Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   491 / 577
(#) Janó bácsi válasza Ferenc 47 hozzászólására (») Okt 14, 2018 /
 
Üdv. Nagyon szép lett, csak gratulálni tudok.
(#) Ferenc 47 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 14, 2018 /
 
Köszönöm! A gumi szalag nem lett pótolva, mert még nincs eldöntve, hogy a benne lévő teleppótló visszakerül-e bele, ha igen, csak útban volna.
(#) hobbyjani válasza messius hozzászólására (») Okt 14, 2018 /
 
Szerinted csak az múzeális ami Edison korában épült ?,ez egy nagy szarvas hiba,manapság létezik múzeális PC,laptop és mobiltelefon ,ami 80-as 90-es években épült.
(#) Peter65 válasza OFK hozzászólására (») Okt 14, 2018 /
 
Belül a bal szélen lévő kék elektrolit kondikon rajta szokott lenni a gyártási éve. Ez is lehet egy információ.
(#) Janó bácsi válasza hobbyjani hozzászólására (») Okt 14, 2018 / 1
 
Megint olyas valamibe kötsz bele, amihez láthatóan nem értesz. Múzeálisnak tekintjük azokat a készülékeket, amit a Magyarországi, és a külföldi rádió múzeumok bemutatásra érdemesnek találnak, mint a korszak jellemző alkotásait, vagy gyártmányait. Jó néhány hazai rádió múzeummal vagyok napi kapcsolatban, de az ott bemutatott készülékek között, ilyen szedett-vedett módon összehányt amatőr készüléket, még véletlenül sem találsz. Szóval maradjunk csak annyiban, hogy a múzeális rádiók csövesek, vagy korai tranzisztorosak, gyáriak, vagy felismerhetően gondosan kivitelezettek, és bemutatásra alkalmasak. Ez erre a készülékre nem mondható el, sajnos. Egyébként a lányom nemrég államvizsgázott mint műszaki igazságügyi szakértő, és szerinte is legfeljebb csak a retró kategóriába lehet besorolni, a fényképen bemutatott rádió-erősítőt, de abba is csak komoly kompromisszumokkal, vagy nagy jóindulattal.
(#) OFK hozzászólása Okt 14, 2018 / 1
 
Sajnálom, hogy ilyen vitát gerjesztettem, nem akartam én sehova sem sorolni/soroltatni ezt a szerkezetet, csak arra voltam kíváncsi, tud- e róla valaki valamit. (Én azt sem mertem kijelenteni, hogy otthon készült barkács darab...)
Szóval hagyjuk a fenébe, inkább nem érdekel a születése, se a működése, inkább kidobom a kukába.
(#) hobbyjani válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 14, 2018 /
 
Most már én kérdezem azt,hogy például a Horthy korszakban fabrikált amatőr rádió vagy mérőműszer múzeális e vagy nem,mert ilyent még láttam a topic-ban,és nem márkás cég gyártotta.
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2018
(#) fecameca válasza OFK hozzászólására (») Okt 14, 2018 / 1
 
Azért története van ennek a korszaknak is, és elég sokat dolgozhatott rajta az illető. Kérdés az, hogy működik? Vagy legalább egy része ami életre kelthető? A '70-es években igen nagy hiány volt nálunk sztereo rádiókészülékekből, jó minőségű erősítőkből a vasfüggönyön innen. Akkoriban a MÁV javítóműhelyében dolgozók is sorozatban gyártották a kollégák otthon az ilyeneket. Ezek után jelent meg Dansk 3F (Tungsram) a Videotontól a Kleopátra, és az Orion nevezetes nagy hi-fi tornya. Később már az üzletekben megjelenő nagyobb választék miatt nem volt érdemes foglalkozni otthon az ilyenekkel. Az említett kor jellegzetessége az akkoriban megjelenő Letraset, vagy Alfaset feliratozó matricás szalag. ezzel feliratozták a kolégák amit készítettek. Valamikor majd ez is a történelem része lesz, úgy ahogy én kidobáltam a 70-es években a telepes csöves rádióimat a pincéből a szemétre, mert akkor még azok is csak annyit értek, mint ez ma.
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2018
(#) tdi75 válasza OFK hozzászólására (») Okt 14, 2018 /
 
Szia! Ha rám hallgatsz nem dobod ki Egyszer még jó szolgálatot fog tenni. Vagy a végfokát fogod használni, vagy a tuner részét vagy csak az alkatrészeit valami másba. Ha ae tudod rakni, szerintem vigyázz rá. Én is sok mindent kidobtam, aztán évekkel később fogtam a fejemet hogy hogy lehettem ekkora ökör. Pedig most hogy kéne vagy most már értékelném azt az elfeledett technikát.
(#) Janó bácsi hozzászólása Okt 15, 2018 /
 
Az én véleményem, hogy nem minden múzeális, ami régi, és nem minden régi, amit már múzeálisnak lehet tekinteni. Darabja, típusa válogatja, egyénileg kell meitélni mindegyiket. De ez egy külön szakma, emberek ezt évekig tanulják egyetemi szinten. Attól, hogy valami 50-80 éve készült, még nem biztos, hogy múzeális érték, és lehet egy laptop, vagy telefon is múzeális, pedig alig 20-30 éves.
(#) hobbyjani válasza fecameca hozzászólására (») Okt 15, 2018 /
 
Én szerintem tisztelni kell azokat az embereket akik saját kezükkl rakták össze egy egy készüléket,ami abban a korszakban olyan drága volt,hogy nem tudtak hozzájutni ,én is emlékszem a 70-es évekre,mikor épitettem egy elektromos orgonát TTL ic-kből (polifont persze) ami akkor egy vagyonba került,sajnos már nincs meg,eldobódot,mióta már mindenki meg tud vásárolni egy szintit.Nem csak a gyári dolgok múzeálisak
(#) küzmös Gergely hozzászólása Okt 15, 2018 / 1
 
Sziasztok! Most mutatta egy ismerősöm.. Miféle orion erősítő ez? Iskolai, vagy valami MÁV-os 100 Ohm-os? Mikori lehet?
(#) messius válasza hobbyjani hozzászólására (») Okt 15, 2018 /
 
Válaszolok a kérdésedre: Szerintem nem csak az muzeális ami Edison korában épült, azt sem állítottam, hogy csak gyári készülék lehet muzeális. De továbbra is azon a véleményen vagyok a fotók alapján, hogy ez a készülék nem tartozik a muzeális témába és persze minden tiszteletem az alkotójának! Nem mellesleg a fórum címe: "Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása"
Én a kérdezőnek próbáltam segíteni. Remélem nincs harag!
(#) fgyj válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 15, 2018 /
 
A fotón látható készülék: Orion 450 "Iskolarádió", 3+1 csöves. 1949-es fejlesztés. (1958-ban új változatát adtak ki 450M jelzéssel; ez 4+1 csöves, burkolata szürke.)
Részletes ismertetésük itt: http://www.radiohistoria.hu/oldradio/mainhu.nsf/7438a3f82ebe9424c12...cument
(#) küzmös Gergely válasza fgyj hozzászólására (») Okt 15, 2018 /
 
Köszönöm.. most hogy mondod.. Mintha Janó bácsi valahol újított is volna fel hasonlót.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 15, 2018 / 3
 
Folyt: Ma az alkatrészek egyedenkénti feújítása volt soron, amit lehetett lemostam vegyszerrel, a kondiknak kicseréltem a belét újra, a forgókat ultrahangos tisztítóban mostam, valamint csináltam egy tekercstestet a hál. trafónak. Ennyi mára elég is.
(#) Cinema hozzászólása Okt 15, 2018 /
 
BRG Mambó szalagos magnóhoz kérnék egy kis segítséget:
Szeretném működőképessé tenni, ésszerű anyagi határok között.
Ami láthatóan hiányos, az a fejeket takaró burkolat, ha van valakinek, elfogadnám, akár cserébe más alkatrészért, vagy megegyezünk az anyagiakban. A számlálónak hiányoznak csavarjai, vagy annak a burkolata is, ha külön volt.
Egyelőre ennyi, előbb kitisztítom, aztán meglátom, mi a következő lépés.

Üdv!
(#) hobbyjani válasza messius hozzászólására (») Okt 15, 2018 /
 
Persze abban a korban kézzel épitet készülékekről szóltam,nem a mai klónozott múzeális darabokról,azok aztán egyáltalán nem múzeálisak,pont úgy mint a kinai gramofon,pedig azt láttam,hogy ebben a topic-ban vannak klónozott múzeális készülékek is.
(#) hobbyjani válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 15, 2018 /
 
Ha rajz kell,az itt van,A osztályos erősitője van,sok hangszórót nem visz el,biztos falusi kis iskolának szánták,tölcséres hangszórórol szó sem lehet,oda minimum 30 W kell.Elég barom módra van épitve a rádió része,szuper de nincs rajta forgó,nem hangolható.
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2018

ORION 450.pdf
    
(#) gkari válasza Cinema hozzászólására (») Okt 15, 2018 /
 
Ha privátban küldöd az email-címedet, akkor küldhetem a hajdani nagyon részletes "Service manul"-t az MHSZ kiadványok közül.
(#) hobbyjani válasza Cinema hozzászólására (») Okt 15, 2018 /
 
Ha kapcsolási rajz kell,az itt van.
(#) Cinema válasza gkari hozzászólására (») Okt 16, 2018 /
 
Köszönöm a segítséget. E-mail címem publikus.
Megtaláltam a kék Kádár könyvben a leírását, beállítási útmutatóval együtt.

Üdv!
(#) Cinema válasza hobbyjani hozzászólására (») Okt 16, 2018 /
 
Köszönöm a rajzot, ebből már tudom milyen kondenzátorokat kell cserélnem, mert nagyon betegnek látszik mind.

Üdv!
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 16, 2018 / 6
 
Folyt: Ma megtekertem a hál trafót. Éppen kész lettem vele, mikor beállított a postás a végcsővel, amit Mr Brawn kolléga küldött, ezúton is köszönet. Rögtön be is raktam a csőmérőbe, kifogástalanul működik, a képeken látszik a be, meg kimenő jel 100 kHz-en. De itt jött a gubanc, a cső 20V-os fűtéssel megy, én meg a trafót rutinból 4V-os ra tekertem. Nosza szét, szerencsére a fűtés a tetején volt, csak azt kellett újra tekerni. Még a magasfrekis tekercseket kell felújítani, aztán jöhet az összeépítés.
(#) MrBrown válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 16, 2018 /
 
Hú de örülök hogy működik a cső illetve hpgy épségben odaért!
Nem akarom szétoffolni a fórumot, de közben eszembe jutott, hogy van nekem 6-8 darab sosem használt UM11 varázsszemem amibő egyet szívesen felajánlanék ehhez a rádióhoz ha van rá igény és tudsz neki helyet találni az előlapon!
A fűtése 15V / 100mA szóval ha kicsit túl van méretezve a végcső fűtőtekercse egy 50ohm / 1-2Wattos előtéttel mehetne arról.
A novemberi nagybörzén személyesen oda is tudnám adni!
(#) gkari válasza Cinema hozzászólására (») Okt 16, 2018 /
 
Az eredeti "Stuzzi" ECC81-el, a magyar gyártmány ECC85-el készült. A "Rádióamatőr füzet" sokkal részletesebb.
Üdv:GK
(#) Janó bácsi válasza MrBrown hozzászólására (») Okt 16, 2018 /
 
Kösz a varázsszemes felajánlást, de ez a készülék visszacsatolt audion rendszerű, erre nem lehet varázsszemet kötni mert nincs hova, nincs külön dióda a demoduláláshoz. De a cső egyébként kellene, a többit privátban.
(#) hobbyjani válasza gkari hozzászólására (») Okt 17, 2018 /
 
Az nem baj,mert a két cső lábkompatibilis,a 85-ös jó URH-ban is,de itt a HF-ban nincs valami nagy külömbség a kettő közöt.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2018
(#) pucuka válasza hobbyjani hozzászólására (») Okt 17, 2018 /
 
Sajnos nem lábkompatibilis a fűtés kivezetések miatt. Az ECC81 -nél a 9 -es lábon a fűtés közepe van (6,3 /12,6 V), Az ECC85 -nél pedig csak a két csőfél közti árnyékolás. (6,3 V)
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 18, 2018 / 6
 
Folyt: Készen lettek e magasfrekis tekercsek. Nagyjából összeállt a kép az elrendezésre is, nem lehet mindent visszatenni oda ahol eredetileg volt, mert kell a hely a hál trafónak is, ami eddig nem volt a készülékben. Meg az elrendezés sem mindegy, a Nieder trafó ugyanis nagyon érzékeny a szórt mágneses terekre.
Következő: »»   491 / 577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem