Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádiós adó-vevő modulok
Lapozás: OK   46 / 52
(#) Töröcsik Tibor válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 27, 2018 /
 
Van egy elektromos kapásjelző szettem,3 darabos.Elhagytam a vevőjét,nem kapok hozzá sehol.Gondoltam én,hogy legalább kettőt megcsinálnék valahogy egy ilyen modullal ha lehetne.Ez a kapás jelző.
(#) Kera_Will válasza Töröcsik Tibor hozzászólására (») Nov 27, 2018 /
 
Akkor először az adók "nyelvét" kellene megfejteni.
Ezek után majd el lehet kezdeni a vevőket erre a "nyelvre" megtanítani.

Szóval kell egy mintavevő és tároló műszer.
(legyen az a hangkártyád a gépben és egy erre alkalmas rögzítő hangrögzítő szoftver)
Az adóban lévő moduláló jeleket kellene rávezetni erre a mintavevő és tároló műszerre.

Aztán az itt talált zörgés / csipogás / csattogás , szélesebb , keskenyebb mintákban kellene szabályosságokat felfedezni. Azokat 1/0 bitekre konvertálni.
Aztán ezekből az 0/1 mintákból valami bájt (8db bit) szerű csoportokat alkotni amik még plusz start/stop "bitekkel", mintákkal is terhelve vannak.

Ha ezekből a 2 különböző adóra jellemző 2 különböző bájt mintázatot fedezel fel akkor, már meg lehet tanítani a vevő áramkört ennek a mintázatnak a felismerésére.

Röviden ennyi lenne a dolgod.

Jobb esetben az adókban lévő encoder IC tipusa felismerhető és a hozzá tartozó decoder IC is beszerezhető, ekkor csak az decoder IC lábait kell táp és föld közé fel váltva kötögetni hogy a jó mintákat dekódolja és csak arra reagáljon.
Adatlapjai is vannak az ICknek ... azokból a lábak földre/tápra kötése is kitatálható. )
Ha pedig nem encoder/decoder páros van/volt a rendszerben akkor csak az előzőekben vázolt út a járható.
Lehet próbálkozni !
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2018
(#) Töröcsik Tibor válasza Kera_Will hozzászólására (») Nov 27, 2018 /
 
Feladom!!Köszi mindenkinek a segítséget!!Inkább veszek másik kapásjelzőt!
(#) proba hozzászólása Jan 7, 2019 /
 
Szenvedek egy rfm70 adó-vevő párossal. Az a bajom vele, amit az egyik ad, azt a másikból gond nélkül ki is olvasom, csak a vevő oldalon kiolvasás után nem jelzi a FIFO_STATUS regiszterben, hogy a vevőpuffer üres. Tudom hogy egy fluss_rx-el kitörölhetem, de mégis, miért nem tudom kiüríteni normális kiolvasással? Így ürítés nélkül 3 után betelik, vége a kommunikációnak.
(#) bbalazs_ válasza proba hozzászólására (») Jan 8, 2019 /
 
A sima STATUS regiszter mit mond? Ott is ha 111, akkor az RX fifo empty.
Ha csak egy küldést csinálsz, akkor folyamatosan olvasva sem billen be az RX empty?
Ha egy küldés után olvasol, akkor az adatok után olvas még valamit?
(#) proba válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jan 8, 2019 /
 
Ha küldök egy adatot, a STATUS regiszterben megjelenik a vétel , a hozzá tartozó pipe számmal, a FIFO_STATUS regiszterben eltűnik az RX_EMPTY idáig rendben is van. Ez után kiolvasok a csomaghossznak megfelelő számú byte-ot az R_RX_PAYLOAD utasítással. ( ez rendesen meg is jön) Ekkor kezdődik a problémám, sem a STATUS, sem a FIFO_STATUS regiszterben nem történik változás. Ha a csomaghosszot olvasom (R_RX_PL_WID), ott is az olvasás előtti hossz jelenik meg még mindig. Ha ez után még küldök 3 csomagot, az első kettő gond nélkül kiolvasható, a harmadik viszont már nem jön meg, mert teli a puffer. FIFO_STATUS / RX_FULL jelzi is. Végül is ha nagyon akarom működik, mert minden vétel után csinálok egy flush_rx-et akkor megy rendben, de ez akkor sem tetszik. ( mi lesz ha később sűrűbben küldözgetnék, akkor honnét fogom tudni mennyi csomag van a pufferben?)
(#) bbalazs_ válasza proba hozzászólására (») Jan 8, 2019 /
 
Vannak ennek a modulnak fejlettebb változatai, pl. az RFM73, Külsőre tök ugyanaz, de TALÁN a firmware már más benne.

Ha a FIFO-t teljesen kiolvastad, utána nem lehet még olvasni belőle? Ha mégis megpróbálod, mit ad vissza?

Milyen módon küldöd a csomagot? Van-e auto ack, van-e Variable payload? Mi van, ha fix hosszúakat küldesz?
(#) bbalazs_ válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jan 8, 2019 /
 
Tudom, hülye kérdés, de a CE jel jól áll? Az adatlapban vannak különféle módok (standby I,II), ezek közül melyikben van?
Én most néztem az egyik régebbi progimat, de nem látok benne flusholást, pedig egy kisautó vevője, amibe záporozik az adóból a sok adat.
Milyen nyelven írtad a progit?
(#) proba válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jan 8, 2019 /
 
A csomaghossz változó, azt szerintem jól csinálja, mert ha több byteot akarok kiolvasni, az utolsót ismételgeti, autoack van, bár nem tudom minek, mert az adó oldalon törlöm minden csomag után a status regisztert. Ha nem látja a vevőt , ne fagyjon be a következő csomag, a küldött időinformáció meg úgyis érvényét vesztette. Így nem vagyok benne biztos, hogy visszaküldi az ACK-ot. Azt hogy a második kiolvasásra milyen adatot ad, nem tudom, mert azt már eldobáltam, mondván a lényeg megvan, de mintha nem helyes értékeket adott volna vissza.
Az 1D regiszter elvileg 07 értékkel indul, mindkét oldalon.
(#) proba válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jan 8, 2019 /
 
A CE folyamatosan magas, legalábbis remélem. Csak az elején változtatom illetve ritkán mikor adásra kell váltani és vissza, ha van utasítás a küldőnek. PIC16f871-re írtam, és asm-ben. Most hogy mondod, lehet ki kéne lépni a folyamatos vételből, amikor kiolvasom a csomagot ?, no azt még nem próbáltam.
(#) fulcsii hozzászólása Feb 5, 2019 /
 
Sziasztok!
Olyan problémám akadt, hogy egy független kontaktust kellene vezeték nélkül eljuttatni, egy másik pontba, ahol egy relét kellene meghúzatni. Valami megoldás kellene rá. Valami RF adó vevő páros kellene. Nem baj, ha valami gyári megoldás, csak ne legyen horror áron. Google nem a barátom sajnos.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2019
(#) vizor válasza fulcsii hozzászólására (») Feb 5, 2019 /
 
Szia!
1500 Ft-os kínai távirányítós játékautó. A vevő motorkimenetére egy monostabil, flip-flop, öntartó kapcsolás, stb. Vagy vezeték nélküli csengő.
(#) Zsolt 73 hozzászólása Feb 5, 2019 /
 
Szia ! Rádiós stúdióvaku kioldót javaslok, bírja a strapát és 8000-Ft körül kapható.
(#) mateatek válasza fulcsii hozzászólására (») Feb 5, 2019 /
 
Létezik olyan hálózati konnektor aljzat, amit konnektorba lehet dugni, és távvezérelhető. Amit beledugsz, azt kapcsolhatod vele. 3000 forint körüli áron bármely villanyszerelős boltban kapsz.
(#) fulcsii válasza mateatek hozzászólására (») Feb 5, 2019 /
 
Sziasztok!
Egy baj van. Ezek mind olyan cuccok, hogy a jel nem addig van, ameddig a kontaktus, hanem hogy megszűnjön, újabb kontaktusnak kell lennie.
(#) Tomi111 válasza fulcsii hozzászólására (») Feb 5, 2019 /
 
Szia! Nem tudom mekkora távot kell átvinni, de én használtam már többször a Profitech Kft-től vett rádiófrekvenciás vevőmodult a hozzá való adóval. Igaz e köré kell kis áramkör, mert 5V-ról megy és a kimenete nem terhelhető. Az adó egy kulcstartós távirányító, de használtam már szétszedve hasonló célra. Nekem 100m-t átvitt. Csatoltam egy excel táblázatot, ez az ő árjegyzékük, bár már 2 éves. Az oldaluk most nem elérhető, átalakítás alatt van, de telefonon hívhatod őket nyugodtan, a telefonos hölgyek is értenek hozzá, segítenek. Lehet, hogy van kész cuccuk is, ami dobozolt, relézett kimenet, csak táp kell neki. A táblázatban sárgával és pirossal kiemeltem a dolgokat. Van 433MHz-es és 868MHz-es is.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2019
(#) Kera_Will válasza fulcsii hozzászólására (») Feb 6, 2019 /
 
Ez a folyamatos vivő+moduláció nem tesz jót az RF sávban.
1. az adót eleve "izzadni fog", feleslegesen a folyamatos adástól.
2. folyamatosan "zavarod" az ISM sávot.
4. ISM sávban nem lehet folyamatos vivőt és modulációt létrehozni, erre szabvány szerint kitöltési tényezőket határoztak meg.
3.Zavar érzékennyé válik , mert nem tudhatod mikor és hogyan generálódhat bármilyen
hasonló zavar jel amire a te vevőd beindul, az adótól függetlenül.

Idézet:
„jel nem addig van, ameddig a kontaktus, hanem hogy megszűnjön, újabb kontaktusnak kell lennie.”


A stabilabb működés érdekében mindenképpen egyedi kódolással kell ellátni az RF csatornát. Így csak a megfelelő kódsorozat után fog a vevőd reagálni amit az adótól kap.
Így az adó és vevő oldalnál szükséges a indító jel változását feldolgozni.
(ami nálad a folyamatos be és kikapcsolást különbözteti meg úgy , hogy ne menjen folyamatosan feleslegesen az RF adó modul)
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2019
(#) proba válasza fulcsii hozzászólására (») Feb 6, 2019 /
 
Bővebben: Link A momentary a működési módokban nem tudom mit jelent. A megízhatóságra sincs garancia, de ötletadónak lehet jó.
(#) pucuka válasza fulcsii hozzászólására (») Feb 6, 2019 /
 
Ha jól olvasom, ez sem az amit szeretnél. Ez sem tud olyat, hogy amíg nyomod a gombot, addig a vevő kimenet is aktív. Ahogy Kera_Will mondta, ez nem megvalósítható rádiós úton. A többféle üzemmód csak annyit jelent, hogy ha adó oldalon nyomod a gombot, ki kapcsol, bekapcsol, (ez nem tudom mit jelent), nyomógomb nyomás után egy ideig tartás, aztán kikapcsol, (monostabil) egyik nyomásra bekapcsol, következőre kikapcsol (bistabil). Rádiós átvitelnél tiltva van az információ nélküli adás, ebből a szempontból az információ az, hogy kapcsolj be, kapcsolj ki, az nem, ami állandó folyamatos állapot. Annak az egy szem frekvenciának, (frekvencia sávrésznek) a használatát mások számára is lehetővé kell tenni.
Amíg nyomod a gombot, a szomszédhoz nem lehet becsengetni, vagy nem tudja a kapuját kinyitni. Ha veled tennék, Te is ideges lennél.
(#) lelkes amatőr hozzászólása Feb 6, 2019 /
 
Sziasztok,
Vettem egy ilyen adó-vevő párost.
Arra gondoltam, hogy az adóra ráküldeném az SAA1250 infra meghajtó jelét (természetesen szintillesztéssel) és a vevő kimenetével hajtanék meg (szintén szintillesztéssel) egy SAA1251-est.
Így lenne egy 16 csatorna + 4 analóg jel átvitelére képes távszabályzóm.

Nagyon elvetélt ötletnek látjátok vagy van benne fantázia?
(#) pucuka válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Feb 6, 2019 /
 
Működhet, ha ügyes vagy. Vesd össze az RX2 / TX2 adatlapján levő kapcsolási rajzán levő megoldással. Van infra, és rádiós is.
Nem tudom mi az a + 4 analóg jel, ilyen a távirányítóban sincs, de a rádiós eszköz sem viszi (viheti) át.
(#) lelkes amatőr válasza pucuka hozzászólására (») Feb 6, 2019 /
 
A TV távadóján van szín, hang, fényerő, kontraszt szabályozási lehetőség amit az SAA1251 analóg jelként ad ki.
Ami főleg kérdésesnek látszik, az a 4Kb/s átviteli sebesség, nem tudom elég lenne ez?
(#) pucuka válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Feb 6, 2019 /
 
Próba cseresznye
(#) proba válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Feb 6, 2019 /
 
Háát a 100us (10khz) mint impulzus távolság és a 10us (50khz) mint impulzusszélesség eléggé kérdésessé teszi a dolgot.
(#) lelkes amatőr válasza proba hozzászólására (») Feb 6, 2019 /
 
Gondoltam arra, hogy esetleg lecsökkentem az órajelet mindkét IC-nél, viszont ez nem tudom mit fog bezavarni a 1251-nél. Sajnos ehhez a részhez hiányzik a tudásom, talán lesz itt valaki aki mélyebben otthon van a 1251 lelki világában és tud tippeket adni.
(#) proba válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Feb 6, 2019 /
 
Én csak annyit tudok ezekkel kapcsolatban, elemcsere után kikapcsolás gomb, mert egyébként nem jó kódot küld a 1250. Valamint a telefonon alig látszik az általa adott jel. Az AD része biztosan hullámosabb lesz, aztán a többi meg kipróbálandó.
(#) pucuka válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Feb 7, 2019 /
 
Én nem voltam abban biztos (csak úgy érzésre) hogy adatsebesség rendben lesz, bár érzésre az 1 MHz sávszélességnek nagyobb sebességre is elegendőnek kellene lennie.
Akkor inkább ilyen modult használj:
Bővebben: Link
9600 bps -nek azért elégnek kell lennie.
(#) fulcsii válasza pucuka hozzászólására (») Feb 7, 2019 /
 
Van róla videó is, igaz nem itt. Hanem lengyel oldalon. Ott az látszik, hogy a vevőt be lehet úgy állítani. gondolom percenként, vagy x időnként ad jelet az adó és ha nincs éllapot változás, a vevő sem változtat. Az már nekem jó!
(#) Bakman válasza fulcsii hozzászólására (») Feb 7, 2019 /
 
Létezik kb. kismillió típusú RF modul. Az adó és a vevő oldalon is egy kontroller. Az adó pl. 0.2 másodpercenként küld jelet a vevőnek ha az érintkezők zárva vannak. A vevő, ha 0.3 másodpercig nem kap jelet, nyitja a relét.

Egy-egy nyolc lábú kontrollerrel könnyedén megoldható a feladat, nem kell túlbonyolítani.
Következő: »»   46 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem