Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC vezérlő elektronika és progi
Lapozás: OK   99 / 115
(#) Pali79 válasza htibora hozzászólására (») Aug 7, 2018 /
 
Ha feltekered teljesen az sem jó. Túlmelegszik a meghajtó IC és letilt. Ki kell mérni és rendesen beállítani!
(#) Dr.PCB hozzászólása Aug 7, 2018 /
 
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem, hátha tud valaki segíteni. Lenne egy usb cnc v4 vezérlő és a hozzá való Planet cnc-s szoftver. Nyák gravírozásra használom, de sok problémám van a felület egyenetlenségével. A program képes lenne arra, hogy csinál egy mérési mátrixot a Z tengellyel és utána korrigálja a G fájlt a megfelelő ofszettel. A problémám, hogy sehogy sem tudom be állítani a programban a vezérlő valamelyik bemenetét a mérésre. Inaktív/szürke az opció; előfordulhat, hogy ezt a vezérlőt nem is lehet így használni és csak végállás érzékelésre jó a bemenete? Köszönöm.
(#) htibora válasza gerleimarci hozzászólására (») Aug 7, 2018 /
 
Köszi meg fogom próbálni, nincsenek végállás kapcsolóim. És köszi a linket is szerintem ez sokat fog segíteni! Az eredménnyel remélem rövidesen jelentkezem.
(#) Attis92 válasza Dr.PCB hozzászólására (») Aug 13, 2018 / 1
 
Szia!
Nem tudom, hogy ezt próbáltad-e már esetleg, de egyszerűbbnek tűnik, mint korrekciós tenzort méregetni!
(#) Dr.PCB válasza Attis92 hozzászólására (») Aug 14, 2018 /
 
Szia Attis92!
Ezt a megoldást gravírozásra én nem ismertem; csak amikor rajzoltam a cnc-vel akkor csináltam egy golyóstollból hasonlót. Köszönöm az ötleted; elgondolkoztatott.
(#) Attis92 válasza Dr.PCB hozzászólására (») Aug 15, 2018 /
 
Ha esetleg kipróbálod, kérlek oszd meg velem/velünk a tapasztalataidat, mert élesben még én sem próbáltam, de nagyon kíváncsi vagyok! Köszi
(#) scooby_ hozzászólása Aug 18, 2018 /
 
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék CNC beállításban. Pontosabban a számolásom helyességének igazolásában.
A menetes orsómon -tolómérövel mérve- a két szomszédos menet csúcsa 2mm-re esik egymástól, tehát a menetemelkedésem 2mm. A léptetőmotorom 1,8 fok/lépés. Ez azt jelenti, hogy 360fok/200 lépés. Mivel 1/2 lépéses beállításban használom a vezérlőt, így egy teljes fordulathoz 400 lépés kell. Ahhoz, hogy a tengely az orsón 1mm-t mozdítson, ahhoz az egy fordulatra jutó lépéseket el kell osztani a menetemelkedéssel? (400lépés/2mm = 200lépés), tehát ha jól számoltam, akkor 200 inpulzus kell 1mm elmozduláshoz?
(#) juhasz10 válasza Dr.PCB hozzászólására (») Aug 19, 2018 /
 
Szerintem ez nem lesz jó forgó szerszámhoz. Ez karcolni való úgy tudom.
(#) mex válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 19, 2018 / 1
 
Igen.
(#) scooby_ válasza mex hozzászólására (») Aug 19, 2018 /
 
Köszönöm! Beállítottam. Egy érdekes jelenséget véltem felfedezni a vezérlővel kapcsolatban. Egy bármilyen program futtatása közben a maró motor reléjét időnként egy-egy fél pillanatra elejti. Ez program hiba, vagy esetleg a táp zuhan be? Jelenleg csak egy hackelt PC tápot használok 24V-ra átalakítva. A gépem sem egy csoda, 900Mhz P3, 256MB rammal.
(#) pipi válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 19, 2018 /
 
Tegyél ledet vagy halk csipogót a vezérlő tápjára, meg a motorkimenetre, esetleg az enable-ra is.
(#) scooby_ válasza pipi hozzászólására (») Aug 20, 2018 /
 
Szerintem a szkóp is megteszi majd. Valószínűsítem, hogy valamiért az enable száll el, mert a gep bekapcsolása vagy újraindítása közben is össze-vissza kapcsolgatja a motorok tartóáramát.
(#) pipi válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 20, 2018 /
 
Hali!
Bootolás közben normális lehet, mert a win kinéz, lát-e nyomtatót a képen, és plug&play telípítene...
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2018
(#) scooby_ válasza pipi hozzászólására (») Aug 20, 2018 /
 
Világos! Akkor ezek szerint a vezérlőnek érdemes tápot adni akkor, ha már a rendszer felállt. Szereztem egy erősebb gépet, megnézem azon is, hogy mit csinál. Olvastam valahol, hogy processzor sebességtől is függ, hogy hány kHz-en tudok neki jelet küldeni. Ez most 2GHz, úgy gondolom, hogy itt a 45kHz se okozhat már gondot. Valahol olvastam, hogy 25kHz-en másnak is voltak már problémái.
(#) scooby_ válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 20, 2018 /
 
Meg van, hogy mi okozta a hibát. A táp volt az! Kicseréltem egy 5A 24V-os dugasztápra, és megszületett a csoda. Az új géppel már földhurkom is volt, mivel a hackelt pc táp földje és a számítógép földelése a konnektoron meg az LPT porton keresztül záródott. Csere után ez is rendbe jött. Szebben fut mint a régi gépen, nincs olyan ocsmány hangja sem.
(#) htibora válasza sargarigo hozzászólására (») Aug 22, 2018 /
 
Hali
Nos felraktam a firmware progit és meg is van a kapcsolat a progi a vezérlő és a tengelyek között. mozognak is, bár az túlzás mozgásnak nevezni inkább csak lépegetnek, azaz nem folytonos a mozgás. Gondolom itt a Fordulat/mm van gond. Mellékelek pár képet a grbl gyári beállításáról. ott mely $ értékeket kel átírni és mennyire.? A felépítés az alapgép Eleks Laser A3 , a Z tengely pedig ez. Előre is kösz a segítséget!

1.jpg

2.jpg
   
(#) sargarigo válasza htibora hozzászólására (») Aug 22, 2018 /
 
Ebben már én nem tudok segíteni, mert nem használok ilyen programot (nekem egyedi van). De vannak itt ügyes mágusok, szerintem megoldják hamar.

szerk: az a 400step/mm minden tengelyen kicsit soknak tűnik. Mekkora a menetemelkedésed?
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2018
(#) guliver83 válasza htibora hozzászólására (») Aug 23, 2018 /
 
Be van állítva a megfelelő lépés felbontás, sebesség stb?
(#) htibora válasza sargarigo hozzászólására (») Aug 24, 2018 /
 
Azért kösz. T8 azaz 8-as trapéz menet.
(#) htibora válasza guliver83 hozzászólására (») Aug 24, 2018 /
 
Nincs pont ebben kérnék segítséget hogy mi mennyi hány méter. A z tengely T8 azaz trapéz menet 8as átmérő. Az x, y tengelyek viszont fofas szillyal vannak hajtva a kerék atmerolye szintén 8mm átmérőjű. Egy képlet is nagy segítség lenne az értékek kiszamolasahoz. Előre is köszönöm.
(#) Pali79 válasza htibora hozzászólására (») Aug 24, 2018 /
 
Nem az átmérő, hanem a menetemelkedés a lényeg. Azokat írd meg!
(#) Attis92 válasza htibora hozzászólására (») Aug 24, 2018 /
 
Tehát ebben az esetben a tárcsa fogainak száma és a szíj fogtávolsága!
(#) sargarigo válasza htibora hozzászólására (») Aug 24, 2018 /
 
De azt is megteheted, hogy kézzel tekered a tengelyt egy centit (vagy tizet), és számolod a fordulatokat. Minden egész fordulat 200 lépés ha minden igaz.
(#) otvenkilenc válasza sargarigo hozzászólására (») Aug 24, 2018 /
 
Vagy megméri a menetcsúcsok távolságát- ebben az esetben a trapéz menet lefutóél kezdetétől kezdetéig- Általában 10 vagy ennek egész számú többszörösét mérd. Tehát vagy tíz vagy húsz menetet. Ezt a mért eredményt osztani kell a megmért menetek számával Az a menetemelkedés.
Példa: Megmérsz 10 menetet legyen az eredmény 20 mm /10 a menetek számával = 2 vagy a mért eredmény 17 mm /10 az osztás 1.75 mert ez a szabvány.
(#) sargarigo válasza otvenkilenc hozzászólására (») Aug 24, 2018 /
 
Ennyi lehetőség közül már csak jó lesz valamelyik
(#) htibora hozzászólása Aug 25, 2018 /
 
Kosz mindenkinek szerintem így menni fog. Amint lessz időm és eredményem beszámolók.
(#) scooby_ hozzászólása Aug 26, 2018 /
 
Sziasztok!
Mivel kezdő vagyok a témában az volna a kérdésem, hogy nekem, mint kezdőnek milyen tervező programot ajánlanátok? Kettőt kipróbáltam. Az egyik a Gcam. Egész jó, faék egyszerűségő program. Megrajzoltam benne amit ki akartam marni, majd generáltam belőle G-kódot. A probléma az, hogy az istennek nem stimmelnek a méreteim. Egy 138x37mm-es kerekített csúcsú téglalapot a cnc teljes hosszában akar kimarni. Nem értem, hogy miért? Ezért lemondtam róla. Pedig jó lenne.
Második próbálkozás az Autocad Invertor. Kb. 5 perc volt a rajzolás, viszont kódot kicsikarni belőle egyáltalán nem sikerült, ez a része bonyolultabb mint a rajzfelület. Egyáltalán nem kívánom a gépet dombornyomatok marására használni, csupán ilyen egyszerű kívágásokat, bemarásokat szeretnék végezni vele leginkább előlapokra.
(#) htibora válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 26, 2018 /
 
Az Autocad esetében ha polilineal rajzoltad robbantsd szét. Külön elem legyen minden vonal és ív.
(#) bbb válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 26, 2018 /
 
Próbálkozhatsz még a freecad-del is, de az erősen béta verzió még, a 0.17-nél tartanak. Viszont ami kódot kicsikartam belőle, az működik és mérethelyesen
(#) sargarigo válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 26, 2018 /
 
Esetleg inkscape, nekem bejött.
Következő: »»   99 / 115
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem