Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV-k tulajdonságai, vásárlás
 
Témaindító: Skori, idő: Nov 26, 2018
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Skori hozzászólása Nov 26, 2018 /
 
Meglátjuk elfér-e egy ilyen téma itt. Arról lenne szó, hogy a mai lapos LCD és különféle TV-kben milyen kijelzőket használnak, ezeknek milyen pozitív/negatív tulajdonságaik vannak, milyen szolgáltatásokat tud egy egy típus. Továbbá konkrét típusokról szeretnék beszélgetni, hogy melyik ajánlott, vagy éppenséggel nem ajánlott vétel.

A történet ott kezdődött, hogy venni akartam egy TV-t, de mint kiderült ez nem ilyen egyszerű, hogy elmegyek megveszem és ennyi. Van amelyik VA panellel készült van amelyik IPS-el. Az egyiknek jobb a kontrasztja, a másiknak nagyobb a betekintési szöge. Némelyik típus androidot futtat, ez jó is mert sok program van rá, de azt mondják hamar belassul, utána meg idegesítően lassan reagál.
Szóval elkezdtem nézelődni, Fateromnak Philips "buta"tv-je van. Tulajdonképen egész jó, de manapság szinte csak "okos"tv-t lehet kapni. Erre persze semmi szükségem nem lenne, de ha már van benne egy 4 magos proci, akkor használjuk valamire. Pl. jó lenne fájlszerverről filmet lejátszani. ezt Philips nem támogatja, kilőve. Thomson: támogatja, de az új modellek androidosak, annak minden előnyével és hátrányával. Végül vettem egy Samsungot, jó vételnek tűnt. Itthon kiderült, hogy az új modellek nem játszanak le AVI fájlokat, csak MKV-t! Ez szerintem kissé visszafejlődés. Úgy tűnik, hogy az az üzleti stratégia, hogy az olcsóbb modelleknek rosszabbnak kell lenniük, mint a 200...500eFt-os kategóriának, mert így van ami indokolja a többszörös árat. A VA panel kisebb betekintési szöge nekem nem igazán tetszik, valahogy a régi TV-m esetében ez jobb volt. Most azt fontolgatom hogy elállok a vásárlástól és másik típust keresek. Mondjuk valamelyik IPS panellel szerelt típust. Viszont már nem hiszek a gyári specifikációknak sem, inkább azt kérdezném, hogy kinek milyen TV-je van, és mennyire vált be? Jobbak az IPS paneles LCD tv-k, vagy nem érdemes ilyenre hajtani? OLED-et ne ajánljatok, tudom, hogy jobb, de nincs félmillióm egy tv-re. Vett valaki mostanában TV-t?
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2018
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Nov 26, 2018 /
 
Mindenkinél mások az igények, aki nagyon okos TV-t akar venni az olyat vesz, akinek erre nincs szüksége csak arra hogy minél szebb képe legyen az meg olyat. Na meg persze olyat amilyet a pénztárcája megenged, vagy a vásárlási elveivel nem ütközik.
Nekem egy teljesen buta Sony Bravia-m van, de nem cserélném le semmilyen okos TV-re, mert ebben az árkategóriában sehol sincs a képminőségük a Sony-éhoz képest.
Aki napi szinten javít TV-t az azt mondta nekem, hogy ő semmi pénzért nem venne okos TV-t, inkább utólag okosítaná kiegészítővel a buta TV-t.
(#) Inhouse válasza Skori hozzászólására (») Nov 26, 2018 /
 
A minap volt egy felesleges félórám egy MM-ban, és nézegettem a TV-ket. Ami feltűnt, hogy vannak okos TV-k, amiknél nem volt bepipálva a DLNA. Fordítva láttam már, egyes régebbi Samsungok nem voltak okosak, de a DLNA-t már azok is tudták. Valamint fura volt az is, hogy vannak amelyikek csak Wifi-vel tudnak kapcsolódni, nincs rajtuk vezetékes kapcsolat.
Nekem egy H szériás okos Samsungom van, de az okosságnak odavertek, amikor a YouTube átállt Html5-re és ezekből a TV-kből törölte a gyártó. Nagyjából a legfőbb funkciót lőtte ki. Azóta is frissül néha az okos menü, de soha nem tudni, hogy mi, mert nem írja és nem is látszik semmi változás.
(#) eSDi válasza Skori hozzászólására (») Nov 26, 2018 /
 
Hasonló cipőben járok én is. 2013-ban vettem egy Samsung UE32EH5300W típusú "okos" TV-t. Most aztán minden jó lesz címszóval. Az első filmet amit próbáltam nem tudta lejátszani (MKV Profile High@L5.1 H.264/DTS Audio - Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street), az okos funkciók semmit sem érnek és egy évre rá már nem is fejlesztettek semmit rá. Innentől kezdve HTPC-t építettem inkább, azzal soha semmi gond nem volt. Jelenleg már a TV tunert sem használom benne, mert az is HTPC-be költözött. Szóval most csak monitorként üzemel. Idén akartam venni újat, mert olyan koszcsík van körben a keret mentén a háttérvilágításban, hogy kezd zavaró lenni. Szétszedtem, de nem tudtam kipucolni.

Szerintem nem baj, hogy AVI formátumot nem tud, az egy ősöreg szabvány. Már lassan nincs semmi létjogosultsága.

Visszatérve, ha nem zavar a vacak kontrasztarány akkor békélj meg az IPS-el. Szerintem Android alapút úgy ahogy van felejteni kell, sok panaszt láttam amíg keresgéltem. Sajnos az új Sony-kon is ez fut már. Ráadásul nekem semmi szükségem a 4K-ra bőven elég lenne a Full HD. A okos funkciókra sincs igényem. Egyedül a HDR ami jó valamire. De ilyen fapadost nem lehet venni, ami meg normálisabb az 200eFt+. Szóval én arra jutottam, hogy amíg működik ez a vacak, addig nem veszek újat. Ha meg eljön az ideje, akkor LG OLED. Talán addigra még olcsóbb lesz és lesz belőle 55"-nál kisebb is (egyszerűen ekkorát nem tudnék hova tenni).

Nem egyszerű a dolog.
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 26, 2018 /
 
43...49...50"-os képernyőméretben gondolkozom. Ebben a kategóriában már nem nagyon találni "nemokos" tv-t sajnos. A felbontásról is azt olvastam, hogy amit FullHD-ként árulnak, azokba is UHD panel kerül mert már csak olyat gyártanak - cserébe rosszabb lesz a végeredmény mitha eleve UHD-s lenne a tv. Szivem szerint vennék egy nagy monitort...
(#) Skori válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 26, 2018 /
 
Ez nekem is fura, a DLNA egyetlen hálózati funkció aminek lenne értelme... Persze a fullhd-hez kellene az 5GHz-es wifi. A samsung esetében mint kiderült többféle wifi modullal szerelték ugyanazt a tipust - és ami magyarországra jutott, abból kimaradt az 5GHz...
(#) Skori válasza eSDi hozzászólására (») Nov 26, 2018 /
 
Neked melyik a szimpatikusabb a VA paneles vagy az IPS? A PC monitorom IPS-es de az csak 24"-os, ebben a méretben tetszik, de TV esetében nem tudom melyik lenne a jobb.

Az androidtól én is tartok, mióta beleolvastam néhány fórumba - pedig amúgy lenne pár előnye, már persze akkor, ha nem lassulna be.

Az AVI formátum valóban ősöreg, de van ami csak abban a formátumban elérhető, és nem akarok mindent átkódolni egy "okos"tv kedvéért...

Most az alábbi kettőt nézegetem:
https://www.mediamarkt.hu/hu/product/_lg-50uk6300mlb-4k-uhd-smart-l...1.html

https://www.mediamarkt.hu/hu/product/_lg-43uk6470plc-4k-uhd-smart-l..._C3_B3

A nagyobbik VA paneles, éppen elférne a polcon. A kisebb az IPS, de a rég 32"-os tévémhez képest a 43" nem tudom, hogy lenne-e akkora előrelépés, hogy megérje.
(#) eSDi válasza Skori hozzászólására (») Nov 26, 2018 /
 
Nekem talán a kisebbik a "Wide Color Gamut" miatt. De az igazi az lenne, ha meg lehetne nézni egymás mellett a kettőt, minden csillivilli funkció kikapcsolása mellett. Másrészt a nagyobb jobb, ha megfelelő méretű a szoba hozzá.
A monitorom nekem is IPS (illetve H-IPS, DELL UltraSharp U2410), de úgy érzem ez teljesen más kategória. A tévékbe szerintem nem ilyen kerül.
(#) Skori válasza eSDi hozzászólására (») Nov 26, 2018 /
 
A monitor szerintem is más kategória (sajnos), amúgy én is egy U2140F előtt ülök most, úgyhogy pontosan tudom miről beszélsz Kb. 3,5 méterről néznénk a TV-t. A még meglevő 32"-os érzésre kicsi, ezért szeretnék nagyobbat - meg az még csak sima HD-s megjelenítővel volt szerelve (bár a képével igazából nincs bajom).
(#) Inhouse válasza eSDi hozzászólására (») Nov 27, 2018 /
 
Üdv a klubban, nekem ugyanez van 40"-ban. Eddig nagyon kevés olyan videó volt, amit nem játszott le, inkább a modern nagyon nagy sűrűségű kódolásúak akasztják meg. Egy Zyxel NAS-sal párosítva dolgozik, nagyon jó dolog ez a DLNA.
(#) Inhouse válasza Skori hozzászólására (») Nov 27, 2018 /
 
Idézet:
„Az AVI formátum valóban ősöreg, de van ami csak abban a formátumban elérhető, és nem akarok mindent átkódolni egy "okos"tv kedvéért...”
Próbáld meg az MKVToolnix nevű programmal... Igazából nem kódolás, csak egy MKV konténerbe rakja az AVI-t (vagy bármi mást). Ennek megfelelően gyakorlatilag egy másolás időtartama a "kódolás". Nincs minőségváltozás sem és akár a különálló feliratokat is belepakolhatod az MKV-ba. Ha ezzel megy, akkor ennyit talán megér a boldogság.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2018
(#) bbb válasza Skori hozzászólására (») Nov 27, 2018 /
 
Ha a képpel már elégedett vagy, akkor mondok még egy apró tényezőt hozzá - hang. Ha külön hangrendszered van, amiről szól, akkor nem számít, de némelyiknek mostanában olyan rettenetes hangja van, hogy attól meg lehet bolondulni. Mi belefutottunk egy ilyenbe (ne kérdezd melyik volt, mert nem magamnak vettük, s a hozzácsatolandó eszközök is befolyásoló tényezők voltak), rettenetes a hangja az én fülemnek. Persze a tulaj nem veszi észre, így neki rendben van, én meg inkább nem szólok miatta, mert szerintem típushiba lehet.
Van olyan monitor is, amiben rosszul van elrendezve a hangszóró, de ez TV-re is jellemző lehet. Pl. az irodai BENQ monitoromon (27") hátrafele nézhetnek a hangszórók, mert persze mindenhova jut a hangból, csak hozzám nem és mögötte állva sokkal jobban hallani.

Mindezt csak azért írtam, hogy nehogy megkönnyítsem a választást
(#) eSDi válasza bbb hozzászólására (») Nov 27, 2018 /
 
Ezekhez már elengedhetetlen minimum egy normálisabb hangfalpár, mert egyszerűen nem fér bele értelmes hangzást biztosító hangszóró.
(#) Skori hozzászólása Nov 27, 2018 /
 
Most értem haza a mediamarktból. Pozitív tapasztalat: nem volt semmi kekeckedés azért mert elálltam a samsung tv-től, visszafizették a pénzt. 3 eladó volt éppen a műszaki részen, a két idősebbnek fogalma sem volt róla amikor meg kérdeztem, hogy melyikben van IPS és melyik a VA paneles a kiállított darabok közül, szerencsére a fiatalabb eladó már értette amit kérdezek, és tudott is segíteni. Szóval, ha már ott voltam körül is néztem. Nem otthoni körülmények, de nekem az IPS panelesek jobban tetszettek, a VA panelek piros színe kicsit oldalról már átmegy lilás-rózsaszínbe. Sajnos már látom a képminőségen az árkategóriák közötti különbségeket is, és ez alaposan megnehezíti a döntést.
A jelenlegi álláspont: IPS kijelző, 49", LG vagy Panasonic. Még tájékozódom.
(#) Skori válasza bbb hozzászólására (») Nov 27, 2018 /
 
Fateromnak régebben vettünk egy 32"-os LG-t, annak annyira rossz hangja volt, hogy emiatt vittük vissza (annyira torzított, hogy már a beszédérthetőség is romlott miatta) Ráadásul faterom rosszul hall. Nagy hangerő mellett egy katasztrófa volt, ráadásul semmilyen! hangkimenet nem volt rajta (a drágábbakon már van)! Neki végül egy 42"-os Philips "buta"TV-t vettünk, az egész jó (de már az a típus sem kapható), mindent lejátszik, és szép a képe is .
(#) Skori válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 27, 2018 /
 
Köszönöm, kipróbálom! Elvileg amiből most szűkíteni próbálom a kört, azoknek nem gond az AVI lejátszása.
(#) Skori hozzászólása Nov 27, 2018 /
 
TV-be szerelt IPS és VA panel összehasonlításban van valakinek saját tapasztalata?
(#) lonewolf válasza Skori hozzászólására (») Nov 28, 2018 / 1
 
Üdv. Skori mester és kollégák. Ha már tv választásnál vagytok elakadva akkor hozzászolnék mint 30 éves régiséggel rendelkező "doki":
1.Mennyit áldoznál és mekkora átló... ez a kiinduló...
2.A smart funkció megéri az árkülümbséget... (láttam olyant amin nem volt wifi csak lan!!!)
3.Nekem ajánlotta 1 kolléga: a 32" 1 hónap után kicsi lesz egy 3,5x3,5m szobában (amúgy aláírom én is)
3.Nem akarom a Samsung tulajokat elkeseríteni de szerintem a jó tv az amelyik nem kerül szervízbe. Én ebből javítok a legtöbbet. Elszállnak a háttér Ledek, bajos cserélni, alu-lemez a nyákhordozó, ezekhez külön szerszámot, forrasztót kellett készítenem. (Samsung xx-UEH-xxxx széria)
4.A Sony-nak csodálatos a képe, de komplikált a menűje (egyéni vélemény, ha valaki megsértődne)
5.Rá lehet keresni a guglin: top 10 smart tv-s 40-45"
6.Philips, Toshiba, Telefunken és sorolhatnám tovább: lusták, a legtöbbször bedöglik a flash, szoftolni kell. 4dvd-n 4000 szoftom van amit nem volt könnyű beszerezni, a lényeg az, hogy most is találok olyan modeleket, 2-4 éveseket, hogy nincs szoft hozzá, kinlodással jár, hasonló modellel elindul, fordított kép, vagy negatívos, stb.
7.Androiddal ne foglalkozz, Full-hd bőven megteszi, mondjuk 42" fölött most már minden uhd, csak nincs hozzá közvetítés, de a tehnika gyorsan halad... (Hollywood már évek óta 4k-ban forgat)
8. Mint márkát (saját vélemény) Panasonic vagy LG. Az első hangja szerintem verhetetlen, az utóbbiból már 1 párszor szívtam. Panasonic-al csak 1-szer ami villámverte volt. Nálam 2 Panasonic van már 4-ik éve 106cm, smart verziók, 4 szófogadó szomszédnál is az van 2 és 3 éve... (1kifogás a Panasonic-ra: volt olyan model ami nem látta a 16gb-nál nagyobb stick-et!!! de hát ez vásárlásnál kipróbálható)
9.Röviden ennyi, egy szervízembertől...
Kellemes napot minden fórumozónak!
(#) lonewolf válasza lonewolf hozzászólására (») Nov 28, 2018 /
 
U.I. Ha mindenki Panasonic-ot venne mi tv javítók már rég földönfutó éhenkorászók lennénk...
(#) Skori válasza lonewolf hozzászólására (») Nov 29, 2018 /
 
Köszönöm a tippet. Kár, hogy ezt nem hamarabb olvastam, megköünnyítette volna a választást, mert még tegnap is késő estig bújtam a különböző internet oldalakat, paneltipusokról , háttérvilágítási megoldásokról, smat tv oprendszerekről olvasgatva, és adatlapokat böngészve. Az egyik smartTv-s weblapon fanyalogva írta az oldal szerkesztője, hogy a panasonic nem halad eléggé a korral, igaz hogy villámgyors az általuk átírt FirefoxOS, de semmi újszerű design, csak fapados felület! Na ez megfogott, szeretem a fapados, de jól működő dolgokat, és abszolute nem érdekel hogy mennyire "csili-vili" a design, illetve de... nem szeretem ha a csili-vili a lényeg. Szóval még este meg is rendeltem egy panasonic tv-t. (amúgy pár napja már az LG és a Pana között ingadoztam)
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2018
(#) Skori válasza lonewolf hozzászólására (») Nov 29, 2018 /
 
Egyébként árban belépő szint, 49" méret. Az áruházakban, a 100kW-nyi világítás mellett nézelődve nehéz a paneleket megíténi, de ott IPS paneles tv-k tetszettek jobban. Egy régi 32"-os, még analóg tuneres samsungot fog leváltani. Meg is hirdettem az apróban próbaképpen, szerencsére még nem vitték el, így addig is van mivel filmet nézni, amíg megjön a pana. A 49"-os után amit csak pár napig használtunk, tényleg nagyon kicsi a 32".

Volt egy nagyon jó barátom (BZoli), aki szervízben dolgozott, biztos szólt volna ő is, hogy melyik tipus-t ne... de sajnos 38 évesen elhunyt (rákos volt). Nem ismerted véletlenül?
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2018
(#) lonewolf válasza Skori hozzászólására (») Nov 30, 2018 /
 
Nem sajna. Erdélyi lakós vagyok... Kellemes 7vg-t!
(#) Skori hozzászólása Nov 30, 2018 / 1
 
Hátha másnak is segít választani: Megjött a Pana tv-m (49" FX633), az előbb üzemeltem be. A kép annyival jobb mint a samsungé (49" 7102), hogy nem csak nekem tűnt fel azonnal a különbség, hanem a család többi tagjának is. A PC csatlakozás: 10méteres HDMI kábelem van, a samsung ezzel csak fullhd-ben tudott menni, a panasonic megy 4k-ban is ugyanezzel a kábellel. A samsung leírásában szerepel hogy a wifi tud 5GHz-et, de valójában többféle wifi modullal készül, és az alaptipusokban (pl. 7102 széria) csak 2,4GHz-van. A Pana működik 2,4 és 5 GHz-en is. A samsung válogatós, a fájltipusok lejátszásakor, a panasonic ehez képest mindent lejátszik. Külsőleg a pana jóval stabilabb fémvázas lábakon áll, a samu műanyag. A samsung VA paneles, a pana IPS-es, ennek ellenére a panasonicon jobb a fekete! A színvisszaadása a panasonicnak klasszisokkal jobb, a samu fakó volt hozzá képest.

Mégegyszer köszönöm a tanácsokat mindenkinek!
A panasonicon a netes funkciókat még nem próbáltam, csak a helyi hálózatba raktam be. A médiaszervert látja, és le is játszik róla ahogy kell. Amikor a wifit konfiguráltam beledugtam egy sima USB-s, PC billentyűzetet, mert nagyon hosszú wifi jelszót használok - tette a dolgát ahogy kell. Szóval tetszik. Úgy gondolom, hogy jól tettem, hogy a samsungot visszavittem és ezt vettem helyette.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2018
(#) Skori válasza lonewolf hozzászólására (») Nov 30, 2018 /
 
Neked is hasonlóképpen.

Köszönöm a tanácsokat mindenkinek!
(#) lonewolf hozzászólása Dec 30, 2018 /
 
Örvendek Skori mester a választásodért. Pana. a tökéletes! Csak még 1 hozzáfűznivaló minden fórumos kollégának vásárlás előtt: A pana fejhallgató kimenete külön hangolható...(más modelleknél nincs) Feleségem sorozatot néz, nem kell kábel csere, én meg alszom nyugisan. Még maradt 1 nap az évből, sok a dolog... Kicsit korábban de BOLDOG ÚJ ÉVET! minden fórumlakónak... B.U.É.K. HOBBIELEKTRONIKA!
(#) kissi hozzászólása Jan 19, 2020 /
 
Sziasztok!

Lányom a barátjával szeretne TV-t venni, kb. 100-120 eFt a keret. Két TV-t nézegetnek:
1. Samsung UE 43 RU7102KXXH
2. LG 43 UM7100PLB

Mi a tapasztaltak / hozzáértők véleménye, esetleg lenne-e jobb választás ?!

Köszönjük a segítséget előre is !
(#) Cinema válasza kissi hozzászólására (») Jan 20, 2020 / 1
 
Philips.
(#) kissi válasza Cinema hozzászólására (») Jan 20, 2020 /
 
Ha segíteni szeretnél, akkor melyik típus és miért/miben jobb ( tapasztalat/leírás alapján ) ?!
(#) mindenes válasza kissi hozzászólására (») Jan 20, 2020 / 1
 
Nehéz lenne leírni hogy melyket miért és melyket miért ne, ehhez ott vannak a specifikációk, ell kell olvasni,és meg kell határozni hogy milyen igényeket és funkciókat vár el az ember az adott tipusól. Tapasztalatom szerint egyiket sem ajánlanám a felsoroltak közzül egyet viszont igen: Panasonic. Mondom ezt mint olyan ember aki javít is Tvket.
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2020
(#) Cinema válasza kissi hozzászólására (») Jan 21, 2020 /
 
Nehéz dönteni, de neked kell eldöntened, a sokféle gyártó sok-sok terméke közül melyik tetszik, befér a szobába, anyagilag is elérhető, stb.
El kell olvasni az adatlapjukat, igen, muszáj, ebből derül ki, hogy mit tud, milyen csatlakozók vannak rajta, mekkora felbontású és milyen minőségű képet ad, a hangfeldolgozása is ma már fontos.
Akarsz-e más készüléket csatlakoztatni a TV-hez (DVD, video-lejátszó, Házi-mozi hangrendszer, esetleg fejhallgató.)
Mindezt tanulmányozni kell és utána eldönteni, hogy akkor melyiket a sok közül.
(Nekünk Philips 42"-es LCD fullHD van, 11-éve hibátlanul működik.)

Üdv!
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem