Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   2947 / 3556
(#) enree hozzászólása Okt 8, 2018 /
 
Kapjatok sokkot ti is!
(#) elektroncso válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Okt 8, 2018 /
 
Szerelj fel vízlágyítót. Csak a vizet kell keresztül vezetni rajta meg egy minimális áramot biztosítani neki és nincs gond a vízkővel. Nemrég szereltünk fel egy példányt egy helyi gyár gőzfejlesztő tápvízellátásába. Ilyesmit. De raktunk már fel családi házba is. Persze amelyik jól működik az nem olcsó.
Nekünk 125l-es villanybojlerünk van, négyen vagyunk a családban és még a mosogatásra is jut meleg víz. Felén új építkezésekre már be sem vezetik a gázt. Az ok egyszerű, túl drága. Abból a pénzből amiből a gázüzemi rajzokat, kéményrajzokat, felülvizsgálatokat, működési engedélyeket kiadják plusz az anyagára a rendszernek évekig lehet fűteni villannyal.
(#) Bakman válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Okt 8, 2018 /
 
Ha a komfort a lényeg és a pénz nem számít, lehet állandó áramra is kötni a bojlert. Kiengedsz kb. 20 l vizet és már megy is a fűtés. Igaz, ez a pazarlás netovábbja.

Vizsont, ha elég meleg a víz a bojlerben (kb. így ésszerű járatni), keverni kell hozzá hideget is, tehát a 120 l forró vízből 300 l-t is lehet készíteni. Kollégámnál öt tagú a család, elég szokott lenni, ritka, amikor nem. Annyi a trükk, hogy az átlagnál magasabb hőmérsékletre kell tekerni a hőfokszabályzót.

Ha van nálatok áram, akkor lehet vezérelt is, ehhez nem húznak semmilyen extra vezetéket. Egy kábel kell, a mérőtől a bojlerig.

Apropó, vízlágyítás: Bővebben: Link.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2018
(#) jani1987 válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Okt 8, 2018 /
 
Nekünk van plusz tartály is. Mellesleg fűtés szezonon kívül terveztem magamnak saját fűtést amit majdnem mindenki látott itt a fórumba akár élőbe is. Reggel egész jó idő van pedig nem a szobát melegíti egyből. Viszont ha már tervezés elgondolkodtam egy víz átvezetéses verzión ahol a hőtároló anyag apróra tört üveg lenne mondjuk két acél lemez közt. Jó nem szép de hát na. A cégnél borzasztó sok volt tehát tudtam volna hozni de mivel a házba nincs bevezetett víz így nem láttam értelmét megépíteni. A szomszédom nemrég fürdőszobázott és a vizes szerelvények ott vannak hátul. Lehet elhozom tőle.
(#) elektroncso válasza Bakman hozzászólására (») Okt 8, 2018 /
 
Ha már itt tartunk, Magyarországon mennyit lehet spórolni vezérelt árammal kw-onként?
(#) Bakman válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 8, 2018 /
 
Normál: 14.9
Vezérelt: 10.9
Komfort: 12.6

Ft/kWh. Forrás: Bővebben: Link
(#) kameleon2 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 8, 2018 /
 
Azért a bojler 1kW villamos energiából csinál 1kW meleget. Manapság ez jelentős pazarlás és pénzkidobás is. De ha van aki fizesse a számlát - semmi gond. Én anapkollektorral sokat spóroltam a sima bojlerhez képest. Most is van villamos fűtőszál, de minimálisat van engedélyezve. Ez sem mindegy.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2018
(#) elektroncso válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 8, 2018 /
 
Mink meg télen spórolunk, napkollektor nincs, cserébe a hőcserélős villanybojler rá van kötve a fűtésrendszerre. Fával fűtünk, amikor 70oC körül van a rendszerben a víz akkor beleengedjük a hőcserélőbe és már van is olcsó meleg vizünk. Fatüzelésű bojler! Pont a nyáron gondolkodtam el rajta, hogy kéne egy napkollektort is telepíteni, ha már hőcserélős bojlert vettünk annó.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) Robin2 válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 8, 2018 /
 
Ez mind szép és jó, csak a beruházás költségeit valahogy nem említed.
(#) kameleon2 válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 8, 2018 /
 
Télen OK a fával fűtés, de nyáron kényelmetlen fűteni a meleg vízért..
(#) elektroncso válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 8, 2018 /
 
Nyáron villannyal megy (vezérelt van, de egy bojlernél nem éri meg, hamarosan kiköttesstjük). Pont ezért gondoltam a napkollektorra. Keringetőszivattyú van egy felújított, gyak. csak a csöveket és a hozzá tartozó pár szerelvényt kéne megvenni. A fő hiány sajnos az időben jelentkezik.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) kameleon2 válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 8, 2018 /
 
Ma már nagyon jó készletek vannak a napkollektorokhoz. Céges szinten végre eljutottunk oda, hogy az eddigi tapasztalataim alapján saját vezérlést is csinálunk. A németet dobom a kukába.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2018
(#) nagym6 hozzászólása Okt 8, 2018 / 1
 
Amikor lecseréltük a villanybojert gázbojlerre, alig észrevehetően lett több a gázfogyasztás. Pedig mosakodunk. Olyan kevés plussz, hogy nem érdemes beruházni százezreket takarékosabbra.
(#) Bakman válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 8, 2018 / 1
 
Akárki akármit mond, a legyszerűbb az elektromos bojler használata, ezt mi kiegészítettük hőcserélővel, azóta is vígan üzemel: Bővebben: Link.

Értem én, hogy napkollektor és társai de ha az ember nem saját maga csinálja meg, viszonylag nagy a bekerülési költsége. Azt is értem, hogy energiamegtakarítás de az összképről azért megnéznék egy kimutatást a föld szemszögéből (gyártás, szállítás, beszerelés stb.), hogy mennyi az annyi. Kicsit olybá tűnik ez nekem, mint a LED-es fényforrások. Keveset esznek, nosza világítsuk meg a hűtőszekrény mögötti részt is...
(#) Ge Lee válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Okt 8, 2018 / 1
 
Nem irigyellek. Én is elküldtem néhány embert melegebb éghajlatra amikor a régi lakásomban (társasház) közölték velem, hogy nem használhatjuk tovább a nyílt égésterű gázbojlereket a közös kéményben. Mivel szűk volt, több bélés nem fért el benne, meg egyébként is, olyan árakat mondtak a kémény átépítésére hogy maradt a villanybojler.
Pedig nem véletlenül mondják a szakik, hogy a FÉG V4-es átfolyós gázbojlernek nincs párja. Valóban nem volt, nem kellett 80-120 liter vizet a falon lógatva melegen tárolni, főleg nem akkor amikor az ember elment otthonról mondjuk egész hétre. Hazamentünk, őrláng begyújt, fél perc és ott volt a forróvíz. Bármikor.
Ezzel együtt azt mondom, hogy a költségek csökkentése érdekében egyelőre tegyél fel egy villanybojlert, aztán majd lesz valahogy. Hogy ne kelljen rá órákat várni, kell elé egy kapcsoló, nálam is így volt, bármikor át tudtam kapcsolni a vezéreltről a nappalira ha netán elfogyott volna a meleg víz.
Tény hogy tekerni fogja a villanyórát rendesen, mert jóval drágább lesz vele a meleg víz előállítása mint gázzal. Valami kettő és feles szorzó rémlik, ennyivel kerül többe adott MJ hőenergia előállítása villannyal mint gázzal.
(#) Ge Lee válasza Bakman hozzászólására (») Okt 8, 2018 /
 
Tény hogy a legegyszerűbb, de drága. Nekem a gázbojlerről villanyra átállás rendesen látszott a havi számláimon. Az a baj, hogy a meleg víz nem olyan mint a fűtés, nem lehet vele spórolni. A fűtéssel lehetne, a sok észkombájn mégsem spórol, és inkább fűtést korszerűsít sok sok millióért ahelyett hogy inkább szigetelne, és akkor a melege sem menne el, meg a sok millió is a zsebében maradna.
Jártam egy 80m2-es házban, a fűtése egyetlen cserépkályha, az éves fűtési költsége pedig kb. 70000Ft. Meg jártam egy 110m2-esben is, abban gázfűtést korszerűsítettek vagy 3 millióból, és így van 280000Ft-os éves fűtésköltsége.
Bocs hogy kicsit eltértem a kérdéstől.
(#) kameleon2 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 8, 2018 /
 
Akkor polemizáljatok csak nyugodtan. van még bő 10-12 évetek rá. Hiszen a pénz a legfontosabb.
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 9, 2018 /
 
Idézet:
„inkább fűtést korszerűsít sok sok millióért ahelyett hogy inkább szigetelne”
Erre mondják azt, hogy pénz van de ész nincs.
(#) Robin2 válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 9, 2018 / 1
 
Számomra meg demagógia az általad elmondottak.
Érdekes módon neked is a penz a legfontosabb, hisz alapvetően ezért építettél ki ilyen rendszert, saját bevallásod szerint is. Az, hogy ezzel mennyire véded a klimánkat, szintén nem bizonyított.
Gondolom kinai és amerikai fórumokon is propagálod a gondolataid, mert a klimaváltozásnak talán ők a legnagyobb okozói, nem a magyar háztartások villanybojlerei.
A számoktól is félsz, mert rötön megdölne ez a csodás ideológia. Megteszem helyetted:
Ugyan találgatok, de a rendszered alsó hangon legyen 3 millió Ft. A villanybojler mindenestül legyen 100 ezer Ft. Nálam, 4 tagú család, villanyszámla, nappali árammal mindenestül 8 ezer Ft. Osztás sorzás: 30 év alatt! fizetem ki vilanyszámlában a szerkezetedet. 5 évente vizkőtelenítés, plusz egy kétszáz forintos tömítés. Nálad egy törött napelem vagy bármi meghibásodás mennyibe kerül? A 30 év alatt neked szerintem egyszer kell napelemtáblákat cserélni, nekem meg egy bojlert, szerintem (jelenleg) a bojlercsere az olcsóbb.
Hogy a pénz a legfontosabb? Mondd ezt a nyugdíjas, társasházban élő öreg néninek. Napelemet, hőszivattyút, kondenzációst neki.
(#) Moderátor hozzászólása Okt 9, 2018
 
Itt csak beszélgetünk, nem vitatkozunk, és főleg nem ugrunk egymás torkának, ugye?
(#) voodoo válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 9, 2018 /
 
Igenám, de van ahol nincs kiépítve gáz. Ott sajnos mindent villannyal kell megoldani (pl nálunk sincs). Miért? Mert erre tellt, sokakak nincs ideje fát vagdosni, begyűjteni, +még naponta 1-2 óra szabadidőt áldozzak rá arra, hogy tüzelgessek, salakoljak, figyeljem a kazánt, kályhát stb nem lehet őrizetlenül hagyni. Így marad a villany.
(#) Ge Lee válasza Robin2 hozzászólására (») Okt 9, 2018 / 1
 
Picit vitatkoznék azzal amit írsz. Nálunk is 4 tagú a család, de a villanyszámlának csak a vezérelt része (amit a bojler fogyaszt) önmagában is 7000Ft körül van, ez 1-2 évvel ezelőtti adat. Szóval nem kevés.
A korszerű rendszerek kiépítésénél pedig elég vékonyan fogott a ceruzád. Egy olyan rendszer, hőszivattyú, napelemek stb. nem 3 millió hanem több mint a duplája. Felénk annyiért házat is lehet venni.
Most számolgattam egy online kalkulátorral a hőenergia jelenlegi árait nálunk.
Gázzal: 1MJ 2,8Ft
Árammal: 1MJ 10/6,5Ft (nappali-vezérelt)

A gázhoz hozzájön még kb. havi egy ezres alapdíj, amit akkor is fizetni kell ha nincs fogyasztás.
(#) Ge Lee válasza voodoo hozzászólására (») Okt 9, 2018 / 1
 
Olyan helyen én nem laknék ahol csak villannyal lehet fűteni, mert az horror. Ezzel együtt ma már nem divat a gáz bevezetése mert csillagászati összegek vannak, rengeteg tervezési költség, meg a dolog ellehetetlenítése ahogy a kérdező is írta, mivel a régi jól bevált rendszereket (pl. FÉG V4 bojler) már biztonsági okokra hivatkozva nem engedik telepíteni sem.
A szilárd tüzelésnek ma már vannak olyan megoldásai (nyilván drágábban) amit gyakorlatilag nem kell felügyelni (faelgázosító kazán, pellet stb automatikus adagolása stb.).
De a cserépkályhát sem kell, csak el kell zárni a begyújtás után mondjuk másfél órával. Persze ahol mindenki dolgozik, napközben nincs senki otthon, ott az nem működik, mert reggel nincs rá idő, így a hidegbe mennek haza, mire meleg lenne addigra meg alszanak.
A legnagyobb probléma mint írtam a pazarlás. Ami nem szándékos, csak nem nagyon van mit tenni, mert a házak zöme tégla. A tégla meg akkor is elviszi a melegedet ha kívül szigeteled, csak lassabban. Ha meg még szigetelve sincs, akkor csak fűtesz és fűtesz, az energia meg csak fogy és fogy. Egy könnyűszerkezetes házban, ahol nincs hőtároló, hővezető közeg (téglafal, beton aljzat és födém) naponta egyszer be van gyújtva a cserépkályha, és egész nap meleg van. Kevesebb mint 1 kosár fából. Akkor is, ha kint -10 fok van.
(#) granpa válasza Robin2 hozzászólására (») Okt 9, 2018 / 1
 
A helyzet az, hogy vagy a gazdagoknál (vagy azoknál, akik eladósodnak a reklám hatására), vagy akik szerelik (ezzel foglalkoznak), azoknál van napelem, a járulékaikkal együtt. Így már más a "leányzó fekvése" úgy-e? Ezt a mindenféle gázkészülék-használat szigorítást csak a lehúzásra találták ki! A mai napig sokkal olcsóbb a gázhasználat, bármilyen neme: fűtés, meleg víz, sütés-főzés. Na, ezért van!
Én kiszámoltam, -vagy 10 évvel ezelőtt-, hogyha beköttetném a gázt (csonk a kapu mellett), tervezés, engedélyezés, kiépítés, egyéb sallangok; annyiba kerülne, hogy abból >10 évig fűthetek, fürödhetek, főzhetek-süthetek palackos gázzal! Azóta jelentősen (~2.5×) drágult a dolog, az inflációnak, és az új előírásoknak köszönhetően. Míg a palackos gáz csak ~15 %-al. (Házhoz szállítva!)
Mielőtt bárki "eltévedne": Öcsém épületgépész-víz-gázszerelő, 50 éve ezzel foglalkozik, nem véletlenül megy nála >40 éve egy A10-es bojler (fiamnál a FÉG V4-es), gázkonvektorral fűti a 100 m2-es lakását. Az exem az egy szem villanybojlerére (60 l) többet fizet, mint a fűtésre, főzésre, a gázzal. Tiltakozásom ellenére villanysütős a tűzhelyet vett; azóta ritkán süt, mert elrettent a számla emelkedésétől!
(#) Kovidivi válasza granpa hozzászólására (») Okt 9, 2018 1 /
 
Ha valaki azért nem süt (ritkán süt) mert drága az áram, annak meg kellene oldania, hogy többet keressen (több legyen a bejövő) és megengedhessen magának egy olyan "luxust", mint a sütés. Ha már megtörtént a baj, el kell fogadni, ha tönkremegy a sütő, a következő majd gázos lesz.
(#) Ge Lee válasza granpa hozzászólására (») Okt 9, 2018 /
 
Jól látod a kérdést. Ha valaki új házat épít, annak nem éri meg még bevinni sem a gázt, mert mire abból fűtés meg meleg víz lesz, a költség ki fogja tenni a fél ház árát. Viszont használt ház vásárlása esetén, ahol ott a gáz, ki van építve már a teljes rendszer (akár csak konvektorral is), nagy balgaság lenne nem azt használni, és bármiféle korszerűsítésbe kezdeni, csillagászati árakon.
(#) madzagos hozzászólása Okt 9, 2018 / 4
 
Én maradok a jó öreg cserépkályhánál,nem cserélném le semmilyen hiperszuper fűtésre. A téli tüzelésem 100000ft böl megvan. 22fokba még fázok,ezt azért gázzal elég nehéz volna kivitelezni ennyiből.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2018
(#) nagym6 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 9, 2018 / 3
 
Ez talán igaz lehet a fűtés korszerüsítésre is. Úgy látom mifelénk, csak azok korszerűsítenek akik nem tudnak számolni. Olyan összegeket fektetnek be, aminek megtérülése 500 év, ha közben nem kell rá költeni. De komolyan hiszik, hogy holnaputánra megtérül, matematikát sutba dobva, mert mások azt mondták, és csinálják.
(#) granpa válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 9, 2018 /
 
Ezt a "több bejövőt" régi nyuggerként elég nehéz összehozni! Ez egy jó fajta sütő (csak drága), sose megy tönkre. Az előző gázos volt, csak sokat nézett TV-t anno.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2018
(#) Ge Lee válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 9, 2018 /
 
Jól látod. Egy ismerősöm most éppen sír rí, mert 4,5 milliót költött a házára. Mikor megkérdeztem tőle hogy miért, nem igazán tudott érdemi választ adni, csak hogy az úgy nem volt jó ahogy volt. De most, hogy kidobott ennyi pénzt sem igazán jó. Akkor megérte?
Ez olyan mint a villanyautó. Vegyél meg kétszer annyiért egy pici kis valamit, hogy aztán mehess vele 150km-t, majd töltögesd. Mert feleannyiért mész vele mint benzinnel. És vannak hülyék akik megveszik...
Meg ugye, a kispénzű emberből van több, aki havonta ki tud adni 10-20 ezerrel többet, de egyszerre milliókat nem. És még az sem kell hogy 500 év múlva térüljön meg, térüljön meg csak 30 év múlva. Hol lesz ő már akkor? Lehet hogy a föld alatt, vagy éppen az ország másik végében. A gyerekekre, unokákra sem tervezhetsz, mert lehet hogy ahogy felnő külföldre megy, aztán majd az enyészeté lesz a nagy befektetés, vagy valaki majd olcsón megveszi és jól jár vele.
Felénk sok öreg van, mert a fiatal vidéken nem marad meg, nagyvárosok belvárosainak galambdúcaiba, lyukaiba költözik inkább, vagy elmegy külföldre. Az idős meg aki falun marad, semmire nem fog költeni csak amire nagyon muszáj. Erre felé mindenhol korszerűtlen a villamos hálózat is, semmi sincs a házakban csak egy piros meg egy fekete másfeles alu huzal. Nem korszerűsítenek, mert egyrészt jó volt így is 40-50 éven keresztül, másrészt 4-500 ezres költségekről beszél már egy villanyszerelő, plusz szanaszét kellene vésni hozzá az egész házat, festetni, kosz, felfordulás és egyebek.
Következő: »»   2947 / 3556
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem