Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   118 / 195
(#) zolika60 válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 17, 2018 /
 
Erről egy régi történet jut eszembe. Még a nyolcvanas években vittem egy már akkor öreg esztergályoshoz szabályozni egy pár tárcsát. (Isten nyugossza.) Mondom neki Feri bácsi sürgősen kéne. Mondja tegyem le az ajtó mellé és jöjjek érte ebéd után, úgy egy óra körül. A jelzett időben érkeztem is, látom a tárcsák ott vannak ahova tettem őket. Amikor meglát az öreg mondja, hogy épp most akart hozzáfogni. Rendben, megvárom feleltem neki. egy kicsit láttam ez felhúzta. Berakta az egyik tárcsát az esztergába, már látna neki, de megint beszóltam. Nem kéne kiindikálni? Mondja minek lája ő ha nem fut. Mondom neki azért csak tegye fel az órát. Kissé duzzogva feltette, persze kalimpált össze-vissza. Ettől még idegesebb lett, nekiállt kiegyenesíteni, de egy alkalommal benne felejtette a tokmányban a kulcsot és amikor bekapcsolta a gépet az kirepült. rutinos mozdulattal húzta el a fejét az útból. A kulcs a mögötte lévő polcra repült és ott borogatta fel a dolgokat. Csak annyit fűzött hozzá, hogy a k..va a..ja p...ája, majd mintha mi sem történt volna szépen folytatta a munkát.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2018
(#) nagym6 válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 17, 2018 /
 
Azt hiszi ha eddig megúszta, ezután is mindig szerencséje lesz. Tipikus hibából nem tanuló embertípus.
(#) freddyke válasza gumibaba hozzászólására (») Nov 17, 2018 /
 
Idézet:
„Az obiban Sopronban kapsz gérvágót ami a 10*10 es gerendát átvágja igaz nem olcsó!
A másik dolog csatlakozom az előttem szólókhoz, bármivel ha megközelítően megfelelő méretet vágsz, és összesen 2 mm hiba lesz észre se veszed!
Asztalosként tudom, hogy átlóban a 2 mm semmi !!!!!
Ugyanakkor a fa ha felület kezeled akkor vetemedni fog, hacsaknem tömbösíted és hossztoldod ami egy vagyon. A gerenda általában közel van a bélhez, ami csavarodást okoz. Ezt sehogy se lehet kiküszöbölni, gyalult felület esetén is fennmarad a fa eredeti húzott-nyomott íránya. Ez az amerre a fa természetes formában "görbül" tehát ha annyira precíz akarsz lenni, akkor az alapanyagot így válaszd meg 5ször drágább mint a sima anyag minimum.
A felületkezelésről meg annyit egy sima fedő pác lakk kevés merítéses itatásos eljárás nélkül, vagy gőzölés nélkül sose lesz felületkezelt anyagod!
Fogadd meg azt, hogy nagyjából és a kész méretben a kész felület legyen megfelelő.”
Ausztriában is kapok bőven, de nem éri meg gérvágót vennem emiatt az egy dolog miatt. 2mm hiba elmegy, ebben egyetértünk. A kiszemelt alapanyag 320x200mm-es minőségi fenyő lécekből gyárilag ragasztott tömörfa, amit pl. híd vagy csarnoképítéshez használnak. A mester szerint (aki elvállalta) enyvvel ragasztják és kemencében préselés közben "sütik össze". Tökéletes minőségű a végeredmény, kétszer erősebb a tömör fánál. Nem ötszörös, de borsos áron van. Erre a célra nem kellene ilyen minőségű anyag. Más célra (amelyet meg sem említettem és továbbra sem szeretném) viszont kell vennem 4m-t, amiből fél méter megmarad, abból lesz ez. Felületkezelést nem terveztem. Talán egy lemezt megérné rácsavarozni, ahol a kerék érintkezik vele, hogy esetleges nedves keréknél ne szívja a nedvességet. Vagy talán az alját bitumenes(?) festékkel lekenni (a földbe szúrt karókat, kerítésoszlopokat is hasonóan kezelik), hogy folyó hólé esetén ne szívja fel a nedvességet. Érdemes ennél jobban felületkezelni?
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2018
(#) elektroncso válasza freddyke hozzászólására (») Nov 17, 2018 /
 
Idézet:
„Vagy talán az alját bitumenes(?) festékkel lekenni (a földbe szúrt karókat, kerítésoszlopokat is hasonlóan kezelik)”
Azokat szurokban kifőzik. Házilag nem nagyon lehet kivitelezni.

Mást téma. Ha jól emlékszem te kerestél "automotive" minőségű drótcsupaszító szerszámot ami nem sérti fel a szigetelést és teljesen körben derékszögben csupaszít. Most dolgoztam ilyen fogóval bent a cégnél, természetesen KNIPEX és 12 12 14 azonosító számmal találod. Árát nem tudom, de pont azt teszi amit szerettél volna. A szigetelésen nyoma sem marad (lévén hozzá sem ér) és tökéletesen derékszögű a csupaszítás.
(#) freddyke válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 17, 2018 /
 
Kiviteleztem házilag. Lehetséges, hogy nem olyan jó a hatásfoka, mint annak, amit írsz. Télen a betonon folyó hólé miatt kellene, de erre tudok más megoldást is a festésen kívül.

Jól emlékszel, én kerestem. Erre a fogóra gondolsz? A 121202 vékonyabb vezetékeket is fogad és könyebben beszerezhető (amazon.de-n van), de nem olcsó. Nem tetszik ebben a fogóban, hogy fix méretű lyukak közül kell választani. Szemmértékre nem tudom megállapítani a keresztmetszetet. Túl nagy lyuknál megtépi a szigetelést, túl kicsinél belevág a vezetőbe (adott esetben megengedhetetlen). A legkülönbözőbb fajta vezetékekkel dolgozom. Szinte biztos, hogy a szerszámon sincs minden vezető keresztmetszetet lefedő lyuk (elnézve, durva lépésekben változik a keresztmetszet a lyukak között). Nagyjából a felsoroltak miatt ezt a vágási elvet szándékosan kerülöm.

Hosszú várakozás után az amazon.de-n elérhető a legutoljára ajánlott szerszám. Éppen most szándékoztam megrendelni, mielőtt megint eltűnik. Nem szerencsés, mert most nem tudok vele foglalkozni egyáltalán.
(#) freddyke válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 18, 2018 /
 
Alaposabban megnézve a Knipex-ből tényleg az általad ajánlott 121214 a legideálisabb skálázású vékony vezetékekre. Miután átvágta a szigetelést és elkezdi széttolni a késeket (amivel automatikusan lehúzná a már átvágott szigetelést), gondolom lehet érezni ha nem válik le finoman a szigetelés (túl nagy volt a lyuk a vezeték keresztmetszetéhez). Jobb videót nem találtam a működés szemléltetésére. Elsőre nem helyesen megválasztott keresztmetszet esetén úgy tűnik biztonságosan lehet menni a nagyobb keresztmetszettől a kisebb felé. A találgatás a keresztmetszetekkel akkor sem tűnik jó megoldásnak.

Sajnos az utóbbi sem jobb ilyen szempontból. Ennél is előre be kell állítani a kívánt keresztmetszetet: videó. A másikhoz képest az előnye, hogy leginkább az általam használt tartományt fedi le, finomabb lépésekben: 0.25, 0.3, 0.4, 0.5, 0.6, 0.8mm. Ha jól látom a szerszám csak a pengéket nyomja össze, a vezetéket kihúzva válik le az elvágott szigetelés. Ha nagyobb a beállított keresztmetszet, akkor nem válik le, de biztonságosan lehet menni a kisebb felé. Ez az elmélet, gyakorlatban meg kellene próbálni.

Anyagi megfontolásból a másodikat próbálom meg, beszámolok amint lesz időm.
(#) elektroncso válasza freddyke hozzászólására (») Nov 18, 2018 / 1
 
Sajnos tökéletes csupaszítást csak speciálisan a vezeték keresztmetszetéhez igazított eszközzel lehet. Vagy hozzá kell állítani, vagy előre meghatározott méretű nyílásoknak kell lenni. A cégen azért ezt használjuk, mert sokszor kell teflon szigetelésű vezetékkel dolgozni, ahol előírás, hogy egyik végét 2mm-re a másik végét 3mm-re kell csupaszítani. Az elvárt minőségi követelmények magasak, magasabbak mint egy személyautó gyártásában (de nem autótechnikai terület).
Amúgy ha túl nagy a lyuk a vezeték keresztmetszetéhez képest akkor csak lehántol a kés egy réteget a szigetelésből, de nem tépi el.
(#) Marko Ramiusz hozzászólása Nov 18, 2018 /
 
Jó szerencsét! Abban kérnék segítséget, hogy vásárolnék egy NYÁK-hasításhoz egy minél kisebb karos lemezollót. Köszönöm a segítséget.
(#) nagym6 válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Nov 18, 2018 /
 
Ha kevés kell, vasfűrész, vagy kézi lemezolló is jó.
(#) Marko Ramiusz válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 18, 2018 /
 
Porolni nem szeretnék. A kézit azért nem szeretném, mert többször kellene fogást váltani, persze egy próbát megér. Azért köszönöm.
(#) nagym6 válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Nov 18, 2018 /
 
Kimaradt, lemezolló vágásnál kissé nyúlik a vágott élnél a nyák, ezért kicsit hullámos lesz.
(#) jethro válasza Remci hozzászólására (») Nov 19, 2018 /
 
Praktikerben 3300Ft.Gépsatu néven.
(#) Olits hozzászólása Nov 26, 2018 /
 
Sziasztok.Elektromost láncfűrészt szeretnék vásárolni.Tudtok ajánlani valami jó márkát?Évekkel ezelőtt volt egy Stern Austria márkájú, de mindig az volt vele a gond, hogy a fogaskereke kopott el és kellett cserélni,aztán végül leselejteztem.A mostani elektromos láncfűrészeknél is fennáll ez a gond?
Ugyanis az a baj velük, hogy mivel nincs kuplung, mint a benzines társainál, ha egy keményebb fát vágsz vele és megakad a lánc, akkor a fogaskereket, ami a motor és a lánc között van szaggatja.
(#) jani1987 válasza Olits hozzászólására (») Nov 26, 2018 /
 
Én Mcculochkot tervezek venni 32 ezerért. Remélem nem bánom meg. A Strauss nem vált be.
(#) fastaction válasza Olits hozzászólására (») Nov 26, 2018 /
 
Nekünk egy 8 éves Bosch van . Pár mázsa fát vágtam , már vele , de nincsen napi használatban ( amit , csak benzines Sthil , Husqarna , Solo bírna ) , eddig , csak élezni kellet . Anno 25.000.- volt az ára .
(#) Ge Lee válasza Olits hozzászólására (») Nov 26, 2018 /
 
Arra kell használni amire való, nagy dolgokat ne várj egyiktől sem. A műanyag fogaskerék az nem az ipari felhasználásra lett kitalálva, és mindegyikben az van. Ha veszel két ilyen vackot ami megeszi a műanyag kereket, azoknak az árából már kapsz egy benzinest ami szinte örökös.
Olyannal is találkoztam amiben a kefetartó alumínium idom nem bírta a strapát és darabokra tört, el kellett az egészet dobni.
(#) Olits hozzászólása Nov 26, 2018 /
 
Találtam itt egy érdekes dolgot.Ez szerint " A kiváló minőségű, erős fém hajtómű biztosítja a kiváló erőátvitelt és tartósságot....A GH-EC 2040 mechanikus, azonnal működésbe lépő, láncfékes visszacsapás-védelemmel rendelkezik, amely a fűrész elakadásakor azonnal megállítja a láncot"
Lásd itt.Akkor ezek szerint ez jó megoldás lenne arra a problémára, hogy a fogaskerék ne törjön össze?És ezek szerint fémből van a a fogaskerék?
(#) Frankye válasza Olits hozzászólására (») Nov 26, 2018 /
 
Felejtős. Ez csak marketing fogás! Ezen az áron ne számíts rá, hogy tartós cuccot kapsz! A kétszereséért McCulloc-ot vehetsz, de abban is műanyag fogaskerék van. A pótlása darabonként 5.000,- plusz posta. Háromból kínai benzinest vehetsz bármelyik piacon, az tovább tart, mint három elektromos, és nem kell bajlódnod a madzaggal. Persze ész nélkül azt sem lehet használni, meg ezeket sem.
(#) Olits válasza Frankye hozzászólására (») Nov 26, 2018 /
 
Nekem mégis az elektromos jönne be...Nem kellene szívjam a füstöt, nem lenne büdös ruhám.Nem kellene benzint vegyek, kevergessem...stb.Csak kéthetente használnám tűzifa felaprítására.
(#) Ge Lee válasza Olits hozzászólására (») Nov 26, 2018 /
 
A ruhád nem a füsttől lesz büdös, hanem a lánckenő olajtól amit a gatyádra szór, azzal meg az elektromosnál sem tudsz mit kezdeni. Az elektromos az nem favágásra való, főleg nem tűzifa aprításra, amiből ugye nem 1-2 kosár kell a télen, hanem több m3. Annak az aprítása láncfűrésszel egyébként sem gazdaságos, szalagfűrésszel az egész téli tüzelőt fel tudod kuglizni 1-2 nap alatt.
(#) Olits válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 26, 2018 /
 
Hát nem tudom...Nem szoktam sokat vágni csak mindig 2 hétre valót egyszerre.Szóval akkor mégsem lenne jó vastagabb fák vágására?Szalagfűrész van ami erre alkalmas?Tudnál linkeli egy példát?Köszi.
(#) Frankye válasza Olits hozzászólására (») Nov 26, 2018 /
 
Egy jó szalagfűrész nagyon nem olcsó dolog, nem ilyen 20-30 ezres beruházás...
(#) nagym6 válasza Olits hozzászólására (») Nov 26, 2018 /
 
Ismerősöm Makita elektromos láncfűrésszel sok éve hiba nélkül vágja a tüzifáját, és még ismerősöknek is bedolgozik vele. De ez 60e. Ft.-os gép. Nekem Bosch van kb. 6 éve kevesebb használattal gond nélkül, huszonpárezer Ft. volt.
Van itt többeknek noname elektromos, azok pár óra élettartamúak voltak, ezekhez képest a Bosch több százszoros élettartamú alig több pénzért.
Benzinesnél is a noname rövid életű, komolyabbat kell venni, hogy még a jövő héten is vágjon.
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2018
(#) Olits hozzászólása Nov 26, 2018 /
 
Köszi mindenkinek.Akkor lehet, hogy egy Makita vagy Bosch láncfűrészt veszek végül is.
(#) Olits válasza Olits hozzászólására (») Nov 26, 2018 /
 
Viszont ez is megfogott, miszerint"láncfékes visszacsapás-védelemmel rendelkezik, amely a fűrész elakadásakor azonnal megállítja a láncot.".
Ezt nem nagyon találom más márkáknál (Makita, Bosch).Pedig ez nagyon fontos lenne villanyláncfűrész esetében, hogy ne rongálja a fogaskereket.Írta valaki erre, hogy csak marketing...de mi van ha mégis igaz?
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2018
(#) erdgab válasza Olits hozzászólására (») Nov 26, 2018 /
 
(#) Olits válasza erdgab hozzászólására (») Nov 26, 2018 /
 
Szia.Én is ilyent nézegetek, csak 2200 W-ost, amelyben a motor nem keresztben van, hanem hosszában.Nem tudom mi a kettő között az előny, hátrány?Mármint a motor elhelyezése szerint.
És ezekben a típusokban valóban fém fogaskerék van, nem műanyag, ami még egy plusz pont ennek.
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2018
(#) csjoki válasza Olits hozzászólására (») Nov 26, 2018 /
 
Nekem és több ismerősömnek Makita UC3520A van a legnagyobb megelégedésünkre. Fém fogaskerékkel.
Makita
(#) uniman válasza Olits hozzászólására (») Nov 26, 2018 /
 
Pedig ez fémnek tűnik...
(#) Olits válasza uniman hozzászólására (») Nov 26, 2018 /
 
Igen .Én is erről a márkáról beszélek.(Einhell GE-EC 2240)
Következő: »»   118 / 195
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem