hz- hullámzást is a tetején. De az érintésvédelmi dolgokra azért figyelj!
(#) Bakman válasza pucuka hozzászólására (») Aug 10, 2018 /
 
(#) TakiZoli válasza pucuka hozzászólására (») Aug 10, 2018 /
 
Kösz.DT830B a mérömüszerem a legolcsóbb...Egytöl száz pikoig érdeke.Ha tegyük fel a kerámiakondi szakadt akkor nem mutat semmit méréskor?De ha külsöleg jónak tünik akkor is lehet szakadás leválás a rétegek közt?
(#) TakiZoli válasza Akashi hozzászólására (») Aug 10, 2018 /
 
Igen jónak tünik.Hasznos ilyen kütyü..
(#) kalmi.kalmi hozzászólása Aug 10, 2018 /
 
Leltem egy jó oldalt kezdőknek : Bővebben: Link
(#) pucuka válasza TakiZoli hozzászólására (») Aug 10, 2018 /
 
Többrétegű kondenzátorok nF -tól felfelé léteznek. Azok már jól mérhetők, akár multiméterrel is.
(#) naksi2005 hozzászólása Aug 10, 2018 /
 
Sziasztok!

Űj tag vagyok mind az oldalon mind az elektronikában. Hobbyként szeretnék ezzel foglalkozni. Az első "munka" amit meg szeretnék csinálni egy hangszóró lenne méghozzá bluetooth-os és akkus. Sok videót láttam a neten azonban mégis felvetült 1-2 kérdés bennem.

BT Amplifier Board

Ezt a lapot szeretném beszerezni, használata ott elég egyértelmű hogy hova mit kell kötni, azonban a problémám onnan indul hogy szeretném ha valaki alap szinten elmagyarázná hogy pl ilyen akukkal (Akku) ahogyan néztem ha minden igaz 3 db elég belőle egymás után kötve? 8V és 25V közötti a bemenete a fentebb említett lapnak, tehát a között bármilyen értéket felvehet akkor? Magyarul akár 6 akkut is sorbaköthetnék? Ezzel nyilván tovább bírná gondolom (? hangosabb teljesítménynél esetleg mégsem?)...

A fő kérdésem mégis az hogy hogyan kell egy tölthető ilyen akkutelepet létrehozni, ha lehet úgy, hogy ne gyújtsam magamra a lakást, mert nemrég vettem

Tudom hogy kezdő vagyok de igyekszem napi szinten foglalkozni vele és egyre több dologgal tisztába lenni.

Válaszotokat előre is köszönöm!
(#) tbarath válasza naksi2005 hozzászólására (») Aug 10, 2018 / 1
 
Szia,

Ha azt írja, hogy 8-25V közötti tápfeszről működik, akkor 8-25V közötti tápfeszt kell neki adni. Javasolt a közepére célozni, én ezt 12-20V közötti feszültségről hajtanám.

DE!
Az általad linkelt 18650-es Li-ION celláknak a _névleges_ feszültsége 3,7V, mint minden akkumulátor ettől eltér a töltöttség függvényében, írja is a lap, hogy 2,75-4,2V között mozog, ami "pont jó" (3x2,75 > 8). Viszont a 6 már sok, mert 6x4,2 > 25

Amire érdemes odafigyelni:
1. főleg kezdőknek javasolt olyan cellát venni, amiben van beépített védelem. Ugyanis a LiION túltöltés hatására kigyulladhat/robbanhat és túlmerítés hatására is meghal. Ez megvédi az akkut a túltöltéstől és túlmerüléstől, ugyanakkor ha lekapcsolt (lemerült az akku) akkor érdemes mielőbb töltőre tenni, mert van neki önkisülése is. Persze nem 1-2 óra alatt fog meghalni, de ha úgy hagyod pár hétre vagy hónapra, az már káros lehet
2. ennek hiányában épp ezért én az erősítőhöz tennék egy olyan áramkört, ami 9V alatt (3 cella esetén, vagyis 3V átlagos cellafesz alatt) lekapcsolja a terhelést. Ott már túl sok energia úgysincs benne, nem érdemes kockáztatni
3. ezeket a cellákat forrasztani nem javasolt (túlmelegíted és ég/robban), ponthegesztéshez gondolom nincs eszközöd. Szaküzletben szerintem pár Ft-ért tesznek rá forrfület, de agyonmelegíteni azt se érdemes. Van 18650-es foglalat is, de a védelmet tartalmazó cella nagyobb, oda kell figyelni hogy mihez mit veszel
4. A töltést vagy cellánként érdemes csinálni, vagy olyan töltővel ami több cellát együtt tud tölteni (balancing charger).

És még valami: nem tudom meddig fog elmenni az erősítő 3 celláról, ha "rendesen" hajtod...
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2018
(#) Gafly válasza tbarath hozzászólására (») Aug 10, 2018 / 1
 
Miért nem maradunk a jó öreg "zselés ólom" akksinál?
(#) RoliNyh válasza naksi2005 hozzászólására (») Aug 10, 2018 /
 
PÜ ment, a témába vágó videolinkkel együtt...
(#) tbarath válasza Gafly hozzászólására (») Aug 10, 2018 /
 
Mondjuk az is igaz...
(#) rettung hozzászólása Aug 10, 2018 /
 
Sziasztok!

A segítségetek szeretném abban kérni, hogy építek egy modellautót.(bocs, hogy nem a modell fórumba írtam)
1db 18650, akkuról üzemeltetek 8db ledet.
2db fehér2X2db piros(kettesével sorba kötve)
2db villogó kék
a segédprogramokat használva, a megfelelő előtét ellenállásokat használtam. Az ellenállásokat egyenként sorba kötöttem a ledek-el, és így kötöttem az összeset párhuzamosan a 18650akku-ra.
Így az égész áramfelvétele 50mA.
Lenne hozzá még egy DCmotor(szivattyú lenne a modellben). amit gyárilag 2db AA elem hajt meg.
Meg tudom valahogy oldani, hogy párhuzamosan rákössem a 18650akku-ra ezt is? Ehhez használjak előtét ellenállást?

Remélem érthetően írtam(mentős vagyok) csak az alapokhoz értek!!!!

Nagyon köszönöm!!!!
(#) naksi2005 válasza tbarath hozzászólására (») Aug 10, 2018 /
 
heló!

Előszöris köszönöm a válaszodat és hogy időt szántál rá, volt megint 1 órám youtube és egyéb dolgokban túrkálni és a kommentjeid alapján úgy érzem egy ilyenre mindenképpen szükségem lenne:

LINK

Már csak azt nem értem itt hogy ezen egy +- van tehát vagy töltöm vagy használom, ide még elágaztatás kell akkor? Mert ez pont 3 akkuhoz lenne jó és a töltése és védelme meg is lenne oldva, persze mostmár továbbgondolva azt sem tudom mi kell még az akku-pack és a BlueTooth lapka közé, amit mondtál hogy pl elemenkénti átlagos 3V alatt már inkább zárjam le a dolgokat, az lehetne sorba kapcsolásnál az is hogy ha egy elem 3V alá ér akkor már tölteni kell és kész igaz?

Csak valahogy meg kellene oldani ezt a párhuzamos töltés / használat dolgot, nyilván átdugdosni egy zárt dobozban nem opció, vagy valami kapcsolóval elágaztatni akár._

meg arra vagyok kíváncsi hogyan tudom nézni a töltöttségi szintet? vagy erre valami egyszerű % alapú modul vagy ledsor visszajelzés akármi hogy azért kb lássan mennyi van még a haláláig hátra Ez lehetne ugy megoldani hogy mondjuk 10 kicsi led és az első az 9Vnál ég a második már 9.5nél stb... csak kreatívan próbálok gondolkodni
(#) pipi válasza naksi2005 hozzászólására (») Aug 10, 2018 /
 
(#) Bakman válasza rettung hozzászólására (») Aug 10, 2018 /
 
Okoz problémát, ha a szivattyú valamennyivel nagyobb fordulaton megy? Ha nem, akkor nem kell semmi, direkt rákötheted. Papíron a két AA elem 3 V, a 18650 cella pedig 3,6 V körül van. Persze mindkettő eltérhet fel is és le is, töltöttségi állapottól függően.

Ha egy 3 V-os motorra rákötsz 3,6 V-ot, ki kell bírja, rövidtávon mindenképp. Ellenőrizheted nyugodtan, hogy jó-e így neked vagy nem. Ellenállás motor elé semmiképpen nem javasolt, nem állandó az áramfelvétele, látszólag megzavarodik tőle.
(#) rettung hozzászólása Aug 10, 2018 /
 
Szia Bakman!

Köszönöm, hogy válaszoltál. rámértem az akkura, amikor 8db leddel volt terhelve, így volt3,6v. Gondolom az a 6tized volt valóban nem okoz akkora problémát. De mivel szivattyú lesz a modellben, kicsit erős a vízsugár. gondolom valami dc-dc konverter-rel lehetne vajákolni, de ilyen építéséhez nem értek. Aztan eszembe jutott, hogy a motorral sorba kötök egy fogyasztót, az csökkentené a rá eső feszültséget..... Nincs valami ""változtatható feszéltségű"" fogyasztó- így lehetne szabályozni a vízsugár(tűzoltóban vízágyú) működését.
(#) nedudgi válasza rettung hozzászólására (») Aug 10, 2018 /
 
Inkább a szivattyú kimenetén levő cső keresztmetszetét kellene szűkíteni.
(#) Bakman válasza rettung hozzászólására (») Aug 10, 2018 /
 
A kérdés az, hogy mekkora hely van a modellben, mennyi áramot fogyaszt a szivattyú illetve mennyire tudsz kapcsolási rajz alapján építkezni. Egy lehetséges megoldás a mellékletben. Nem kell minden alkatrészt szó szerint "érteni", tág határok között lehet mozogni.

PWM 555.gif
    
(#) antikzsolt válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 10, 2018 /
 
Itt a nagyobb fordulat miatt nagyobb a nyomás is. Így a csökkentéshez növelni kell a cső átmérőjét.
(#) rettung hozzászólása Aug 10, 2018 /
 
és ez milyen áramkör, szabályozható? Helyem lenne benne, szerintem ez elfér....., sajnos az áramfelvételét még nem mértem meg..
Hogy ha érdemes lenne akkor meg tudnám csinálni......
(#) Bakman válasza rettung hozzászólására (») Aug 10, 2018 /
 
Igen, ezzel lehet szabályozni a motor fordulatát. Mérd le mennyit fogyaszt a motor, a többit annak ismeretében. Pár dolgon variálni kell a viszonlyag alacsony tápfeszültség miatt is.
(#) nedudgi válasza antikzsolt hozzászólására (») Aug 11, 2018 /
 
Ez így féligazság. A kifolyónyílás adott, feltételezhezőleg a kolléga nem fog új fecskendőt készíteni. Így a kiáramló víz nyomása a megnövekedő keresztmetszet miatt lecsökken.
(#) Alkotó hozzászólása Aug 11, 2018 /
 
NYÁK lemez gyártatás kapcsán találkoztam az "1 oz", "2 oz" paraméterekkel. Ennek a rézvastagsághoz van valamilyen köze, de nem jöttem rá mi az összefüggés. Ráadásul találtam olyan leírást, ahol 1 oldalas panel esetén mást jelent az 1 oz, mint kétoldalasnál.
Némi keresgélés alapján már azt sem tudom az "oz" térfogat vagy tömeg egység-e, esetleg mindkettő.
Egyértelműen úgy tűnik, hogyha a paneltől elszakadunk, akkor 1 oz = 29,57 ml vagy 1 oz = 28,35 g (itt az oz = uncia).

Zavaros információkat találtam ezért kérdezem pontosan mi az "oz" és mit jelent a panelek kapcsán?
(#) Ivan93 válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 11, 2018 / 2
 
Szia! Eddig én sem tudtam pontosan, de rákerestem, és szerintem ebből megérthető.
Következő: »»   3203 / 3946
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem