Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Kevés lenne? Én egy olyasmi ökölszabályról hallottam, hogy 2200µF puffer 1A terhelőáramhoz, Graetz-hidas típusú egyenirányításnál az irányadó érték. Neked mi a véleményed?
De persze amúgy, minél több annál jobb, szerencsére sok tv.kből, monitorokból bontott kondim van itthon...
Egyértelműen az állványos fúrógép a legjobb, e feltt már csak a CNC gépek vannak. Meleg szívvel tudom ajánlani a Proxxon TBM-220 -as gépet igaz, ez erősen zsebbenyúlós. A fúrószár sem mindegy, a hagyományos szárakat gyorsan életlenné teszi az üvegszálas panel. Léteznek 1/8" szárú keményfémfúrók, azok bírják a kiképzést. Ugyanakkor nagy hátrányuk, hogy kézben tartott fúrógéppel igen-igen rövid életűek, nagyon könnyen törnek, kivéve ha nagyon figyelsz.
Átmérő? A lehető legvékonyabb fúrószár kell, amibe még eröltetés nélkül belemegy az alkatrész lába (tolómérő sem árt a szerszámkészletbe). A túl nagy furatban lötyögnek az alkatrészek, mechanikailag kevésbé tartós. A mellékelt képen látható készlet, két típusú kiszerelésben megvehető pl. eBay-ről is. Az 1/8" (3.175 mm átmérő) szár miatt nem kell extra precíziós tokmányú fúrógép. A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2018
Szerintem olyannal amilyen van.
0,8-1mm-ig. Én kézi fúrógéppel(triplex), finom pontozás, és merőleges tartás ajánlott. De szokott lenni állványos fúrógép tokmányában kistokmányos megoldás is. Ezt azért kedvelem, mert lassú fordulaton, megfelelő előtolással kímélődik a fúró éle. Nekem ezen lehetőségeim vannak, meg mindig veszek 5-10db kobaltos fúrót, ha meló van.
Természetesen mindezt 100Hz-nél értem, szinuszos jellegre...
Ökölszabálynak nem mondható, inkább irányadónak. Mindegy, mennyi kondenzátort raksz az egyenirányító után, hullámosság mindig lesz. A kérdés inkább az, mennyi a megengedett. Számoló: Feszültség hullámzás.
Nekem valahogy hiányzik ebből a programból, hogy mekkora váltakozó feszültségből lesz a számolt feszültségű hullámzás...
Nem kell hozzá. 100 V~ és 10 V~ esetén is egyezik a hullámzás mértéke azonos egyéb paraméterek esetén. Amikor a hullámzás elméletileg nagyobb, mint a feszültség csúcsértéke, az mindössze annyit jelent, hogy a feszültség biztosan leesik nullára.
Lehetne variálni a tiszta elmélettel és az alkatrészek valódi paramétereivel csak igazábol teljesen felesleges, ágyúval verébre kategória lenne.
Mégsem kevés, elkalkuláltam, bocs. Bakman csatolta képlet 3.13V hullámzást számolt, ez ide bőven jó. Ha a sorba kötött ledek számával elosztjuk a 3.13V-ot, elenyésző ami hullámzás egy ledre jut.
Sziasztok!
Szeretnék egy pici segítséget kérni , hogy ebben a kapcsolásban BCP68 as tranzisztort BD437 esel helyettesítem ez be folyásólja-e az áramkör működését ? Segítséget előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2018
Működni fog vele. A szükséges áramkorlátot a 2R2 ellenállás állítja be, elég ez a 270mA?
Nem tudom érdemes-e egy ilyennel vacakolni, mikor itt van kész modulban aprópénzért, Bővebben: Link Ez 1 amperes, ellenállás cserével állítható be a kivánt áram. Itt a fórumon van li-ion töltős topic...
Idézet: „de honnan jött a plusz S? "super" vagy milyen megfontolás állhat mögötte? ” Selejt. Sok van belőle. Sohasem kapsz ennél jobbat. ... Serintem ne agyalj rajta. ![]()
Köszönöm szépen a válaszodat
![]()
Hello! A T3 tranzisztornak kb. 600mV a bázis-emitter küszöbfeszültsége. Ettől elkezdve fogja leszabályozni a töltést. Az R1 ellenálláson 270mA-nál fog a feszültségesés 600mV-ra nőni.
Sziasztok , van egy magnes talpas regi Roman furogepem 380 v al mukodik a motor. Kerdes az hogy tudnam be uzemelni a magnes talpat kulon ,sajnos nincs meg a vezerlo doboz nem tudom a magnes hany V oltal mukodik.
A hianyzo vezerlo egyseg az utolso kep .
Szia!
Emil Matei rajzán 24V váltakozófeszültségből lett egyenirányítva a mágnes táplálása.
24 V egyeniraányiítoós trafoóval tudnaám muűkoödtetni a maágnest . Kuüldoök a 380 V-os motor roól is keépet, hogy kondikkal lehetne-e muűkoödtetni 380 V-roól 240 v raV-ra.
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2018
Moderátor által szerkesztve
eÉs milyen kondi kellene?
baBármilyen 24 Volt-os trafoóval muűkoödik a maágnes, vagy milyen parameéterei kell legyenek? koKöszoönoöm a tanaácsokat.
A rajzon 4A-es biztosíték van, tehát nem lehet nagy teljesítményű az a mágnes.
Sziasztok!
MMDL914 diódát mivel lehet helyettesíteni? A dióda impulzus áramai adatlapból: 1usec 36A 10usec 18A 100usec 6A. Reverse Recovery Time 4ns. Hasonló paraméterűt nem találtam, egy tápegységben volt ami elvileg 48kHz-en megy és a kapcsolóelemnél volt a gate előtt. A sima 1n4148 SMD változata azért nem tud ennyit, ES1D 15-25ns eeverse recoveryvel kicsit lassabb, bár lehet 48kHz-re elég lenne. Nem nagyon találtam mást, a tokozás annyira nem érdekes lehetőleg valamilyen smd kellene, de ha nagyon nics más furatszerelt is elfér, mivel érdemes pótolni?
Esetleg egy közismertebb helyettesítőt nem tudsz ajánlani?
Néhány dióda miatt nem rendelnék onnan, a szállítási költség jóval többe kerül.
Ha érte tudsz menni, nincs szállítási költség.
Szervusztok hobbielektronikusok !
Szeretnék egy meglévő elektronikát átszerkeszteni vagyis segítséget kérni ha valakinek volna lehetősége vele foglalkozni egy időzítős világításra van szükségem, a dolog PICantériája hogy arányaiban pici az eszköz kb 3 cm átmérő és két db 2032 es gombelemmel kell hogy tudjon üzemelni. Ha nem jó helyre raktam ki a kivánságom nézzétek el nekem ha meg valaki tud segíteni kérnék emailt vagy privát üzenetet a témában a részleteket szivessen leírom. Üdvözlettel András
Azért kérdeztem, mert nem tudok érte menni.
Valamilyen könnyebb beszerezhetőségű dióda jobb lenne. A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2018
Mivel jobb vagy rosszabb a bázis áram vagy a bázisfeszültség munkapont beállítás földelt kollektoros erősítőkben?
Emitter ellenállás miatt elvileg a BE dióda karakterisztika "egyenesebb", ezt is rajzolták a táblára. Negatív áram visszacsatolást is okoz - ezt is elmondták az Emitter ellenállásról - munkapontot stabilizálja. Mind a kettőt tanították (Bázisáram és feszültség osztó), de miért jó vagy rosszabb egyik a másiknál? Milyen esetben kellene ezt vagy azt használni? A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2018
Sziasztok! Gyors kérdésem lenne: fúrók, flexek fordulatszám szabályozása egyszerű fázishasítással működik? Láttam pár DIY triacos kapcsolást rá, de valamiért nekem nem szimpatikus megoldás.
Választ előre is köszönöm.
A bázisosztósnál a munkapont számítható, a bázisellenállásosnál "kísérletezhető" (függ az adott tranzisztor áramerősítési tényezőjétől).
A bázisosztósnál kisebb, a bázisellenállásosnál nagyobb bemenő impedancia lehet ugyanannál a tranzisztornál. A bázisellenállásosnál eggyel kevesebb alkatrész kell (ez néha helyhiány miatt jól jöhet). Ha nem kell nagy bemenő impedancia és van hely, a bázisosztós kézben tarthatóbb, alkatrész szórástól nem függő megoldás. |
Bejelentkezés
Hirdetés |