Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás
 
Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   135 / 178
(#) nedudgi válasza matty91 hozzászólására (») Nov 29, 2018 /
 
A 12V rendszernek egy előnye van, áramszünet esetén egy gyenge indítóképességű, leselejtezett auóakku, vagy egy olcsó szüntmentes akkumulátor több órán át ad valamilyen világítást.
Azt is megteheted, hogy vegyesen, főleg 230V és helyenként 12V lámpákat használsz. Spot LED létezik 12V kivitelben is.
(#) nedudgi válasza szepi003 hozzászólására (») Nov 29, 2018 /
 
Ehhez a házhoz sok a 30W fűtőteljesítmény, viszont egy kisebb, 10W LED jól érezheti magát benne.
(#) matty91 válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 29, 2018 /
 
Köszönöm a választ. Én is a 230 as felé húztam, ez tényleg egyszerűbb is. A fényerőszabályozás meg sem fordult a fejemben eddig, de most elgondolkodtam rajta, lehet hogy praktikus lenne. De ha már itt tartunk lenne még két apró részlet. Led spot lámpa alatt én a led spot izzót a hozzá megfelelő keretet és a csatlakozó foglalatot (pl. :GU10) értem nem az egybe szerelt led spot lámpát. Vagy esetleg célszerűbb az egybeszerelt változatban gondolkozni? Illetve kell valamilyen óvintézkedés a hőfejlődés miatt vagy elhanyagolható? A gipszkarton fölött nem lesz szigetelés csak kb 15-20 cm légtér (üreg).
(#) proli007 válasza matty91 hozzászólására (») Nov 29, 2018 /
 
Hello! Egyáltalán nem reklámként, hanem tapasztalat átadásként írom..
Valaha vettem a tecsóban ilyen Global spot lámpát 230V-osat. Majd két évig próbaüzemen volt és kifogástalanul teljesített. Aztán más beszállítóra váltottak. Nemrég találtam rá ismét forgalmazójára, az ára is megfelelő volt számomra.
Nálam színre a 300K vált be. A sugárzási szöge, 38 fok. Az nem tudom nálad mennyi a nyerő, mert én konyhapult világításra használom. Viszont a 35W-os halogént "leveri", arról nem beszélve, hogy a fény nem vet mindenféle idióta foltos árnyékot, mint a halogén. A hőtermelésről nem is beszélve, aminek helye, már látszik a halogén izzók miatt. Jelenleg a linken lévő 12V-os lámpát raktam bele, mert a trafó, már adott volt. A 10db lámpa eredetileg 200w-ot fogyasztott, jelenleg meg 50W a fogyasztás. Tehát a trafó is "tehermentesítve lett". A 12V-os lámpában is szabályoz a vezérlő, mert 10..16Vdc között ugyan azt a teljesítményt veszi fel. Ezért 12V egyenről és váltóról ugyan az a fényerő. Tehát a lámpa nem dimmelhető, de ha 20db fog együtt működni, lehet ésszerű csoportosítással a fényerő váltás is megoldható.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2018
(#) szepi003 válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 30, 2018 / 1
 
Sziasztok Köszönöm mindenkinek a válaszát,tanácsát megpróbálom egy 20 w os leddel.A kidobásról annyit ,ha mindent kidobunk 3 perc után (így is térdig járunk a szemétbe) és meg se próbáljuk esetleg egy kis átalakítással működhetővé tenni amit a gyártó hanyagul csinált meg.Például ebben az esetben a led alatt nem volt hővezető paszta.
(#) Bakman válasza szepi003 hozzászólására (») Nov 30, 2018 /
 
A baj ot tkezdődik, hogy ilyet gyártanak (hiszen van rá kereslet). A vevő folytatja a sort és most te dobsz rá egy lapáttal.
(#) szepi003 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 30, 2018 / 1
 
Ezzel ne teljesen értek egyet,a gyártónak az a leg rosszabb ha megjavítják mert általa meghatározott időn belül nem vesznek másikat.Lehet hogy az lenne a legjobb ha nem venne senki,és visszatérnénk a fáklya világításra.De lehet hogy ez sem lenne megoldás ,mert ez a gyártó áttérne fáklya gyártónak ,és három perces fáklyákat készítene amivel arra kényszerítene hogy gyakran cseréljük.Ezért még mindig azt gondolom ,hogy javítással okozunk a legtöbb gondot a gyártónak.De ez csak az én véleményem.
(#) V8engines válasza szepi003 hozzászólására (») Nov 30, 2018 /
 
Na ezt a hozzáállást én díjazom.

Szép estét!
Én nagyon rossz szemmel tudom nézni a műanyag szemetelést (is). Ez a mai világnak már nagyon megy.
Persze van határ, ami után már nem kellene vagy nincs értelme foglalkozni a "kidobott lommal".
Én autóiparban tevékenykedem, és igenis látom értelmét megjavítani a 2000-es-, annál inkább a '90-es év előttieket. Még tartósságra terveztek a gyártók (és nem csak járműiparra érvényes).
Persze a motorjuk által kibocsátott szennyezés már egy másik történet.
De nekem ne mesélje be senki hogy az Ad Blu adalékos, ecetszagú, katalizátoros, lambdaszondás, túlelektronikázott "műanyag szemetek" sokkal egészségesebbek a bolygónak, állat- és emberi szervezetnek.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2018
(#) Bakman válasza szepi003 hozzászólására (») Nov 30, 2018 1 /
 
Szerintem pedig azzal, hogy a szemetet eleve nem vesszük meg.
(#) nedudgi válasza Bakman hozzászólására (») Nov 30, 2018 /
 
Ezt mondhatod nekem, vagy annak, aki valamilyen szinten rendelkezik elektronikai/műszaki ismeretekkel. A lakosság nagyobb része viszont több okból nem azzal foglalkozik, hogy az adott termék szakember szemszögéből mennyire elfogadható minőségű, hanem az jár a fejében, hogy ha megveszi az olcsóbbat, mennyivel több pénze marad a hónap végén.
A minap az egyik vezetéknélküli telefonom kezdett panaszkodni az akkumulátorra (NiMH). Péntek dél révén kivettem egy másikból az akkut, amíg a gyanúsat letesztelem -gondoltam én a buta fejemmel- elugrok, és veszek egy tartalékot, elvittem mintának. Csak hétfőre vállalták, forrfüles (1/2AA) nem volt raktáron, így ott kellett hagynom mintának. Hétfőn megyek érte, az általam vitt etalonról levágták a csatlakozót, és rátették az újra. Amikor feszegettem, hogy hol a másik, akkor azt a válasz kaptam, hogy azt kidobták. Letesztelték, bevizsgálták? Dehát az rossz - mondja az ügyfélszolgálatos. Megmérték? Nem. Itt abbahagytam, egy csatlakozóért nem fogok veszekedni, hazavittem a régit is, és raktam rá másik csatlakozót.
Jópár éve, amikor a NiMH istenítése elkezdődött, egy másik, neves márka szaküzletébe mentem, és NiCd cellát kértem. Az eladó kislány majdnem leharapta a fejemet, hogy ők gondolnak a jövőre, a gyermekeinkre, nem foglakoznak ilyen veszélyes, mérgező dolgokkal. Mi a jobb, 2-3 évenként, vagy 10 évenként cserélni az akkut?

A mezei átlag nem olvas szakirodalmat, hozzá nem értő firkászok félrevezető, hatásvadász cikkei alapján tud tájékozódni. Azt még megérti, hogy a LED világítás jó, de a részleteket nem tudja, kritika nélkül kénytelen elfogadni a kupec reklámját. Évekkel ezelőtt már 140-150Lm/W LED is volt a piacon, de 10-20 centtel többe került, mint a 100Lm/W, vagy még rosszabb hatásfokú. A tömegigény az olcsóbbra van, a jobb már ritkább, tehát drágább lett. Nem nagyon foglalkozik senki azzal, hogy a bekerülési ár mellett az üzemeltetési költséget is figyelembe vegye.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2018
(#) V8engines válasza Bakman hozzászólására (») Nov 30, 2018 /
 
De honnan tudja az emberfia hogy melyik szemét? Aki nem ért hozzá, nem szakmája, nem fogja tudni.
Én is vettem már szemetet nem keveset. Most a témánál maradva. Vagy két éve elkezdtem kicserélni az itthoni izzókat, neonokat LED-re.
Folytassam? -Már nem annyira vagyok biztos benne hogy ennek kéne lennie a jövőnek.
Spórolni akarunk, de vagy a LED dióda készül ki, vagy az elektronika.
A témához meg kapcsolódik, hogy tartalmaznak műanyagot ezek is, nem keveset. Meg elektronikai hulladék is lesz belőlük. Vagy már eleve azok.

-De nyilván ezt is mindenki másképp és más szemszögből látja.
(#) Bakman válasza V8engines hozzászólására (») Nov 30, 2018 /
 
Idézet:
„De honnan tudja az emberfia hogy melyik szemét?”
Aki nem tudja, az általában bekötni sem tudja. Aki pedig be tudja, adhat tanácsot.
(#) V8engines válasza Bakman hozzászólására (») Nov 30, 2018 /
 
Ez a vásárlások rengeteg szegmensére igaz.
De itt a témánál maradva még mindig kérdés maradt. Honnan tudom egy LED "izzóról" hogy nem ipari hulladékot veszek?

Mert itt nem kell semmit bekötni. Kiszedem a foglalatból a -több évtizede bevált- hagyományos izzót és betekerem, bepattintom a helyére a LED-et.
(#) Bakman válasza V8engines hozzászólására (») Dec 1, 2018 /
 
Az internetnek hála, kb. 4-5 perc alatt kideríthető róla, hogy jól működő dologról van-e szó vagy nem. Már van elég tapasztalat online formában.

Drágább eszközöknél az emberek általában megnézik mit vesznek, körbejárják a terméket több oldalról. Az olcsó cuccok esetében pedig úgy gondolják, ha nem jó, majd kidobom, veszek másikat. Ez itt a probléma, holott pár percet kellene csak rászánni. Persze ehhez kellene egy személet is, mégpedig az, hogy szemetet eleve meg sem szabadna venni.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2018
(#) antikzsolt válasza V8engines hozzászólására (») Dec 1, 2018 /
 
Én tudok ajánlani egy megbízható erős fényű ledet. Ha gondolod írj rám privátban nem reklámoznám.
3 éve üzemel egy istállóban, ezen felül nálam kb 1 éve. Anyáméknál is 3 éve üzemel.
A hátránya az hogy a táp 10.000Ft+ a led meg 3000Ft körül alakul. Mondjuk akár 5 ledet is meghajt a driver és nincs baja.
(#) Tom52 hozzászólása Dec 7, 2018 /
 
Sziasztok.Van egy billenőkapcsolóval 230 Voltról működtetett fali LED sor-lámpában.Sajnos a DIGI-s antennakábel szorosan mellette fut a villanykapcsoló kábelnek kb 20 cm hosszon a betonfalon,és ha felkapcsolom a LEDes világitás t,akkor a TV-n a digitális jel minősége 0 lesz,a kép azonnal eltűnik,a jelerősség nem változik.Lámpa lekapcsolásakor ismét jönnek az adók a tv-n,a digitális jel minősége majd 100.Mi lehet ennek az oka?És mit lehetne tenni?
Köszönöm.
(#) erbe válasza Tom52 hozzászólására (») Dec 7, 2018 /
 
1. Nem volna szabad...
1/1: Erősáramú vezetéket gyengeáramúval együtt vezetni. Mivel nem túl sokat írtál róla, akár még jó is lehet.
1/2: TV jel koax kábelben megy, ami zavarvédett.
1/3: A világítás vezetékei egymás mellett haladnak, emiatt nem lehet(ne) jelentős mágneses jelkibocsátásuk.
1/4: A LED-es világítás tápegységének van (?) zavarszűrése.
2. Ha mégis...
2/1: Elvben a leggyengébb minőségű koax kábel se tehetne ilyent, ha az a hibás, cserélni kell.
2/2: Távolabbra kell helyezni az erősáramú vezetéket.
2/3: Ha nem lehet: A világítás vezetékeit össze kell sodorni a jelkibocsátás további csökkentése érdekében.
2/4: Ki lehetne cserélni a világítás vezetékét 3 eres kábelre, ahol már csavartan haladnak a vezetékek és a védővezeték csökkenti a kapacitív jelszórást is.
2/5: A kritikus szakaszon fémcsőbe kell húzni az antennakábelt.
2/6: Ellenőrizni kell a LED-es tápegység zavarszűrését.
(#) Tom52 válasza erbe hozzászólására (») Dec 9, 2018 /
 
Köszönöm a javaslatokat,ha sikerül megoldani,majd jelentkezem.
(#) nedudgi válasza Tom52 hozzászólására (») Dec 9, 2018 /
 
Azt azért jó lenne tudni, mi volt előbb, a tyúk, vagy a tojás. Legalábbis, előbb a villanyvezeték, vagy az antennakábel került oda? Az is lehetséges, hogy valamelyik antennacsatlakozás nem tökéletes kötést tartalmaz.
(#) Tom52 válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 11, 2018 /
 
Annyit tudok,hogy barátom utólag huzta be a koaxot,mert a konyhába is tett egy kis TV-t.Most megpróbálja a két vezetéket egymástól eltávolitani,árnyékolni,majd ha nem lesz jó,akkor 2 méterrel távolabb viszi át a TV hez a vezetéket,nem egymás mellett.
(#) gyuszo válasza Tom52 hozzászólására (») Dec 11, 2018 /
 
A selejtes LED izzót cseréld ki minőségire.
Bővebben: Link
(#) V8engines hozzászólása Dec 12, 2018 /
 
Szép estét!

V.ki tudja, van-e v.mi trükk, okosság hogy lehet lepattintani a végét (és melyiket), a 120-as neon cső "pótló" LED csíkos, SMD-s bizbasznak?
Ha jól nézem, műanyag burás, két műanyag véggel.

Mert hogy a 2 év még épp le se telt, de a két cső közül az egyik már feladta a harcot. -Gondolom jön a következő is hamarosan.

...és mivel a gari úgy is mindegy (már), gondoltam megkísérlek legalább belenézni.
LED "izzót" tök hipp-hopp megoldottam, de ez nem enged. Talán kis hőpisztollyal meg kell ápolnom a végét, hogy megadja magát.

Így hát ma visszatértem a régi, jól bevált Neon csőhöz. Jelenleg versenyeznek egy almatúrában.
LED vs. Neon

Kezdem megelégelni ezt a LED világot. -Vagy a jóval drágábbakat kell megvenni, de mi a garancia azok tartósságára?- Azt hittem majd spórolok. De úgy tűnik ezeket is az óceánokba gyártják. Ez engem nagyon kiakaszt és dühít. Ráadásnak ez nem csak műanyag, van némi elektronikázás is bennük, az se hasznos, pláne nem egészséges.
(#) antikzsolt válasza V8engines hozzászólására (») Dec 12, 2018 /
 
Szia. Öt éve használnak napi rendszerességgel led lámpát. Eddig tökéletes volt. Nem utat semmi arra hogy meghibásodna. Pedig hideg és meleg egyaránt van és az istálló minden csak nem ideális egy szobai lámpának. Ezen felül egy sajtkonyhába is ez van felszerelve. Ott sincs meleg cserébe sokszor párás. Csak egy hátránya van. Viszonylag drága. Maga a led része kb annyiiba kerül mint egy sima led lámpa. Maga a tápegység ami horribilis. Ha gondolod keres meg privátban.
Kb 50 tápegység és hozzá való 200 darab led ment át a kezemen át. És ami elromlott az megsérült mert rosszul szerelték fel vagy túl áramot kapott. (hőszigetelő anyag volt a led alatt és villámsújtott. )
(#) V8engines válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 12, 2018 /
 
Szia!
Rémlik hogy nem rég is felajánlottad a segítséged. Nem jelentkeztem, mert nem szeretnék, és időm sincs (erre), se hozzáértésem, hogy magamnak építsek. -Aztán majd meglátom.-
Én naív, gondoltam csak kicserélem az E27 foglalatos izzókat, meg a neonos dolgokat és minden oké, spóroltam is meg a villogás, lassan felkapcsolás is megszűnik.
De azért köszönöm még egyszer!
(#) antikzsolt válasza V8engines hozzászólására (») Dec 13, 2018 / 1
 
Itt nem kell építeni. Ez a jó. Minden kézhez kapsz. Csak a lámpának a burájához kell rögzíteni.
(#) Teaway válasza V8engines hozzászólására (») Dec 13, 2018 /
 
Fénycsövet akartál írni. A neon az más...
(#) V8engines válasza Teaway hozzászólására (») Dec 13, 2018 /
 
Bocsánat ha nem jól neveztem el!
Nálam a fénycső egyelő (volt eddig) a neonnal.
(#) V8engines válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 13, 2018 /
 
Köszi! Írtam egy privátot amúgy. Kíváncsi természet vagyok, egy picit.
(#) V8engines hozzászólása Dec 14, 2018 /
 
Szép estét ismét!

Ugye ezt nem azért gyártották, hogy Peti szétbontsa?
Megoldottam, de elakadtam.
Ez egy karácsonyi LED sor "tápja". A problémám annyi vele, hogy utálom mikor villog. 2 évig -bocsánat, 2 szezonig- nem volt gond vele. Felkapcsoltam rá a 220-at, "betanítottam" hogy csak világítson, majd ha csak 24 óra múlva használtam ismét, tudta a dolgát, megjegyezte.
Na ilyen már nincs. Minden este tanítgatnom kell, biztos öregszik.
Szóval azért kaptam szét, hogy hipp-hopp gyorsan átforrasztok itt meg ott és kész is vagyok, de nem, elakadtam.
Elkezdtem nektek segítségképp rajzolni egy skiccet (kapcs. rajzot), de elvetettem. Rájöttem hogy nem megy nekem ez utóbbi megszerkesztése. Felejtek én is, mit és hogy jelölünk.

Kérdésem annyi, egyáltalán megoldhatom hogy ne nyírjam ki? Vagy mi az ami a rendszerben a memóriáért felelős?

Bocsánat a képek minőségéért, de a helyszínen fotóztam és szedtem szét (kint erkélyen a hideg környezetben). Az is csoda hogy a műanyag ennyire is túlélte.
De a vízállóság egyelőre megoldva.


Ja, ami a tuti! Hogy a harmadik képen nézve, a bal sarokban az első kettő a 220-as táp.
Tudom, a többihez meg kellene hogy ki, hova megy. Na ezt már csak akkor szezon végén ha beszedtem. Kicsit kacifántos.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2018
(#) pipi válasza V8engines hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Hali! Az agya az öcsipanelen a leöntött chip. Ránézésre az enyém is ilyen, az enyémnek nincs memóriája, minden bekapcsra mást játszik.
Következő: »»   135 / 178
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem