Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
A feszültség nem folyik! Az áram "folyik".
Tehát minnél sötétebb van annál kevésbé vezet?
Már többször írtuk, hogy igen, ne kérdezz folyton vissza, értelmezd a leírtakat.
Köszönöm.
![]()
Sziasztok!
A képen láthattok egy berendezésnek a vázlatát. Kérdésem a következő: Mekkora áram folyhat a nullavezetékben? A két akkutöltő kapcsolóüzemű,darabonként olyan 60 Watt lehet,a motor segédfázisos 250Wattos,a két fűtőbetét Ohmos terhelés,2x3kW. Egyes helyeken a zavarszűrő (16A-s) nulla csatlakozási pontja megég,de nem minden gépnél. Valaki vezesse már le nekem,hogy ilyen esetben merre milyen áramok folyhatnak! Köszönöm! István
A 16 Amperes zavarszűrőn nem vinném át a fűtőszálak nulláját.
A gép nem az én tervezésem,ez egy korábbi verzió,azóta cseréltek 32 A-s szűrőre.
Tényleg két nagyon kezdő kérdésem lenne:
1. Ardoino-s fényorgonát csinálok (led szalaggal), külön táp van az Ardoino-nak és külön a LED szalagnak. A kérdésem, hogy a két tápegység nulláját (mínuszát) - mindkettő 5V - össze lehet/kell kötnöm? 2. Stereo jack (3,5-ös) aljzaton keresztül megy az IC-hez (MSGEQ7) a "hang" két ellenállás után (külön bal, külön jobb), viszont valamiért az áramkörből zaj "megy" vissza a hangszórókhoz. A számítógépből jövő audio out-ot osztottam ketté, egyik megy az IC felé, másik a hangszóró erősítő felé. Mit rontottam el, vagy milyen "szűrőt" lehetne használni? Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszokat.
Szia!
A csatlakozások csavarjait bizonyos időközönként után kell húzni. Ennek elmulasztása melegedést, majd az átmeneti ellenállás növekedése égést eredményez. A két fűtőtest mellett az aprók árama jelentéktelen. Két fázis esetében a maximális áram a nullavezetőben szerintem kevesebb, mint egy fázisé lenne egyedül. Rajzold le a 3 fázis képét, szedd ki az egyik hullámot és adogasd össze a maradék 2 fázis 120 fokban eltolt pillanatnyi értékeit, figyelve az előjelekre. A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2018
1: Attól függ, hogyan van megoldva a szalagok vezérlése. Valamilyen kapcsolási rajz van?
2: Oszcilloszkóppal végig lehet követni a dolgot, a zavar alakjából lehet következtetni, ki fia, borja. Az is könnyen megeshet, hogy akaratlanul készítettél egy nagy antennát és/vagy valamiylen földhurkot. Itt is jó lenne egy kapcsolási rajz.
Ezt építettem meg. Egyelőre csak próbapanelon van "összerakva".
Még egy kérdésem lenne, mivel most pakolnám át nyák-ra: ha a LED-ek tápja (5V) és az audio bemenet egymás mellé kerül az nagy baj? Értem ezalatt, hogy ez okozhat további "zajokat"? Sajnos oszcilloszkópom nincs, nagyon kezdő vagyok. Egy multiméterem és egy forrasztó pákám van, ez mindenem. ![]()
Erre így nehéz válaszolni. Általánosságban elmondható hogy az a jó, ha az analóg be- és kimenetek a lehető legtávolabb vannak a digitális részektől.
A csatlakozások rátűzősarus csatlakozók, azokat nem tudom utánhúzni. Megpróbálom felrajzolni a feszültségeket holnap. Köszi az útmutatást!
Nem ide illik de se nem smd se nem 1x1..
Van köztünk olyan valaki aki microUSB telefoncsatit tud forrasztani? Esetleg már forrasztott...
Folyasztószer jó sok, egy lapos hegyű páka és a végén ónharisnya és te is meg tudod csinálni.
Én már cseréltem táblagépben minroUSB csatlakozót. Ahogy Attika írja, jó páka, ónszívószalag és jó flux kell hozzá. Az is kérdés, hogy milyen USB, SMD vagy furatraszerelt (nemcsak a táp- és adatlábak érdekesek, hanem a rögzítőlábak is). A csatlakozó vagy a NYÁK legyen-e a túlélő esetleg mindkettő.
Ez az hogy se jó pákám se tapasztalatom nincs! Egy hakko 907 esel nem biztos hogy neki ugornék!
Amúgy mind a kettőnek túl kéne élnie! ![]() Megkérdeztem szervizbe ( Magyar) és megértem hogy szaktudás, meg felszerelés meg ne nézzük semmibe az "asztalon matatókat" de ugy hogy a telefont szétkapom modult rögzítem kábelt előkészítem, neki csak forrasztani kell arra a 40 ezer forintot egy kicsit sokaltam! Vesse rám az első követ aki akarja.... Kérjen el 5-8... 10 ezer forintot na de.... A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2018
Decemberbe megyek haza.. akkor lehet hogy megkeresek pár forumtársat... ha nem sikerül akkor elmarad ez a fejlesztés!
![]()
Sokszor ki van vezetve a telefon hátlapjára az 5V és GND, pont azért, hogy ezek a hátlapra rakható kiegészítők tudjanak a a telefonhoz csatlakozni. Méregess egy kicsit, szétszedés nélkül. Ha mégis forrasztani kellene, ne az USB csatira forrassz, hanem keress egy azonos potenciálon levő pontot, nagy rézfelülettel.
Üdv!
Rendeltem egy nyomógombos kapcsolót, de mint kiderült nem on/off hanem push-on üzemmódja van. 5V feszültségen működtetnék vele egy 3W-os erősítőt. Ezt a relét közbeiktatva működne rendesen on-off üzemmódban a kapcsolás? Bővebben: Link Köszi
Nem működik. De van téma itt az oldalon, ahol a nyomógombos ki be kapcsolást tárgyalják.
Sziasztok!
Vettem egy ilyet: Bővebben: Link Végre működik, miután sikerült megfelelően bekötnöm a jelöletlen NPN-t és a trafó duplán tekert primerét. A működése meglepett, mert úgy működik mint egy sorkimenő (?), de leginkább mint egy "arc lighter" Bővebben: Link. Ez a nagyfrekvenciás feszültség nem jó arra amire szeretném használni, mégpedig gázkészülék begyújtásához, mert a hosszú vezeték végén lévő gyújtóelektródák között nem jön létre ívkisülés, vélhetően a vezeték hosszán kisül a szigetelésen keresztül. Átalakítás szempontjából csakis a kimenetre építenék, mégpedig valami olyasmire gondoltam, mint amit a képen is lehet látni. Költséghatékonyan milyen itthon kapható alkatrészekből tudnék a kimenetére építkezni, hogy olyan, lassú frekvenciás ívkisülést kapjak, mint az elemes gázgyújtókban, vagy elektronikus gyújtású gázkazánokban, stb.? A 15kV reális lehet, nem méregettem az ívkisülés hosszát. A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2018
Egy zener dióda adatai: A névleges feszültsége: 4,7 V, Izmin: 4,2mA Izmax: 100mA,9V táplálási feszültségnél és 1,2 kOhm-os előtét ellenállással stabilizál e a zener? Indokolja az eredményt?
Ez a beállítás egy dolog... ha nincs terhelve, akkor is legalább 5 mA-re kell beállítani a zener áramot. Ha pedig el is veszel pár mA-t, akkor úgy kell beállítani, hogy 5 mA maradjon is.
Természetesen a karakterisztikáját is kéne tanulmányozni, mert az Uz kissé emelkedni fog a névleges felett, növekvő áramnál. A 4v7-es zener még nem az az igazán stabilizáló eszköz ( adatlap ). A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2018
Nem stabilizál.
Házi feladatok megoldására alighanem van egy topik valahol... A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2018
Nagyfeszültségű vagy normál vezetékkel próbáltad?
Ilyennel, csak ellenben a képpel láthatóval, ennek nem átlátszó, hanem fehér szigetelésű a kábele és talán úgy 60 centi hosszú.
Ez akár egy több centiméteres ívet is húzni képes piezo gyújtóra van kötve eredetileg. Persze még próbálkozni fogok, ha ennek így elméletben működnie kellene. A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2018
Van egy dobókocka méretű 9v kamera aminek az lett a problémája hogy szürkeárnyalatos lett a képe (ami eredetileg színes)!
![]() Az előzmény az hogy pár évet eltöltött a kamera kültéren ház oldalán védett helyre szerelve (plusz szigetelőszalaggal betekerve) és pár napja szereltem le mert leváltottam, viszont szeretném továbbra is megtartani. Mit tehetnék hogy újra színes jel távozzon belőle? ![]()
Üdv mindenkinek! Lenne egy kis problémám,egy "dremel" csiszolóval...Valójában valami lux tools mbs-160 set nevezetű gagyi. Az a gondja,hogy folyton leesik a fordulatszám,nem tartja úgy mint eddig. Ha esetleg meg tudná mondani valaki,hogy mit cseréljek benne,nagyon megköszönném...(Jelenleg most nem tudok másikat venni,és ha nem horror összeg az alkatrész csere,megcsinálnám) Előre is köszi!
https://kepkuldes.com/image/h2me4
Hali!
Ezt a formátumú panel biztosítékot keresem, min ez a diódahíd. Hogy kell azt beírni a keresőbe. Vagy nem az a neve.? |
Bejelentkezés
Hirdetés |