Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   174 / 219
(#) Ge Lee válasza dragonweed hozzászólására (») Nov 27, 2018 /
 
Nem a célomat kell érteni hanem a leírtakat. Ez csak jó tanács, ne járj úgy mint az egyszeri kolléga aki hasonló szövegekkel "tupírozta" magát. A szépséghibája csak az volt a dolognak, hogy én is az adott cégnél melóztam, így első kézből tudtam hogy ő biza ott sosem járt. Ja, a hitet sem szerencsés keverni az elektronikával, bár kétség kívül lehet.
(#) granpa válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 27, 2018 /
 
Hiába, ha nem megy a nyomtatóm. Keresésben meg gyenge vagyok (de megpróbálom).
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2018
(#) Toth Attila hozzászólása Nov 27, 2018 /
 
Sziasztok! Köszönöm mindenkinek a JLH tápegységgel kapcsolatos információkat! Átgondolom, aztán jelentkezek majd, hogy mire jutottam.
(#) Ge Lee válasza granpa hozzászólására (») Nov 27, 2018 / 1
 
Itt van a pdf.
(#) dragonweed válasza dragonweed hozzászólására (») Nov 27, 2018 /
 
Elírtam: 1989-2002-ig voltam a cégnél...
(#) dragonweed válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 27, 2018 /
 
Semmi gond... bár "hitelt érdemlően" nem tudom bizonyítani, (csak néhány megfakult papír alapú fotóval) meg egy pár tucat ember aki jól ismer és volt Totem doboza,+ ismeri a munkásságomat talán tudja.
Az erősítőhöz még annyit: A más típusú kimenő Fet-eken kívül mindenképpen kapacitássokszorozós tápról kell járatni, mert a kapcsolásnak elég rossz a PSRR-je, így simán pufferes táppal búgni fog. Elmegy 4 ohmmal is, de igazából (az Io miatt) 8 ohmoshoz van belőve.
(#) mek-elek hozzászólása Nov 27, 2018 / 1
 
Én pedig 1964-65 között jártam külön-tornára.
(#) dragonweed válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 27, 2018 / 1
 
Gratulálok....
(#) CHZ válasza reloop hozzászólására (») Nov 27, 2018 /
 
Idézet:
„Mérnök tervezte erősítő tápegységekben nem szokott ez a hiba előfordulni, mint ahogy a puffert megelőző egyenirányítás diódái viszont nem maradnak snubber nélkül.”

Szerintem nem ennyire egyszerű ez sem. Nagyobb cégeknél is előfordul, hogy nem teljesen ilyen szempontok szerint tervezik a tápegységeiket.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2018

ARC PSU.png
    
(#) granpa válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 27, 2018 /
 
Köszönöm.
(#) granpa válasza dragonweed hozzászólására (») Nov 27, 2018 /
 
Köszönöm, átjött.
(#) Ge Lee válasza CHZ hozzászólására (») Nov 27, 2018 /
 
Na igen, az ARC-nél nálunk sokkal előbb rájöttek arra, hogy nem feltétlenül a jó műszaki paraméterekből lesz a jó erősítő. Sőt, általában amelyik műszakilag nagyon jó, annak majdnem biztos hogy felejthető a hangja.
(#) mek-elek válasza dragonweed hozzászólására (») Nov 27, 2018 /
 
Köszönöm, de képet ne kérjetek.
(#) reloop válasza CHZ hozzászólására (») Nov 27, 2018 /
 
Itt az volna a lényeg, hogy az erősítőt a tápegységgel összekötő vezetéknek az erősítőtől távolabbi végén ne legyen olyan kapacitás ami a tápkábel induktivitásával olyan frekvenciájú rezgőkört alkot, melyet magában foglal az erősítő sávszélessége.
A csatolt rajzon a táp kimenetét lezáró 1 Ω 1 µF is inkább szabályzó áramkört védi a meglátásom szerint.
(#) CIROKL válasza reloop hozzászólására (») Nov 27, 2018 /
 
Olvass vissza mit irtál ?
(#) CHZ válasza reloop hozzászólására (») Nov 27, 2018 /
 
Egyenirányító és a puffer rész miatt mutattam, ott látok eltérést általad javasolt megoldásodhoz képest.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2018
(#) CIROKL válasza reloop hozzászólására (») Nov 27, 2018 /
 
Idézet:
„táp építésének még egy fontos szabályáról kell szót ejtsek. A pufferkondenzátoron semmi keresni valója a nF nagyságrendű párhuzamos kondinak. Az a tápvezeték induktivitásával rezgőkört alkot! Ugyan ez a helyzet a kimeneti csatoló kondi átkötésével is a hangszóró vezeték miatt. Sajnos mindkettőre látok példát amatőr építéseknél.”

Amennyiben fizikailag átblokkolok egy nagy elkót egy kicsi 100nf kondenzátorral az hogy fog rezgőkört alkotni a tápvezetéken vagy akár a hangszóró vezetéken .
Erre lettem volna kiváncsi amikor azt kértem mutass róla méréseket erre föl megy a körités meg a kerités de még mindig kérdem ?
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2018
(#) tothbela válasza dragonweed hozzászólására (») Nov 27, 2018 /
 
Nekem volt kísérletem a fetesített JLH szerű erősítővel. Sajnos feladtam, de most újra kíváncsivá tettél. Én "P" csatornás (IRF9620) feteket raktam bele, mert ezek épen a hőmérsékletfüggetlen tartományban tudtak dolgozni a munkaponti áramnál (1-1,2A). Ellentétes polaritású táplálást alkalmaztam, mert a "P" csatornás fetek a maguk hibáival együtt jobban kezelhetők ilyen egyszerű kapcsolásban. Sajnálom hogy csupán a végfetek termikus torzításának minimalizálására fordítottam időt, de most a rajzot látva megint felpezsdült a vér bennem. A két "P" csatornás végfeten kívül bipoláris tranzisztorok dolgoztak benne, de nem tudom miért kerülte el a figyelmemet, hogy mehetne "J" fettel is a bemenet.
(#) reloop válasza CHZ hozzászólására (») Nov 27, 2018 /
 
Az egyenirányító kapcsolási tranzienseit vélhetően perfekt kezeli az L1, L2 induktivitás és ennél a rajznál a puffermező sem esik a mF tartományba. Az egyenirányító nyitásakor minimálisnak becsülöm a hálózati transzformátor belengését.
Ezt a tápot nehéz összevetni a hagyományossal, mert a dinamikus terhelés nem jut egy közvetlen vezetékkel a pufferekhez. Már a soros 100 Ω miatt sem tudnám az oszcillációt elképzelni és akkor a feszültségszabályzót még nem is említettem.
(#) dragonweed válasza tothbela hozzászólására (») Nov 27, 2018 /
 
Anno volt nekem is egy hasonló próbálkozásom amit fel is raktam az amerikai DIY Audio-ra. (onnan kiszálltam egy jó éve, mert ha valaki úgy hiszi, hogy itt van néha személyeskedés meg durvulás, na az nézzen szét ott, és gondolja át...)
Ez a Nelson Pass által tervezett ACA (AmpCampAmp) együtemű erősítő áttervezése szimmetrikus tápra és DC csatolásúra. Ez is igen jó, de a KHN-JLH jobb, gondolom a plusz IRF 610-es könnyebben hajtja a vég Fet-et, mint a Jfet közvetlenül.
(#) reloop válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 27, 2018 /
 
Természetesen nem feledkeztem meg a kérésedről, igyekszem mielőbb pótolni.
Addig tanulmányozd kérlek miért van soros 5-700 nH induktivitás sok erősítő kimenetén, ugyan abban rejlik a válasz.
Nem fognak szisztematikusan fejre állni a 100 nF-dal patkolt kondis készülékek, de miközben esélyt adunk egy hibalehetőségnek, nem látszik, hogy ez járulékos hasznot hozna.
Ezt a problémát súlyában a kimeneti Zobel-taghoz tudnám hasonlítani. Azt is elhagyhatnánk a legtöbb esetben, de szerencsétlen kábel és hangsugárzó együtt állásnál oda az erősítőnk.
(#) Orbán József válasza dragonweed hozzászólására (») Nov 28, 2018 /
 
Ez az a fórum?
Én jóformán a Baby Huey-t néztem, de ott azt rúgrták ki, aki tényleg állandóan szívózott, kötözködött. Itt csakis segítőkészséget láttam, nekem is elküldött egy tag egy általa tervezett nyák adatot.
A szívóssal aztán:
Az addigi hsz-ei megmaradtak, a neve mellett pedig "Kitiltott tag".
(#) dragonweed válasza Orbán József hozzászólására (») Nov 28, 2018 /
 
Igen, ez az.
Az erősítőfórumok még hagyján, de a hangszórósoknál néha elszabadulnak az indulatok. Én egy német taggal keveredtem kisebb vitába valami váltóügyben, aminek a vége az lett, hogy -további érvet felhozni nem tudván- lefasisztázott, (ő engem...) meg közölte hogy amúgy is barbár nép vagyunk, mert anno mennyit zargattuk őket -jó 1000 éve.
Na akkor döntöttem úgy, hogy erre tovább nincs szükségem...
(#) Orbán József válasza dragonweed hozzászólására (») Nov 28, 2018 /
 
Szerencsére nem vetődtem oda. Sokszor még a román (Elforum) színvonalát is irigylem...
Mármint a tagok közti színvonalat.
(#) tothbela válasza dragonweed hozzászólására (») Nov 28, 2018 /
 
Jó ideje látogatom Nelson Pass oldalát, és tetszenek a kapcsolási ötletei. Mint mindenbe, ebbe a fetes JLH verzióba is szívesen piszkálok. Nem biztos hogy stabilizált vagy kapacitás sokszorozós tápról kötelező járatni, mert csöves berkekben is megoldották az alacsony tápelnyomás okozta búgás minimalizálását egyszerű visszacsatolással. Itt van egy példa. Persze ez csak hirtelen gondolat volt, és csak az egyik tápsín felé növeli a tápelnyomást, de ezer lehetőség van még.

brumm.png
    
(#) tothbela válasza dragonweed hozzászólására (») Dec 1, 2018 /
 
Itt van egy konkrét trimmelt kapcsolás. Közel 60dB a brumm elnyomása a szimuláció szerint egyetlen visszacsatoló kiegészítéssel. Valami ilyet szeretnék.
(#) Baxi hozzászólása Dec 3, 2018 /
 
Hi Mesterek, lassan eljutok a panel áttervezeséhez. Olyan kérdésem lenne hogy a tranyo csere miatt kell e modositani a kapcsolason. A 2sa5200 azért nagyobb a bétaja mint az eredeti 2n tranyoknak. Válaszokat előre is köszönöm.
(#) Gery78 válasza Baxi hozzászólására (») Dec 3, 2018 /
 
Szia, csak annyit kell módosítani, hogy a kívánt nyugalmi áramot beállítod megfelelően a hangszóró impedanciához, és azokat az ellenállásértékeket építed be amik ezt az áramot beállítják. Kíváncsi vagyok milyen lesz a hangja a 2SC5200-assal, én is gondolkodom egy ilyen JLH építésén. Milyen tranyókból lesz az eleje?
(#) Baxi válasza Gery78 hozzászólására (») Dec 3, 2018 /
 
Ok, köszönöm. Tranyok:2n1613, es 2n3906 ezek vannak. Most rendeltem mje340 s bc 560-at. Kiakarom probálni ezekkel is.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2018
(#) Toth Attila hozzászólása Dec 4, 2018 /
 
Sziasztok! Kipróbáltam a képen látható transzformátorral is az erősítőt. A transzformátor 18 voltos, egyenirányítva és pufferelve 23,5 volt a feszültség. Nem kellet bántanom a nyugalmi áram beállító ellenállást és a féltápfeszültség potmétert sem (stabil 27 volton beállítottam előzőleg a megfelelő értékeket). Pont annyival lett kevesebb a nyugalmi áram, ezzel a 23,5 voltal mint ami elő van írva. De nem is ez a lényeg, mint ahogy a képen is látjátok egy szekunderes ez a transzformátor. Sajnos elég zajos maga a transzformátor, és így arra jutottam, kell vennem egy dupla szekunderes toroid transzformátort. Sajnos használtan nem találtam megfelelőt, ezért újban gondolkodom. Megérdemli az erősítő, mivel nagyon szép hangja volt a tesztelések során. A következő transzformátorokat néztem ki, szeretném ha véleményeznétek őket.
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Következő: »»   174 / 219
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem