Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Akkumulátoros fúró (üzemeltetése hálózatról)
Lapozás: OK   16 / 17
(#) bugyi680 hozzászólása Aug 20, 2018 /
 
Köszönöm szépen a válaszokat.
(#) Inhouse válasza bugyi680 hozzászólására (») Aug 22, 2018 /
 
Most éppen egészen megfizethető árban vannak az akkus fúrók/csavarozók, 9990-12990 között már egészen jók vannak. Illetve a Lidl-ben most éppen van 230V-os fúró/behajtó, 9990-ért, 300W, 40Nm, levehető gyorstokmány, alatta bitfejet fogad. Széles racsnizható tartomány, 2 sebesség tartomány, közte fokozatmentesen állítható, természetesen oda-vissza működtethető.
(#) djadji hozzászólása Okt 9, 2018 /
 
Sziasztok!
Nem fúró, hanem fűnyírót szeretnék akku helyett hálózatról üzemeltetni. 36V-os lithiumos akksi, 52k az utángyártott, szóval nem szeretném megvenni . Hogyan tudnám megoldani valami költséghatékony módon? Van trafóm 24V-os (4 is), amit ha egyenirányítok (egy Gaetz híddal), akkor 42V körül kapok. Gondoltam kipróbálom, de azzal nem működött, csak egy pillanatra megmozdult. Ráadásul a lithium akksinak 3 csatlakozási pontja van, egy "+", egy "-" és a "A" jelölésű. Mérés alapján az "A" csatlakozón ugyanaz a feszültség van mint a "-" póluson. Tudnátok segíteni, hogyan lehetne működésre bírni hálózatról? Vagy inkább az akkut újítsam fel? Sajnos csak 2 percet megy akksiról, aztán tölthetem 1-2 órát. Van az akksin egy töltöttség ellenőrző gomb is, de nem működik, nem jeleznek vissza a LED-ek. Ezért lehet hogy hiába cserélném ki a cellákat az akksi melletti elektronika nem működik, és azt ötletem sincs hogy kellene megoldani.
Tudna valaki segíteni? Hálózat vagy akksi? Merre érdemes elindulni? (hosszabító van, a mobilitás nem elsődleges szempont)
(#) pipi válasza djadji hozzászólására (») Okt 9, 2018 /
 
24V-os trafó egyenirányított pufferelt kimenete kb 33V körül van, üresjárásban kicsit több,
A 43V-hoz kb 30V-os AC fesz tartozna.
Mekkora teljesítményűek azok a trafók? ha rákötöd a fűnyírót, bekapcsolva hány Volt-ot mérsz, hány amperos a graetz kocka? Csak saccolok hogy a fűnyiró min 5A igényű, de inkább 2-3-szor ennyi. ez több mint 100W, tud a trafód ennyit?
(#) djadji válasza pipi hozzászólására (») Okt 9, 2018 /
 
Hát sajnos a trafóról semmi infóm nincs. Bár van rajta egy számsor, de rákeresve semmit nem találtam róla (BV 220-0-04342). A feszültséget üresjáratban mértem, terhelve nem.
Az akksi 36V 2,4 Ah, ezzel kb 20 percet fél órát ment fénykorában. Nem túl erős a motorja, ezért tettem egy kissé reménytelen próbát, hátha meghajtja. Semmit nem találok róla a neten, ami segítene, hogy mekkora motor van benne, vagy bármilyen hasznos adatot, így csak az akksiból tudok kiindulni.
(#) erbe válasza djadji hozzászólására (») Okt 9, 2018 /
 
Az még nagyon gyenge becslés, hogy legalább 300 W-os a motorja. Inkább több. Azaz legalább 250-400 VA teljesítményű trafóval kellene próbálkozni.
(#) pucuka válasza djadji hozzászólására (») Okt 9, 2018 /
 
Azt is vedd figyelembe, hogy egy villanymotor induláskor a névleges áramának 5 - 10 szeresét is felveheti. Ezt a rövid idejű nagy áramot egy akku szolgáltatni tudja, de egy trafó, csak igen jelentős túlméretezéssel. Amíg a motor el nem indul, addíg van nagy áramfelvétel. Azért van az, hogy megmozdul ugyan, de már annyira leesik a feszültség (majdnem rövidzár) hogy a motor el sem tud indulni. Olyan tápot kell készítened, ami le tud adni 50 A -t is, jelentős feszültségcsökkenés nélkül.
(#) djadji válasza pucuka hozzászólására (») Okt 9, 2018 /
 
Hat igen szamitottam ezekre, de gondoltam hatha. Ezek szerint a tap nem oldhato meg elfogadhato aron, bar az 50A-t en azert tulzasnak erzem, de a tulmeretezes indokolt. De akar igaz is lehet az 50.
A lenyeg hogy tap nem kivitelezheto aron belul. Maradjak az akksi felujitasnal? Lemerni a cellakat es amelyik feltuen alacsony feszultsegu az kicserelni? Ez megoldas lehet?
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2018
(#) erbe válasza djadji hozzászólására (») Okt 9, 2018 /
 
Mi az, hogy
Idézet:
„nem kivitelezheto aron belul.”
?
Egy bontott mikrotrafóra néhány + menet a primerre, új szekunder tetszés szerint és minimális költséggel munkára fogható.
Talán ezzel is lehet már valamit kezdeni.:
36V 20A tápegység
(#) djadji hozzászólása Okt 9, 2018 /
 
A traforol hogyan tudok adatokat kideriteni? Ez egy eleg meretes darab, erzesem szerint elegnek kellene lennie, de az adatait nem tudom, se azt hogy ha elegendo akkor hogyan tovabb? Egy geatz hid eleg utana egy kondival?
(#) pipi válasza djadji hozzászólására (») Okt 9, 2018 /
 
Rákötöd, terhelve mérsz, már ha a graetz kockád is megfelelő áramú...
(#) _BiG_ válasza djadji hozzászólására (») Okt 10, 2018 /
 
Mérd le a trafód azon keresztmetszetét, ahol a tekercs van. És mérd meg, ha hozzáférsz, a primer tekercs huzalátmérőjét. Ezekből lehet saccolni a teljesítményt.
(#) djadji válasza _BiG_ hozzászólására (») Okt 10, 2018 /
 
Igaz, előbb a tekercsről kéne valamit tudnom. Megmértem, 4,5x5,5 cm-es a legnagyobb szélessége a vasmagnak, a tekercs mindhárom irányban olyan 3,5 cm. A Huzalt csak tippelni tudom, szerintem olyan 0,3mm leh t, de nem férek hozzá tolomérővel. Így csak tippelem.ITT pedig a huzal látható.
Van egy kép róla ITT.
Tudtok segíteni, hogy milyen teljesítményű lehet? Érdemes e foglalkoznom vele, vagy nem is érdemes ezen pörögnöm?
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2018
(#) granpa válasza djadji hozzászólására (») Okt 10, 2018 /
 
A mérőléc szerint, ez a trafó a feladathoz kicsi (nagyon). Jó esetben is max. 50 VA-es.
(#) _BiG_ válasza djadji hozzászólására (») Okt 10, 2018 /
 
Ahogy nézem a trafó méretét, ez a feladathoz nagyon kicsi.

Amúgy amikor a vas keresztmetszetét kérdeztem, akkor arra a vasméretre gondoltam, amin a tekercs helyezkedik le, tehát a középső oszlopra. A pakettvastagságot persze könnyebb lemérni, az igaz, de a trafóknál csak az a keresztmetszet számít, amit a tekercs körülölel.
Ha legközelebb ilyen kérdésbe szaladsz bele, hogy mi mekkora, akkor ezt kell lemérni. Csak infóként mondom, így kaphatsz jó válaszokat.
(#) djadji válasza _BiG_ hozzászólására (») Okt 11, 2018 /
 
Köszönöm szépen a segítséget, mindig tanulok valamit.
A trafó kicsi, pont. Abból indultam ki (tévesen) hogy a PC tápban negyed ekkora trafó van, és az is tud 6-8-10 ampert, de valamit nem tudok ebben a témában (is).
A trafó felejtve ehhez, majd ha olyan 2A körüli teljesítmény kell, akkor előveszem megint.
Köszönöm mindenkinek!
(vagy veszek egy tápot külön ehhez, vagy megpróbálkozom az akksi felújítással)
Szép napot-hetet!
(#) qvasz2 válasza djadji hozzászólására (») Okt 11, 2018 /
 
Azt írtad, hogy van 4 db 24V-os trafód. Mind ilyen pici? Esetleg egyformák?
(#) (Felhasználó 51715) hozzászólása Okt 11, 2018 /
 
Sziasztok!

A régi AT tápoknál mit kell összekötni, hogy alaplap nélkül elinduljon?
Egy 12V-os akkus fúróhoz kellene. Jelenlegi állapotában bekapcsoláskor felpörög és azonnal le is áll.
Előre is köszönöm a választ!

AT.jpg
    
(#) elektroncso válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Okt 11, 2018 /
 
Semmit. A régi AT tápokat a primer körben kapcsolták egy hagyományos hálózati kapcsolóval.
(#) (Felhasználó 51715) válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 11, 2018 /
 
Az megvan, a kapcsoló lenyomására pörög fel és áll le.
Lehetne hibás a táp, de van belőle pár és mind ugyanezt csinálja.
(#) elektroncso válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Okt 11, 2018 / 1
 
Próbáld meg megterhelni az 5v-os ágat, voltak típusok amik nem indultak el üresjáratban.
(#) (Felhasználó 51715) válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 11, 2018 /
 
Sikerült, köszönöm!
(#) djadji válasza qvasz2 hozzászólására (») Okt 11, 2018 /
 
4 tök egyforma. Nem erre a célra vettem őket (itt az oldalon), de az végül nem valósult meg. Esetleg 4-et használni, hogy együtt meglegyen az áramerősség? Ez már nekem is szemebe jutott, de nem tudom hogyan is kellene összekötni (gyanítom hogy párhuzamosan), különös tekintettel az egyenirányításra. Külön-külön egyenirányítót használni hozzájuk? Vagy egyet közösen? A közöshöz nem tudom milyen diódát lehetne használni, ami bírja a 4x2A= 8 A körüli áramot folyamatosan.
(#) qvasz2 válasza djadji hozzászólására (») Okt 11, 2018 /
 
Ha teljesen egyforma, akkor mindenképp kipróbálnám együtt őket. Diódahíd valami ilyesmi kell, ami hűthető: Bővebben: Link
(#) tothbela válasza qvasz2 hozzászólására (») Okt 11, 2018 /
 
Kapcsolóüzemű táp lehetne a megoldás. Egy önrezgő stabilizálatlan akár PC tápból bontott trafóval. De akár egy átalakított PC táp is jó. Az átalakításról itt a fórumon olvashatsz.
(#) qvasz2 válasza tothbela hozzászólására (») Okt 11, 2018 /
 
Kicsit el vagy tévedve . . . nem én vagyok a kérdező.
Amúgy kapcsitáp csak akkor jó, ha jelentősen túlméretezed: legalább ötszörös áramra, mint amit a fűnyíró kíván állandósult állapotban. Különben folyton csak letilt induláskor.
(#) tothbela válasza qvasz2 hozzászólására (») Okt 12, 2018 /
 
Bocs, egy sorral lejjebb nyomtam.
(#) Puskaporos hozzászólása Jan 16, 2019 /
 
Sziasztok.
Előre is bocsi, de a 40-50.ik hozzá szólás után nagyon meguntam az olvasást. A lényeg, hogy nekem is van egy 14,4 voltos akkumulátoros behajtóm. Ebben is eltávoztak az erők. De mivel én nagyon amatőr szinten barkácsolok, és a 14,4 volt összehozása gond lenne, ezért kicseréltem a motorját egy 12v-os szénkefés ( az a kis mini morzsa tologatós féle ) autós porszívó mutorjára. Olvastam, hogy Pc tápegység jó az üzemeltetéséhez. Na most az lenne a kérdésem, hogy egyszerően elég ha megkeresek egy 12v-os kimenetet a tábból és rákötöm a behajtóra ? Vagy van valami varázslat is mellé ? A tápegység max 350 wattos.
(#) vargaf válasza Puskaporos hozzászólására (») Jan 16, 2019 / 1
 
Szia! Az itt válaszolók többsége meg azt unta meg, hogy 40-50 alkalommal leírja azt, amit "nagyon meguntál elolvasni". De ne törődj a szabályzattal sem, felesleges.
XI. Legyen türelmed! Ne kezdd a hozzászólást azzal, hogy "nincs kedvem végigolvasni az előző X oldalt". Legyen türelmed.
(#) Inhouse válasza Puskaporos hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Lehet, hogy kár volt, kétlem, hogy a két motor ereje, nyomatéka, fordulatszáma egyező lenne... A 14,4V-os motor még 12V-ról is elég jól menne, de ha már csinálsz hozzá PC-tápot, azt meg fel lehet húzni, 13,8V-ig simán, de feljebb is akár.
Következő: »»   16 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem