Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1496 / 1673
(#) lóri válasza ktamas66 hozzászólására (») Nov 28, 2018 /
 
Szerintem így gyártódott, de mi az a 32k? Köszönöm az észrevételt. Ja, látom, az véletlen volt, de majd átvágom. Nem is kell átvágni, mert azt nem huzalozta sehova, mert csak egy pont van belőle. Ja, mégis kell, az az elem. Eggyel fölé ment, de hát szemüveges vagyok.
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2018
(#) Kovidivi hozzászólása Nov 28, 2018 / 44
 
Sziasztok!
Úgy gondolom, hogy készen van az elektronikus műterhelésem, kikerülhet a témába.
36V a bemenő max. feszültsége, 15A-t lehet maximálisan beállítani, és 100W-ot disszipál folyamatosan. Mér és számol mindent (V, A, mAh, mWh, idő, hőmérséklet), beépített védelmek figyelik, hogy ne merítsük túl az akkumulátort, feszültséget mér a balanszer csatlakozón, és a legjobb, akkumulátor belső ellenállást is mér! Tehát egy komplett akkumulátor diagnosztika a szerkezet. 3 nyelven tud: magyar, angol, német. A program (és a kapcsolási rajz,meg majdnem minden) az oldalamról letölthető (frissítem, ha hibát találok): kovidivi.infora.hu
Pofás kis szerkezet lett szerintem, rengeteget dolgoztam vele.
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2018
(#) Gafly válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 28, 2018 / 1
 
Mindig örül a lelkem, ha valaki próbálja megérteni/tekintetbe venni az akkumulátorok lelkét.
(#) pjg válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 28, 2018 /
 
Nagyon szép munka. Gratulálok.
(#) kissi válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 28, 2018 /
 
Gratulálok, szép munka, átgondolt tervezés !
(#) Kovidivi hozzászólása Nov 28, 2018 /
 
Köszönöm mindenkinek a dícséretet!
(#) usane válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 28, 2018 /
 
Nano-technológia
(#) denon888 hozzászólása Nov 28, 2018 /
 
Nagyon jó!! Minden elismerésem!
(#) denon888 válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 28, 2018 /
 
Esetleg a NYÁK terv elérhető hozzá?
(#) Firefighter1 válasza denon888 hozzászólására (») Nov 28, 2018 /
 
Idézet:
„A program (és a kapcsolási rajz,meg majdnem minden) az oldalamról letölthető (frissítem, ha hibát találok): kovidivi.infora.hu”
(#) Kovidivi válasza denon888 hozzászólására (») Nov 28, 2018 /
 
Szia. Köszi! Csak legyártatott formátumban érhető el.
(#) 06smici válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 28, 2018 /
 
Jól néz ki. Sokszor jól tud jönni egy ilyen kis szerkezet. Hasonlón gondolkodok már én is egy ideje tápok teszteléséhez. Talán egyszer el is fog készülni...

Viszont lenne egy észrevételem: az a track nem karcsú kicsit a 15A-hez? 2oz-s nyáknál is kb 10mm-es vastagság kellene 20°C-os melegedéssel számolva.
(#) Seton válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 29, 2018 1 /
 
Szép munka! Melyik fórumtéma tartozik a kütyühöz, tekintve, hogy itt kérdezgetni nem szabad?
(#) Kovidivi válasza 06smici hozzászólására (») Nov 29, 2018 /
 
Helló.
Szerintem nem vékony. Végigkövetheted szemmel is az útját, és a hosszúságát. Az XT60 csati után jön a biztosíték tartó, ami 15A-t még elbír, de hő keletkezik a 20A-es üvegbiztosítékban, ami melegíti a tartót és a réz pályát. Ezután jön a kettős dióda, a FET, majd a sönt, ami úgyszintén a nyákot melegíti. Ezek mellett a réz vezetősáv melegedése nem észrevehető, a feszültség mérésnél a rajta eső feszültség számításba van véve (mérve van). Ha a kérdésed arra irányult, hogy el fog-e a vezetősáv 15A-től égni, akkor válaszolok: nem ég el, kevés hő keletkezik rajta. De ha biztosra akarunk menni (ahogy én is tettem), lekaparható a lakk, és 1.5-ös vezeték/drót ráforrasztható. Ha elfogynak a nyákjaim, a v2.0-nál már alapból nem rakok oda forrasztásgátló lakkot. Következő tesztnél megfogdosom a vezetősávot, de szerintem a sönt és a biztosíték addigra átlangyosítja azt a területet.
(#) Kovidivi válasza Seton hozzászólására (») Nov 29, 2018 /
 
Köszi!
Bővebben: Link Talán ez lenne a legjobb téma hozzá. Ha oda írsz, látni fogom.
(#) haragati válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 29, 2018 /
 
Nagyon komoly! Gratulálok!
(#) 06smici válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 29, 2018 /
 
Szia!
Azzal a másfeles vezetékkel már tuti megoldás. Kerestem is a kész képeken, de úgy néz ki az elkerülte a figyelmem. Csak azon a dióda és a FET közötti szakaszon akadt fent a szemem. Ha gondolkozol újratervezésben, akkor érdemes lehet azt is megvizsgálni, hogy két layeren párhuzamosan viszed a tracket.
Egyébként tényleg csak a terhelhetősége miatt írtam. De a ráforrasztott vezetékkel bírnia kell a zuhogó ampereket.
(#) Kovidivi válasza haragati hozzászólására (») Nov 29, 2018 /
 
Köszi!
(#) Istvanpisti hozzászólása Dec 1, 2018 / 67
 
Sziasztok!
Építettem egy kazetta lejátszót. Igen, tudom 2018 vége van, nem 1980, de mégis.
A történet úgy kezdődött, hogy meg akartam tanulni az XMEGA család programozását és kerestem egy összetett feladatot, ahol sok mindent ki lehet próbálni. Aztán, egyszer csak eszembe jutott, hogy van nekem egy magnó mechanikám, amit 1990-91 körül vettem és építettem már vele lejátszót, de jó 10 éve a szekrényben áll. A mechanika egyébként az Orion minitorony (SM1025) magnóé, amit az Alps gyártott.
Amikor a deck-kek fénykorukat élték - a '80-as, '90-es években - akkor a nagy gyártók (Pioneer, Sony...) gépein annyi volt a gomb, mint a tangóharmonikán. Az előző lejátszóm érintő gombos volt, infra távirányítóval, LED-es kivezérlés-mérővel.
Aztán kitaláltam, hogy az újat mindenféle gombok kapcsolók nélkül alakítom ki, mintegy a letűnt kor magnóinak ellenpontjaként, egy nagy LCD-vel.
Ezen virtuális gombokat, a kijelzőt, számlálót és ami az ember eszébe jut meg lehet jeleníteni.
Néhány szót a funkciókról:
- A lejátszás, oda, visszatekerés nyilván alap, a szalaghosszat fordulatokban és időben is ki lehet jeleztetni. Be lehet állítani a szalag hosszát (C60, C90) és ebből, valamint a fordulatok közötti időkülönbségből kiszámolja, éppen mennyi időnél jár a szalag, ha nem az elejéről kezdünk, akkor is. Terveztem olyan funkciót is, hogy ami megállapítja milyen kazetta van benne (C60, C90), emiatt beépítettem a leeresztő orsóra is egy optócsatolót és egy 4 lyukat tartalmazó tárcsát. Sajnos ez a funkció még nem működik jól, ezen töröm még a fejem.
- Van memo funkció, a megjegyzett számláló álláshoz vissza tud találni előre és visszafelé is.
- A szalag anyagának (Fe,FeCr,Cr,Metal) megfelelő beállítási lehetőség is adott.
- Négyféle (LED, VFD, TUBE, Analog) kivezérlés jelző típust alakítottam ki, mindnek más a színe, és a kazettafészek világításának (WS2812B LED) színe is harmonizál ezekkel. Lehetőség van csúcs tartás be/ki kapcsolására, az első három esetén beállítható az, hogy egyszerre csak egy szegmens aktív. Van még digitális spektrum analizátoros képernyő is, amit éppen ma programoztam le, az FFT algoritmus nem saját, Chan-től csentem (http://elm-chan.org/). Ez az új funkció adta az apropót, hogy leírjam ezeket, igaz már 2016 júniusától itt áll az asztalomon a magnó, hallgatom is nap, mint nap.
- A kazetta ajtót egy microservo nyitja (LCD-ről, távirányítóról)
- a Fejhallgató erősítő hangereje, az LCD fényereje az LCD-ről és távirányítóról is állítható.
- Bekapcsolni az LCD bal felső sarkát kell 1 másodpercig nyomni. A kikapcsolás az LCD-ről és távirányítóról is megvalósítható, de tulajdonképpen a mikrokontroller nem kacsol ki, hanem elmegy aludni, és 1 másodpercenként megnézi a LCD érintőképernyőjét, meg van-e nyomva, ha igen, akkor feléled, bekapcsolja a tápegység primer oldalának reléjét és működik. Annak érdekében, hogy alvás közben teljesen le tudjon válni a hálózatról, beépítettem egy 18650-es akkut. Abban az esetben, ha sokáig nem használjuk a magnót és lemerül az akku, akkor magától felébred, bekapcsol és feltölti az azt. A távirányító egy LG DVD, VCR egység távirányítója, ehhez írtam a kódot.
Az analóg résznek és a mechanikának külön-külön transzformátora van.
Az LCD 4,3" méretű, 272x480 felbontású, a uC ATXMEGA 128A3, a doboz 6 mm-es rétegelt lemez festve, sajnos a teteje még nem készült el az elmúlt 2,5 évben.
Hát ez egy kicsit hosszú lett.
Video1:
Video2
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2018
(#) mek-elek válasza Istvanpisti hozzászólására (») Dec 2, 2018 /
 
Két éve tervezek, egy ilyet manuális kivitelben, de nem jutottam hozzá.
Irigyelnélek, ha irigy lennék. Próbaüzemben hallgatva, az a vélemény alakult ki bennem, hogy mai eszközökkel megcsinálva szerintem kellemesebb hangja van egy CD-nél. Persze megfelelő felvétel esetén.
Jó Neked, hogy itt tartasz a dologban!
(#) Istvanpisti válasza mek-elek hozzászólására (») Dec 2, 2018 /
 
Én úgy gondolom, hogy a CD azért jobb hangminőséget produkál. Különben érdekes, hogy a 25-35 éve felvett zenéknél nem hallok minőségromlást (lehet, a fülem sem a régi), pedig a CD-k megjelenésénél az egyik indok az volt, hogy a szalagon tárolt műsor minősége idővel romlik. Közben meg kiderült, hogy a CD is el tudják veszíteni az adatokat.
Az analóg részt még tervezem átépíteni, főleg ha lesz annyi időm és motivációm, hogy felvevő áramkört is tudok készíteni.
(#) kameleon2 válasza Istvanpisti hozzászólására (») Dec 2, 2018 /
 
A CD egyik legnagyobb előnye a szalaghoz képest nem feltétlenül csak a minőség , jel/zaj viszony, hanem a dinamika. Erről sokan megfeledkeznek, pedig nagyon fontos a zenében, ha egy dobnak odavernek, az hogyan jön vissza a felvételről. Az LP lemezek is csak ebben rosszabbak, mint a CD. Nekem - személy szerint a legjobb hangú eszköz az orsós magnó volt. Megfelelő minőség és például a vastagabb hordozórétegnek köszönhetően, a dinamika is tetszetősebb. A legjobb dinamikát számomra a régi mozifilmek optikai hangfelvétel/lejátszás megoldása adta. Imádtam a régi mozi hangot. Sajnos ez feledésbe merült. Pedig analóg technológia és a leginkább high-end eredményt adta, legalábbis nekem.
(#) tomi52 válasza Istvanpisti hozzászólására (») Dec 2, 2018 /
 
1. Én több mint 50 éve tervezgetem, hogy egyszer építek egy magnetofont, persze a vezérlést mindig az éppen korszerűnek mondható technológiával megvalósítva. Csak én orsósban gondolkodom még most is.

2. Nagyon tetszik a kijelző, nagyon elegánsra csináltad, semmi csicsa, semmi szín-tobzódás.

3. Egy ötlet, bár lehet, csak nem írtad le. Nekem van egy Teac kazettás deckkem a csúcs időből, utána már kevésbé komolyak születtek. Az tud olyat is, hogy ha a számok közti szünet legalább - ha jól emlékszem - 1 másodperc, akkor léptethető, akár a CD. Amiket tudásban leírtál nagyjából tudja, igaz gombokkal, vagy a saját távvezérlőjével vezérelve. Szalag kalibráció is van benne, persze azt is kézzel, gombokkal kell csinálni.
(#) pinyó39 válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 2, 2018 /
 
Főleg ha a hangmérnök eleve dinamikátlan felvételt kreált
(#) mek-elek válasza Istvanpisti hozzászólására (») Dec 2, 2018 / 4
 
Tiszteletben tartva a véleményedet, nekem az a véleményem, hogy számomra az elviselhető digitális hang, igen komoly költségű DAC-al, a mai stúdiós túltengés mentes, másolat kizárt digitális anyaggal érhető el, ha komolyan vesszük. Igaz régen sem egyforma LP-t forgalmaztak.
Annak idején a csúcs minőséget az FM adás, ML magnós felvételek lejátszása alkalmával lehetett hallani. Persze lehet kifogásolni a sávhatárok lehetőségeit az FM adásoknál, de kellemességben nálam ez volt a nyerő. Érdekességként, ért még ilyen csoda (kellemesség) amikor egy AM-s (középhullám) egyenesvevőn, hifi kiserősítővel, széles sávú hangszóróval, a középhullámú rádióadás hátterével, nehezen tudtam kikapcsolni a készüléket, a hallható hang kellemessége miatt. Ezeket a dolgokat azért írtam, mert nekem az a véleményem, hogy a kellemességben, nem biztos a sávszélesség, a dinamika a meghatározó, hanem inkább a hallott hang természethűbb megjelenési alakja. Nálam ez kapcsolódik az adott zenei műfajhoz is. Ha jó a rendszer nem kell hangszíneket tekergetni, zenei műfajonként, vagy beszéd esetén.
Ami a zajt illeti, semmivel nem tartom kellemesebbnek egy DAC-ból származó hiányos, rideg, számomra élethűség szegény, fülrepesztő, de sustorgásmentes hangját, egy kellemes analóg berendezés hangjánál, ami nem ijesztget a forte-éknál, és nem okoz halláskárosodást fejhallgatóval.
Mondom ezt azért, mert nem rég hallgattam a neten 24bit 192Khz-es zenéket, és akadt olyan felvétel köztük ami bizony ijesztő pillanatokat kreált a fülemen, mire a hangerőt levettem. Persze nem hárfás felvétel volt. Nem mondom nem volt érdekes némelyik, de inkább a cirkuszi mutatvány benyomását keltette bennem, mint a zenehallgatás meghitt békéjét.
(#) Istvanpisti válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 2, 2018 /
 
Igazad van a dinamikát illetően is, de a minőségbe én ezt is beleértettem, hiszen az a jó minőségű, ami az eredetire minél jobban hasonlít. Nyilván az orsós magnó jobb a kazettásnál a szélesebb szalag, a magasabb szalagsebesség miatt.
(#) Istvanpisti válasza tomi52 hozzászólására (») Dec 2, 2018 /
 
Köszi a dicséretet, az egésznél az volt a koncepcióm, hogy kívülről egyszerű letisztult legyen.
A Teac-nak valószínűleg van egy olyan feje, ami nem csak lejátszáskor ér hozzá a szalaghoz, így tudja detektálni a szünetet. Az én mechanikám sajnos nem tud ilyet. A kalibráció megvalósítása nálam is a tervek között szerepel, nem vagyok benne biztos, hogy meg tudom oldani, de biztos ami biztos a mikrokontroller DAC kimenetet erre tartottam fel, hátha jó lesz, pl. különböző frekvenciájú, alakú és nagyságú jelek előállítására. Egyébként ezen kívül csak egy láb maradt szabadon a 64-ből úgy, hogy van még 3 db 595-ös shift regiszter is, amik kimenete (FET-en keresztül) vezérel sok mindent, pl. a tápegység reléjét, a mechanika mágneseit, a motort, néhány relét (mute, tape eq., record...)
Remélem neked is sikerül megépíteni a tervedet, én 1980-ban kezdtem a magnóépítésen gondolkodni, mivel nem tellett bolti megoldásra. A haveromnak volt egy Pioneer CT-506-os készüléke, majd utána vett egy CTF-850-est, az maga volt a csoda.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2018
(#) Gafly válasza Istvanpisti hozzászólására (») Dec 3, 2018 / 1
 
Agy megáll, szó bennszakad.
Ha kirúgnak, nekem küldjed a CV-t elsőként.
(#) haragati válasza Istvanpisti hozzászólására (») Dec 3, 2018 /
 
Ez egy Pioneer-nek is dicséretére válna, amit Te itt beleintegráltál!
Erre az évre ez a nagydíjas cucc! IMHO

Anno nekem is a Pioneer CT-850 volt az etalon.
Amúgy nem tudom ismered-e, volt egy BRG kazettás mechanika 2 lendkerékkel és elektromágnesekkel, adatrögzítési célokra, lehet hogy azt kellett volna ilyen vezérléssel ellátni...
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2018
(#) kameleon2 válasza haragati hozzászólására (») Dec 3, 2018 /
 
Volt a BRG-ből orsós is... használtuk 24 órás eseményrögzítésre (SHR-216). Ha felgyorsítottad, többsávos stúdiómagnó.... évekig mentek, minimális szervizigénnyel. A régi raktárban még volt egy acélhuzalos verzió is. Kolllégám (isten nyugosztalja) még használta. Állítólag isteni hangja volt. Nekünk nem sikerült beröffenteni. Még az is lehet, hogy a mai napig ott van a Kelenföldi kábelrendezőben a régi épületben. Végülis szinte bútordarab méretű. Nem olyan könnyű elmozdítani.
Következő: »»   1496 / 1673
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem