Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC vezérlő elektronika és progi
Lapozás: OK   98 / 115
(#) Pali79 válasza otvenkilenc hozzászólására (») Máj 25, 2018 /
 
Tévedés! Az arduinora épülő Marlin 5 tengelyes vezérlő az ebayen 7000.-körül kapható, amiben már benne vannak az A4988 meghajtók is. Ezt már csak be kell dobozolni.
A másik a szintén arduinora épülő GRBL sender nevű cucc ami 4tengelyt tud vezérelni.
Mindkettő SD kártyáról dolgozik.
(#) Pali79 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Máj 25, 2018 /
 
Lézerben nulla a tapasztalatom, de ahogy olvasgattam a 2,5W körüli kékkel már lehet 3mm-es rétegeltet vágni több menetben.
(#) dcsabi hozzászólása Máj 30, 2018 /
 
Sziasztok. Egy olyan dologban szeretném a segítségeteket kérni, van egy - DMU 60 MonoBLOCK régebbi marógép egy baráti cégnél. Ezt kellene távvezérléssel megoldanom. A lényeg: egy olyan interfész, lehetőleg kontaktusokkal, amivel indítható, megállítható a gép. Pl sorkapocs terminálra kivezetve. Erre azért lenne szükség, mert egy adagoló viszi be és veszi ki a munkadarabot. Tehát start, stop, továbbá, hogy a gép dolgozik, vagy esetleg még, hibajelzés. Előre is köszönöm...
(#) Attis92 válasza dcsabi hozzászólására (») Máj 30, 2018 /
 
Szia!

Tudnád még kicsit jobban specifikálni a problémát? Nem teljesen világos, hogy mit is szeretnél pontosan!
Idézet:
„Ezt kellene távvezérléssel megoldanom.”

Itt most a gépbe kell interfészt építened vagy az benne van (szerintem igen) és azt szeretnéd vezérelni valami saját elektronikával?
Idézet:
„Tehát start, stop, továbbá, hogy a gép dolgozik, vagy esetleg még, hibajelzés.”

Itt gondolom nem a gépet, hanem egy betöltött programot szeretnéd megállítani vagy elindítani ha az adagoló végzett a dolgával!?

Javíts ki ha tévúton járok!
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2018
(#) dcsabi válasza Attis92 hozzászólására (») Máj 30, 2018 /
 
Köszi a gyors reagálást. "Saját" vezérlés beviszi az anyagot, megfogó megfogja, program start, 4-5 perc múlva program kész, ezt jelezze a gép, megfogó elenged, adagoló munkadarabot elvisz. ez így tovább...A program most tud hálózati kapcsolatból is érkezni, úgy tudom. A későbbiekben az én vezérlésemnek is tudnia kellene kezdeményezni a program váltást. Ezt RTU parancsokkal akarom a szerveren futó kis programocskának jelezni. Ez utóbbi jelenesetben nem fontos még. Gondolom, az egészet az újabb gépek tudják is. A gép felé fizikai kontaktusokkal kellene kommunikálnom, ha ez benne van, hol találom, ha nincs, hogyan lehet kiépíteni? A program részévé kell tennem?
(#) Attis92 válasza dcsabi hozzászólására (») Máj 30, 2018 /
 
Ne haragudj lehet, hogy én vagyok ennyire értetlen, de szükségem van némi értelmezésre!
Fejtsd ki légyszíves, hogy jelenleg miként működik a rendszer és hová szeretnél továbblépni!

Idézet:
„"Saját" vezérlés beviszi az anyagot, megfogó megfogja, program start, 4-5 perc múlva program kész, ezt jelezze a gép, megfogó elenged, adagoló munkadarabot elvisz.”

Itt a
Idézet:
„"Saját" vezérlés”
az adagoló, ha jól értem ez legyen a továbbiakban Adagoló.
Értem a folyamatot, amit leírtál csak a kapcsolódási pontok nem tiszták.
Idézet:
„beviszi az anyagot”
Itt ez valamilyen robotkar vagy más technológia?
Idézet:
„megfogó megfogja”
Ez még az Adagoló része, vagy ez már a CNC, mert ha az utóbbi akkor már erre a tevékenységre is rá kell venni valahogyan. Ezután a ha kész (M30), akkor adjon egy jelet az Adagolónak, ez világos.
Idézet:
„A program most tud hálózati kapcsolatból is érkezni, úgy tudom.”

Itt mit nevezel programnak? Ez a szerszámgépen futó NC program vagy a CNC vezérlése? Mire gondolsz a hálózati kapcsolatból való érzékelés alatt?
Idézet:
„Ezt RTU parancsokkal akarom a szerveren futó kis programocskának jelezni.”

Itt mi a szerver?
Idézet:
„A gép felé fizikai kontaktusokkal kellene kommunikálnom, ha ez benne van, hol találom, ha nincs, hogyan lehet kiépíteni? A program részévé kell tennem?”

Hát, hogy ilyen kontaktusok vannak-e azt nem tudom, de nem tartom valószínűnek. Meg kellene szerezni a gép szerviz dokumentációját (szép nagy és nem olvasmányos) és abból kilehet deríteni dolgokat. Az utólagos kiépítést én elvetném, mert sok dolgot meg kellene patkolni a gépben, aminek nem szoktak örülni. És újra milyen program részévé szeretnéd tenni?

Egyébként a MODBUS-os ötlet szerintem jó kiindulási alap. Én onnan kezdeném az okoskodást. A gyártóval is érdemes felvenni a kapcsolatot és mindenféle dokumentációkat kérni a témában!
(#) dcsabi válasza dcsabi hozzászólására (») Máj 30, 2018 /
 
Adagoló=Robotkar. Szerver= az adott cég informatikai rendszere, innét is lehet az adott marófájlt rátölteni a gépre. A robotkar is régi a marógép is régi erre a feladatra direkt nem alkalmas a rendszer. A gyártó ilyen régi gépekkel nem akar foglalkozni, vagy egy újat megpróbál eladni. Azért ilyen kacifántos az egész, mert a későbbiekben a munkadarab meg lesz jelölve RFID koronggal, a robotkaron lesz egy olvasó, a tárból ha leveszi a robotkar az RFID szerinti programot kell meghívnia szerverről az én vezérlésemnek (PLC). Továbbra is a marógép fizikai ki-be bemeteire van szükségem.
(#) Attis92 válasza dcsabi hozzászólására (») Máj 30, 2018 /
 
Az újabb kiadású gépeket lehet SIEMENS SIMUNERIK 840 D vagy Heidenhain TNC 640 vezérléssel kérni. Ebben az öregebb kiadásban milyen a vezérlő típusa?
(#) bundibacsi válasza dcsabi hozzászólására (») Máj 30, 2018 /
 
Ilyen esetben az adott CNC gép PLC programját szoktuk módosítani,hogy meg legyen a jelkapcsolat.Meg lehet oldani a ciklus start,a hibajelzést,vészkörzetet és a program végének kiolvasását is M-parancson keresztül.
(#) dcsabi válasza bundibacsi hozzászólására (») Máj 31, 2018 /
 
Ehhez a módosításhoz, kell-e valamilyen szervizprogram, vagy egyszerűen a gépen lévő menüből elérhetőek ezek a lehetőségek? Továbbá ezek a jelzések ezután megjelennek a sorkapocs valamelyik pontján, illetőleg innét jelet képesek fogadni?
(#) dcsabi hozzászólása Jún 3, 2018 /
 
Az említett gépnek, nagy valószínűséggel Heidenhain vezérlése van. Van-e itt valaki aki meg tudja mondani, hogy alkalmas-e alap kiépítésben a gép a feladatra? Vagy mit kell vele tenni, ha alkalmas, vagy mivel kell kiegészíteni, ha nem...? Gép vezérlés sorkapocs terminálról kell indítani, ha a program lefutott ugyanide jelzés (program vége. Közben, ha működik egy kontaktus, hogy munkában van. Ha hiba van, azt hasonlóan jelezze.
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2018
(#) htibora hozzászólása Júl 23, 2018 /
 
Sziasztok

Segítségeteket és tanácsotokat szeretném kérni. Adott egy 3 tengelyesé alakított EleksLaser-A3 Pro lézer gép illetve egy hozzá épített Z tengely . A lézer gép 2 tengelyes volt így vettem hozzá egy 3. tengelyt. illetve egy 3 tengelyes kontrollert . A gondom az hogy semmien vezérlő programmal nem tudom munkára bírni. USB csatlakozása van, kábelt (USB) cseréltem nem azzal van a gond, megkapja a kívánt tápot is, de egy tengely sem mozdul, viszont jeleket küld ki mind a 3 tengelyre mert hallom ahogy kattog. Segítségeteket előre is köszönöm. Minden építő ötlet érdekel. A lézer gép 2 tengellyel hibátlanul működött de többre van szükségem.
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2018
(#) Pali79 válasza htibora hozzászólására (») Júl 23, 2018 /
 
Milyen programmal vezérled? Az eredeti két tengely sem megy?
(#) otvenkilenc válasza htibora hozzászólására (») Júl 23, 2018 /
 
" megkapja a kívánt tápot is, de egy tengely sem mozdul, viszont jeleket küld ki mind a 3 tengelyre mert hallom ahogy kattog. " A motor bekötése ugyanaz mint az eredeti vezérlőnél?
(#) htibora válasza Pali79 hozzászólására (») Júl 23, 2018 /
 
Sajnos nem csak ütemesen kattog. Az eredeti program viszont COM5-ön csatlakozik a kártyához de sajnos az sem vezérli csak ütemesen küldi a jeleket a tengelymotoroknak. Próbáltam már UniversalGcodeSenderrel, MACH3 USB kiegészítővel, EleksCam-mel, Az eredeti peddig a Benbox amivel ketyegett a lézer része.
(#) htibora válasza otvenkilenc hozzászólására (») Júl 23, 2018 /
 
A motor bekötések e fotó alapján történtek Bekötési ábra
(#) Pali79 válasza htibora hozzászólására (») Júl 24, 2018 /
 
Az arduino nano az eredeti? Lehet tudni, hogy azon milyen FW van?
(#) Attis92 válasza htibora hozzászólására (») Júl 24, 2018 /
 
Szia!

Az eredeti progiával próbáltad? Van itt egy driver is.
(#) htibora válasza Attis92 hozzászólására (») Júl 28, 2018 /
 
Köszi a választ és a linket. Felraktam a driwert és a programot is. Sajnos nem jártam sikerrel. A következő hibát írja ki. No data from COM port after connect. Expecting Grbl version string. Próbáltam a felajánlott COM3 COM5 portokkal illetve végig próbáltam a Baud Rat értékeket is mind de sajnos semmi eredmény. Ötlet valakinek? előre is köszönöm
(#) juhasz10 válasza htibora hozzászólására (») Júl 28, 2018 /
 
A nano is másik a vezérlődhöz? Lehet hogy másik driver kell hozzá ha új.
(#) Allf válasza htibora hozzászólására (») Júl 29, 2018 /
 
Nem szoftveres a gond. A meghajtókon a kicsi pótméterrel be kell állítani egyesével a motor paraméterei alapján egy előre meghatározott két pont közötti (meghajtó panelen) mérhető feszültséget. A motor azért nem indul mert nincs elég kimenő teljesítmény a motorok felé.
(#) juhasz10 válasza Allf hozzászólására (») Júl 29, 2018 /
 
A "No data from COM port after connect. Expecting Grbl version string" nem arra utal, hogy kevés lenne az áram a motornak. Portsebesség hiba szokott legtöbbször ez lenni.
(#) htibora hozzászólása Júl 29, 2018 /
 
Köszi mindenkinek. Végig próbáltam amiket ajánlottatok 2 gépen is. Az egyiken most előszór és Atis92 által ajánlott progival és driverrel de semmi sajna. Az Universal Gcode Sender ha minden igaz csatlakozik végre de mikor a tengejeket próbálnám mozgatni kézi üzemmódban akkor az írja ki hogy a GRBL not finished booting. Lehet mégis a EleksMaker vezérlő kártyával van a gond? Feltekertem tengelyenként a potikat de csak villog egy kék led folyamatosan ütemesen amikor küldi a jeleket a tengelyeknek.
(#) sargarigo válasza htibora hozzászólására (») Júl 29, 2018 /
 
Idézet:
„a GRBL not finished booting.”

Ez inkább arra utalhat, hogy a vezérlő program nem kapja meg a firmware-től a fejlécet amit vár. Szerintem az lesz a gond, hogy nem megfelelő a párosítás. Próbálj a vezérlőhöz másik firmware-t keresni. Vagy az is lehet, hogy a firmware nem ugyanakkora sebességgel kommunikál mint a pc program.
(#) Dart Vader hozzászólása Júl 31, 2018 /
 
Sziasztok . Nem tud valaki egy aránylag egyszerű step jel generátor rajzot ? Tudom készen is lehet olcsón rendelni az ebay-en de most tényleg nincs időm kivárni mert ma döntöttem el , hogy szükségem van rá viszont nem bírok várni egy hónapot míg megérkezik . Egy olyan rajzról "álmodom" aminek nem csak a step jel frekvenciáját lehet állítani de indulásnál is jó lenne valami felfutási rámpa - természetesen leállásnál már nem kellene . Előre is köszönöm a hozzászólásokat .
(#) htibora válasza sargarigo hozzászólására (») Júl 31, 2018 /
 
Nagyon nagyon köszönöm az ötletet. Egyből beugrott ahogy a soraidat olvastam hogy persze hogy ez a hiba. Mivel egyedileg vettem a vezérlőt nem szettbe, nem volt géphez optimalizálva! Felraktam a cég által ajánlott progival EleksROM afirmware-t és láss csodát van csatlakozás! Igaz még kell finomítani, a tengelyek még nem mozognak de szerintem ez már csak pár beállítás. Azokkal majd később foglalkozom. Mindenkinek köszönöm az építő ötleteket. Még jelentkezem kérdéssekkel és vagy eredménnyel!
(#) htibora válasza htibora hozzászólására (») Júl 31, 2018 /
 
Itt nézz szét akár 1 nap alatt is kiszállítanak lévén magyar képviselet
MálnaPC
(#) Dart Vader válasza Dart Vader hozzászólására (») Aug 1, 2018 /
 
Köszönöm mindenkinek a segítő hozzászólást ! Probléma megoldva !
(#) htibora válasza htibora hozzászólására (») Aug 6, 2018 /
 
Nos felraktam a firmwaret a gyártó által kapott progival, megvan a kapcsolat de sajna nincs mozgás se főorsó forgás
csak Alarm Soft limit gondolom a beállításokban kéne sok mindent beállítani. A potikat a vezérlőn csontra feltekertem így van power bőven. előre is kösz a tippeket tanácsokat .
(#) gerleimarci válasza htibora hozzászólására (») Aug 7, 2018 /
 
Soft limithez kell homing, már ha vannak végálláskapcsolóid. Ha nincsennek, akkor tiltsd le.
GRBL
Következő: »»   98 / 115
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem