Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ködlámpa kapcsolása nyomógombbal
Témaindító: Smileyking, idő: Márc 8, 2008
Témakörök:
Sziasztok!
Az lenne a problémám hogy az autómba eddig csak hátsó ködlámpa volt amelyet egy nyomógombbal lehet ki-be kapcsolni.Lesz előre is ködlámpa beépítve és úgy szeretném megoldani a kapcsolgatását hogy ha 1szer nyomom meg akkor csak az első világít ha 2szer akkor mind a 2-ő ha 3szor akkor pedig kikapcsol.Csak nincs semmi ötletem és ezért szeretném a segítségeteket kérni! Előre is köszönöm! Üdv: Smileyking
szia.
szerintem tegyél bele mégegy kapcsolot az elsö ködlámpának mivel külön kell kapcsolni az elsöt és külön a hátsot.és természetesen kell kontroll lámpa mind a kettönek. üdv sergei
hasonlót építettem bringára
hogy 1. bekapcs 1 ledet 2. mellé az izzókat 3.kikapcs 1 etlen hiba az volt hogy elég drágán jött ki. holnap előszedem a kapcsrajzot ha kell
Nem szeretnék még egy kapcsolót mert az szerintem nem lenne esztétikus a gyári meg 31000 Ft a kontroll lámpák természetesen a műszerfalon lévők lesznek
Nem nehéz megoldani, akár relékkel sem, viszont ellenkezik a műszaki vizsgáztatás szabályaival. Az első ködfény ugyanis nem világíthat a hátsó nélkül, azaz ha többlépcsős a kapcsolás, a hátsónak kell bekapcsolnia először.
hát hogy esztétikus-e vagy sem azt müszakikor nem nagyon fogják nézni.de ráharapnak az ún ST rendszerre.de tetudod
![]()
Milyen "autó" ez? Általában ki van építve a "light" modellekben is az extrák helye. (bár ez nem extra)
mivel nem fogják tudni mégis hogyan működik, ezért simán elhajtanak vele műszakin.
a gyárit lehet bontottan is szerezni, úgy nem lesz 31000 pénz, de lehet, hogy csak 3000 lesz. tudod a műszaki vizsga olyan dolog, ahol otthagyod a kocsit egy vizsgáztatónak, akinek be kell tudnia kapcsolni a fényeket, amikor leellenőrzi. ha azt látja, hogy van ködfényszóród, de nem talál hozzá kapcsolót, akkor a kocsi nem megy át vizsgán. emiatt mindenképen ajánlom neked, hogy gyárit szerezz be.
Nekem a merciben úgy működik, hogy kihúzom a forgókapcsolót és akkor megy az első köd, aztán, ha húzok rajta még egyet, akkor megy a hátsó is.
Szegénykém 22 éves, volt már pár vizsgán és mindig átment... Smileyking: Vannak több lépcsős, vagy 2, 3 állású kapcsolók minden formában, színben, csak keresni kell és nem kell össze-vissza morzézni, hogy eltaláld az aktuális állást ![]()
Sziasztok!
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat de ez egy fiat kisteherautó. Bontóban nagyon ritka az ilyen autó.Én nem is találtam. Ha ki van építve ebben a tipusba a ködlámpa ott is úgy működik hogy külön lehet kapcsolni a 2 fényt egymástól teljesen függetlenül tehát nem hinném hogy gond lenne!Annyit szeretnék hogy ha 1 szer nyomom meg a gombot akkor az első relé zár ha 2 szer akkor mind a 2-ő ha 3-szor akkor meg elenged mind a 2-ő! Előre is köszönöm
ne hidd, hogy olyan ritka
![]() fiat bontóban nézted, vagy általánosban? pl. fóton is van csak olasz autóbontó. de kaposváron a lönci bt kiküldi postán az alkatrészt, és akkor nem neked kell rá vadászni, hanem ők járnak utána. a mercishez meg annyit: az gyári kiépítésű kapcsoló. ami gyári, abba vizsgán nem kötnek bele. de! ha látnak egy olyan kapcsolót, amin csak a hátsó ködzárófény jelzése van, míg elöl ott a ködfényszóró, akkor nem fognak vele kísérletezni, hogy megnézik hogyan van bekötve.
Csak kérdezném hogy mire jó az hogy az elso/hátsó külön kapcsolható?
Ha egyszer olyan az ido akkor mindketto kell. Ezt nem szokás kapcsolgatni mint a reflektort.. Ha ez nincs kiépítve gyárilag, akkor én 1Ft-ot nem költenék kapcsolóra, hanem párhuzamosan kötném...
egyszerű. mivel a mögötted jövőt zavarhatja a fénye, ezért illik kikapcsolni, amikor mögötted jönnek. ha meg előtted vannak, akkor illik az elsőt kikapcsolni. a normális az lenne, hogy a sorban legelsőnek fel van kapcsolva a ködfényszóró, míg az utolsónak a ködzárófény.
ehelyett sokan a legjobb körülmények között is ködfényszóróval közlekednek, ami sokszor még rosszul is van beállítva (felfele világít), és a kutya nem szól érte. (azaz ez nem teljesen igaz, ha nagyon szarul van beállítva, akkor én is felkapcsolom neki, és a távolságit is, hagy örüljön) az amikor meg a hátsó is világít, attól kifolyik a szemed, ha mögötte közlekedsz... szóval egyszerűen kultúra kérdése!
Ahogy nézem valóban sem a KRESZ-ben sem a Műszaki Feltételek-ről szóló rendeletben nincs leírva hogy az első/hátsó ködlámpát külön kapcsolni tiltott-e (csak elsőt vagy csak hátsót).
Idézet: „szabad használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják” Anno én régen még úgy tanultam hogy akkor használható ha a biztonságos haladási sebesség jelentősen csökkenne a használata nélkül, mamár szabadabban értelmezik: ha messze-messze a távolban (~5km) lát egy enyhe párafoltot máris bekapcsolja. ![]() Én Mo-n átlagosan 1x évente kapcsolom be, aki ennél gyakrabban használja az biztos lápos/mocsaras vidéken közlekedik.. Idézet: „mivel a mögötted jövőt zavarhatja a fénye” ekkor még tiszta idő van. semmi szükség se az első se a hátsó ködlámpa használatára.. (aki meg 2m-nél közelebb jön azt hagy vakítsa..) Idézet: „meg előtted vannak” Szintúgy.. Ha látnak normál lámpával minek kapcsoljam be?? Előzéskor viszont jól jön ha van első ködlámpa, mert a tompított fényszórót szemből nem lehet látni azon távolságban, a reflektor meg zavarná a megelőzendő járművet. Idézet: „akkor én is felkapcsolom neki” Egyetértek. De mamár talán szoktak olyan autók lenni amin automatikusan bekapcsolnak bizonyos lámpák 70 felett kikapcsolhatatlanul, de azokat nem ködlámpának nevezik. Azt nem tudom hogy egyben vagy kölön vannak-e ezek a tompított fényszórótól..
Ha már mindenképp ilyet szeretnél, egy egyszerű léptetőregiszteres áramkörrel megcsinálhatod.
A rajzon működő megoldást láthatsz, de a benne lévő regiszter helyett, megfelelő bekötéssel, tulajdonképpen bármilyen egyéb regiszter is megfelel (pl. CD4042, nekem most a 195-ös akadt a kezembe), a lényeg az, hogy a gombnyomás sorban léptesse a kimeneteit. Első lenyomásra a Q0 kimenet magas lesz, a rajta lévő tranzisztorral meghúzható az RL1 relé, és az L1 lámpa világít. Második lenyomásra Q0 magas marad, de Q1 is az lesz, így RL2-vel az L2 lámpa is meghajtható. Harmadik lenyomásra Q2 is magasra vált, kinyitja a rákötött tranzisztort, amivel a regiszter reset-jét valósíthatjuk meg, azaz szinte azonnal kikapcsol az összes kimenet, elengednek a relék, és kialszanak a lámpák. Újabb gombnyomásra természetesen elölről kezdődik minden. A regiszter táplábai (Vcc, Gnd) nincsenek jelölve, de értelemszerűen az 5 V (a 7805 kimenete) és a Gnd lesznek azok. A jelölt relék szintén 5 V-os tekercsűek, persze kis módosítással át lehet alakítani 12 V-os relékhez is.
Kobold nagyon köszönöm a választ!
Ment a pont!
...most már "csak" a gyári kétállású kapcsolót kell "szétbarmolni", nyomógombnak
![]()
Hali.
Olyan kerdesem lenne hogy nekem van hatso kodlampam ami be is van relezve stb,de nincs elso.Minap vettem elore is kaptam hozza minen cuccost./relet sarukat stb...Azt meglehet oldani hogy a hatso kodlamparol huzok egy+szalat elore az elso kodlampakhoz?Hogy ne keljen releznem. ![]() By:Atis
Ha a hátsó reléje bírja (a ködlámpák elég nagy teljesítményűek szoktak lenni) ,meg kellő keresztmetszetű vezetéket használsz .
De szerintem a relézett pont elől is megtalálható .
Hali.
Az az igazsag hogy meg ket ket kabel is log a kodlampanal de nem birtam feszultseget kiszedni belole.Nekem 620 as roverem van,s gyarilag nincs benne a kodlampakapcsolo.Azt szetszedtem csak a kapcsolo hianyzik tettem bele s ugy se semmi.A biztositektablaban a 21 es szamu 20A os biztositek lenne az de nekem csak 20ig van a szamozas.Ja ja igazad lehet mert a hatso(k) asszem25W*2 ek az elsok 55W*2es.Akkor lehet hogy csak a reles modszer marad. By:Atis
Az, hogy a hátsó ködlámpa csatlakozójáról vedd le az áramot, semmiképpen nem javallott, de nem is praktikus. A hátsó ködlámpád biztosítéka, kábelezése, reléje egyaránt a kisebb teljesítményű 2db. hátsó izzóhoz van gyárilag méretezve. Arról nem is beszélve, hogy nagyobb munka is volna az egyik oldalon végigbontani a küszöböket, hogy a motortérbe előrehúzzál 1 4-5 m.-es vezetéket. Nagyon 1szerű a megoldás: "kézrátétellel" megkeresed a ködlámpa gyári reléjét ( először meghallgatod, hogy melyik biztosíték-, v. relétáblán hallod, utána további kapcsolgatás közben kézzel kitapogatod, hogy melyik relé ). A relét kihúzva próbalámpával kiméred a behúzótekercs pozitívját, és onnan meghajtod az első ködlámpáidat az új relén keresztül. A főáramkörbe természetesen 10A-es lengőbiztosítékot kell kötni. Mindez csak akkor érvényes, ha a hátsó, már működő ködlámpákkal együtt szeretnéd kapcsolni. Ha függetlenül szeretnéd az új kapcsolóddal, akkor a helyzetjelző áramköréről kell a kapcsolóhoz a pozitívot elvezetni + relé.
sziasztok.
Volna egy olyan kérdésem,hogy 97es renault meganehoz keresek ködlámpa beszerelési útmutatót vagy bármit amivel betudom kötnia ködlámpát. Tud valaki segíteni??
Hello kobold!
A léptetőkapcsolásnál mindenképpen kell alkalmaznom a 7805-ös-t vagy elég ha berakok a plusz 12 volt és a Vcc közé egy 5V-os Zenner diódát és azis jó? Mondjuk nekem nem ködlámpa vezérlésre kell ez a kapcsolás, hanem más vezérléshez gépkocsiba, de ugy fogom bekötni, hogy csak álló helyzetben fog müködni akkor amikor a motor áll, így nem kell feszültség stabilizátor szerintem nekem... De nagyon örülök hogy rátaláltam erre a léptető kapcsolárra ![]()
Ha pl. az említett CD4042-t építed be az áramkörbe, annak egy autóban nem is igazán kell stabilizátor, főleg, ha garantáltan csak álló motornál lesz bekapcsolva. 20 V-ig mehet a tápfeszültsége, kocsiban a névleges maximum 14.4 V járó motorral, ennél bármikor csak kevesebb lehet - ha az IC tápját szűröd, és mondjuk Zener-diódával 16...17 V fölött vágod, nem lesz baja.
kobold Kösz a gyors választ. Akkor rakok egy zennert a biztonság kedvéért mondjuk 12V-osat, és kihagyom a 7805-öt mert az nem kell szerintem, biztosan jólesz, holnap megépítem, mert találtam egy CD4042-es ic-t.
Üdv:Andris |
Bejelentkezés
Hirdetés |